2023. október 01. 20:54 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: 30 éves a Jurassic Park itthon is

30eves_1.jpg

Szeptember 24-én volt 30 éve, hogy hazánkban is bemutatásra került a Jurassic Park a mozikban. Ennek apropójából nem csak a hazai bemutatóról írtam pár érdekességet, de bemutatom, itthon milyen sajtója volt és milyen termékek jelentek meg Steven Spielberg filmje kapcsán.

A rendszerváltás előtti időkben nem volt ritka, hogy egy-egy amerikai film premierjére éveket kellett várni hazánkban - az 1968-as Volt egyszer egy vadnyugat csak 1974-ben, de a szintén 1968-as 2001: Űrodüsszeia az eredeti bemutatóhoz képest csak 11 évvel később, 1979-ben került a hazai mozikba! Ehhez képest a Csillagok háborújára (a később IV. rész: Az új remény alcímet kapó legelső Star Wars-filmre) vagy a Vissza a jövőbe első részére már csak 2-2 évet kellett várni. A rendszerváltás után a több éves várakozási idők szép lassan csökkentek, és már csak hónapokban volt többnyire mérhető a késés, és ez történt a Jurassic Park esetében is 1993-ban.

premiere.jpg

Az Egyesült Államokban 1993. június 11-étől válthattak mozijegyet a nézők, a hazai bemutatóra viszont csak 1993. szeptember 24-én került sor. A hazai filmforgalmazók ez év márciusában megpróbálkoztak az amerikai rendszer szerinti, pénteki nyitónappal: év végéig az új filmek a hét utolsó munkanapján kerültek a mozikba, de végül 1994. januárjában visszaállt az itthon mindig is megszokott, csütörtöki premiernap. Mindenesetre a Jurassic Park-ra való érdeklődést nem korlátozta a kurta nyitóhétvége, 145.000 jegyet adtak el a filmre három nap alatt, amely még ma is kiemelkedő eredménynek számítana. Összehasonlításképpen, az idei évben ez a nyitány a harmadik legnagyobb siker lenne, a Barbie (192.431 néző) és az Oppenheimer (156.850 néző) négy napos nyitóhétvégéje után!

Ennél is bámulatosabb azonban a most következő adat: a Filmforgalmazók Egyesülete által 2023. szeptember elsején frissített, 6379 filmet tartalmazó, összesített lista első tíz helyezettje a következő:

9022.jpg

Nem csalás, nem ámítás, 30 évvel a bemutatása után a Jurassic Park a magyar mozikban még mindig a 8. legnézettebb film 983.146 db eladott jeggyel (amelybe már beleszámít az a mintegy 30 ezer jegy, amit a 2013-as Jurassic Park 3D vetítésre váltottak a rajongók). Figyelemre méltó, hogy még a valaha volt legsikeresebb képregényfilm, a Bosszúállók: Végjátékra is mintegy 140 ezerrel kevesebb jegyet adtak el 2019-ben, de azt azért meg kell jegyezni a korrektség jegyében, hogy míg 1993-ban a kalózkodás nem jelentett problémát, mára gyakorlatilag 24 órán belül elérhetőek a legújabb moziflmek kamerás felvételei az interneten, amelynek köszönhetően akár több tíz- vagy akár százezer potenciális jegyvásárlótól esik el egy-egy produkció...

Ezek után természetesen nem is kérdés, hogy az egész franchise vonatkozásában is a Jurassic Park itthon a legnépszerűbb rész, a nemzetközi trendeknek megfelelően alakult itthon is a hat film össznézettsége a mozikban:

jpfran.jpg

A szocializmus szorításából nem olyan régen szabadult országunkban is szép számmal jutottak el a filmhez kapcsolódó JP márkás termékek: a Pesti Műsor Kft. nem csak forgalmazási jogokat szerzett ezekre, de voltak amelyek nálunk is készültek: a pólótól és dzsekin át, a táskákig, baseball sapkák, alsóneműkig vagy épp karóra, iskolai felszerelés is szerepelt a hazai kínálatba, sőt!

pestimusor2.jpgForrás: Arcanum Digitális Tudománytár

A budapesti VII. kerületben saját Jurassic Park Shop-ot is üzemeltett a Pesti Műsor! Sajnos az elmúlt években sem fotót, sem cikket nem sikerült találnom erről a boltról.

A Pesti Műsor természetesen többször is beszámolt a filmről, vagy teljes oldalas reklám formájában a plakát és egy alkalommal, a sziget térképe is bekerült a lapba. A folytatások már kevesebb megjelenést kaptak a magazinban, de bámulatos módon, a mai napig megjelenik a Pesti Műsor, immáron 1968 óta!

news-sjdbcwj5q0juefnabk5lmjrqbvmxqkz2rlzhsjdyqlrmuudsyw05s3q3yz0.jpg

Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

Valószínűleg sok más, a filmhez kapcsolódó promóció elkerülte a figyelmemet, de hála az Arcanum Digitális Tudománytárnak, azért ha csak digitális formában is, de maradtak fenn korabeli cikkek, hirdetések, de valószínűleg ezekből is még több akadhatott 1993-ban:

videotechnika.jpg

És néhány érdekesebb cikkek:

1993 júniusában jelent meg először a végül rövid életűnek bizonyult üzleti hetilap, a Griff - még ugyanebben az évben be is fejezte a lap a működését. Szerencsénkre viszont a lap nagyon is élt a Jurassic Park bemutatásának idején, jó érzékkel, négy héten keresztül jelent meg melléklet a magazinban kizárólag ehhez a filmhez kapcsolódva. Személyes gyűjteményemben a mellékletek fele, az első két szám található csak meg sajnos, de igazán hangulatos, és informatív mindkét melléklet.

Külön figyelemreméltó a magyarított Isla Nublar térkép:

griffa2b_1.jpg

A film kampánya alatt, és a Kenner figura által is, a Spitter azaz "köpködő" becenevet adták a film marketingesei a Dilophosaurus-sznak, számomra is csak 30 év után derült ki, de a Griff megpróbálta magyarítani ezt az elnevezést: Köpcsi

Mint az látható, a nyereményjáték egyik díja a BMG kiadó által kiadott filmzene CD volt, így bizonyára a német vállalat által épp 1993-ban indított magyar leányvállalata jóvoltából érkezhetett meg hozzánk, a kazettával együtt:

Ugyan én kicsivel később jutottam hozzá a CD kiadáshoz (és azóta a kazettához), de az elmúlt 30 évben még számos zenei kiadást élt meg John Williams csodaszép műve, amely még pár kiadásban megtalálható az én gyűjteményemben is, ahogy arról a tavaly megjelent, 2 CD-s La La Land Records kiadás bemutatásakor is írtam.

Ugyan itthon valószínűleg nem jelent meg, de kapható volt a Theme From Jurassic Park CD kiadás is, amely csupán csupán két zenei tételt tartalmaz: a címadó, zenei főtémát és egy End Credits névre keresztelt számot. Mindkettő hosszabb, mint a teljes zenei albumon kapható volt, csupán promóciós céllal készültek ilyen kiadások - az általam is birtokolt változat nem hagyományos tokban, hanem papírtokban került kiadásra, egy igen látványos plakáttal kiegészítve.

jptost4.jpg

Idehaza Michael Crichton eredeti regénye 1993-ban jelent meg a Maecenas kiadó gondozásában, ezért is kerülhetett rá a Spielberg-idézet, de a borító már talán akkoriban is kissé avitt volt, az eléggé spoileres borítófeliratról nem is beszélve, de a kiadó szükségesnek érezte a címet is lefordítani: így lett itthon Őslénypark a az eredeti címből.

A puhafedeles változat mellé megjelent a keménytáblás változat is, egy színesebb borítóval - amely Steven Spielberg filmben viselt pólóját idézi.

book2015_1.jpg
Michael Crichton
két regényének 2015-ös, frissített kiadásainak borítói - végre nálunk is a Chipp Kidd tervezte "logosaurus" került a borítókra, mint már az első amerikai megjelenéseknél. A filmeseknek annyira tetszett ez a logó, hogy a filmhez is ezt használták.

2015-ben újra megjelent a könyv javított változata, immáron pedig már az eredeti címet is megtartották (hasonlóan járt az Őslények szigete címmel megjelent folytatás-regény is, amely szintén már Az elveszett világ címet viseli az új kiadásban). 

Ugyanakkor 30 évvel ezelőtt nem csak a regény jelent meg, de kétféle, a filmhez kapcsolódó kiadvány is elérte a magyar olvasókat. A JLX Kiadó által Jane Mason által írt film-képeskönyv - szerencsére a logóba nem nyúltak bele, de az Őslénypark cím itt is felbukkan a keményfedeles borítón.

Több kiadványban is felhasználásra került az, a filmből végül kivágott jelenet, amikor Alan Grant megtalálja a raptor karmot

Maga a könyv 46, jó minőségű oldalon, szép fotókkal illusztrálva, leegyszerűsítve vezeti végig az olvasót a cselekményen, és egész jó az egész könyv mérete is.

A Haal Kiadó pedig a Tintahaal-sorozata keretein belül Gail Herman könyvét adta ki, puhafedeles változatban, és bár dupla annyi oldalt kaptunk, a könyv jóval kisebb méretű. Kárpótolhatja ezért az olvasót a könyv végén található, színes fotókkal tűzdelt lapok és a kihajtható mini plakát:

Itthon 1989-ben jelent meg az első, Panini-től licenszelt matricás album a Lutra kiadó jóvoltából, ez volt a WWF, állatvédelmi album, amelyet a magyar Állatok a ház körül és Sebesség albumok követtek, majd a Barbie, a Kacsamesék és a Tini Nindzsa Teknőcök matricás albumokkal révén már a rajzfilmek világába kóstolt bele a kiadó. Ezzel ellentétes információt nem találtam, így kijelenthető, hogy a Jurassic Park album lehetett az első, filmhez kapcsolódó kiadás Magyarországon! Azóta a Lutra már megszűnt, de szerencsére a Panini albumok széles választéka - ha nem is mind -, mai napig megjelennek hazánkban. 

És ami ma már ritkaságszámba megy, az 1993-ban nem volt szokatlan, pl. a Képes Európa magazinban egész oldalas hirdetés jelent meg a Lutra albumról, valószínűleg több fajjal is, más-más lapszámban, egyelőre csak ezzel, a helytelen grafikával megjelent hirdetéssel rendelkezem:

lutrareklam.jpg

A hazai Lutra Jurassic Park matricás album az amerikai Topps által kiadott albumot adaptálta magyar nyelvre:

lutra0.jpg

Összesen 216 db matricát gyűjthettünk ki az albumba, miközben a film történetét is elolvashattuk illetve nyomon követhettük a matricákon keresztül, időrendi sorrendben. Nem volt még ekkoriban divat a fóliázott, fényes matricák, dombornyomott, fluoreszkáló matricákról pedig nem is álmodhattunk.

De nem csak filmes jelenetek és a filmben nem is látott jelenetfotók köszöntek vissza a kis matricákon, de a filmben látott park piktogramjai is visszaköszöntek rajtuk.

Egyszerűen tökéletes albumot és matricákat kaptunk ekkor, leszámítva a hátoldalon terpeszkedő Plusssz pezsgőtabletta reklámtól.

Érdekesség még, de nem a Topps matricás albuma volt az egyetlen, ami 1993-ban megjelent a film kapcsán a világon: a Merlin kiadó is saját albummal jelentkezett, és a legnagyobb európai vagy épp dél-amerikai országokban ez a változat futott, melyben eltérőek voltak a matricák és az egész album koncepciója is.

240 matricát gyűjthettek ki a rajongók, és itt már fóliázott matricák is, de több, a dinoszauruszokról készült karaktermatrica és pl. a működő látogatóközpontról készült díszletfotó is bekerültek az albumba, de a jelenetek tekintetében is akadnak eltérések. Jól elkülöníthetők a matricák a Topps-féléktől, hiszen itt fehér helyett sárga keretbe foglalták a matricákat.

1993-ban a filmből képregényváltozat is megjelent hazánkban ráadásul hónapokkal a film mozikba kerülése előtt! Nagy fájdalmam, hogy Az elveszett világ: Jurassic Park-ot követően már egyik Jurassic-film sem érdemelt képregényfüzetet (a Krétakori tábor sem végig, de keménykötésű könyv formájában pár évadnyi történet feldolgozásra került).

 A Jurassic Park eredeti képregénye 4 számból álló sorozat volt, amely ugyan pontosan dolgozza fel a film történéseit, sem a szereplők, sem a dinoszauruszok, de még a járművek vonatkozásában sem éppen filmszerű, valószínűleg épp azért, mert már azelőtt nekiláttak megrajzolni, hogy akár a filmet elkezdték forgatni, csak a forgatókönyvre támaszkodtak az alkotók inkább.

Itthon szerencsére nem négy, csupán két füzetre bontották a teljes történetet, és ha a látvány nem is hűen tükrözi a filmet, igazán nagy élmény lapozgatni, elolvasni időnként a két füzetet, még ha a lapok harminc év alatt meg is sárgultak. Az első részben még a film készítéséről is olvashatunk pár oldalon, míg a második részben Mark 'Crash' McCreery eredeti látványterveiből láthatunk néhányat. 

video1.jpg

A Videó Magazin 1985-ben jelent meg először, az Ötlet hetilap mellékleteként. Eleinte rendszertelenül, de 1988 decemberétől már havi egy alkalommal, egészen 1999 februárjáig. A magazin az aktuális, videókazettás megjelenéseken túl a technológiai oldalát is bemutatta a kazettáknak és a legújabb lejátszóknak, valamint terjedelmes életrajzokat is közöltek, és persze a mozikban éppen futó filmek is kaptak megjelenést a lapban. Így kapott címlapot és egy kétoldalas cikket a Jurassic Park női főszereplője, Laura Dern is még 1993 decemberében.

video2.jpg

A (kölcsönzői) kazetta megjelenésekor, 1994.októberében újra címlapot és kétoldalas cikk jutott a lapba, különösen kedvelhették a filmet és Az elveszett világot, mert később erről a filmről is kétszer kétoldalas cikket és egy címlapot kapott.

Az 1994 szeptemberében megjelent számban egy oldalsas cikk vezette fel az októberi számot, amelyben már bővebben foglalkoztak a megjelenéssel:

videomag948_1.jpg

Októberben pedig a címlapot is beleszámítva, és persze egy reklámot, 4 oldal foglalkozott a filmmel:

videom9410.jpg

videom9410b.jpg

A német ifjúsági magazin, a Bravo 1956-ban jelent meg először Németországban, Maryln Monroe-val a címlapon, idővel pedig Európa egyik vezető ifjúsági magazinjává vált, így nem véletlen, hogy a rendszerváltás után, 1992 májusában elindult a Bravo hazai változata. A magazin profilja ugyan a zenei világ volt, de nagyon sokáig kiemelt figyelmet kaptak a filmek is: a kéthetente megjelenő magazinban a legújabb filmek zanzásított, filmképregényei is helyet kaptak 2 oldalon. A Jurassic Park idejében ugyan ez a formátum még nem olyan formában élt, mint a későbbi számokban, így is látványos kétoldalas cikket szenteltek az év filmslágerének:

bravo.jpg

Később a két folytatás már megkapta a hagyományos filmképregényét, de a Jurassic World és a Jurassic World: Bukott birodalom már csak 1-1 képet és rövid leírást érdemelt - mint minden más film akkoriban, de a Világuralomra a lap hazai kiadása megszűnt, utoljára 2021 nyarán vehették az olvasók a kezükbe a magazint. Nem úgy Németországban, ahol 1956 és 2015 között hetente, 2015 és 2020 között kéthetente, azóta pedig havonta, de a mai napig megjelenik a magazin!

Harminc évvel ezelőtt, a mainstream filmekkel foglalkozó mozimagazinból csak egyet forgathattak a magyar olvasók: még 1991-ben indult el itthon a Bravo-hoz hasonlóan szintén német Cinema magazin honosított változata - talán elfogultsággal, de 2008-as megszűnéséig számomra mindig is a legszínvonalasabb filmes magazinként marad meg a hazai piacon. A Jurassic Park-trilógia mindig is különösen kedves lehetett a magazin magyar (és német) szerkesztőinek, az 1993. szeptemberi számban 31 oldalnyi Jurassic Park melléklettel jelent meg a magazin, és már a borító is igen szemet gyönyörködtető volt:

Akárcsak a beltartalom: a film több oldalas kritikája mellett több oldalon keresztül taglalták a film műhelytitkait, foglalkoztak a készítőkkel, még külön Stan Winston-nal is, a dinoszauruszok atyjával, de persze Michael Crichton-nal is. Az újság borítójának belső oldalán is egy egész oldalas hirdetés található a Lutra matricásalbumról, míg a magazin hátoldalán a filmforgalmazó UIP-Dunafilm és a Cinema hirdetett közös játékot. 

A magyar Hasbro (mint a Kenner forgalmazója) két oldalas hirdetésben hirdette az itthon is kapható játékfigurákat, így már csak emiatt is kuriózum a magazin:

cinkenner.jpg

Ugyan személy szerint sajnos sok minden elkerült 1993-ban a film merchjéből, lévén vidéki kisvárosban nőttem fel, de idővel, még ha csomagolás nélkül is, pár igazán szép figurát sikerült beszereznem, és mai napig akadhatnak 30 éve "kóborló" figurák a játékpiacon:

kenners_1.jpgAz eredeti Kenner figuráim

A legendás Red Rex és a Ford Explorer mai szemmel is igazán pompásan sikerült darab, de ez igazából minden figuráról elmondható - lehet, hogy nem idézik meg a filmes megjelent tökéletesen, mint manapság a Mattel figurák, de a játszhatóságuk és persze a nosztalgia miatt is, a régi Kenner figurák mindig is közel fognak állni szívemhez és azt hiszem ez elmondható a legtöbb rajongóról is.

A Kenner figurák még kaptak egy kiemelkedő reklámot, amit a Játékok a polcról osztott meg tavaly:

A legendás Szerencsekerék egyik adásában, talán épp az 1993-as szilveszteriben, a Különdíj a Hasbro forgalmazásában megjelent Jurassic Park figura csomag volt, 39.900 Ft-os értékben! A bruttó átlagkereset 30 évvel ezelőtt hazánkban 27 173 Ft volt, azaz igencsak értékes nyereménynek számított ez a csomag már akkoriban is. 

De nem csak a Kenner-figurák képviseltették magukat itthon játékfronton, a Lindberg által gyártott makettek is felbukkantak a hazai játékpolcokon. lindberg_1.jpgKorabeli Lindberg reklám a megjelent makettekről

És egy kis csalás a végére: igaz ugyan, hogy az 1993-ban, a hazai megjelenésű dolgokról próbáltam csak írni, főképp azon megjelenésekről, amiből van is, de nem mehetek el szó nélkül magának a filmnek VHS megjelenéséről. Érdekes módon, bár szerte a világban csak 1994 október 4-én jelent meg a kazetta (és szerencsésebb országokban Laser Disc-en is), itthon ekkor csak a kölcsönzői változat kerülhetett ki a videótékák polcaira:

Saját gyűjteményemből egy eredeti, tékás videókazetta

Igazi kuriózum, de birtokomban van egy hajtatlan, nyomdai állapotú borító is, amelyre a MINTA feliratot nyomták:

jptekaminta_1.jpg

Az ilyen borítókat a videótékák tulajdonosai kapták a forgalmazótól, hogy legyen elképzelés milyen megjelenésekre és milyen borítókra számíthatnak. Ugyancsak birtokomban van egy darab, kisméretű függő reklám amely egykor egy tékában lógott:

jplogo_1.jpg

És egy nagy méretű, kétoldalú karton logó, amely mintegy 25 évig lógott egy budapesti videótékában, szintén gyűjteményem értékes kincse:

tekalogo.jpg

A film tényleges lakossági megjelenésre 1997. augusztus 26-áig kellett várnunk, Az elveszett világ: Jurassic Park premierje előtt egy hónappal lehetett megvásárolni a kazettát - különbség a két kiadás között csak az ajánlókban van, és persze a tok méretében volt.

A videókazetta, amely 1997-ben jelent meg

A Pesti Műsor később, a videós mellékletében természetesen megtámogatta reklámmal a kazetta lakossági megjelenését 1997. augusztusában.

pestimusor97.jpg

Sajnos arra vonatkozó adat nincs, itthon hány db kazettát értékesítettek, de világszerte 17 millió példány kelt el a kazettából, és ezzel minden idők 5. legkelendőbb VHS megjelenés volt a Jurassic Park.

Kétségtelen, a Jurassic Park látványvilága 1993-ban egészen elképesztő, minden képzeletet felülmúló volt, de még mai szemmel nézve is, a film látványa szépen öregedett, sőt, sokszor az az érzése az embernek, hogy még a digitális dinoszauruszok is valahogy élőbbnek hatnak sok mai film CGI szereplőihez képest. Amit viszont még az idő sem tudott kikezdeni három évtized alatt, az a film hangulata és a gyerekek (és felnőttek) csodálata a dinoszauruszok iránt. Nincs is jobb alkalom, hogy a bejegyzésem az 1993-as, szilveszteri Szerencsekerékben bemutatott dallal zárjam, amelyben elcsíphető a film egyik óriási, budapesti mozis reklámfelülete is:

Aki dínó, és aki nem, remélem továbbra is velem tart a blogon, és négy év múlva Az elveszett világ, nyolc év múlva a Jurassic Park /// 30. évfordulóját is együtt ünnepelhetjük!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9418221883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réj Párlör 2024.02.05. 21:12:38

múlt héten volt időm az Arcanumon szörfözni és jópár tartalmat kikerestem amit te is említesz a cikkben :) A Topps lutraalbum óriási kincs volt már gyerekként is, féltve őrzöm, megvan a Cinema magazin 93-as JP-s és a 97-es Elveszett világ-os is, a 2 képregényt pár hete szereztem meg, illetve a Tintahal sorozat kiskönyve is megvan. Amit az Arcanumon még találtam, hogy a 93 szeptemberi Cinema magazinban is van 9 oldalnyi JP, a premier felvezetéseként.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.02.05. 23:12:11

@Réj Párlör: Valóban, mindig kihagyom azt a Cinema lapszámot, pedig meg is van :D Örülök, hogy másnak is kedvet hoztam az Arcanum-hoz, rengeteg érdekesség olvasható ott. És sajnos messze nem minden, nincsenek fent pl. a korabeli számítógépes magazinok, de így is azért pazar archívummal rendelkeznek. Valószínűleg még az idei évben, - mert bár még 3 évig nem lesz aktuális Az elveszett világ évforduló - készül hasonló cikk a többi film kapcsán :)

Réj Párlör 2024.02.06. 09:14:37

Tényleg élmény az Arcanumon szörfözni, igazi retróvonat, visszrepíti az embert a gyerekkorába. :) Igen sajnos a Griff magazin sincs fent, pedig elég jó kis tartalomnak tűnik, ha esetleg be tudnád a közeljövőben szkennelni az szuper lenne :D Hasonló cikkek bármilyen terjedelemben jöhetnek :D

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.02.06. 18:18:17

@Réj Párlör: Sajnos egyelőre nincs lehetőségem szkennelni, pedig jó lenne a Griff-et és még más újságokat így megörökíteni, de majd próbálkozok :)

Igen, ahogy virtuális lapozgattam egyes újságokat, masszívan visszaköszönt a gyerekkor, néha még az is eszembe jutott, hogy ezt vagy azt a cikket még olvastam is 30-25 éve :D
süti beállítások módosítása