2023. június 07. 22:37 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Dr. Ian Malcolm Glider Escape Pack

drianmalcolm.jpg

A régi Kenner játékvonalat megidéző 93 Classic Collection - egyelőre - utolsó darabja kerül most bemutatásra, mindenki kedves matematikus káosz-elmélet szakértőjével, de talán nem ez lesz a széria zárása, erről is lesz szó a tovább mögött.

A klasszikus Kenner játékvonalon megjelent dinoszauruszok és emberek, járművek nem mindig voltak pontos leképezései a filmben látott karaktereknek, eszközöknek, köszönhetően annak is, hogy még azelőtt el kellett kezdeni a tervezést, hogy véglegesek lettek volna a design-ok vagy a színészek névsora. A három főszereplő, Alan Grant, Ellie Sattler és Ian Malcolm figurája azért elég nagy hasonlóságot mutatott az őket megszemélyesítő színészekkel, különösen az utóbbi.

kenners.png

A Mattel is valószínűleg ezért gondolt arra, no meg a karakter népszerűsége miatt, hogy Dr. Ian Malcolm kapja meg az egyik 93 Classic figuraszett főszerepét, ráadásul, az ő esetében volt lehetőség tovább nyúlni, az 1997-es Az elveszett világ: Jurassic Park játékvonalához is, de lássuk is, hogy miért.

A Dr. Alan Grant szetthez hasonlóan, teljesen zárt dobozt kaptunk, rendkívül retro hangulatú grafikával, míg a hátoldalon már a doboz tartalmát láthatjuk lebontva. Ahogy a Electronic Real Feel Tyrannosaurus rex és a Felderítő kocsi csomagolásánál is láthattuk, a doboz maga európai, többnyelvű kiadás, emiatt valószínűleg jóval kisebbek is a hátoldalán látható képek.

set93_1.jpg

Két rekeszben, ismét papírzacskókba csomagolva szedhetők elő a figurák és kiegészítők, melyeken ezúttal sem spórolt a Mattel.

Számos Ian Malcolm figura készült már 2018 óta, így volt miből dolgoznia a gyártónak, a Hammond Collection keretein belül eddig már kétszer is műanyagba öntötték a figurát. Akárcsak Alan esetében, az új változat is már sokkal szebb arccal bír, mint a korábbiak, de az öltözéken is szembetűnő különbség a részletek kidolgozása. A Kenner egyik figuráját egyértelműen viszont az ujj nélküli kesztyű idézi meg, pontosan ilyen volt a korábbi figuránál is, de nem 30, hanem a 26 évvel ezelőtt megjelent alapfigura esetében is!

kennervs93.jpg

Ezen figurával összehasonlítva szembeötlő, mennyivel nagyobbak voltak a Kenner figurák (és mennyire nem voltak egy méretarányban semelyik másik gyártó akciófiguráival), főleg a Mattel által kiadottakhoz képest, de igencsak korlátozott volt a mozgathatóságuk. Egy kicsit egyébként kisebb ez a figura is, mint pl. a korábban megjelent Legacy Collection-féle figura:

93andleg2.jpgianface_1.jpg

A figura egyik kiegészítőjét ismerve nem véletlen, hogy a háton egy lyuk is található, jó magam viszont gyerekkorom óta nem is láttam ilyen figurát, amelyek a régi G.I. Joe figurákra volt jellemző: így lehetett mindenféle hátizsákot, felszerelést a figurákra felhelyezni.

Ez most sincs másképp, viszont Ian fő kiegészítője egy ún. glider azaz egy siklószárnyas felszerelés, amely viszont nem az 1993-as játékvonalról kapta az inspirációt, hanem az 1997-es Az elveszett világ kapcsán megjelent Glider Pack-ot idézi meg!

 

Az akkor megjelent jármű ugyan inkább egy tényleges sárkányrepülő volt, a hozzátartozó kerettel, és textilből készült szárnnyal együtt.

backpack.jpg

kenner93.png

A most megjelent változat esetében külön-külön kell a szárnyakat a két zöld tartállyal felszerelt hátizsákra beilleszteni, amely kialakítása is megér azért egy misét, hiszen azt az 1994-es, 2. szériás Ian Malcolm figurához járó hátizsákot idézi meg. A hátizsákként is funkcionáló kiegészítő egyik pántja egyébként kicsatolható, így még könnyebb feladni a figurára.

glidergun.jpg

A fegyvert illetően a Mattel tervezői elengedték magukat, mert egyik, az elmúlt 30 évben megjelent figura kiegészítőjére se hasonlít, ellenben az eltúlzott méreteivel igazán hangulatos darab.

Ahogy Alan esetében, úgy természetesen most is két különböző dinoszaurusz figura található a dobozban. A Dilophosaurus figurája festésével nem meglepő módon, szintén tisztelgés, a 30 évvel ezelőtt megjelent Dino-Strike figura előtt, bár a színek nem stimmelnek, a festés stílusa igen, ráadásul az elmúlt 5 évben ez az első alkalom, hogy a Mattel gallér nélkül jeleníti meg a figurát, még külön kiegészítőként sem találhatunk rá. 

Épp ezért talán, de még hangsúlyosabb a fej rész, amely igazán szépen kidolgozott, a három évtizeddel ezelőtt megjelent változathoz képest pedig látható is egyébként csukott állapotban, a nyakra simulva a gallér.

dilohead.jpg

Ami a régi figura mechanizmusát illeti, azt nem örökölte meg a figura, ugyanis a gallér nélküli Kenner-változat fejét ha vízbe nyomta az ember, képes volt megszívni magát vízzel, és utána az oldalát összenyomva kispriccelni (ezt a mechanizmust a Mattel korábban már feldolgozta). Ezt sajnos nem reprodukálhatjuk az új figurával, de így sem lehet okunk a panaszra.

Főképp, mert a Gallimimus-szhoz hasonlóan ezúttal is két kiegészítő jár a dinóhoz is: egy a fejre tehető szájkosár, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a Dilophosaurus kénye-kedve szerint harapdálja a polclakó társait, míg a kéz és lábbilinccsel a mozgása is erőteljesen korlátozható. 

A második dinoszaurusz pedig az egyik legcukibb Mattel-es kölyök figura, amellyel eddig találkozhattunk, ráadásul ő is egy korábbi kis Kenner figurát idéz meg: 1997-ban Eddie Carr figurájával együtt jelent meg a kis Trike, és őt idézi fel az új változat is, erőteljesebb színekkel ugyan.

eddicarr.jpg

Kiegészítő gyanánt pedig egy bébi dinoszaurusz hordozóval leszünk gazdagabbak, amely természetesen tökéletesen illik is a kis dinóra.

glidertrike.jpg

Nem szeretem nagyon ismételni magam, de tényleg nehéz, vagy inkább lehetetlen hibát találni a 93 Classic Collection bármelyik tagjára, zseniálisan megragadták és visszaidézték a 30 évvel ezelőtti játékfigurát világát, de közben a Mattel a saját útját se hagyta el. 

all_2.jpg

acessories.jpg

A négy szett együttesen, a vibráló színekkel és a túlzott fegyveres kiegészítőkkel együtt tökéletesen idézik meg a három évtizeddel ezelőtti játékok volágát.

93classic_1.jpg

És ha minden igaz, akkor nem csak ezzel a négy szettel készült az idei évre a gyártó: a hírek szerint még egy nagy méretű, real feel azaz élethű tapintású dinoszaurusz figura (talán egy Triceratops?) és még egy figuraszett kerül kiadásra - utóbbinál erős a gyanú, hogy Ellie Sattler jelenik meg, talán egy klasszikust idéző Velociraptorral párban, vagy esetleg a Jeep-el? Reméljük hamarosan kiderül, addig is érdemes beszerezni mind a négy új megjelenést, azoknak is, akik esetleg az elmúlt évtizedekben talán már nem is gyűjtötték a játékfigurákat, de egy szelet gyerekkort kívánnak megidézni.

bubaj_10_1.jpg

Ian Malcolm mellett a T. rex és a Felderítő kocsi több játékbolt kínálatában is megtalálható, én ezúttal is a Bűbáj webshopjából szereztem be, de Alan Grant-et jelenleg itt nem találhatjuk, őt a Gyerekzsibi vagy a Játéknet oldalán érdemes keresni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6218140742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása