2023. július 31. 19:10 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Collection Geosternbergia

geosternbergia.jpg

A februárban bemutatott Jurassic Park ///-as Velociraptorral együtt érkezett hozzám, de eddig elkerülte a bemutatást a Geosternbergia figurája, amely több szempontból is igazi kuriózumnak számít.

Általában a figurák bemutatóját az adott fajról való rövid áttekintés után kezdem, de ebben a különleges esetben az egész faj szerepére több időt kell szentelnem. Nem véletlen, ha a képek alapján sokaknak nem ugrik be a repülő őshüllő alakja a Jurassic-filmekből, ugyanis nem is szerepelt benne! Mégis, akkor mit keres a főképp filmes fajoknak szentelt Legacy Collection vonalon ez a faj? 

A Jurassic Park 1993-as hatalmas sikere után - egészen 1997/98-ig minden idők legsikeresebb filmje volt - a Universal azonnal zöld utat adott a folytatáshoz, de volt néhány akadály: az eredeti regény szerzője, Michael Crichton, noha soha egyetlen könyve sem aratott akkora sikert, mint a Jurassic Park, nem igazán akart folytatást írni, főképp mivel terjedelmes életpályája során soha nem folytatta egy regényét sem. Steven Spielberg hosszas unszolására vágott csak bele a könyv megírásába: ugyan a rendezővel és a Jurassic Park film esetében társforgatókönyvíróként már segédkező David Koepp-el együtt találták ki a történet vázát, Crichton több ponton sem értett együtt a filmesekkel és nem is haladt túl gyorsan. Épp ezért Spielberg és Koepp a regény befejezése előtt nekiláttak a forgatókönyvnek és a film előkészületének, hogy 1996 nyarán elcsattanjon az első csapó.

Ahogy az a hollywoodi filmeknél megszokott, már jóval korábban nekiláttak a díszletek, dinoszauruszok, kellékek megépítéséhez is. Ebben a kreatív időszakban olyan új, az első részben nem látott fajok születtek Stan Winston műhelyében mint a Mamenchisaurus, a Stegosaurus, a Pachycephalosaurus vagy a Compsognathus. És immáron elkészülhetett az első repülő őshüllő is, a Pteranodon modellje is. Mint valamennyi dinoszaurusz esetében, először csak egy kisebb, de nagyon aprólékosan kidolgozott makett készült az állatokról, amelyeket az ILM beszkennelhetett és digitálisan dolgozhattak rajta tovább, és persze a direktor jóváhagyása után elkezdhették építeni a lehetőség szerint életnagyságú animatronikus állatokat is.

geoconcept2.jpg

geoconcept.jpg

Valamikor e két munkafolyamat között azonban változást eszközöltek a repülő őshüllő modelljén: a makettet az akkori ismereteik szerint a Pteranodon geosternbergi-ről mintázták, de a digitális modell és a film végén feltűnő állat már a Pteranodon longiceps jegyeit viseli: a rövid és vékony tarély helyett egy hosszabb, csőszerű fejdíszt visel az állat - mint majd minden ismert Pteranodon ábrázolásnál megszokott. Mivel csak a film legvégén bukkan fel az állat, a produkciónál nem érezték szükségét - vagy lehetséges, hogy különösebben nem is foglalkoztatta őket, hogy néhány legyártott kelléken még a P. geosternbergi alapján készült ábrázolás látható, így Roland Tembo (Pete Postletwhaite) útmutatójában vagy a megfigyelő busz egyik képernyőjén is ez az ábrázolás bukkan fel, de még néhány merch terméken is.

Ugyan egy komolyabb jelenetsort is szántak volna az állatnak, és itt a jelenet storyboardján is még a P. geosternbergi ábrázolás köszön vissza, ezt a jelenetsort egészen a 2015-ös Jurassic World-ig félrerakták, pedig ez lett volna a film nagy fináléja, amíg Spielberg végül a hím T. rex san diego-i kirándulást választotta.

kenner_5.jpg

A Kenner-nek viszont időben szólhattak, mert bár a színeket megtartva, de már filmhelyes ábrázolással adtak ki róla játékfigurát. Ami viszont igazán érdekes, hogy Winston-ék elkészítették a Pteranodon animatronikus modelljét is a nagy fináléhoz, már a P. longiceps jegyei alapján, de akcióban végül sosem láthattuk, utoljára 2016-ban látták a Stan Winston School raktárában, de néhány fénykép is maradt róla, és ezek sem voltak ismertek néhány évvel ezelőttig:

stanptera2.jpg

Ami szembeötlő, hogy első alkalommal láthattunk volna tollazatot (mégha az pehelyszerű is) egy Jurassic-os állaton, de a fejrész, a csőr és a taréj is egészen lenyűgözően kidolgozott. Később a Jurassic Park ///-ban már jóval nagyobb szerepet kapott a faj, de teljesen újragondolták a design-t. Az elveszett világ legvégére így végül csak egy CGI Pteranodon jutott, amely jóval kecsesebb, mint a Winston-modell és soha többé nem is láttuk a franchise-ban ezt az alfajt(?).

geocap2.jpg

2010-ben újabb kutatások után A.W.A. Kellner paleontológus javaslatára a P. geosternbergiát önálló fajnak minősítették, hiszen számos komoly eltérést mutattak az ismert leletek a Pteranodon longiceps-től, így immáron Geosternbergia maiseyi-ként tartja nyilván a tudomány az állatot.

2019-ben egy londoni árverésen kalapács alá került az eredeti Stan Winston makett is, a lenyűgözően kidolgozott, és múltja miatt még érdekesebb modell végül jóval a kikiáltási és a becsült ár felett, 7.995 fontért (akkori árfolyamon kb. 2,8 millió Forintért) talált új otthonra a makett.

A Mattel pedig 25 évvel a film után (a figura tavaly évvégén jelent meg) valószínűleg ezért az érdekes háttértörténetért is, a Legacy Collection sorozat keretein belül emlékezik meg erről a filmben végül nem látott fajról, de nem csak itt, a Hammond Collection sorozatában is külön megjelenést kapott a Geosternbergia.

A figura a tavalyi megjelenéshez mérten, a Világuralomnál használt Rexy-s arculatot kapta és a háttér is a tavalyi Legacy figuráknál megszokott. A figura a nyitott dobozban, teljes nagyságban látható, nincsenek összeillesztendő részek.

Maga a figura a korábbi repülő őshüllőkhöz képest közepes méretű, a Dimorphodon és a Pteranodon figura között helyezkedik el méretben - habár több mint 7 méteres szárnyfesztávolsága volt a valódi állatnak, a figura ehhez képest azért kisebb, de tekintve, hogy filmjelenetben nem láthattuk, ez most nem túl zavaró pontatlanság.

flyingteam.jpg

sarah_1.jpg

A figura, ahogy a fentebbi képeken alapján is látható volt, a korai Stan Winston makett színei alapján jelent meg: a szárnyak okkersárga színűek, barna mintázattal, míg az állat testét uralja a kék szín, ahogy a hasi rész nagyját is, a szárnynál látott színnel a mellkasi részen. 

Az állat testén tollazatra hajazó fodrok, mintázat látható, a lábak és a három ujjban végződő mellső végtagok is egyszerűbb kialakításúak. A Legacy és alapvonal repülő állataihoz hasonlóan, sajnos itt sem hajlíthatók a szárnyak.

body_7.jpg

A fejrész nem kapott különösebben részletes kidolgozást, sem a színeket, sem a sculptot illetően: a csőr egy egyszerű barnás színt kapott, szemben a makett sárgás színeivel. A taréj rész viszont nagyon pontosan idézi meg a Winston-makettet. 

A makett csőrébe nem láthatunk bele, így a Mattel tervezői szabad kezet kaptak, fogazattal ábrázolják a fajt, ami viszont egyáltalán nem jellemző sem a Geosternbergia sem a Pteranodon fajra (de utóbbi esetében is fogas példányokat láthatunk a Jurassic Park ///-ban). Ami viszont szembeötlő, és engem talán ez zavar legjobban, az a torokrésznél éktelenkedő kék csap, legalább ezt illett volna még színre festeni.

A figurán egy gombot is találunk, a háton, teljesen meglepő módon a szárnyakat lehet vele mozgatni.

fly.gif

Az app-hoz járó kódot a figura szárnyában helyezték el, elsőre elég nehezen nyitható fedélen keresztül hozzáférhető, szerencsére ez az alkar vastagságát lényegesen nem befolyásolja.

app_8.jpg

Összességében tehát nem annyira rendkívüli a figura, a festés és a sculpt is egyszerűbb - valószínűleg azért is, hogy a később megjelent Hammond Collection változat felé tereljék a gyűjtőket, az a figura, amely ezidáig az egyetlen repülő őshüllő arról a vonalról, viszont tökéletes leképezése a Winston-modellnek:

Viszont maga a faj és majdnem felbukkanása megérdemelt egy figurás megjelenést, és összességében egy érdekes darabja lehet a rajongók gyűjteményének. Ami a jelen bejegyzésben tárgyalt figurát illeti, többször előforduló anomália kíséri ezt a megjelenést: nem csak, hogy idehaza előbb volt kapható, mint pl. az Egyesült Államokban, de ott végül egyáltalán nem jelent a figura, de a legtöbb európai országban sem (talán a Hammond változat miatt), a hazai megjelenésen túl csak néhány ázsiai országban jelent meg a fehér Velociraptorral együtt, így viszont nem csak a faj mögött álló történet, de maga a megjelenés is igazi ritkaságnak számít!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr618182591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása