2023. június 26. 22:58 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Hammond Collection Parasaurolophus

hcpara.jpg

Ugyan sokan nagy csalódásként élték meg, hogy a Mattel az Amber Collection gyűjtői vonalát leállította, a helyére lépő Hammond Collection így a hagyományosabb méretarányban, nagyobb testű dinoszauruszok figuráival tudta megörvendeztetni a rajongókat. A mai bejegyzésben bemutatásra kerülő Parasaurolophus pedig csodás példája annak, hogy a Mattel oda tud figyelni a részletekre is.

A Parasaurolophus egyike azon kevés fajoknak, amely a Jurassic-franchise valamennyi mozgóképes alkotásában szerepelt: ugyan a Jurassic Park-ban csak háttérállat volt, de Az elveszett világ: Jurassic Park-ban több példányt és izgalmas becserkésző jelenetsorban bukkant fel a faj, hogy utána a Jurassic Park ///, a Jurassic World és a Jurassic World: Bukott birodalomban ismét csak a háttérszerep jusson nekik. A Jurassic World: Világuralomban ismét többet láthattunk a fajból, ráadásul számos színvariánsát (de a designon is változtattak) is megcsodálhattuk, a Krétakori táborban pedig igazán különleges, sötétben fluoreszkáló példányok is felbukkantak. És felbukkant egy példány a Battle at Big Rock rövidfilm végén található viral jelenetek egyikében is.

movies_1.jpg

A Jurassic Park idején a Kenner-nél nem is kapott kitüntetett figyelmet a faj, csupán a 2. szériás vonalon Tim Murphy mellé járt egy minifigura, amely nem tükrözte az állat megjelenését, ahogy a Die-Cast, fémfigura sem. Ám ahogy a szerepe is nőtt az 1997-es folytatásban, a Kenner is egy komolyabb, elektronikus figurával rukkolt elő:

kennerpara.jpg

Vitán felül, az egész Kenner-éra egyik, ha nem a legtökéletesebb, legfilmesebb figurája került ki akkor a gyártósorokról, nem is véletlen, hogy a mai napig nagyon népszerű ez a figura. És az sem véletlen, hogy egészen 2018-ig nem is készült több figura a Jurassic-franchise kapcsán erről a fajról. A Mattel azonban már első évének legvégén kiadta a Dino Rivals játékvonalon a Dual Attack Parasaurolophus figurát, ezt be is mutattam már a blogon. A figura megjelenése, mintázata természetesen a filmeken alapult, de azért bőven elnagyolt volt az egész játék.

A tavaly tavasszal megjelent Hammond Collection Parasaurolophus azonban minden ízében megújította a korábbi figurát, a színeket, mintázatot természetesen Az elveszett világ: Jurassic Park ihlette (azaz legfőképp a Stan Winston-féle makett, mert a filmben jóval sötétebb, koszosabb az állat), ezért is e filmhez sorolták a figurát, bár a Jurassic World-ben is eléggé hasonló volt az állat megjelenése.

winstonpara.jpg

A doboz természetesen a korábbi bemutatóknál már megismert elegáns, fekete doboz, borostányos belső design-nal. A hátoldalon Az elveszett világ logója és a filmből egy jelenet is látható, a dobozban pedig külön egy műanyagtálcában található a figura, külön mellé helyezve a farokrészt.

box5_20.jpg

És a lényeg... Maga a figura teljes pompájában. Egészen lenyűgöző.

A dinoszaurusz a hadrosaurida család legismertebb tagja, egyik családtagja sem rendelkezett olyan hosszú fejdísszel, mint a Parasaurolophus. Másik különlegessége a fajnak, hogy mind négy, mind két lábon jól érezte magát - előbbi testhelyzetet legelészés, séta közben vehette fel, míg a hátsó lábaira állva futhatott és természetesen a magasabban levő élelmet szerezhette meg könnyedén.

up1.gif

up2.gif

up3.gif

A figura maga egy barnássárga alapszínt kapott, amelyet barna csíkok dobnak fel a mellső végtagokon és lábakon, valamint az állat oldalán barna foltok. Igazán szemet gyönyörködtető festés a nyak felső részétől kiindulva végig a háton, egészen a farok közepéig: a barna, fehér és vörös csík együttesen igazán életre keltik a figurát.

head02_3.jpg

head01_3.jpg

upper_4.jpg
A részletgazdag festés a fejen is visszaköszön természetesen, az egész nyúlvány a kacsacsőrtől a nyúlvány végéig egy barna színárnyalat figyelhető meg, míg a szem környékén is van némi mintázat, de a figura szeme is nagyon kifejező lett.

phead1.gif

És nem mehetek el szó nélkül a figura legkritikusabb pontja mellett, ami miatt sokak számára nem tetszetős a figura: teljesen szemből nézve pocokszerűen (vagy mint egy pogácsa) kövér a Para feje. Nem állítom, hogy nem zavaró, de pont a gazdag mozgathatóságnak köszönhetően nem fontos szemből bámulni a figurát. Egyébként erre azért volt szükség, hogy a nyaki rész végén ki tudjanak alakítani egy olyan széles jointot, amelynek mentén forgatható a fej maga. A jelek szerint egyébként egy másik népszerű hadrosaurida, a Corythosaurus figurája is hasonló kialakítást kapott. 

A Hammond Collection vonal egyik lényege, hogy sokkal több mozgatható pontot kapjanak a figurák: a nyakat lehet fel-le és oldal irányba is hajlítani, forgatni, de külön a koponyarész is több irányba állítható, ráadásul a száj is külön nyitható.

pmouth1.gif
Ennek köszönhetően a mellső végtagok nem csak oldalirányba vagy fel-le állíthatók, de a könyökrésznél hajlítható is, és szerencsére egyáltalán nem lazák a karok, könnyedén megtartják a figurát, valószínűleg ehhez az is kell, hogy a csuklópontnál viszont elhagyták a mozgathatóságot.

Bőven felülmúlja a figura így is a Mattel korábbi változatait, és erősen fenyegeti a Kenner-féle változat képzeletbeli trónját is, ráadásul a Mattel-nél majd minden figurát az alap- és Hammond Collection-vonalról egy méretarányban élvezhetjük.

roland_1.jpg

roland2_1.jpg

Így látszik, hogy a korábbi változat kisebb volt, mint kellett volna, de jóval kisebb a már szintén bemutatott Roland Tembo-s Isla Sorna Capture Pack-hez járó barna színű változattól, az a kezdettől fogva érezhető volt, hogy max. fiatalabb példány lehet az a figura. 

Szerencsére úgy fest, az idei évtől tényleg globálisabb, könnyebb elérhetőbb lesz a Hammond Collection, de mivel a Parasaurolophus tavaly tavasszal jelent meg, így sajnos jelenleg csak külföldről beszerezhető, de a jelek szerint idén több online játékboltban is kapható vagy kapható lesz az idei kínálat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3218154130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása