2022. október 20. 20:58 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Hammond Collection - Outhouse Chaos Set

outhouse.jpg

Az már hagyományosnak számít, hogy a Mattel a nyári San Diego Comic Con közeledtével előrukkol egy-egy exkluzív Jurassic-figura megjelenéssel, az idei évben pedig sikerült a saját maguk által felállított mércét is megugrani. A tovább mögött az egész Mattel Jurassic World játékvonal egyik, ha nem a legkomolyabb szettjének bemutatója következik.

Ugyan az első, 2018-as évében a Mattel még nem rukkolt elő külön exkluzív figurával, a következő évben az első, a SDCC-ra időzített figurájukkal rögtön megfogták a rajongókat, hiszen addig John Hammond-ról játékfigura nem készült – sem náluk, sem a korábbi Kenner/Hasbro korszakban. A 2020-as Comic Con-t, sok minden más mellett, a koronavírus járvány elsöpörte, de azért az eseményre készített, különleges kialakítású Barbasol Dennis Nedry szett rendelhetővé vált online, elég hamar el is kapkodták őket, sajnos nekem se sikerült megvásárolni. 2021-ben ugyancsak nem volt hagyományos esemény, de immáron a gyűjtői darabok nemzetközi terjesztéséhez is életre hívott Mattel Creations oldalnak hála, sokkal szélesebb körben hozzáférhető volt a Ray Arnold végzetét bemutató szett.

sdcc_5.jpg

Az idei évben viszont két exkluzív megjelenéssel is előrukkolt a Mattel: a Ian Malcolm könyvét formáló, beszélő talapzatos szettet nem konkrétan a SDCC-ra időzítették, és vagy direkt több példányban is gyártották le, vagy nem volt annyira felkapott a rajongók körében, de még mindig megrendelhető a fentebb említett oldalon, magyar szállítással is.

A másik szettről ugyanez már nem elmondható: ugyan a darabszám nem ismert, de beszédes, hogy 8 perccel az előrendelési oldal élesítése után elfogyott a teljes készlet, és valószínűleg már kitalálható, azon szerencsések közé tartozom, akinek sikerült még megrendelni a szettet, amely nemrég ért el hozzám. Sajnos a scalperek is lecsaptak a lehetőségre és számos példányt már a kiszállítások előtt eladásra kerültek a jól ismert nemzetközi e-piacon...

Az idei évben indult Hammond Collection gyűjtői vonalra szánt szett szó szerint az eddigi legnagyobb SDCC szettje a Mattel-nek, és igazán mutatósra és elegánsra sikerült már maga a csomagolás is:

jpbox01.jpg

A minőségi, vastag papírtok a Jurassic Park ikonikus kapuját mintázza elől és hátul, és a grafikai stílus az ablakos dobozon is visszaköszön, amely a külső eltávolítása után feltárul:

A négy év alatt, amióta magam is gyűjtöm a Jurassic-figurákat a Mattel-től, ez az első alkalom, hogy komolyan elgondolkoztam rajta hogy ezt a szettet nem is lenne szabad kibontani, annyira gyönyörű az összhatás. De, akkor bemutató sem lenne… A doboz belső része is aprólékosan kidolgozott, tökéletesen adja vissza a film jelenetet, miután Rexy rányitott a szerencsétlen ügyvédre.

… és alig vártam, hogy végre kézbe vehessem az első Hammond Collection dinoszauruszomat: ugyan a T. rex önmagában pár hónapja már megjelent ezen a vonalon, de nem csak simán újracsomagolták a figurát: míg ott a világosbarna, a nappali jelenetek által ihletett festést kapta a dinoszaurusz, az Outhouse szettben viszont a filmtörténelem részét képező jelenetsor által ihletett figura sötétebb festést kapott, a forgatáson használt Stan Winston-modell alapján.

jpbox016.jpg

Az egész új Hammond Collection játékvonal lényege, hogy olyan, nagyobb testű dinoszauruszokról is készüljenek sok ponton mozgatható darabok, mint az Amber Collection vonalon megjelent kisebb testű dinoszauruszok esetében. Rexy egész pontosan 14 ponton mozgatható a figura, beleértve a farokrészt is, ami gumiból készült, és a benne rejtőző drótnak köszönhetően így az be is hajlítható. Amely a szokott módon külön került csomagolásra és össze kell pattintani a testtel, amely utána már nem szétválasztható.

És akkor egy kicsit részletesebben a figuráról: Rexy feje egészen gyönyörűen kidolgozott (de ez a legtöbb Tyrannosaurus figuráról elmondható), de most még külön a nyelv pozíciója is állítható, amely ráadásul szintén gumírozott, ahogy a két oldalt látható lebenyek is. Nagyon örülök annak is, hogy gombnyomó mechanika nélkül nyitható a T. rex szája, amely a csukott-félig nyitott-nyitott helyzetbe állítható.

gif0.gif

Külön kiemelendő, és ilyet még egy Mattel figuránál se láthattunk még, az pediglen az üvegszemek, amelyeknél ráadásul a pupillát bárhonnan is nézzük, pontosan a szemlélőre néz. Talán csak annyit tudnék itt megjegyezni, hogy élénkebb lehetne a sárga szín, mint a másik verziónál.

eye_1.jpg

És habár a T. rex gyakran a poénok és gúnyok tárgya a méreteihez képest apró mellső végtagok miatt (pedig azok is elérhették az 1 méter hosszúságot, ráadásul kifejezetten erősek lehetettek), ezen a figurán 3 ponton mozgathatók külön.

Ha van az összhatást némileg megbontó részlete a figurának, akkor azok a lábfejek – mint majd minden theropoda dinoszaurusz figuránál a Mattel-nél: kissé túlméretezett a két lábfej, nem nehéz kitalálni, ezáltal képes stabilan megállni a figura a lábain. A rajongók köreiben pedig joggal sejlik fel a Kenner-féle dinoszauruszok lábai, amelyek viszont arányosak voltak, csak épp a három nagy T. rex esetében ketten a farkukra támaszkodva képesek csak megállni, a harmadik (a Thrasher T. rex) pedig kényesen, de beállítható stabilan (nálam is támaszkodik az egyik karjával). Kompromisszumot tehát az akkori tervezők is kötöttek, a Mattel-nél pedig a lábak méretével játszottak el, de ha ettől el tudunk vonatkozni, akkor az elmúlt 4 év legszebb T. rex figuráját nyújtja ez a játékvonal.

feet_2.jpg

feet2_2.jpg

A lábakhoz visszatérve, fontos megjegyezni, hogy számos rajongó, akinek a kézügyessége és tehetsége is megvan, 3D nyomtató segítségével képes volt tökéletes arányú talpak megtervezéséhez – az már csak egy „apróság”, hogy ezen átalakított figuráknak támaszték kell, tehát nem is tudnak megállni a saját lábukon, hiszen nem úgy lett egyensúlyozva gyárilag a figura. 

A lábak is a szokványosnál több mozgatási jointtal bírnak, így külön a boka, de a térd is hajlítható, tényleg számos beállítási módot eszközölve. 

tail_3.jpg

rexyup.jpg

Gyönyörűen textúrált az egész figura, és a festés is, ennél pontosabb egy játékfigura esetében már nem is lehetne, és természetesen exkluzív figurához mérten a mellső- és alsóvégtagok karmai is festettek, ezzel mostanság szeretnek spórolni. A gyönyörű, filmszerű festéshez tartozik még egy gyönyörű részlet: itt-ott ugyanis mintha eső áztatta volna Rexy-t, épp mint a filmben!

Tényleg nehéz betelni a figurával, pedig még lapul más is a dobozban, még pedig csupa újdonság:

donald01.jpg

Donald Gennaro a következő Jurassic Park-szereplő, akit műanyagba öntöttek, így a főbb szereplők közül már csak Henry Wu hiányzik (remélhetőleg nem sokáig) a figurasorból. A „vérszívó” ügyvédről ráadásul így elsőre egy a hagyományosnál több ponton mozgatható, apró részletekig kidolgozott figura készült.

donaldface.jpg

Különösen megkapó, hogy Martin Ferrero arcvonásait mennyire jól adja vissza a figura, de a ruházat részletei is pontosak, ráadásul két kiegészítő gyanánt Donald táskáját és kalapját is megkaptuk, utóbbi pedig érdekes módon levehető, ezt a Mattel az 1:18-as játékvonal több figurájánál is elmulasztotta, hol csak a fejek cserélhetők, hol még annyi variálhatóság sincs. A még megjelenés előtt álló Robert Muldoon figura esetében pedig még nem tudni, milyen kiegészítőket kap a figura, esetleg ott is már levehető lesz-e a kalap vagy sem.

donald02.jpg

wc_1.jpg

És még mindig nincs vége az Outhouse Chaos szett tartalmának bemutatásában, hiszen a doboz még egy – a filmesnél azért kisebb – mosdóhelyiséget is tartalmaz, amely egyben hang- és fényeffektek lejátszására szolgáló alapon nyugszik egy toalettel, ami nagyon nagy ötlet volt.

Ez a szett aligha fog sok gyermek kezében kikötni, (és valószínűleg sokaknál bontatlan is marad) pedig igazán játszható ötlet volt, hogy kartonpapírból ugyan, de félépíthető a kis mosdó, amit aztán a T. rex-szel le is rombolhatunk:

gif1.gif

alap_2.jpg

budi.jpg

gif2.gif

Ami pedig az alapot illeti, már a doboz is olyan kialakítású volt, hogy a bontatlan darabokat gyűjtő rajongók is azért élvezhessék az effekteket, melyek természetesen a vihar zajait és fényeit játssza le, no és persze Rexy hangját, ezzel az ötlettel remélhetőleg mind több Hammond figura esetében élni fog a gyártó és olyan kisebb termetű dinoszauruszok is kaphatnak hangot, mint pl. a Velociraptor vagy a Dilophosaurus.

toilet.jpg

A John Hammond figurát leszámítva (van egy olyan érzésem, hogy jövőre a Hammond Collection keretein belül végre kaphatunk róla is egy új, ily módon hangot kiadó figurát), valamennyi ilyen exkluzív szett kapott egy ilyen talapzatot, fény és hangeffektekkel. Ezúttal konkrét párbeszéd nem, de a vihar zajai és természetesen Rexy hangjai szólalnak meg, összesen 3-féle változatban:


Az utolsó kiegészítő is igazán jópofa, hiszen az a T. rex kifutó jelölőtáblája, amely teljesen nem meglepő módon, filmhű – eddig ezt hiányoltam nagyon a Mattel-től, számos Jurassic Park figura esetében jópofa kiegészítő lett volna az adott faj területét jelző tábla, remélhetőleg ez is egy visszatérő elem lesz a későbbiekben.

sign.jpg

Néhány éve, mikor még csak „pár” T. rex figurát adott ki a Mattel, megpróbáltam nagyjából méretarányosan megépíteni a kifutó adott szakaszát – pedig ekkor még a Ford Explorer szettről sem volt hír sem, és most, három évvel később a legtökéletesebb Tyrannosaurus figurával még inkább belakható a kis díszlet, és a figura esetében már utómunkára sincs szükség, így tökéletesen filmhű Rexy, ahogy a lenyűgöző dobozából kivettem:

Maga a figura egyébként hosszabb, mint az eddig megjelent Tyrannosaurus-ok, számomra pedig a két legjobbnak tartott figurával vetettem össze ezt a csodálatos darabot, amelyből kitűnik, a két figura legjobb részletei - színek és mozgathatóság vegyülnek ebben a Hammond Collection figurában. 

Úgyhogy nehezen kifejezhető, mennyire is csodás ez a szett és figura, de egyben keserű is a szájíz, hogy nem minden rajongó teheti polcára ezt a változatot. Mondanám, hogy nem úgy az első, világosbarna változatot, de sajnos annak a terjesztésével is vannak problémák - az hogy itthon nem kaphatók ezen játékvonal megjelenései, nem is meglepő már, annál inkább, hogy már az Egyesült Királyság vagy Németország is csak töredékét kapja, ha kapja, az amerikai kínálatnak.

Nem tudni, hogy csupán logisztikai vagy milyen más problémák által ilyen gyatra a terjesztés a Mattel-nél, csak remélni lehet, hogy jövőre összekapja magát a gyártó, hiszen továbbra is a Jurassic-rajongók legnagyobb vágyait teljesíti a Mattel, csak sajnos a beszerzés egyre nehezebbé válik...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr717958140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PikeB 2022.10.21. 19:45:07

De jól mutatnak együtt a rexyk.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.10.21. 19:50:02

@PikeB: Nagyon élvezetes volt meg is írni a cikket, illetve befotózni - 505 fotót készítettem, szóval el voltam vele, de örülök, hogy tetszett neked is és pozitívak a visszajelzések is. Ha nem SDCC szett részeként jelenik meg a Spino, akkor azért arra nagyobb esély mutatkozik, hogy elérhető lesz külföldi webshopból - ugye ebből a Rexy-ből is került kiadásra egy másik festésű változat. Nagy kár, hogy itthon egy Hammond Collection figura sem képes bejönni...

Bemutatásra kerül, igen, mostanság kicsit sok is volt a munka, illetve egyebek, de összegyűlt pár figura, és bemutatásra kerülnek. A Giganotosaurus sajnos valóban csalódást keltő, de egyelőre nincs is jobb belőle, remélhetőleg jövőre készül egy jobb változat.

PikeB 2022.10.21. 20:47:11

Az látszik, hogy sok munkád van benne. Igen, talán a rexy-t külön sikerül valahogy elcsípni.

A ginanotosaurusnál az a vicces, hogy a róla megjelent első rossz minőségű képeken jobban nézett ki, mint később élőben.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.10.21. 23:08:00

@PikeB: Az látszik, hogy sok munkád van benne. Igen, talán a rexy-t külön sikerül valahogy elcsípni.

A ginanotosaurusnál az a vicces, hogy a róla megjelent első rossz minőségű képeken jobban nézett ki, mint később élőben.

Anak 2022.10.25. 14:24:19

@Lord Picard: Mi a baj a Gigával? Tele vannak velük az Auchan áruházak már. Így kicsit kipróbálhattam a funkcióit.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.10.25. 14:29:10

@Anak: Nagy baj nincsen, de nekem alapból ez a bedőlt beállás sem tetszik, másrészt, arányaiban pl. kisebb mint az Indominus rex figura, pedig elvileg nagyobbnak kellene lennie.

PikeB 2022.10.25. 18:22:09

@Anak: Sajnos a hozzászólásaim jelentős része eltűnt a szerzőével együtt. :(
A giganotosszal kapcsolatos diskurzust én indítottam, a fő problémám vele a színe: nagyon zöld, és a sárga szemekkel nem éppen filmhű. A másik problémám vele, amit Lord Picard is említett, ez a bedőlt beállás, ami miatt nehezen állítható megfelelő pozícióba a figura, és a gombnyomásra oldalra elforgó mozdulatok se nyerték el a tetszésemet. Lehet amiatt váltott ki belőlem nagy csalódást, mert ezt a figurát vártam a legjobban, és magas volt a mérce, de szerintem jobban is megtervezhették.
süti beállítások módosítása