2024. augusztus 25. 21:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Hammond Collection Pachycephalosaurus

hcpachy.jpg

Ha lassan is, de érkezni látszanak végre a hazai eladókhoz is a Hammond Collection figurák legújabb, és legjobb tagjai. Addig is, egy korábbi megjelenés kerül bemutatásra, ami sajnos viszont még elkerülte a hazai kínálatot.

A Pachycephalosaurus nem a legtöbbet foglalkoztatott faj a franchise-ban, de igen emlékezetes szerepet kapott Az elveszett világ: Jurassic Park-ban, sajnos azóta a kis öklelőt mellőzték a filmesek: a Jurassic World-ben csak egy kameraképen láthattunk egy elkábított példányt.

tlwmpachy.jpg
Míg az 1997-es filmben többnyire helyes méretaránnyal láthattunk Pachy-t, addig a 2015-ös film aprócska jelenetében azért nagyobb állat látszik a fűben heverve.

jwpachy.jpg

Viszont a faj szerepét később úgymond átvette a Stygimoloch, amely a Jurassic World: Bukott birodalomban bukkant fel először, de a Világuralomban és a Káosz elméletben is találkozhattunk a fajjal. Abba most inkább nem mennék bele, hiszen még a paleontológusok között sincs konszenzus, de esélyes, hogy az eddig talált és Stygimoloch-ként leírt leletek valójában a Pachy fiatalabb példányai...

Annak ellenére viszont, hogy a Jurassic World-filmek és animációs sorozatok esetében nem kapott szerepet, a Mattel már 2018-ban piacra dobta első, róla készült figuráját, ráadásul a Battle Damage sorozatában, amelynek tagjai idővel igen keresettek (és drágák) lettek.

pachys_1.jpg

Az első figura egyetlen funkciója az eltakarható sebzés volt, már persze azon felül, hogy a végtagok mozgathatóak. De ugyanebben az évben a Legacy Collection játékvonalon is debütált a figura, immáron filmes festéssel, valamint új akcióval: a farokrész lenyomásával öklelésre bírható a figura feje. A nagyon szép, filmes festés ellenére sajnos ez a figura többnyire csak az USA-ban volt kapható, de a 2022-es Legacy változat már hazánkban is megvásárolható volt:

2022legacypachy.jpg
Ugyanaz a sculpt, mint az előzőnél (de már 2018 óta többnyire ugyanazokat az öntőformákat használták rajta a Mattel-nél), de sajnos a festése kevésbé sikerült szépre.

Viszont, mérete okán, a Pachycephalosaurus kiérdemelte a helyet a Hammond Collection-sorozatban, és nem is okoztak a játéktervezők csalódást, egy teljesen megújult, gyönyörű filmes modell született általuk.

A csomagolás a szokásos, elegáns fekete doboz, és tavalyi megjelenéshez híven a 30. évfordulós logó is megtalálható rajta.

A bevált recepten ne változtass alapelvet követve, a figura ugyanazt a színösszeállítást kapta, mint a 2018-as Legacy változat: az alapszín egy halvány, mocsárszínt idéző zöld árnyalat, míg a rajzolatok élénkebb zöld színűek, és természetesen a nyaki, hasi részek törtfehér színűek. Mind a színek, mind a mintázat gyönyörűen idézi fel a Stan Winston-féle modellt:

És ezen szériánál nem szokatlan módon, a fejrész is különösen szépen kidolgozott: a vastag koponyaboltozat két színárnyalatban pompázik, körbe némi barna szárazecseteléssel, egészen kiváló munka - a Mattel tehát legalább a gyűjtői kiadásokon nem spórol, ha a sima figuráik egyre egyszerűbbek is.

head_6.jpg

A dinoszaurusz szája természetesen már nyitható - az ezen sorozatban megjelent Triceratops artikulálatlan szájrésze után többé nem követi el (remélhetőleg) a Mattel azt a hibát, hogy nem lesz mozgatható az állkapocs. 

gifmouth.gif

Az állat szemei is szépen festettek, és tavalyi megjelenés lévén, még nem kapott üvegszemeket a figura.

sing.jpg

A mellső- és alsóvégtagok is a Hammond Collection-szériához híven, több ponton is mozgathatóak, így pedig igen sokféle módon beállítható az egész figura. A mellső végtagokon, a zavarbaejtően kinéző, de anatómiai szempontból pontosan ábrázolt ujjak végén található karmok ugyan nem kaptak festést, de ez kevésbé látványos hiány mint a nagyobb figurák esetében.

A lábak is, ahogy testszerte, szépen kidolgozottak, jól megfigyelhetők az izomtónusok, és bár újabban már a lábfejek is rövidebbek, így pontosabbak, de ennél a figuránál kevésbé feltűnő a lábfej mérete is.

gifhit2.gif

gifhit1.gif

A farokrész szintén csak a már ismert módon, a benne található drótnak köszönhetően hajlítható is.

giftail.gif

A figura tökéletesen illik a Legacy-féle Roland Tembo figurához és járműhöz is, szerencsére Az elveszett világ is megkapja a kellő törődést a gyártótól.

tlwpachy.jpg

Különösen "természetes élőhelyén", a szabadban is szenzációsan fest a figura, szinte életre kel:

A rendkívül színvonalas figura sajnos hazánkban nem volt elérhető, de érdemes nyitott szemmel nézelődni az ismert adás-vételi oldalakon, mert időnként, akár csak én, itthon is rá lehet bukkanni egy olyan gyöngyszemre, mint ez a Pachycephalosaurus, vagy ahogy Roland Tembo nevezte, 'Tuck' barátra. 

A Pachy-ról elég szép figura készült már 1997-ben is, de a Kenner annak idején kevésbé foglalkozott a méretarányokkal, így egy hatalmas méretű figura készült az állatról:

kennerpachy.jpg

A jövő héten a Beyond The Gates újabb epizódja következik, egy Hammond Collection figurával, de alighanem a SDCC '24-en látott valamelyik új figura egyikét mutatják be külön. Sajnos személy szerint továbbra is technikai problémákkal küszködök, de a forró nyár sem könnyítette meg a dolgomat, remélhetőleg a lassan beköszöntő hűvösebb idővel a blog is felélénkül. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1818473055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása