2023. december 15. 21:40 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Lab Tour Dr. Henry Wu

labtourwu.jpg

Az elmúlt napokban sok magyar rajongóhoz, így hozzám is megérkezett a Mattel legújabb nagy dobása, a Jurassic Park egyik legutolsó szereplőjének az akciófigurája, egy nagyon ötletes és limitált kiadásban. A tovább mögött ezt a kiadást mutatom be.

Amikor 1993-ban a Jurassic Park a mozikba került világszerte, hatalmas merchandising kampány kísérte Steven Spielberg dinoszauruszainak hódítását. Természetesen uralta a boltokat a Kenner játékkínálata, amelyben minden fontosabb dinoszaurusz és emberszereplő szerepet kapott - más kérdés, hogy azért elég felületesen ábrázolták a karaktereket. Többen viszont teljesen kimaradtak: a John Hammond-ot alakító Lord Richard Attenborough előre jelezte, hogy nem szeretné viszontlátni saját magát figura formájában, míg az unokáját, Lex-et alakító Ariana Richards esetében a család nem járult hozzá a figuraváltozathoz (azt már aligha tudjuk meg, hogy ennek pusztán anyagi okai voltak, vagy szimplán a kislányt védték vele). Lord Attenborough-ról végül 5 évvel halála után, 2019-ben készült az első Mattel-es Legacy Collection akciófigura (amelyet követett egy Amber és egy Hammond Collection változat is azóta), míg Lex-ről először tavaly jelent meg figura egy Legacy Collection-pack keretein belül Tim-mel és egy Velociraptorral együtt.

hammonds.jpg

Dr. Henry Wu ugyan a Jurassic Park-ban túl nagy szerepet nem kapott (nem úgy a regényben), az ő karakterét inkább a Jurassic World-trilógiában bontották ki. És immáron négy filmben (és a Krétakori táborban is) találkozhattunk vele, ezzel pedig a Jeff Goldblum által alakított Dr. Ian Malcolm-mal a legtöbb filmes szereplést mondhatja magáénak. 

drhenrywu.jpg

Hogy a tudóst alakító BD Wong nem járult-e eddig hozzá, vagy szimplán csak ilyen szerencsétlenül járt az általa játszott karakter, hogy nem számoltak vele, talán örök rejtély marad, most viszont végre kitehetjük a polcra a róla készült akciófigurát, akinek a Jurassic Park (és World) dinoszauruszait köszönhetjük.

box0_2.jpg

A díszdobozt a szeptemberben megjelent Steven Spielberg akciófigurához hasonlóan, egy nagyon designos Mattel Creations shipper dobozból varázsolhatjuk elő - és csak úgy mint a rendező figurájánál, a dobozra itt is felkerült a "drámai zenei betét" felirat angolul, jópofa geg.

Ugyancsak megszokott az elmúlt években, hogy az exkluzív kiadásokat egy visszafogott, elegáns, fekete színű dobozból varázsolhatjuk elő, és az idei 30 éves évforduló alkalmából nem csak a Jurassic Park, de az évfordulós logó is felkerült a dobozra.

De a lényeg, az maga a figurákat rejtő, nagyon ötletes díszdoboz, amely egy laborbejáratot mintáz, de felkerült rá a filmben is látott, kőbe faragott Jurassic Park logó - egy ötletes csavarral viszont nem konkrétan a filmes, hanem egy játékos változat került a dobozra. A két ajtószárnyat kitárva pedig a laborrészlet fogad minket, a két figurával és kiegészítőkkel együtt.

inbox4.jpg

Mint azt a bevezetőben is már említettem, a BD Wong által alakított tudósról ezidáig nem készült még akciófigura (remélhetőleg ez a kiadás az előfutára is annak, hogy a karakter 2015-2022 közötti változatát is elkészíti így már a Mattel). A figura természetesen Dr. Wu filmes megjelenését tökéletesen adja vissza:

A hófehér laboráns kezeslábas, annak a nyakán található patentokkal és gyűrődéseivel együtt nagyon jellegzetes és jól felismerhető, a gumikesztyűkkel és még arra is figyeltek, hogy a cipő is "lábzsákban" legyen. A  ruházat közepén pedig ott lóg az a belépőkártya is, amely már számos Jurassic Park alkalmazotton ott láthattunk a filmben és a karakterekről készült figurákon egyaránt.

wufeet.jpg

Ami viszont igazán látványos, hiszen a filmben azért főképp a felsőtestét és arcát látjuk a karakternek, az a lábszáron hányaveti módon rögzített katéterek(?), amelyek segítségével légmentesen zárható a kezeslábas - hogy is volt Mr. Hammond? Nem spóroltam semmin? 

wuface.jpg

BD Wong ázsiai arcvonásai jól kivehetőek és felismerhetők, de tény, a rövid haj ábrázolásával azért vélhetően megküzdött a figura tervezője, és talán eggyel kerekebb az arc is, mint kellene (ellenben amikor 22 évvel később találkoztunk ismét Dr. Wu-val, az eltelt idő meglátszódott a színészesen és ez az arcvonás inkább jellemzőbb lesz majd rá). 

Minthogy az egész szett a Hammond Collection sorozaton belül jelent meg, természetesen a hagyományosnál sokkal több ponton mozgatható, de ezen figuráknál megszokott módon a kézfejek cserélhetők is, attól függően melyik kiegészítőt szeretnénk a kezébe adni, mert abból is van választék:

table.jpg

Az egyik egy tábla és a hozzátartozó ceruza - természetesen ahhoz, hogy a figura azt jól megfogja, azért jóval vastagabb mint ami a figura méreteihez illene. És az elmúlt években visszatérő beszédtéma, hogy amikor a táblán található adatokat írja épp Dr. Wu, akkor valamilyen hibát vét és azt a ceruza végén található radírral nemes egyszerűséggel korrigálja - ami sokak szerint egy tudóstól nem éppen elvárható magatartás. A Matteles táblán is jócskán látható a radírozás nyoma.

raptor_10.jpg

A harmadik kiegészítő, amit a figura kezébe adhatunk az pedig az éppen a tojásból kikelő kis Velociraptor figura - amely elég apró ahhoz, hogy azért nagyon részletesen kidolgozásra kerüljön, de azért a legtöbbet kihozták belőle, és jól mutat a Hammond Collection Dr. Alan Grant szettben található, kikelt fiókával vagy épp a szintén épp a tojásból kikelő Bumpy-val. 

itsavelociraptor.jpg

De a tudós nem érkezett egyedül, a társa ugyanis nem más, mint maga Mr. DNS! A rajzfilmfigura, akinek a hangját a Jurassic Park-ban Greg Burson adta (magyarul pedig a mindig nagyszerű Kerekes József), aki sajnos azonban már nem élte meg a Jurassic World elkészültét, amikor is a karakter ismét visszatért - így ott a film rendezője, Colin Trevorrow szólaltatta meg (magyarul pedig ezúttal Elek Ferenc). A Krétakori tábor extra részében, a Rejtett kalandban visszatérő karaktert ekkor már Jeff Bergman szólaltatta meg, de a magyar szinkronban szerencsére maradt Elek Ferenc

dna_1.jpg

Ötletes módon, a Jurassic Park-os kisfilmben felbukkanó karakter fehér színű elemeit áttetsző elemekkel oldotta meg a Mattel, ahogy az arcát is. Azt pedig már csak a karakter neve alapján aligha kell külön kihangsúlyozni, hogy az egész figura egy DNS lánc elemeit, az adenint, guanint, citozint és timint formálja meg. 

dna1.jpg

És még mindig nem értem a bemutató végére, hiszen már gyakori tartozéka az exkluzív kiadásoknak a fény- és hangeffektek, amelyek ezúttal a dobozba vannak építve, külön nem vehető kézbe, mint a Ray Arnold vagy a Outhouse Chaos szett esetében.

labtourlight.gif

A szett háttere egy képernyő, ami előtt Mr. DNS igazán remekül mutat, a kisfilmből ismert részlet, viszont a keltető sajnos most sem készült el tényleges méretben, egy kisebb, papírból készült oszlop található csak a szettben. A fények a megszokott módon, fehéren és kéken világítanak, de a hangeffektek...

lights.gif

Mind Dr. Wu és mind Mr. DNS 4-4, a filmből származó idézeteket mond, mint például: "It's a Velociraptor!" vagy a "Bingo! Dino DNA!"

A doboz két oldalát pedig könnyedén kihajthatjuk, ezzel rögtön egy diorámával alakítva a szettet, így igazán hangulatos ez a megjelenés, most már csak néhány kiegészítő, asztalok és monitorok, valamint egy nagy keltető hiányzik, hogy pl. az ilyen ikonikus jelenetet újra alkothassuk (és mennyivel szebben mutatna, ha a Mattel elkészítené a keltető méretarányos változatát):

hatch_1.jpg

A Jurassic Park végül katasztrofális vállalkozásnak bizonyult (legalábbis a filmben), a park fő munkatársai közül csak Mr. Hammond élte túl a nem túl bájos hétvégét (Dr. Wu még a krach beütése előtt távozott a szigetről):

ingen_2.jpg

Dr. Wu remek figurájával pedig immáron tényleg teljes a film főszereplőinek sora (sajnos az én gyűjteményemből Lex figurája hiányzik, ahogyan a két munkásról készült, idén megjelent Legacy Collection-szett is még hiányzó darab):

jurassicpark.jpg

Lehet a Mattel-nél hibás tételeket találni, és kevésbé kreatív figurákat, (hogy a botrányos terjesztést ne is említsem) de az biztos, hogy a rajongók legmerészebb álmait váltották valóra az elmúlt 5 évben: nem csak a dinoszauruszok, ikonikus járgányok és néhány helyszín, de a Park- és World-trilógia, vagy a Krétakori tábor számos szereplője került kiadásra, és azért a Mattel előtti időkben az ilyen figurák azért többnyire nem túl jól adták vissza a karaktereket. Így már csak igazán három film szereplőgárdája hiányos: Az elveszett világ kapcsán már három főszereplő is megjelent, de a Jurassic Park ///-ból eddig csak Alan Grant tehette tiszteletét így a polcokon, míg a Jurassic World-ből csak Owen és Claire, így még lenne pótolni való szereplő. 

A díszdobozos figurakiadást november 9-én lehetett megrendelni kizárólag a Mattel Creations oldalán, és ugyan jelenleg már nem kapható, korábban egy-egy villámakció keretein belül ismét volt belőle készlet, szóval még várható, hogy időnként felkerül pár darab a Mattel oldalára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5118275277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása