2023. szeptember 24. 20:07 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató: Steven Spielberg akciófigura

jphspielberg.jpg

Ma 30 éve, hogy hazánkban is bemutatásra került a Jurassic Park és a hazai közönséget is letarolta a film és a soha nem látott speciális effektek segítségével életre keltett dinoszauruszok. Az idei nagy kerek jubileum alkalmából a Mattel szokásos módon a San Diego Comic Con eseményre időzített gyűjtői darabja pedig nem más lett, mint maga a film rendezője, az élő legenda, Steven Spielberg akciófigurája. Kreativitást viszont nem csak a figura és kiegészítői nyújtanak, de a Mattel-nél kiemelt figyelmet szenteltek a körítésnek is. Részletek a megszokott módon, a tovább mögött. 

A játékipar meglehetősen korán megpróbálkozott a filmekhez kapcsolható akciófigurákkal piacot szerezni: 1964-ben jelent meg a legelső James Bond figura, természetesen Sean Connery arcvonásaival (mai szemmel viszont elég kezdetleges az egész figura), de igazán az 1973-75 között a MEGO által gyártott A majmok bolygója játékfigurák arattak nagy sikert, de a játékipart az első, 1977-ben megjelent Star Wars figurák rengették meg, onnantól fogva, kissé túlzásokba is esve, minden, valamit is magára adó, szélesebb közönségnek szóló hollywoodi produkció kegyeste a játékgyártók kooperációját. 

Hogy a főhősöket, jó és rossz oldalon egyaránt, az emlékezetes állatokat, lényeket és járműveket felvonultató figurák között mi volt a legelső, kifejezetten a rendezőt ábrázoló játékfigura? Úgy tűnik, a 2004-ben a Toybiz által gyártott A Gyűrűk Ura-filmsorozathoz kapcsolódó játékvonalon megjelent Peter Jackson figura volt az első - igaz a direktort hobbitként prezentálva.

jackson.jpg

Ezt követően készült ugyan gyűjtői figura Alfred Hitchcock-ról és Quentin Tarantino-ról is, de a hagyományos akciófigurák világában még három direktort ért megtiszteltetés, hogy műanyagba öntsék: James Cameron-ról 2020-ban készült figura a NECA-tól az Aliens-hez kapcsolva, tengerészgyalogos tábornoknak ábrázolva (ami külön poén, hiszen Cameron-ra úgy hivatkoznak, gyakran igazi hadvezérként, zsarnokoskodva irányítja a stábját). 

cameron.jpg

Ahhoz képest, hogy a Star Wars indította el a filmes akciófigurák térhódítását, George Lucas-szról csak 2021-ben készült figura a Hasbro-nál, ráadásul őt rohamosztagosként ábrázolva, míg tavaly a franchise újkori történetének legnagyobb tiszteletnek örvendő kreátorát, Dave Filoni-t tisztelték meg egy figurával, mint lázadó pilóta. Olyan, hagyományos játékfigura, mint ami most következik, egy direktor sem kapott...

lucas.jpg

Steven Spielberg idén decemberben lesz 77 éves. Az egyik legelső rendezése a Columbo sorozathoz köthető: az első évad első részét 1971-ben rábízták az ifjú Spielberg-re. Ugyanebben az évben a játékfilm hosszúságú rendezését, a Párbaj következett (amelyet míg az USA-ban csak a televízióban adtak le, de ott olyan sikeresnek bizonyult, hogy némi bővítést követően Európában, így hazánkban is, már mozikban került bemutatásra), míg az 1974-es A sugarlandi hajtóvadászat már a mozivászonra készült.

columbo.jpgHáttal látható Jack Cassidy, a Columbo sorozat első gyilkosa, vele szemben az ifjú Spielberg figyeli a felvételt

Az 1975-ös A cápa kapcsán viszont máris beíródott Spielberg neve a filmtörténelembe, hiszen filmje addig soha nem látott bevételre tett szert. Ezt követően a sci-fitől a háborús filmeken és kalandfilmeken át a musicalig, majd minden műfajban kipróbálta magát, filmjei pedig csaknem 11 milliárd dollár bevételt termeltek (ez 36 filmet jelent rendezés szempontjából), és 22 Oscar-jelölést kapott személy szerint, melyekből hármat váltott díjra: kettőt az 1993-as Schindler listájáért nyert, mivel ő lett a Legjobb Rendező és mint producer, a Legjobb Film díját is ő vehette át, míg az 1998-as Ryan közlegény megmentéséért ismét elnyerte a Legjobb Rendező díját. A két film közötti időszakban, 1995-ben pedig még az Irving G. Thalbert tiszteletbeli Oscar-díjat is neki ítélték. 

1993.jpgAz 1994-es Oscar-gálán nem csak Spielberg nyert két Oscar-díját, de velük együtt összesen 7 kategóriában győzedelmeskedett a Schindler listája, míg a Jurassic Park további három díjat zsebelhetett be

Természetesen a blog szempontjából is, Steven Spielberg leginkább a Jurassic-franchise kapcsán kaphatta meg sokunk figyelmét: a harminc évvel ezelőtt bemutatott Jurassic Park a mai napig a legsikeresebb filmje, mint rendező, de nem csak az első filmhez köthető neve, hiszen ő rendezte a közvetlen folytatást, Az elveszett világ: Jurassic Park-ot, míg a későbbiekben mint executive producer, a Jurassic Park ///, a Jurassic World, a Jurassic World: Bukott birodalom és a Jurassic World: Világuralom stáblistáján is találkozhattunk a nevével, sőt, a Krétakori tábort is mint executive producer segítette, vagyis az elmúlt 3 évtizedben rajta tartotta szemét a franchise-on és sok kreatív döntés mögött állt ott, gyermeki lelkesedése a dinoszauruszok iránt sosem hagyott alább.

spielbergjp.jpg

A Mattel pedig az idei, 30. évfordulóra egy, a filmkészítő nevéhez és karrierjéhez méltó, igazán különleges kiadás keretein belül örökítette meg a legendás Steven Spielberg-et. Korlátozottan az idei San Diego Comic Con rendezvény helyszínén is kapható volt a figura, de a Mattel Creations oldalán keresztül szerte a világból lehetett rendelni, így jutott el hozzám is ez a különleges kiadás. 

Már a külső kartondoboz is prémium minőséget jelez előre: a Mattel Creations díszdoboz nyitóoldalán ráadásul az igazán jópofa, "drámai zenei részlet" felirat is felkészít arra, mi várható a dobozon belül:

bbox.jpg

Egy hatalmas, nagyon elegáns, a Jurassic Park egyszerű, de mégis nagyszerű, és mára kultikussá vált plakátja elevenedik meg, felesleges grafikai elemek nélkül: már önmagában is egy a polcra kiállítható elem a doboz, de ez még mindig csak egy külső papírdoboz, ezt felnyitva a Mattel egyik legötletesebb csomagolása bukkan fel:

Egy filmkészítőhöz mi is lenne stílszerűbb, ha nem egy filmes csapó, amelynek grafikai megjelenése természetesen az eredeti, filmben használt csapót idézi, a felső része egy az egyben ugyanolyan, mint amit az egyik werkfilmben is láthattunk, még a feliratok is egyeznek, csak itt már nem szerepel Dean Cundey operatőr neve, hanem az SDCC Exclusive '23 felirat került fel, de ettől eltekintve, egészen pazar kivitelezés, ráadásul a csapó felső része természetesen mozgatható is.

Az eredeti csapó ma egy magángyűjtő tulajdonában van.

jurassic-park-clapboard-replica-2.jpg

A dobozon, mert ez még mindig "csak" az, már a szokványos, ablakos megoldáson keresztül látható a tartalom, valamint egy rövidke leírás, kit is ábrázol ezúttal az akciófigura, még ha az a személy a világ alighanem legismertebb rendezője.

box7_2.jpg

box8.jpg

Egyike azon kevés alkalmaknak, amikor nem is voltam benne biztos, hogy fel kellene-e bontani a kiadást, de mivel szerencsére semmi olyan elem nem került bele, amit utólag kell összepattintani, bármikor visszarendezhető az egész, és természetesen a Mattel-nél nem is elégedtek meg csak egy a rendezőt ábrázoló figurával.

Egy apró összeállítás az 1975-ös A cápa és a 2022-ben bemutatott, önéletrajzi filmje, A Fabelman család közötti időszakból

Steven Spielberg már legelső mozifilmje, A cápa forgatásán is hordott már baseball sapkát, de Indiana Jones első színrelépésekor, Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatásán már rendre valamilyen baseball sapkában bukkant fel, azóta pedig gyakorlatilag elválaszthatatlan tőle ez a fajta fejfedő, amelyeket persze folyamatosan cserél: hol egy-egy korábbi filmjét hirdető sapkákat hord a forgatásokon, hol jótékonysági vagy rendvédelmi szervezetek sapkáit hordja előszeretettel. Úgyhogy a Mattel-nél is elképzelhetetlen volt, hogy ne így ábrázolják a direktort, természetesen pontosan ugyanolyan, non-figuratív mintával, mint amilyen a Spielberg által is hordott sapkán volt, sajnos több órányi kutatás után sem sikerült beazonosítani a jelzést, így valószínűleg különösebb üzenete nincs a logónak.

spielbergface.jpg

Elméletileg a figuráról a napszemüveg is eltávolítható, de nem olyan egyszerűen, mint az eddigi Hammond Colleciton figurák esetében, így talán érthető módon, én most nem nagyon feszegettem azt. 

A figura arca, szakálla, és ekkor még lobogó, de már őszes haja is tökéletesen idézik meg a 30 évvel ezelőtti énjét Spielberg-nek, és számos kulisszák mögötti fotón viselte azt a pólót is, amit a figurán is láthatunk:

realvstoy.jpg

A rendező, nagyon stílszerűen, egy olyan pop art pólót is viselt a forgatáson, amelyet Andy Warhol legendás Marilyn Monroe portréját idézte, csak épp dinoszaurusszal, egy T. rex-szel. Így, ebben a formában pedig maga a figura olyan, mintha egyenesen a hawaii forgatásról toppant volna be, egészen részletgazdag a ruházat minden része. Az már szinte mellékes is, de természetesen az egész megjelenés a Hammond Collection vonalhoz tartozik, így az átlagosnál több ponton mozgatható a figura.

Egy film forgatásának elmaradhatatlan kelléke a könnyen mozgatható, összecsukható stábszék, és az eredeti darab alapján készült a miniatűrizált változat is, amelynek felirata tetszőlegesen megfordítható.

chair2.jpg

A csomagolásban a Steven Spielberg felirat szerepel az üllő felület felől és a hátsó részen a Jurassic Park logó, ez tetszőlegesen megcserélhető. Más filmek forgatási fotóin is gyakran látható, hogy a színész vagy rendező neve fordítva szerepel a székeken, de a Jurassic Park forgatásán készült fotók alapján a szék tulajdonosának neve a most bemutatott módon szerepelt a székeken. Egyébiránt, igen aprólékosan kidolgozott darab a szék is, hiszen a támlán látható felirat textúrája olyan, mintha szövet lenne, míg a szék többi része ügyesen imitálja a fa anyagát.

stevenspielberg.jpg

spielbergchair.jpg

chair1.jpg

Természetesen nem is beszélhetnénk egy film elkészítéséről kamera nélkül, a Mattel-nél pedig egy korabeli, a film rögzítéséhez is használt Panavision Panaflex kamerát készítették el, hogy most épp Gold vagy Platinum változatról, az laikusok számára alig észrevehető különbség, ráadásul mindkét típust használták a film forgatásán. 

A kamera egy állványon áll, amelyen el is forgatható az a tengelye körül, sajnos más irányba viszont nem mozgatható, ellenben a kereső az fel-le mozgatható, attól függően, milyen magasságban használják a kamerát, segítette az operatőr munkáját, hogy akár ülve vagy állva is láthassa, mit lát a kamera.

jpcamera.jpg

A különleges kiadáshoz természetesen egy dinoszaurusz jár: a blogon még nem került bemutatásra, de már az án gyűjteményemben is megtalálható a Hammond Collection Dilophosaurus figura, és ugyanez került ebbe a kiadásba is - szerencsére itt a farokrész már csatlakoztatott, emiatt pedig nem okoz gondot visszahelyezni se a figurát a tálcába eredeti formájában.

A Dilophosaurus-szt, mint csaknem minden figura esetében ezen a vonalon, ha volt Amber Collection előzmény, az alapján készítette el kisebb méretben a Mattel. Ez különösen azért is örvendetes ebben az esetben, mert annak idején igen korlátozott volt a készlet ennek a figurának Amber-es változata, így most némileg pótolható a hiány, természetesen ezúttal már 1:18-as méretarányban.

A korábbi változatokhoz, például a Claire-el közösen megjelent, Világuralomhoz kapcsolódó figurához képest az új változat méreteiben ugyan nagyobb, de részleteiben érthető módon, még szebben kidolgozott, a fej részletei, a festés is tökéletesen idézik meg az 1993-ban látott példányt.

dfeet.jpg

A korábbi Mattel-es Dilophosaurus figuráknál egy fixen rögzített gallért kaptak a figurák, amelyek csupán oldalra voltak hajthatók, de a nagyobb Amber-változatnál már természetesen cserélhető megoldást alkalmaztak, és ezt ültették át némileg a kisebb Hammond-os változatra is. Csukott állapotban a figura nyakára lehet pattintani azt a zsákszerű toldást, ami "csukott" állapotban jelzi a gallér jelenlétét, de ezt lepattintva felhelyezhető a gyönyörűen kidolgozott gallér:

dheadfrill.jpg

Különösebb különbség eddig a pontig nem volt észrevehető számomra a korábban megjelent változathoz képest, de talán én voltam kevésbé szerencsés, a sima HC Dilopho figuránál a gallér azon pontja, amelyen keresztül az felrakható a dinoszauruszra, enyhén deformált, emiatt viszont nem is tart tökéletesen, elég laza, de ebben a kiadásban szerencsére ez is tökéletes, mereven felül a figura nyakára.

A képek bal oldalán található az önálló kiadásban megjelent figura, jobbra pedig ezen díszdoboz figurája

Az erre a figurára is áll, amit korábban írtam, azaz a filmbéli példányhoz képest túl nagy, de nem zavaró a méretkülönbség, mert így legalább tényleg igazán szépen kidolgozott a figura, és számos pontján is mozgatható,  a lábak és karok is jobban hajlíthatók, a farok pedig méretarányosan hosszú, és a benne lévő drótnak köszönhetően halhítható is - kétségtelenül az egyik legjobb dinoszaurusz figura ebből a sorozatból.

 Egy kulisszák mögé betekintést nyújtó szetthez méltón, egy igazán jópofa kiegészítőt is kapunk az állat mellé: egy talapzatot, amelyre tökéletesen felfekszik a figura, így olyan hatást kelt, mintha az csak egy Stan Winston-féle robotszaurusz lenne.

Jó hír, hogy nem csak a Dilophosaurus, de például a Velociraptor figurák is szépen felférnek a szerkezetre, így például ezt a sokat látott, Az elveszett világ: Jurassic Park kulisszái mögött készült fotó is újraalkotható.

tlwraptor.jpg

Hibátlan Spielberg figura és kiegészítői és egy hibátlan, pazar Dilophosaurus figura, egészen elképesztően sikerült a Mattel idei SDCC gyűjtői változata, a kiadás tervezői fantasztikusan eltalálták és újraalkották minden idők egyik legjobb filmjének kulisszáit, és minden idők egyik, ha nem a legnagyobb rendezőjéhez is méltó akciófigura készült.

Nagy utat járt be a Mattel is azóta, hogy 2018-ban kiadta az első Jurassic World figuráját, és mintha csak mostanában kaptak volna rá igazán az ízére, remélhetőleg még sok-sok különleges és legalább ilyen színvonalon kivitelezett kiadással lepnek meg minket. Addig is, remélhetőleg idővel egy egyszerűbb csomagolással is, de szélesebb körben terjesztett figurával azok is polcukra tehetik a kis Spielberg-et, akik most lemaradtak. Azt hiszem ez a kiadás elég méltó a Jurassic Park 30. évfordulójának megünneplésére! Ami pedig az ünnepet illeti, a napokban külön bejegyzésben kerül felidézésre a film hazai bemutatója és az akkor megjelent termékek.

tlwstego.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1118217833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása