2019. március 05. 20:19 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Dino Rivals Parasaurolophus

para_3.jpg

Ha a Jurassic-filmek emblematikus dinoszauruszaira gondolunk, akkor a Tyrannosaurus rex és a Velociraptor jut eszünkbe először, de voltak más fajok is, amelyek az eddig elkészült mint az öt filmben szerepeltek. A mai bejegyzésem tárgya egy ilyen faj Mattel figurájának a bemutatása: a Parasaurolophus-szé.

A Parasaurolophus könnyen felismerhető, jól ismert faj, köszönhetően a különleges fejdíszének, a növényevő mégis csak egy Jurassic filmben kapott nagyobb teret: a Jurassic Park-ban a filmtörténeti jelentőségű, „Isten hozta Önöket, a Jurassic Park-ban!” jelenetben ugyan "hátterezett" egy csapatnyi Para, de Az elveszett világ: Jurassic Park-ban hosszabban is megcsodálhatjuk a hatalmas sauropád, míg az InGen zsoldosai begyűjtik őt.

paras.jpg

Személyes megjegyzés: 22 év után is természetesebbnek, életszerűbbnek hat ez a jelenet sok mai film speciális effektjénél. A Jurassic Park ///-ban, a Jurassic World-ben és a Jurassic World: Bukott birodalomban viszont ismét csak statiszta szerepkör jutott a fajnak. Az első és a harmadik film esetében zöldesebb színt kaptak a Parasaurolophus-szok, de Az elveszett világban és a két Jurassic World filmben már inkább földszíneket használtak.

A figurát a Mattel az idei évre kitalált Dino Rivals játékvonalon jelentette meg, ez azért is dicséretes, mivel Az elveszett világ miatt könnyen Legacy figura lehetett volna a dinoszauruszból – szerencsére még sem így tettek. Az új design elemekkel tarkított, nyitott dobozban található figura teljes pompájában látható, nem kell külön összeilleszteni a testet és a farokrészt mint sok másik Mattel figuránál.

Az egész, díjnyertes játékvonalon végigvitt 1:18-as méretarányban készített figura Az elveszett világ-hoz készített referencia szobor szín-összeállítást idézi meg. A figura ugyanakkor sárgább, mint az eredeti Stan Winston makett, ez talán köszönhető annak is, hogy az idei játékfigurák színeit élénkebb színpalettáról választották ki.

paras2.jpg

A figura textúrájának részletei továbbra is bámulatosak, komolyan megnéznék erről akár egy dokumentumfilmet, hogyan, milyen referenciák alapján dolgoznak a Mattel-nél. A Parasaurolophus a Dual Attack alvonalon jelent meg, így két gomb található a figura hátán: az első gombbal a fejét lehet fel-le mozgatni, a második gombra pedig a dinoszaurusz farkát csapkodja, de külön a figura feje is fordítható oldalra. 

para08.jpg

A figura lábai és mellső végtagjai a szokott módon artikulálhatók, bár a láb leginkább most csak oldalirányba, előre és hátra nehezebb pozicionálni. Néhány játékfigura egyik jellegzetessége is megfigyelhető: a figura lábfejei kissé túlméretezettek. Csak feltételezem, de aligha áll távol a valóságtól a megoldás: az egyensúly játszhat szerepet a nagyobb lábfejek kialakítása mögött. Más kérdés, hogy a Kenner 1997-ben, Az elveszett világhoz kiadott Parasaurolophus figurája nem szenved ettől a problémától, igaz annak a figurának más a testtartása és a farkán is megtámaszkodik.

kenner_1.jpg

Ha már szóba került a Kenner: kétségtelen, hogy 20-25 évvel ezelőtt a Kenner bámulatos figurákat dobott piacra az első két film kapcsán, és a Mattel termékeinek megjelenéséig nem is volt komoly riválisa ezen figuráknak. Ezek közül is kiemelkedett a Parasaurolophus figurája, amely festésében is tökéletesen megidézte a Stan Winston makettet, fel nem foghatom, hogy korábbi és későbbi figurák esetében miért nem sikerült a festéseket eltalálni a játékgyártóknak a legtöbb esetben, talán szerzői okokra is visszavezethető ez a probléma.

para09.jpg

A csomagolásból természetesen nem maradhatott ki az új játékvonalhoz kitalált gyűjtői kártya, a dinoszaurusz grafikájával és az applikációban is megjelenő statisztikájával.

card_2.jpg

A Mattel figurája továbbra is tükrözi a cég remek árpolitikáját, melynek hála szerintem olcsóbbak a figurák, mint amennyit elkérhetnének értük. Ez a figura is igazán szépen fest, jól mutat az emberek vagy épp a Tyrannosaurus rex mellett, és nem mellesleg, a Parasaurolophus az egyik állandóságot képviselő dinoszaurusz a Jurassic-franchise-ban.

para010.jpg

A játékfigurát a JátékShop oldalról rendeltem, de egyre több bolt kínálatában is megtalálható online, a többi játékfigura mellett, sajnos egyelőre az Attack Pack figurák viszont még nem jelentek meg idehaza, többek között Delta figurájával.

jateks_1.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9514666051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.03.16. 13:29:49

A kedvenc Hadrosaurus fajom ez az állat. Imádom azt a jelenetet, amikor az első filmben a szigetre érkező tudósok megpillantják ezeket a csordában élő lényeket. A figura is remek lett, bár a hátsó talpak tényleg bumfordira sikerültek. Ezt a részét amúgy nem értem. Hiszem a figura állása, valamint hátsó és mellső végtagjainak pozicionálása láthatóan úgy lett elkészítve, hogy 3 végtagon álljon meg a figura. Így a hatalmas hátsó lábi tappancsok indokolatlannak tűnnek. 2 lábon ez a figura ebben a testtartásban úgysem állna meg.
Ha valahol, hát itt eléggé hiányolom azt, hogy a figura nem tud hangot kiadni. A különleges hangeffektusok valahogy nagyon adják magukat ennél a fajnál.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.03.16. 18:34:46

@Anak: Valóban jól sikerült figura, nagy kedvenc lett, és volt is már a Parasaurolophus, Az elveszett világban amikor befogják, nehéz volt elhinni gyerekként, hogy nem egy élő állatot mutatnak, annyira nem lógott ki a lóláb, és persze a gyermeki naivitás...

Megáll azért a hátsó lábain, de való igaz, amit írsz, hogy pont felesleges volt emiatt a talpát megnyújtani, úgyis támaszkodva fogja mindenki beállítani :) A hangeffektus kihagyása nálam is nagy szívfájdalom, az összes új figura esetében is, nem tudom, hogy miért, talán költséghatékonyságból hagyták el. Igaz, pl. a Baryonyx figura nálam, ha nincs megtámasztva, simán leszédül a polcról, már nem is egyszer (és semmi baja nem lett, strapabíró), állítólag elem nélkül nem jelentkezik az egyensúly probléma.
süti beállítások módosítása