2023. május 15. 22:35 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató: Jada Ford Explorer

ford_3.jpg

Mai bemutatóm egy nem megszokott márkához köthető, hiszen ezúttal nem egy Mattel, hanem a Jada Toys terméke került a fényképezőm elé, amely a Jurassic Park egyik ikonikus járművét örökítette meg. 

A Jurassic-franchise kapcsán nem is kérdés, a fókusz mindig is a dinoszauruszokon volt, utána az embereken, de számos komoly rajongója akad az első két filmben felbukkant Jeep Wrangler-eknek, Ford Explorer-eknek, valamint az Mercedes ML 320-asoknak is, a Jurassic Park Motor Pool egy olyan profi autósklub, amely bár főleg az Egyesült Államokból és Kanadából számlál rengeteg tagot, szerte a világon találhatók meg klubtagok, és a legapróbb részletekig kidolgozott replikák. Főleg a Jeep esetében azért jóval egyszerűbb ezeket a járgányokat filmszerűvé varázsolni, mint Brown doki DeLorean-jét vagy Michael Knight K.I.T.T.-jét egy széria Pontiac Trans Am-ből életre kelteni. 

Ami a kisebb, játékmodelleket illeti, a Kenner 1993-ban a fő célközönség, azaz a gyerekek számára a Jeep és a Ford egyszerűbb, rakétakilövőkkel és dinóbefogóval felszerelt járműveit tette a boltok polcaira. És habár ma már a Matchbox-nak hála 1:18-as méretarányban a Mattel akciófigurákhoz igazított, abszolút filmhű modelleket vásárolhatják meg a rajongók, a kisebb, 1:64-es modellekről nem is beszélve, az első komolyabb, filmes modelleket a Jada Toys szállította a Jurassic-rajongóknak 2015-ben.

Az 1999-ben alapított amerikai cég főleg az autómodellek piacáról hasított ki egy nagyobb szeletet, leginkább annak köszönhetően, hogy elkerülték a Matchbox-ok és Hot Wheels-ek uralta 1:64-es méretarányt: náluk inkább az 1:32, 1:24 és 1:18 méretarányú modellek dominálnak. 

jadajw.jpg

A mi franchise-unkat illetően először a Jurassic World-höz kiadott 1:32-es méretarányú autókkal rukkolt elő a cég: a Jeep Wrangler a Jurassic Park-os, a Mercedes G-Class és a Mercedes G-63 AMG 6x6 pedig az akkor aktuális filmbéli járművökön alapult - egyedül a Rescue Truck nem köthető igazán a filmhez. Később a cég a Jeep Wrangler-t és a G-63-ast nagyobb, 1:24-es méretarányban is prezentálta. 

A rajongók 2015 óta várták, hogy talán a Ford Explorer is végre megkapja a maga filmszerű, komolyabb kidolgozottságú modelljét - erre egészen eddig kellett várnunk. Igaz, időközben a 2018-as Bukott birodalom óta a Matchbox majd minden, a Jurassic-filmekben felbukkant járművet kiadta a hagyományos 1:64-es méretarányban, sőt, a Jeep-et egy gyönyörűen kidolgozott 1:18-as változatban is, ez utóbbi méretarányból egy komolyabb fém modellel még adós a cég.

nano.jpg

A Jada időközben egy hármas pakk részeként a Jeep mellett egyszer már kidolgozta a Ford modellt és az InGen helikopterét is (elsőként bármelyik gyártó közül), de ezek egészen apró, 1:160-as méretű modellek, azaz majdnem háromszor kisebbek mint egy Matchbox jármű. 

Nyolc évet kellett végül is várnunk arra, hogy a Ford Explorer is egy nagyobb, szebben kidolgozott változattal örvendeztessen meg minket és annál szebb alkalom nem is lehet, mint a film és a franchise 30. év évfordulója.

Ehhez mérten természetesen a csomagoláson is az ünnepi logó kapott helyet és számos más terméknél már látott színek és minták, amelyek történetesen épp az Explorer festését idézték meg eddig is. A doboz tetején az ikonikus logosaurus, a háttérben pedig a szintén jól ismert dzsungel körvonalazódik.

box5_19.jpg

A fémből készült, 1:32-es méretarányú modell viszont igazán kézbe véve mutat igazán pompásan: a mintázat, a plexi tető és különösen a kocsi orra ami gyönyörűen kidolgozott.

A fényszórók áttetsző műanyagból készültek, ahogy a hátsó lámpák is, de a kocsi elején, a gallytörő rács alatt látható az a két, a filmben azért jobban látható üvegbúra is, amelyek a síneket érzékelik (az automata sofőr szeme azaz a duplakamera azonban nem található meg a műszerfalon, ez a jóval nagyobb Mattel verzió esetében is elmaradt). A jármű belseje egyszínű műanyag elemekből tevődik össze, amit a krém szín nagyot meg tudott volna dobni, hiszen a középső konzol is elég pontos lett.

A motorháztetőn viszont megtalálható egy plusz fényszóró is, ahogy természetesen a rács tetején és a tetőn is, ezek részletei már elnagyobbaltak azért, de egy olyan plusz adalék is megfigyelhető a modellen, ami lemaradt a Mattel-nél: a vezetőülés felőli visszapillantó tükör mögé elhelyezett antenna (amely azért jóval hosszabb a filmben). 

ford8_1.jpg

Kevésbé bántó, a hátsó lámpabúrákról hiányoznak a rácsok, és sem a Ford márkajelzés, sem a rendszámtábla nem található meg a járművön, ellenben a két hátsó ajtó üvegezésben tagolt, akárcsak a filmben (a Mattel-nél a kinyitható ajtó kedvéért egyik ajtóban sincs "üveg", itt mivel csak az első két ajtó nyitható, ott nem találkozhatunk üvegezéssel). 

fordd1.jpg

fordd.jpg

Szemre azért mégis a legnagyobb eltérés a filmbéli, vagy az 1:18-as Mattel-es változathoz képest, az a két felirat az ajtókon és a logó a motorháztetőn. Azok ugyanis csakis sárga-fekete színváltozatban kerültek rá a kocsira, nem a filmhű, színátmenetes és színes megoldásban (pedig a feliratokat ugyanúgy megtörik az ajtók mint a filmesen és ami a Mattel-nél kijátszásra került). Ezt leszámítva viszont tényleg minőségi darab ez a 04-es számú Explorer - azt hiszem nem is kellene már megemlítenem, de ezt a járművet borítja fel a film során Rexy.

A Mattel-féle 1:18-as méretű autó és az 1:64-es Matchbox-al együtt jól láthatóak a különbségek - mindig hálásabb a nagyobb méret, hiszen könnyebben formálható meg apró részletek, de a két kisebb modell is a legfőbb stílusjegyeket tartalmazza.

rexy_29.jpg

A modell önmagában, de dobozában is igencsak mutatós darab, de az itthon is egyre közkedveltebb Nanmu és Rebor dinoszaurusz figurák többségével is jól harmonizál, bár azért a Nanmu T. rex mellett érzékelhető, hogy a kettő nem egy méretarány, hiszen a dinoszaurusz egy kicsivel nagyobb, 1:35-ös léptékű darab. 

jadas.jpg

2015-ben, még a blog indulása előtt, a Jeep Wrangler már utat talált hozzám, így nagyon örülök, hogy végre a Ford-ot is most már mellé tudom tenni - már csak a Világuralomban látott, Jeep Gladiator hiányzik igazán, amelyet szintén most adott ki a Jada, valamint a két ML 320-as Mercedes, talán őket is előveszi a cég, de reméljük nem újabb 8 évet kell rájuk várnunk.

fanbase_2.jpg

Az új Explorer és Jeep Gladiator, valamint a többször is újra kiadott (más-más csomagolással) Jeep Wrangler 1:32-es modellje itthon a Fanbase-n érhetők el. És ha minden igaz, akkor szerdán ismét egy izgalmas poszttal jelentkezhetek, ez persze attól is függ, milyen két új figurát lepleznek le a Beyond The Gates legújabb adásában - annyit előzetesen tudunk már, hogy két Legacy termékkel találkozhatunk majd. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7718124660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása