2019. december 31. 12:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: A 2019-es Évbúcsúztató

2019_5.jpg

Még 2016 nyarán jelentették be, hogy a Kenner/Hasbro cégcsoport, több mint húsz év után elvesztette a Jurassic-filmek alapján készült játékok készítésének és forgalmazásának jogát, és azok a Mattel-csoporthoz kerülnek. 2018-ban már rengeteg figura jelent meg az új mozifilm, a Jurassic World: Bukott birodalom kapcsán, és nem csak dinoszauruszok, bár hangsúlyozottan a legtöbbjük az volt, de emberek és járművek is jelentek meg szép számmal és nagy választékban.

Bár 2019-ben nem érkezett új mozifilm, ősszel bemutatásra került és nagy sikert aratott az első Jurassic-rövidfilm, a Battle at Big Rock. Ehhez kapcsolódóan is jelent meg két új figura, de számos előző évi figura kapott új csomagolást (az idei esztendőben Dino Rivals alcímmel futottak a termékek és ez új designt is hozott magával), valamint sok dinoszaurusz új festést is kapott, de nem maradtak el az új fajok megjelenésében sem a Mattel-nél. Az év utolsó napján egy kis összegzés következik róluk. A bejegyzésben egyes figuráknál, amelyekről készült termékbemutatók az év során, elérhetőek a bejegyzések, többnyire a dinoszaurusz nevére kattintva! 

Hangot kiadó, vadonatúj figura csupán egyetlenegy jelent meg az alap, azonos méretarányokat bemutató játékvonalon, a Destroy ’N Devour Indominus Rex. Nem csak azért, mert hangot ad, bár nyomos érv mellette, de azt hiszem nyugodtan kijelenthető, az egyik legjobb és legnépszerűbb játékfigura lett a Jurassic World-ben megismert Indominus rex kiadása. 

indo_4.jpg

Erről a figuráról bővebben itt írtam: Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Destroy 'N Devour Indominus Rex.

Az előző évben nyolc Roarivores, hangot kiadó figura jelent meg a Mattel kínálatában, idén pedig ebből ebben a sorozatban 4 faj kapott újrafestett kiadást, de teljesen új hangot adó figura csupán  a fentebb említett Indominus volt.

Az Attack Pack széria is folytatódott, számos új fajjal (pl. Dracorex, Rhamphorynchus, Coelurus, Protoceratops, Mussasaurus) és számos, korábban kiadott figura kapott újra festésével (Velociraptorok, Dimorphodon). Tavaly rengeteg Blue jelent meg, és idén ezen a vonalon csatlakozott hozzá a Jurassic World-ben megismert csapat többi tagja, akiket egyenként mutattam be is mutattam: Charlie, Delta és Echo.

raptor_6.jpg

A Savage Strike sorozat teljesen új volt, noha maguk a fajok és a figurák elődjei már debütáltak 2018-ban: a közepes méretű dinoszauruszok egy-egy gombbal egészültek ki, amellyel állkapocs csattogtatás vagy szárny mozgatás volt aktiválható (ill. a Dimetrodon és a Pachycephalosaurus esetében a farokrészt kell mozgatni új tevékenység aktiválásához).

A Dual Attack alsorozat is vadonatúj akciógombot kapó figurákat mutatott be, sőt, a legtöbb figura maga is újdonság volt: a Concavenator kétféle festéssel is megjelent, de kaptunk Parasaurolophus-t is és a Battle at Big Rock rövidfilm két sztárját, a felnőtt Allosaurus-szt és a Nasutoceratops-szot is,

allonas.jpg

a Triceratops pedig már ismert fajként kapott kétféle festést és némileg új figurát valamint a Pteranodon figuráját is már régi ismerősként köszönhettük.

A Mega Dual Attack sorozatban fele-fele arányban jelentek meg új és régi fajok: a Stegosaurus és a Suchomimus 2018-ban is megjelent már, az idei esztendőben pedig természetesen új köntösben és új feature-rel egészülve kerültek ki a boltok polcaira, míg a valaha élt legnagyobb pteroszaurusz, a Quetzalcoatlus és a nagytestű növényevő, az Amargasaurus képviselte az új fajokat ezen az alvonalon. Eredetileg velük együtt jelent volna meg a Therizinosaurus, de talán mert kísértetiesen hasonlított egy másik gyártó figurájára, végül ezt a faj még mindig nem kapta meg a figuráját.

Az alap játékvonalon egy teljesen új képességekkel és festéssel ellátott, Bite 'N Fight Tyrannosaurus rex névre hallgató figurát is kaptunk, de később a 2018-as alap, hang nélküli figura is megjelent, új csomagolással, régi festéssel.

blue_8.jpg

A Super Colossal sorozatnak eddig csupán egy tagja volt, a Tyrannosaurus rex, a blog legelső figura bemutatójának tárgya, de az idei év második felében érkezett a Super Colossal Velociraptor Blue figura is!

primalblue.jpg

Egy másik, nagy sikert arató, hangot kiadó figura is Blue-hoz kapcsolódik: az alap játékvonalnál jóval nagyobb léptékű, kölyök Primal Pal Blue rengeteg hanggal és új, más figuránál nem látott feature-rel jelent meg.

Járművekből a Jeep Wrangler (a 2018-as Legacy kiadás) és a szállító teherautó (Rescue Rig) valamint a tengeralattjáró  kapott új megjelenést (azaz új csomagolást) – sajnos itthon egyik sem jelent meg.

A harci sérült, azaz Battle Damage sorozat is új figurákkal bővült: a Plesiosaurus a Mosasaurus után a második és mindmáig utolsó vízi dinoszaurusz a Mattel-től, de a vonal nagy sztárjai az újonc Albertosaurus és a nemrégiben megjelent kék színű Spinosaurus.

Új ember figura egyáltalán nem jelent meg sajnos idén, idehaza Zia figurája se 2018-ban, sem idén nem jelent meg, míg Franklin figuráját hiába harangozták be, sehol sem jelent meg végül.

A végére hagytam a Legacy játékvonalat, hiszen ezen figurák, amelyekkel a Jurassic Park-filmek előtt adózott tisztelettel a Mattel, idehaza sajnos egyáltalán nem jelentek meg már 2018-ban sem.

Idén Alan, Ian és Muldoon is kapott újrakiadást, egy-egy dinoszaurusszal párban: Alan egy Jurassic Park ///-as Velociraptort, Muldoon pedig egy, a legelső filmre jobban emlékeztető Velociraptorral került egy csomagolásba, Ian viszont a 2018-as ugró Az elveszett világot idéző raptort kapta társául.

tlwrexes.jpegSzintén idei volt Az elveszett világos, dzsungel festést kapó felnőtt és kölyök T. rex páros.

A Legacy sorozatban jelent meg idén minden Jurassic-rajongó egyik, ha nem a legjobban várt figurája: a Brachiosaurus a leghatalmasabb, az alapfigurákkal méretarányos dinoszaurusz, amely megjelent a Mattel repertoárjában.

brachio_8.jpg

A gyönyörű, igazán exkluzív dobozkép alatt egy bámulatosan kidolgozott és megfestett Brachiosaurus-t állíthattak össze a rajongók, amely mellett minden más figura eltörpül. Róla az alábbi bejegyzésben írtam részletesen: Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Brachiosaurus. 

A másik, ha lehet még szenzációsabb figura, az John Hammond exkluzív figurája. Mint már többször is szóba került a blogon, annak idején Lord Richard Attenborough nem járult hozzá, hogy róla akciófigurát mintázzanak, de az 5 éve elhunyt színész-rendező legendáról azóta készültek már gyűjtői szobrok vagy Funko! Pops figura, így a Mattel is végre teljesítette a gyűjtők egyik legnagyobb álmát (a Brachiosaurus-szal egyetemben), John Hammond-ot is kiadták.

john_2.jpg

A figurát a 2019-es San Diego Comic Con eseményre készítették, csak ott volt megvásárolható, átvehető, de később az Entertainment Earth online oldal valószínűleg nem kevés pénzt felajánlva, is forgalmazhatta a figurát, amely Hammond és Lord Attenborough emléke előtt adózva is teljesen egyedi csomagolást kapott, és gyönyörűen került megformázásra a figura minden egyes pontja, kiegészítője. Róla pedig itt írtam: Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy John Hammond.  

Idehaza rengeteg új figura jelent meg szerencsére, kevésbé kellett külföldi rendeléssel foglalkozni, mondjuk azok meg is kérték az árukat (a Brachiosaurus és John Hammond azonban minden pénzt megért), de a Müller áruházláncra lehetett számítani, sok figura náluk jelent meg először, vagy egyáltalán, csak ott volt kapható, reméljük legalább náluk 2020-ban is folytatódnak az új figurák megjelenései!

Az év végére egyébként a Müller polcain fel is bukkant az új, rajongók által nagyon kedvelt Snap Squad figurák: a Jurassic-filmek emblematikus dinoszauruszai cuki, apró változatai tehát már itthon is kaphatóak, és jövőre vélhetően sok új példánnyal bővül majd ez a sor is.

Nem ejtettem szót a Basic, vagyis alap figurákról sem, amelyek sem a fentebbi figurákhoz, sem egymáshoz viszonyítva sem méretarányosak, ellenben a többnyire kisebb termetű dinoszauruszok nagyobb méretű figurái lehetőséget nyújtottak a részletesebb kidolgozásra, mind a dinók testének kidolgozására, mind a színkeverésre vonatkozóan. Sajnos ezek a figurák hazánkban egyáltalán nem jelentek meg, korábban még a legelső szériás Velociraptort mutattam be: Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Basic Velociraptor

A 2020-as tervekről, várható megjelenésekről és a bloggal kapcsolatos terveimről pedig már az újévben jelentkezem, addig is, minden kedves Olvasómnak és családtagjaiknak kívánok Sikerekben és dinókban gazdag békés, Boldog Új Évet és köszönöm az egész éves figyelmet, hozzászólásokat, észrevételeket, jelzéseket!

2020.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8515374438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2020.01.02. 22:47:31

Köszi a beszámolót, idén végre kitalálhatna valamit a Mattel, ami csak Európában vagy az amerikai kontinensen kívül kapható, hogy egy kicsit nekünk is jó legyen.

"képtalálat a következőre: legacy collection t rex"

emmi?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.01.02. 23:14:19

@Anak: Kép lenne, és én látom is, de a biztonság kedvéért újra feltöltöttem, köszönöm a jelzést :)

Sajnos ettől nem tartok a Mattel részéről, de olyan azért elő-előfordul, hogy valami Európában és vagy pl. Dél-Amerikában vígan elérhető, addig az USA-ban csak több hónapos csúszással (Brachiosaurus) vagy kevés példányszámban (Spinosaurus) jelent meg. De elsődlegesen mindig az amerikai piac lesz számukra kiemelt.
süti beállítások módosítása