2021. február 13. 21:11 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Baryonyx Grim

grim.jpg

A Krétakori tábor 2. évada rengeteg új kalandot, és még több játékidőt biztosított filmen alig látott őslényeknek vagy az első évadból kimaradó Rexy-nek. A mai bejegyzés tárgya az évad egyik fő veszélyforrásának szánt, a rajongók körében rögtön nagy népszerűségnek örvendő Baryonyx trió alfájának, Grim-nek a saját akciófigurája.

A Baryonyx meglehetősen alulreprezentált faja volt eddig a Jurassic-filmeknek, említés szintjén először az idén 20. évfordulóját ünneplő Jurassic Park ///-ban került szóba, vásznon viszont egészen a 2018-as Bukott birodalomig kellett várnunk, hogy láthassuk. 

A Mattel 2018-ban kiadott első Jurassic World játékvonalán a Roarivores, vagyis hangot kiadó változattal debütált a kínálatban (bár korábban a Kenner/Hasbro érában - filmes megjelenés nélkül is - készültek Baryonyx játékfigurák), később pedig a 2019-es Dino Rivals játékvonalon változtatás nélkül adták ki ugyanezt a figurát, teljesen zöld festéssel. Az első változatról lassan három éve készült is bejegyzés: Termékbemutató - Baryonyx.

2018_3.jpg 
Mindkét évben volt viszont még egy kiadása a figurának – ezek egyike sem kapott hangot és elég erősen limitált volt mindkét játékszett elérhetősége is, gyakorlatilag csak az USA-ban voltak megvásárolhatóak.

2019_7.jpg

A Jurassic World: Krétakori tábor alkotói jó érzékkel ismerték fel, hogy miképp lehetne új vagy nem gyakran látott fajoknak nagyobb szerepet biztosítani a sorozat keretein belül. A második évadban az eddig csak a Jurassic Park ///-ban látott Ceratosaurus kapott több játékidőt, de fontosabb szerepet jutott a Baryonyx is, mindjárt három nevesített dinoszaurusszal: Chaos (Káosz) megjelenése a filmes megjelenést idézi, kékes színeivel, míg Limbo (Pokol) egy zöldes-barnás változatban jelent meg. A csapat alfájának tekinthető Grim (Pokoli/Kaszás) pedig inkább zöldes-kék árnyalatban pompázik, a szemei körül hangsúlyos vörös sávval – ez a részlet hangsúlyos természetesen a Mattel tavaly kiadott figuráján is.

A csapat vezére tehát Grim, akinek első, de aligha utolsó, figurája a Sound Strike kategóriában jelent meg tavaly év végén. A 2018-as figurával ellentétben egy teljesen nyitott dobozban található fel a figura, egyetlen darabban, a Krétakori táborhoz készült dobozgrafikával.

A Mattelnél vették a fáradtságot, mint általában a legtöbb alkalommal, mint amikor egy már sokadig kiadását éli meg egy dinoszaurusz, hogy nem csak újrafestik és csomagolják a már meglévő figurát, de apró módosításokat is végeznek: a legszembetűnőbb a lábak ellentétes állása az előző változattal szemben, míg nagyjából a többi testrész ugyanabból az alapból indult ki, az új színek és persze az új képességek azok amelyek megteremtik a különbséget.

Számomra a legfontosabb ilyen különbség rögtön a gyönyörűen kidolgozott fejnél észrevehető: az előző változatok esetében a figura maga mindig jól kitátott szájjal rendelkezik alaphelyzetben és a háton elhelyezett gombbal csukható csak be az állkapocs, de csak folyamatos gomblenyomással. Grim esetében azt tették, amire mindig is vártak a gyűjtők és az Attack Pack ragadozói mindig is rendelkeztek ezzel a készséggel: szabadon beállítható az állkapocs zárószöge, lehet akár teljesen nyitott vagy zárt, ez csak a tulajdonoson múlik.

Természetesen a sorozaton alapszik a vibráló, szépen kidolgozott festés is, amely félúton látványosan a zöld egyik másik árnyalatába vált át, kissé olyan hatást keltve, mintha mondjuk éppen a vízből bukkant volna fel az állat, amely utalás is lehet az életmódjára is, hiszen az aligátor szerű állkapcsok és a nevét adó hatalmas karmok miatt a mellső végtagon, vízparti állatnak gondolja  tudomány. Nem csak a fejen, az egész testen látni kisebb különbségeket a korábbi változathoz képest, hangsúlyosabban az állat hátán, amelyen jobban kidomborodnak a háti csigolyák is, mint a korábbi változatoknál.

A farokrész mint már egy ideje minden új megjelenésnél, egyben az aktivátora a hangoknak (amelyek viszont teljesen megegyeznek a legelső Baryonyx figuráéval, a T. rex-szerű üvöltéssel együtt) és ezzel együtt mozgatható a nyakrésszel együtt a fej is. Ugyan nem olyan széles mozgási tartománnyal rendelkezik ez a figura, mint mondjuk azt az Epic Roarin’ Tyrannosaurus rex esetében tapasztaltam, de remek újítás és még nagyobb játszhatóságot kölcsönöz a merev megjelenítéssel szemben. A stabil lábaknak köszönhetően pedig elég jól pozicionálható a figura:

Szerencsére a figura stabilitásán is nagyban segítettek: az első évben volt néhány, kisebb-nagyobb figura, amelyek a kissé megnövelt talpak ellenére is rendre fel-felborultak a rossz súlyelosztás miatt. Ezek közé tartozott a 2018-as változat is, amelyet sajnos én is többször csak a polc előtt-alatt találtam, az elemek eltávolítása viszont többnyire megoldotta a problémát, amely főleg a túlságosan is laza lábak is okoztak. Kétszer nem követték el a Mattel-nél ugyanazt a hibát: az új változat esetében a bal láb ugyanis egyáltalán nem, a jobb láb is csak kicsit mozgatható oldalirányba, de a jobb láb érezhetően rögzül is egy adott ponton, szintén elősegítve a stabilitást.

Természetesen azért ugyanúgy 360 fokban elforgatható az összes végtagja Grim-nek, a karokat oldalirányba is beállíthatjuk.

arms.jpg

SPOILER-es megjegyzés következik a sorozat második évadához kapcsolódóan, néhány kép után, szövegkijelöléssel olvasható megjegyzés.

eyes.jpg

hea8.jpg

owen_6.jpg

Sajnos Grim-et már nem láthatjuk viszont a harmadik évadban, az egyik új szereplő ugyanis lelőtte, de két társa megbosszulta halálát. Megható, megkapó pillanatok ezek, amelyet egyesek talán túl gyerekesnek tartanak (de egy animációs sorozatról beszélünk, amelyeknek a célközönsége a gyerekek), de igazság szerint az állatvilágban is (nem elég gyakran, ha engem kérdeznek) megfigyeltek már a társuk halálát megbosszuló magatartást.

SPOILER UTÁN pedig még néhány kép a lenyűgöző figuráról, összehasonlítva a 2018-as figurával:

A trió egyelőre még nem állhat össze a gyűjtő polcain, hiszen Grim-en kívül csak Limbo jelent meg – tavaly, sajnos nem szokatlan módon, erősen limitáltan, csak az Egyesült Államokban volt kapható a Camp Adventure Set, amelyhez egy Stegosaurus, egy mini Bumpy és Darius (az eddigi egyetlen gyerekszereplő, aki saját figurát kapott a sorozatból, csak ebben a szettben) mellett, még nem nevesítve magát Limbo-t. 

limbo.jpg

Nem kell szerencsére attól tartanunk, hogy a Mattel a levegőben lógva hagyná a triót, hiszen már tudható, hogy külön-külön kapható lesz a Roar Attack játékvonalon Limbo és Chaos újabb figurája is. Utóbbi esetében biztosan eszközölnek némi változtatást a Bukott birodalmas megjelenést idéző figura festésén illetve magán a figurán is, de már most sem fest rosszul együtt a 2018-as filmes és  2021-es sorozatos Baryonyx:

A figura, mint újabban a legtöbb Mattel-féle Jurassic World figura, a Müller-ből került beszerzésre ismét egy remek barátomnak hála, úgy tűnik az online játékboltok vagy nincsenek lenyűgözve az újabb figurák kínálatától, vagy csupán kicsit döcögősebb az ellátás - erről panaszkodik több európai gyűjtőtárs is. 

Az idei évre meghirdetett Dino Escape játékvonal új tagjai még mindig nem mutatkoztak a boltok polcain sehol sem és továbbra is csak Kanadában érhető el az új Spinosaurus figura is, remélhetőleg a tavasz folyamán az európai és a magyar piac is felélénkül, de addig is, lesz még termékbemutató a blogon hamarosan, azt garantálom! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6316426136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2021.02.15. 18:51:59

A sorozatban, a 3 Baryonyx közül Grim volt az a példány, amelyiket végül lelőtte az orvvadász pár vagy Limbo-t?
Azért kérdezem, mert színtévesztő vagyok és mindkét példányt olyan színskálával tervezték meg, hogy egy pillanatra sem tudtam megkülönböztetni, mikor melyiket látom a képernyőn.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.02.15. 20:27:04

@Anak: Ohh, ez nagyon sajnálatos, pedig állítólag odaszoktak figyelni :/

Őt lőtte le a csaj, Grim-et, nem lehetett látni a piros sávot sem a szemei körül? Mert olyan foltja nincs Limbo-nak, semmilyen színben sem.
süti beállítások módosítása