2023. december 31. 08:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Collection Tyrannosaurus Rex Ambush Pack

ambush.jpg

A Jurassic Park ikonikus járművei, mint a Ford Explorer vagy a Jeep Wrangler (és azok variánsai) után végre a franchise egy másik emlékezetes járgányából készített a Mattel egy filmhű, szépen kidolgozott játékautót - erre a Mercedes ML320 modellre vártak a rajongók régóta!

Harminc évvel ezelőtt a Kenner is elkészítette már az ember és dinoszaurusz akciófiguráik mellé a Jurassic Park ikonikus járműveit, a Ford Explorer-t és a Jeep-et, de főképp a játékfunkciókra kihegyezve, és habár felismerhetők lettek a típusok, de eléggé elnagyoltak voltak a modellek. Az elveszett világ: Jurassic Park esetében is hasonló tematika mentén álmodták meg a hatalmas, két lakókocsiból összeépített busz játékváltozatát (amelynek méretei és kidolgozottsága okán ma is nagyon népszerű - és rendkívül drága - darab a gyűjtők körében), valamint a Mercedes ML320 is elkészült, de azért jócskán módosított jármű is a boltok polcaira került 1997-ben.

ground.png

Amikor a Mattel 2018-ban előrukkolt az első akciófiguráival, rögtön észrevehető volt, hogy nagyobb filmhűségre törekszenek, és minthogy a cég tulajdonában áll a Matchbox is, az elérhető legjobb tervezők alkották újra a Jurassic World-ben is felbukkanó Jeep Wrangler-t, amiből kaptunk egy játékfunkcióval ellátott változat mellett egy hagyományos bukókeretes változatot (a Legacy játékvonalon), egy ponyvatetős és bukókeret nélküli kiszerelést is. A Ford Explorer 2021-ben jelent meg először (amelyet aztán követett egy összetörhető változat és idén egy régi, törölt Kenner-jármű ihlette változat), és lenyűgöző volt megtapasztalni, milyen gyönyörűen kidolgozott, filmhű az autó kialakítása. Azóta lehetett igazán bizakodni abban, ami végül idén következett, a méltán népszerű Mercedes-Benz ML320, filmhűen átalakított modellje, természetesen a hagyományos, 1:18-as méretarányban. 

Habár láthattunk már egészen ötletes kialakítású dobozokat is a Mattel-nél, ezúttal nem bonyolították túl a dolgokat, egy egyszerű, ablakos dobozban került ki a boltok polcaira a járműszett.

Járműszett, hiszen akárcsak a 2021-ben megjelent Ford esetében, a Mercedes sem csak önmagában érkezett, Az elveszett világ: Jurassic Park főszereplője, Dr. Ian Malcolm és a hím Tyrannosaurus rex, azaz Buck teszi még tiszteletét ebben a kiadásban, utóbbival kezdem is a bemutatót.

Ha a Mattel nem változtat semmit a modellen, csak újrafesti a meglévők egyikét, már akkor is sokan elégedetten csettintettek volna, de szerencsére a játéktervezők tisztába voltak azzal, hogy a filmben felbukkanó egyik T. rex, egy hím példány, és ahogy annak idején Stan Winston és csapata, úgy a Mattel is átalakította a meglévő modellt.

A figura alapja a Legacy Collection berkein belül több ízben is megjelent Tyrannosaurus rex alapmodell, azaz hangot nem ad, és némileg kisebb is mint a többi változat, ellenben egy gumírozott résszel elfedve, gömbcsuklós kialakítású a nyak, így az több módon is beállítható, ugyanakkor a szájat továbbra is a tarkóba rejtett gombbal lehet aktiválni (e tekintetben a Hammond Collection-változat még mindig a nyerő, ahol tetszés szerint állítható az állkapocs állása). 

rexharap1.gif

rexharap2.gif

És ahogy azt említettem, újratervezték a dinoszaurusz fejét is: zömökebb, robosztusabb lett a koponya, és a tarkó rész is magasabban ívelt, ahogy szintén szépen visszaadott jellegzetesség még az új, jobban logó toka is.

doebuck.gif

Festést tekintve ugyan nem olyan alaposan kidolgozott sajnos a fej, mint ahogy azt a filmben láthattuk.

Viszont nem csak a fejrészen spóroltak a festéssel, hanem az egész testen: a tokarésznél véget is ér a has festése, és csupán a hát egy kisebb szakaszán látható csak a világosabb zöld csíkozás, ennél sokkal látványosabb volt az eredeti modell.  

headmove.gif

Azért is érthetetlen az elnagyolt festés, mert bár 2018 végén a kölyök Rex-szel együtt megjelent már egy zöld T. rex, annak az alapja a már meglévő, Rexy-n alapuló, nőstény példány volt, ellenben festésben legalább jobban kidolgozott, bár ott a csíkozás maradt el teljesen.

legacyrexfeature.jpg

Valószínűleg a mostani egyszerűbb kialakításnak köze lehet ahhoz, hogy a nyáron meghirdetett (és csúfosan elhasalt) közösségi finanszírozási projekt keretein belül jelent volna meg egy lenyűgöző Buck figura: az ú sculpt mellett gyönyörű, részletgazdag festést is kapott volna az állat, az új, arányosabb talpakról nem is szólva.

jwcrowfund.jpg

Habár a Mattel azt kommunikálta a projekt bukása után, hogy azokból semmi sem fog később megvalósulni, meglepne, ha valóban veszni hagynák a már kész modellt, így talán jövőre találkozhatunk még ezzel a figurával, ebben a kiadásban amúgy sem Buck a főszereplő.

rexpair2.jpg

spielberg.jpg

Ahogyan nem is Dr. Ian Malcolm, akiről már számos figura készült: az első Legacy Collection figurán túl találkozhattunk vele az Amber és Hammond Collection keretein belül is, de a Jurassic World: Világuralom után róla is készült idősebb változat és idén az év első felében egy zseniális, a régi Kenner-figurákat idéző szettben is főszerepelt a matematikus (és volt még egy gyűjtői Hammond Collection változat is a szexi, sérült Malcom-mal). 

Az elveszett világhoz radikálisan eltérő, új figurát nem kellett a Mattel-nek terveznie, még sem egy korábbi Malcolm figura arcát használták, pedig valószínűleg jobban tették volna, mert az új változat azért kevésbé Jeff Goldblum-os (de az ő esetében is számítanék egy későbbi Hammond-os megjelenésre). 

ianface_2.jpg

malcolms_1.jpg

Ugyanakkor ami a szettjét illeti, azt ismét tökéletesen lehozták a Mattel tervezői: a fekete bőrkabát, alatta a bíborszínű teniszing, de még alatta a zöld póló is visszaköszön a figuráról, e tekintetben viszont nem érheti szó a ház elejét.

malcolmset.jpg

iansarah.jpg
De, az igazi lényege ennek az egész megjelenésnek, természetesen nem lehet más, mint a Mercedes-Benz ML320 alapján készült jármű, amely részleteiben is, összehasonlíthatatlanul filmesebb, mint bármi, ami eddig készült a filmes járgányról, beleértve a Kenner változatot vagy a kisebb méretű Matchbox-okat. Az 1999-ben az Év Autója címet is elnyerő W163 típusról már több ízben is írtam a blogon, hat évvel ezelőtt például ebben a cikkben: Jurassic Verdák.

mlfactory.jpg

Ugyanakkor muszáj még egyszer átvenni, milyen átalakításokat eszközöltek 1996-ban a filmesek a gyári modelleken. Közülük a legkönnyebben a Santana kódnevű változat ismerhető fel, ez ugyanis pickup-ként lett átalakítva, eltávolítva a karosszéria felső részének nagy részét. Ez a változat el is jutott a filmben a szigetre, Eddie Carr (Richard Schiff) ezzel húzza fel a magaslest egy fára, majd később ezzel próbálja meg megmenteni a felborított kutatóbuszt, amíg a két T. rex meg nem jelent.

mlsantana.jpg

A Fontana változat ablakai, a szélvédőt leszámítva, extra biztonsági rácsot kaptak, ahogy a lámpabúrák is, továbbá a csomagtartó rész felett egy buborék üvegtető került kialakításra, ahonnan könnyebb lehet az állatok esetleges megfigyelése, de a látványtervek alapján, egy egész megfigyelőketrec emelkedett volna ki innen! Ez a változat is felbukkan a filmben Isla Sorna-n, Nick van Owen (Vince Vaughn) ebben helyezi el a törött lábú T. rex kölyköt majd elsőként ezt a járművet lökik le a szikláról a haragos Rex-szülők.

mlfontana.jpg

A harmadik változat a Montana kódnévre hallgatott - a filmben még a szerelőcsarnokban láthattuk, de végül nem került a szigetre (hiszen valószínűleg ez lett volna Sarah Harding (Julianne Moore) járműve, és mivel csak három felnőtt utazott végül együtt a szigetre, nekik elég volt a két SUV és a busz is). Itt is kialakításra került ugyan egy buboréktetős rész, de megfigyelő eszközök lettek volna a búra alatt, illetve a jármű ajtajain extra védőpanel került kialakításra és a motorháztetőn is extra pakolórész volt kialakítva.

mlmontana.jpg

A Mattel/Matchbox tervezői a játék megalkotásakor a Fontana kódnevű Mercedes ML320-at vették alapul: az oldalsó ablakon és a hátsó szélvédőn és a fényszórók előtt is biztonsági rács látható, de a mindenféle kiegészítő felszerelés tárolására szolgáló oldaldobozok is ezen modell alapján kerültek kialakításra. 

Másik fontos stílusjegy a buboréktetős kialakítás hátul, de valamennyi, a film számára átalakított Mercedes üvegtetőt kapott az utastér felett, ahogy az az első film Ford Explorer autóin is látható volt. Ezen átalakításon felül, természetesen a lökhárító, a különböző extra fényforrások is eltérőek voltak a gyári változattól. A filmben még egy fontos stílusjegye volt ennek a változatnak: az ún. snorkel, ami a szélvédő jobboldalán futott - ez viszont erről a játékjárműről lemaradt. 

a8.jpg

a7.jpg

A csomagtér feletti részen, ahogy már fentebb is említettem a "típusismertetőnél", került kialakításra egy üvegbúra, ami alól biztonságosabban ki lehet tekintgetni az autóból, de ahogy vélhetően a filmes változatnál, úgy itt sem került kidolgozásra az itt kiemelkedő ketrec.

bubblesarah.gif

Ugyanakkor maga a karosszéria tökéletesen visszaadja az eredeti ML320 vonásait, és a vezető- valamint utasoldali ajtók nyithatók is (a hátsó ajtók viszont nem), így a műszerfalra is vethetünk pillantást, ami szépen kialakítottnak tűnik - csak a valódi Mercedes tulajdonosok tudják, hogy itt már azért eléggé elnagyolt a kialakítás. 

belull.jpg

Ugyanakkor, akik követik a blogot, tudhatják már, hogy a Mattel egy rendkívül okos döntésével, két Mercedes-t kaptunk egy áráért: az ablakok rácsai, és az egész hátsó rész ugyanis könnyedén eltávolítható, ezáltal pedig máris megkaptuk Santana-t is, a pickup változatot!

Valószínűleg épp ezen, kettő az egyben kialakítás miatt maradt le a snorkel, és olyan apróságok, mint a keresőlámpák a motorháztetőről, mivel ez nem volt minden modell sajátja, ellenben mindhárom modellen helyet kapott egy-egy csörlő is, ami a játékmodellnél is megtalálható.

b8.jpg

b7.jpg

A plató rész is szépen kidolgozott, és egy apró tüske segítségével figurát is könnyedén tudunk felállítani hátul. 

belull.jpg

A Ford Explorer után, amelyen bántóan látszik, hogy a különleges festés matrica, a Mercedes terepszínű mintázata már printelt, viszont sajnos meg sem közelíti az eredeti filmes modelleken látott festést, de érdekes módon, eddig túl sok rajongói átfestéssel nem is találkoztam, valószínűleg jóval bonyolultabb pontosan lemásolni a filmbéli megjelenést.

mercedes12.gif

Összességében viszont igencsak szép munkát végzett a Mattel: maga a SUV modellje tökéletes (ez volt egyébként az autógyártó első SUV modellje), és a filmes átalakítások zöme és legjellegzetesebb vonásaik is helyet kaptak (ugyanakkor a Santana változatnál is voltak extra tárolórekeszek, kár, hogy azok nem eltávolíthatók és helyezhetők át a levehető részről, de ez már csak szőrszálhasogatás). 

Sajnos, ezt ugye gyakran le kell írnom, főleg a Legacy Collection szettjei kapcsán, de itthon nem jelent meg ez a szett sem, de a GyerekZsibi-n ez sem akadály, ott sok más, itthon máshol nem elérhető figura, játékszett megtalálható továbbra is!

tlw_2.jpg

set_1.jpg

Azon gyűjtőknek, akik hozzám hasonlóan nem csak az emberek vagy a dinoszauruszok, de az emlékezetes járművek is fontosak, ez a tökéletes megjelenés a Mattel-től, és ezek után igazán már csak egy fontos jármű maradt ki a filmek világából, az pedig nem más, mint a csuklósbusz, amelynek a hossza legalább három, ha nem négyszer nagyobb, mint a Mercedes-é, úgyhogy bizonyára feladja a leckét a Mattel tervezőinek. Ha nem közösségi finanszírozásba gondolkoznak (vagy jobban kommunikálják, mint a nyáron) akkor igazán nagyot szólna egy ilyen játék.

mobilelab.jpg

És remélhetőleg nem csak a tervezők, hanem végre a Mattel vezetősége is felismeri, hogy katasztrofális a termékek földrajzi elosztása, a szintén idén megjelent Legacy Collection - Velociraptor Containment Chaos-szett az Egyesült Államokon kívül sehol sem jelent meg, ahol már extra leárazásban próbálnak megszabadulni tőle a boltok, míg Európában csak álmodhattunk erről a megjelenésről.

A 2023-as év végül nem egészen úgy alakult, ahogy azt elterveztem, de az elmúlt hetek sem tartogattak túl sok hírt a Jurassic-franchise jövőhét illetően, és sajnos a Universal is úgy érzem, kihagyta a ziccert, hogy igazán emlékezetes legyen globálisan a Jurassic Park 30. évfordulója. Remélhetőleg 2024-ben a Jurassic World: Káoszelmélet animációs sorozat mellett sok izgalmas újdonságot tartogat számunkra a franchise, én igyekszek beszámolni, még ha a termékbemutatók tekintetében valószínűleg erőteljes visszaesés lesz tapasztalható, sajnos. 

Békés, sikerekben és egészségben gazdag Boldog Új Évet Kívánok minden kedves Olvasómnak, Rajongónak! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7618291245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása