2019. szeptember 19. 21:55 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy John Hammond

hammond_2.jpg
A mai figura bemutató a Mattel egész termékkínálatának egyik legkülönlegesebb, legritkább darabja, amely méltó módon adózik a Jurassic Park atyja, John Hammond és az őt megformáló Lord Richard Attenborough emléke előtt.

John Hammond szerepe a Jurassic-filmek szempontjából nem is kérdés, mekkora jelentőséggel bír, hiszen az ő álmát látjuk megvalósulni majdnem minden egyes dinoszauruszban. Annak idején a Lord Richard Attenborough által alakított karakterről a brit színész-rendező engedélye nélkül nem készülhetett akciófigura, a Lordok Házának tagjaként ez valószínűleg nem is kifogásolható döntés. Lord Attenborough halála óta eltelt öt év, és most nem csak a Mattel, de prémium szoborgyártó cégek is elérkezettnek látták az időt, hogy megmintázzak John Hammond alakját.

Három hónapja nagy meglepetést okozott a Mattel, amikor bejelentette, hogy a Jurassic Park atyjáról mintázott exkluzív akciófigurát adnak ki a nyár folyamán. A hírhez azonban némi keserűség is társult, amikor kiderült, hogy csupán az idei San Diego Comic Con-ra kilátogató, előzetesen pedig a Mattel honlapjáról megrendelő rajongók vásárolhatják csak meg az egyedi csomagolású figurát. Néhány héttel később az amerikai online játékkereskedés, az Entertainment Earth váratlanul előrendelhetővé tette a figurát, korlátozott darabszámban! Szerencsére jutott belőle nekem is, így, bár nem is reménykedhettem benne, most már saját kézből mutathatom be John Hammond figuráját!

A Jurassic-franchise egyik, ha nem a legfontosabb személyéhez körítésben is egyedi megjelenést kapott a nagy, pazar minőségű kartondobozzal, amelynek alakja és grafikája is a park főkapuját idézi és a Jurassic Park termékek arculatát. A gyönyörű grafikát kapó dobozon látható kapu szárnyait perforáltak, kinyithatóvá téve így a dobozt, így pedig rögtön a szemünk elé tárul John Hammond alakja is. 

A dobozból oldalról lehet kihúzni a kartonlapra rögzített bliszteres játékfigurát, amely méretében és grafikájában is eltér a korábbi Legacy figurák kiadásaitól.

0015.jpg

John Hammond a filmből jól ismert öltözékében került megörökítésre. A fehér ing és fehér nadrág, valamint a fehér cipő is szép, aprólékos kidolgozást kapott, egyfajta isteni alak illúzióját keltve, ez lehetett legalábbis az alkotói szándék annak idején. Érdekességképp megemlítendő, hogy a Bukott birodalomban felbukkant egykori társa, Benjamin Lockwood pl. fekete, de szintén borostyánnal ékesített sétapálcával rendelkezett.

Lord Attenborough arcvonásai felismerhetőek, és emiatt mindig megérdemel egy vállveregetést a Mattel kreatív csapata. A szemüveg ugyan nem egészen akkurátus, de elmaradhatatlanul apró és fontos kiegészítő. Azt kipróbálni, hogy eltávolítható-e mint Ian Malcolm napszemüvege, nem mertem megreszkírozni. Nem csak az öltözék és a szemüveg, de John arany órája sem maradt le, ahogyan az elegáns panamakalap sem.

0016.jpg

Az nagy kár, hogy a többi fejfedőt viselő figurához hasonlóan (Alan Grant, Robert Muldoon, Ken Wheatley) nem eltávolítható, de John Hammond figuráját sem a gyerekek játékai közé szánták a Mattel-nél.

0019.jpg

Kiegészítőként Hammond emblematikus sétapálcáját sem hagyták le, a végén a borostyánba zárt moszkitóval, igazán gyönyörűen sikerült darab! Sajnos, mint azt sok más játékfiguránál már magam is tapasztaltam, a műanyag bot kissé meghajlott a csomagolásban, de meg vannak erre a praktikák, hogyan lehet ismét kiegyenesíteni.

Az exkluzív figura a csomagoláson túl további extra kiegészítőt kapott: a tojáskeltetőt megidéző, de annál azért jelentősen kisebb platform került a figura mellé, rajta egy ép és egy már törött dinó tojással, amelyből egy aprócska Velociraptor bújik éppen elő. Persze, a filmhez képest hatalmas ez a fióka, de nagyon finom és elegáns módja a megszülető raptor jelenetének felidézéséhez.

0022.jpg

John Hammond alakját természetesen örömmel fogadták ismerősei, és az őt személyesen nem ismerők is:

0023.jpg

És persze, a dinoszauruszok is. Érdekes, hogy John-t nem is láthattuk más dinoszaurusszal együtt, csak a Brachiosaurus-szal, egy jelenetben (és persze a raptor fiókával).

0026.jpg

A Mattel Brachiosaurus-szal együtt szép párost alkotnak, és egyben szívfacsarót is, hiszen a filmek világában sem Mr. Hammond, sem pedig a konkrétan a Jurassic Park-ban és a Jurassic World: Bukott birodalomban látott Brachiosaurus sincs már életben.

005_2.jpg

Dr. Grant, és kedves Dr. Sattler. Üdvözli önöket a Jurassic Park!"

A végére szerettem volna még kitérni valamire. Amikor a Kenner piacra dobta akciófiguráit a Jurassic Park-hoz, 1993-ban, a rajongók nagy sajnálatára John Hammond-ról nem készült figura. Az őt megformáló Lord Richard Attenborough ugyanis nem járult hozzá, hogy akciófigurát mintázzanak róla. Az Oscar-díjas brit színész-rendező konzervatív hozzáállása azért érthető is, hiszen Lord Attenborough, aki 1993-ban kapta meg a Lord címet, (előtte 17 éven át pedig Sir megszólítás illette), a Lordok Házának tagjaként prominens személy volt.

2014-ben bekövetkezett halála óta pedig csak most, öt évvel később kezdtek el filmes szobrokat, figurákat mintázni róla, illetve a Mattel játékfigurát, hogy az Attenborough család jóváhagyásával vagy sem, nem tudom, de aligha bánják, hogy a legendás rendezőről az utókor még mindig hatalmas szeretettel és tisztelettel emlékezik. És, talán egyszer a Mattel, a többi Legacy figurával együtt, széles körben is elérhetővé teszi a figurát, vagy, készít róla egy nagyobbat az Amber Collection sorozat számára. A jövő kiszámíthatatlan... 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3715135082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dino boy 2019.09.20. 20:12:14

Szerinted a battle at big rock-ot lefogják fordítani magyarra?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.20. 20:33:37

@Dino boy: Bízok benne, bár ahogy most szétnéztem, sem német, sem francia hivatalos feltöltés nincsen még belőle, lehet esetleg majd egy ezután bemutatásra kerülő Universal film elé rakják a mozikban, de a BABR - Vélemény és leírás bejegyzésem alatt Ser Davos említette, hogy lefordította és letölthető a felirat az Opensubtitles oldalon, csak ajánlani tudom!

Dino boy 2019.09.22. 12:25:09

@Lord Picard:
Rendben köszönöm szépen!

Dino boy 2019.09.22. 12:28:06

@Lord Picard: Eltudnád küldeni a linkjét annak a lefordításnak?

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.22. 23:22:06

@Dino boy: Úgy látom már két magyar felirat is elérhető hozzá. Remélhetőleg legkésőbb a Jurassic World vagy a JW: Bukott birodalom előtt-után levetítésre kerül magyar szinkronnal is :)

A feliratok itt találhatóak:
www.opensubtitles.org/hu/search/sublanguageid-hun/idmovie-780636

csiarn 2019.10.30. 17:59:13

Esetleg ha valakit érdekelne egy John Hammond sétapálca....
Marketplacen árulom "Jurassic Park filmes relikvia figura John Hammond sétapálcájának replikája"

www.facebook.com/marketplace/item/1133886960130168/

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.10.30. 19:59:09

@csiarn: Meg kell mondjam őszintén: nekem nagyon tetszik, igazán szép, ügyes munka!
süti beállítások módosítása