2023. április 17. 20:09 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Track & Explore Vehicle Set

track.jpg

Az idén 30 éves Jurassic Park tiszteletére a Mattel egy szenzációs, eddig 4 kiadást tartalmazó kollekcióval rukkolt elő, amelyek megjelenésével hetekkel megelőzte a magyar piac a nemzetközit, beleértve az Egyesült Államokat. A klasszikus Red Rex felújítása után a Felderítő kocsit tartalmazó szett is természetesen a régi Kenner figurákat idézi, egy igen szép csavarral.

A Jurassic Park 1993-as bemutatásakor nem csak a mozikat hódította meg, de a játékboltokban is taroltak a Jurassic-logóval ellátott, hivatalos Kenner figurák, amelyek akkor már hazánkat is elérték. A figurákat a gyártó már 1992-ben elkezdte tervezni és gyártani, így lehetséges, hogy például az emberek vagy a dinoszauruszok nem pontosan a filmet idézik, hiszen ekkor a gyártó maximum csak a látványterveket láthatta előzetesen.  Az élőlényeke mellett a filmben látható Jeep (mint Bush Devil Tracker) és Ford Explorer (mint Jungle Explorer) is műanyagba lett öntve (ahogy egy helikopter is, amely a lehető legtávolabb áll a filmes darabtól), csupa olyan megoldással állva elő, ami fokozta a játékélményt és nem a tökéletes reprodukcióra törekedtek, ez már csak a márkajelzések hiányán is meglátszik.

kenners1.jpg

Főképp a Jungle Explorer jármű aratott nagy sikert, amely külsőre is igyekezett megidézni a filmes járművet, de a hátsó ajtót felnyitva egy rakétakilövő egységgel lehetett felvenni a harcot a dinoszauruszokkal, de természetesen a plexitető is kötelező elem volt (amely sosem volt szériatartozéka a valódi típusnak), amelyet be is lehetett nyomni. A film és a játékok nagy sikere okán 1994-ben a Kenner kiadta a játékok 2. szériáját, a legtöbb főszereplő új ruházatot és kiegészítőt is kapott de egy sor, teljesen ismeretlen karakter is kiadásra került, ahogyan néhány új dinoszauruszfaj mellett a már meglévők átfestett vagy kiegészített verzió is.

kenners2.jpg

A csupa új karakter és megjelenés nem volt teljesen légből kapott, ugyanis egy előkészítés alatt álló animációs sorozathoz kapcsolódtak volna, amelyet viszont maga Steven Spielberg vétózott meg. És így került törlésre is néhány figura és jármű a Kenner játékvonaláról, és ennek egyik áldozata egy új Explorer lett. Harminc évvel később, immáron a Mattel gyártásában ez a törölt jármű kelt most életre, a Track & Explore Vehicle Set részeként!

A Mattel a szokott módon, a nyitott dobozos megoldást alkalmazva rukkolt elő ezzel a szettel, így azok is megtapogathatják a járművet, vagy a dinoszauruszt, akik egyébként bontatlanul teszik ki gyűjteményükbe a megjelenést. A box designja követi az új Red Rex-sznél látott irányvonalat, a régi Kenner vonal színeit és grafikai elemeit megidézve, habár annak idején a Jungle Explorer egy teljesen zárt dobozos megoldással került ki a boltok polcaira.

kennerbox_1.jpg

Míg az eredeti jármű dobozának elején egy gyönyörű, rajzolt grafika adta vissza a kocsi jellemzőit és a hátoldalon majdnem ugyanaz a beállítás, de már a tényleges modellel, a Mattel a nyitott megoldás miatt is csak a hátoldalt tudta hasonlóvá tenni. Mivel a magyar nyelvet is tartalmazó, összeurópai kiadás jutott el hozzánk, a sok felirat miatt minden bizonnyal a hátoldali grafikai megoldások is kisebbek és kevésbé látványosak, mint az amerikai verzió esetében. 

A fő attrakció azonban maga a jármű és a mellékelt dinoszaurusz, utóbbiról kicsit később. A Mattel először 2021-ben jelentkezett a saját Ford Explorer modelljével, amely szemben a Kenner-érával, már jóval inkább a filmhűbb megjelenésnek lett szentelve, így a lerobbanó orr vagy a rakétavető is kimaradt, ellenben egy elég pontos, gyönyörű járművel gazdagodhattunk - a Legacy gyűjtemény vonalon megjelenő jármű azonban sajnos sok országban, így nálunk sem került forgalmazásra, érthetetlen okokból. Így a klasszikus 93 Classic Collection újragondolt verziója az első Explorer, amelyet a magyar rajongók végre itthon is beszerezhetnek.

A jármű alapja természetesen a Mattel saját modellje, amelyet azonban jócskán átalakítottak, így eltűnt a benyomható plexi tető és egy felhajtható védőrács került a szélvédőre, az igazán komoly változtatás azonban a csomagtartót érintette, ugyanis ide került elhelyezésre egy kihajtható lőállás, a kilövő ágyúval együtt. Egészen magas állásba is pozícionálható, de alacsonyabb szintre is beállítható, így bármilyen szögből kilőhetjük az egy darab rakétát, a kilövőszerkezet ráadásul meglepően erős.

Az ágyú mögé egyébként könnyedén elhelyezhető egy hagyományos emberfigura is, egy kis pöcökre állítással stabilan megáll rajta bármelyik ember, de az sajnos a készlethez nem jár.

rocket1.gif

rocket2.gif

Hasonló megoldást a kilövőre és annak állványzatára egyébként láthattunk már a Kenner vonalon, de nem 1993-ban, hanem 1997-ben: a Mercedes ML 320-asra hajazó Ground Tracker járművel mutat rokonságot, így egy kicsit azt is megidézi azt is az új Explorer (az új Red Rex esetében is találkozhattunk olyan megoldással, ami az 1997-es vonalon volt csak jelen). Érdekesség, de a gyártó arra is odafigyelt, hogy ha már megtartották a hátsó lökhárítónál a rendszámtáblát, akkor a 07-es számmal lássák el a járművet, hiszen a filmben a 04-es és 05-ös volt látható. A motorháztetőn pedig egy stilizált T. rex fej látható szemből, szépen beleolvadva a mintázatba.

fordhood.jpg

fordback.jpg

A szélvédőt pedig egy felhajtható rács védi:

racs.gif

Tehát az új jármű inkább a játékos megközelítést alkalmazva került kiadásra, de ami miatt igazán különleges, az a festése:

ford7_2.jpg

Amely természetesen egyáltalán nem a filmes megjelenést tükrözik, annál konkrétabb az ihletforrás, még pedig a már fentebb említett, 1994-es 2. szériához szánt, de végül törölt jármű:

jungle.jpg

Minthogy erről a törölt járműről mindeddig egyetlen hivatalos példány sem került elő, csak egy katalógusban bukkant fel róla a fentebbi fotó, amely alapján a Kenner egy az egyben a korábbi modellt festette át, illetve került háló a szélvédőre és a panorámaablakra. A Mattel-nek viszont nagyobb mozgástere volt, hiszen az ő korábbi modelljük nélkülözött minden akció feature-t, és így több módosítást is végrehajthattak, de a színek és a festés mintázata alapján is nem kérdés, ezt a soha meg nem jelent járművet idézi, amely a régi rajongók szívét is megdobogtató döntésnek bizonyult, ezek alapján csak remélni lehet, hogyha a 93 Classic vonalon megjelenik a Jeep, az is az 1994-ből törölt jármű festését kapja. 

A szetthez pedig egyébként jár egy állatbefogó hurok is, amihez hasonlót egyébként Az elveszett világ: Jurassic Park-ban láthattunk, de ez a darab annál azért robosztusabb, és nem is nagyon tudja megtartani egy figura. De a kocsi oldalára könnyedén rögzíthető, ahogy a kilövő talpára is, és hasznos kiegészítő. 

A Mattel-nél már egy ideje bevett szokás, hogy önmagában ember vagy jármű nem jelenhet meg, így egy olyan őslény került mellé, amely a legkevésbé sem filmes, hiszen sem a Jurassic Park-ban, sem egyetlen másik folytatásban sem szerepelt a Scutosaurus

A perm korban, tehát a dinoszauruszok korát megelőzően élt növényevő őshüllő lábai a kortársaitól eltérő módon, feltehetően a nehéz, páncélszerűen viselt vastag bőre miatt, a teste alatt helyezkedtek el, hogy jobban elbírják az állat testtömegét, hasonlóan a ma élő orrszarvúakhoz.  

A figura lábai, a megszokott módon, mozgathatók, ahogyan a feje és nyaka is, de külön a fej is picit mozgatható.

alan_6.jpg

app_7.jpg

Maga a modell egyébként nagy újdonságot nem jelent - csak festésében a 2020-ban -, hiszen a Primal Attack vonalon megjelent három évvel ezelőtt ez a faj, igaz, az a figura erősen limitáltan kerülhetett gyártásra, mert manapság rendkívül keresett darab. Természetesen ennek a fajnak is van Kenner-es előzménye, 1997-ben Az elveszett világ kapcsán jelent meg a Dino Tracker Adventure Set, amely két őslényt tartalmazott:

tlwdinotracker.jpg

Akkor a Scutosaurus mellett az Estemmenosuchus került a szettbe, valamint egy zsoldos: ez a szett nagy népszerűségnek örvend a gyűjtők körében, főleg azért is, mert ritkaságnak számítanak, bontatlanul, vagy az összes kiegészítőjével és az emberrel együtt elég szép összeget is megérnek. A Kenner azonban nem ekkor dolgozta ki a Scutosaurus figuráját, az ugyanis már 1994-ben is megjelent volna - talán nem lesz meglepő, a 2. széria egyik törölt megjelenéseként, amelyet végül 1997-ben hasznosított újra a Kenner. Érdekesség, de az Estemmenosuchus is ugyanígy járt, de míg 1994-ben külön-külön jelentek volna meg, három évvel később már közös megjelenést kaptak, kizárólag csak az amerikai és angol piacon megjelenő szett részeként.

kenner1_1.jpg

kenner2_1.jpg

Az új Scutosaurus (csakúgy mint a 2020-as) azért markáns eltéréssel bír a Kenner-féle változathoz képest, mert míg ott eléggé jellegzetes a szemek alatti, hosszú agyarszerűen lenyúló szarv (agyar nem lehet, hiszen annak az állkapocsból kellene kiindulnia), addig az újabb figurákon már egy jóval visszafogottabb képződmény látható - amely az őslénytan kutatás szempontjából pontosabb ábrázolás is. 

Amire viszont itt nem törekedett a Mattel, az a törölt Scutosaurus színeinek megidézése, a korábbi barna és szürke szín, valamint a kék kiegészítő színek helyett az új figura túlnyomórészt narancssárga színben pompázik, csak a mellső végtagok eltérő színűek és a kék foltok is másképp helyezkednek el.

30th2.jpg

Összességében elmondható, hogy a Mattel rendkívül kitett magáért - nem csak egy régen törölt járművet idézett meg, de mind a Kenner, mind a saját kínálatában ritkábbnak számító őslény új változatával is, így rendkívül elégedettek lehetünk, főleg, hogy akárcsak a Red Rex esetében, hazánkba hetekkel korábban elérhető vált ez a jármű is, a két emberszereplőt tartalmazó szettel együtt!

zsibi_2_1.jpg

A jármű jelenleg stabilan elérhető a Gyerekzsibi oldalán, de csak azt tudom ajánlani a rajongóknak, mihamarabb csapjanak le a 93-asokra, mert most talán olyanok is beszerzik őket, akik épp 30 éve is birtokolták ezen megjelenések elődjeit és masszívan lecsap bennük a nosztalgia... Szerdán pedig érkezik az újabb Beyond the Gates epizód, alighanem főleg a pénztárcának fájó új bejelentésekkel...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1018098720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása