2021. január 25. 19:39 - Lord Picard

Jurassic World: Krétakori tábor - A második évad - Kritika

camp2_1.jpg

Január 22-én végre elérhetővé vált a Netflix-en a Universal-Dreamworks animációs sorozatának, a Jurassic World: Krétakori tábornak a 2. évada. Az Isla Nublaron ragadt fiatalok megpróbáltatásai tovább folytatódnak, miközben újabb halálos veszélyekkel és egy a szereplők által még csak nem is sejtett rejtéllyel mélyítették az alkotók a Jurassic-univerzumot. Részletek, gondolatok a tovább mögött, némileg spoileresen.

A Krétakori tábor első évadában megismerhettük azt a hat szerencsés(?) fiatalt, akik a nagy közönség előtt kipróbálhatták a Jurassic World legújabb attrakcióját, a Krétakori tábort - a sziget egy eldugott szegletében töltött napok a táborozók életét is megváltoztatja: az elszabaduló Indominus rex miatt magukra maradnak, a sorozat pedig több ponton kapcsolódik a Jurassic World mozifilm eseményeihez. Egy társukat elvesztve, de egy ellenséget legyőzve új kihívások elé állítja a park a fiatalokat a második évadban.

Darius, Kenji, Yazmina, Brooklynn és Sammy az első évad végén ugyan legyőzték Toro-t, a Carnotaurus-szt, de lekésik az utolsó kompot, amellyel elhagyhatnák a szigetet, és hiába menekítették ki a táborvezetőket, úgy fest a külvilág le is mondott róluk. A srácok a park elhagyatott, szétrombolt főutcáján próbálnak segítséget kérni, de egy jókora akadállyal szembesülnek: a kifutójából szabadon engedett Tyrannosaurus rex ugyanis a régi lakhelyén alakít ki fészket és onnan jár vadászatra is.

A T. rex régi ismerős, hiszen már a Jurassic Park-ban is őt láthattuk és ő sietett a főhősök segítségére a Jurassic Worldben a Jurassic World: Bukott birodalomban őt menekítették ki. A rajongók által Rexy-nek hívott példány (az utóbbi években Roberta-ként is hivatkoztak rá, a trükkstáb ugyanis ezen a néven illette Stan Winston animatronikus modelljét) nevét végre hivatalosan is beemelték a kánonba, a srácok már így hivatkoznak rá, amely elnevezés egyébként Michael Crichton regényéből származik: Robert Muldoon nevezte így őt. 

A srácok új búvóhelyet kialakítva jobban megismerik a környezetükben élő állatokat, több időt szentelve nekik, mint a filmekben lehetséges, ezekről bővebben egy későbbi bejegyzésben ejtek szót. A dinoszaurusz rajongó Darius egy csodás felfedezést is tesz a szigeten Kenji oldalán és így a srácok még egy Ceratosaurus-hoz is egészen közel merészkedhetnek.

vlcsnap-2021-01-24-22h13m24s611.png

A fajt eddig csupán a Jurassic Park ///-ban láthattuk, így a rajongótábor újabb gesztust kapott a készítők felől.

A Bukott birodalomban debütált a filmekben a Baryonyx, a Spinosaurus közepes méretű, taréj nélküli rokona, az animációs sorozat készítői pedig ezúttal rögtön három, csapatban dolgozó példányt is bedobtak, akiket a gyerekek, ez már csak így megy, ismét elneveztek: Chaos, Grim és Limbo. A magyar szinkronban Káosz, Kaszás és Pokol – a feliratban viszont Káosz, Ádáz és Pokoli lett a három ragadozó neve, én az angol megnevezéseknél maradnék.

trio_2.jpg

A kékes színt viselő példány Chaos, az előző mozifilmben is ilyen Baryonyx tűnt fel, talán éppen ő, Grim zöld és barna színeket kapott, könnyen felismerhető, hogy szemei körül vörös folt látható, és valószínűleg ő a csapat alfája, Limbo pedig inverz módon tükrözi Grim színeit, folt nélkül a fején, bár némi kék rajta is feltűnik. A játékfigurák is segítenek a megkülönböztetésben (bár hivatalos Chaos figura még nem jelent meg).

A három Baryonyx, és főleg Rexy, gyönyörűen animáltak, még szebbnek találtam őket, mint az első évad nagyvadjai, mint az Indominus rex vagy Toro, ráadásul Rexy hangja főleg a Jurassic Park-ot idézi meg, végre. A dinoszaurusz minden rezdülése rendkívül a helyén van, az animátorok ismét kitettek magukért. Nem csak ők, több tucat Compsognathus vagyis Compy is fel-felbukkan az évadban, Az elveszett világ: Jurassic Park óta ilyen sokat nem láthattuk őket. 

De a növényevők is nagyon szépen animáltak továbbra, épp úgy mint az első etapban, ezúttal több Stegosaurus kapott játékidőt, de természetesen nem maradhat ki a Brachiosaurus, Parasaurolophus, Sinoceratops és Ankylosaurus sem, de még néhány Pteranodon is felbukkan az új évadban. Érdekes módon a filmekben látott Apatosaurus-Triceratops-Stygimoloch trió ezúttal sem bukkant fel, ahogyan Gallimimus sem - ezen fajok a sziget egy másik részén éltek külön, a Pörgőgömb-völgyben.  

Azt a nézők már tudhatták az előző évad végéről, hogy Ben túlélte a többiek által végzetesnek tűnő zuhanást, és egy külön epizódban, láthatjuk, mi is történt vele egész pontosan, míg újra nem egyesül a csapat. Ugyan az első rész ott veszi fel a vonalat, ahol abbamaradt, de aztán eltelik egy kis idő, legalább 22 napja élnek egyedül a srácok a vadonban. Ez idő alatt Ben rengeteget változik, alkalmazkodik a környezetéhez, ezt egy némiképp túlzó párharcban is bizonyítja. 

Nem csak az ő jellemfejlődése ugrott nagyon, de Bumpy/Bütyök fejlődése is, hiszen az imádni való kölyök Ankylosaurus is elszakad pár hétre a fiútól, és már kész, fiatal felnőtt példányként bukkan elő, hogy kis társa életét megvédje a visszatérő Toro-tól, aki sokak/sokunk örömére még egyszer visszatért, reméljük nem utoljára. Az "élő tank" nem csak kivételesen gyors növekedésről, de magas intelligenciáról is tanúbizonyságot tesz, egy animációs sorozat határain belül persze. 

vlcsnap-2021-01-24-22h46m56s903.png

Hiába azonban Rexy, aki azért most is inkább védelmező szerepet tölt be, és hiába a veszélyesnek tűnő Baryonyx trió, ismét bebizonyosodik, hogy a legveszélyesebb élőlény a szigeten az ember: a "táborcsalád", még Ben nélkül, ugyanis egy magukat ökoturistának kiadó fiatal házaspárba és kísérőjükbe botlik: Mitch hasonlóan dinórajongó, mint Darius, míg Tiff az odaadó, szintén kalandor feleség szerepében tetszeleg, vezetőjük pedig a mogorva Hap, aki kellőképp rossz szándékú embernek tűnik - hogy aztán idővel jócskán árnyalják a róluk alkotott képet és egy valós problémát emelnek be a sorozatba.

Meglepetésemre, a második évaddal még nem menekültek meg a gyerekek, tovább kell keresniük a kiutat, immáron újraegyesülve, és még fogalmuk sincsen arról, hogy valahol egy titkos laborban a szigeten egy rejtélyes tartály valószínűleg egy újabb, szörnyű fenyegetést rejteget Dr. Wu jóvoltából. A rajongókat leginkább most a tartály tartalma tartja lázban és már most nagyon nehéz kibírni, hogy megérkezzen a harmadik évad. A Netflix a második évadot is rögtön egy előzetessel jelentette be három héttel a premiert követően, valószínűleg ez most sem lesz másképp, és a Jurassic World: Világuralom bemutatójának elhalasztása miatt megüresedett, nyár eleji időzítéssel érkezhet az újabb adag kaland.

vlcsnap-2021-01-24-23h42m49s562.png

Összességében elmondható, hogy az új évad nem csak felnőtt az elvárásokhoz, de így, hogy a hat srácot is már  korábban ismerhettük, komolyabban szövögethették a csapat dinamikát, egyes karakterpárokat, a jól megszokott humorral és némi komolysággal fűszerezve, ami által továbbra is igazi családi szórakozás a Krétakori tábor. A tempó érezhetően gyorsabb, ahogy mind több veszéllyel néz szembe a kis csapat, az új szereplők pedig sok új lehetőséget is tartogatnak a történetmesélés szempontjából. A dinoszauruszok továbbra is lenyűgözőek, a történet itt-ott persze kiszámítható, és még mindig inkább a fiatalabb korosztály szórakoztatása a cél, de Jurassic-rajongóknak, legyenek azok kicsik vagy nagyok, erősen ajánlott az új nyolc epizód.

vlcsnap-2021-01-24-23h15m43s597.png

Colin Trevorrow egy az új évad előtt megjelent interjúban már pedzegette, hogy az animációs sorozattal a harmadik Jurassic World számára is előkészítik a terepet, hogy ezzel a történet melyik aspektusára gondolt, az persze még rejtély, addig viszont még érdemes jó párszor visszatérni Isla Nublar-ra, az immáron 16 részesre duzzadt Krétakori tábor révén, amelynek második évada tehát január 22-étől elérhető, magyar szinkronnal és felirattal egyaránt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7816401942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KyloRen22 2021.01.25. 20:00:50

Szerintem nagyon jó volt az évad, viszont én ilyenkor megőrülök, ha nem láthatok folytatást....Legyen igazad és nyár elején jöjjön az a harmadik évad!

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.01.25. 20:55:53

@KyloRen22: Ekkora cliffhanger-rel nem hagyhatják abba :D

Az első évad regényváltozata, a Volume One nem sokkal az évadpremiert követően jelent meg kint, és maholnap jelenik meg a Volume Two is, a harmadik kötetnek pedig június elseje a megjelenési dátuma, ez azért egy május végi premiert vetít előre, remélem.

KyloRen22 2021.01.26. 20:25:37

Nem ide kapcsolódik, de tudnál ajánlani valami menő Jurassic Park ///-as Blu-Ray/DVD kiadást, ami magyar szinkronos.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.01.26. 21:52:27

@KyloRen22: Jó szívvel tudnám ajánlani az Xpress.hu oldalt, de már egy hete átalakítás alatt áll az oldaluk, ott utoljára azt hiszem 2990 Ft volt mindhárom Jurassic Park film Blu-ray változatának legutóbbi kiadása.

Nekem az eggyel régebbi változat van meg belőlük, más borítóval, de ugyanazzal a tartalommal: DTS 5.1-es magyar hang, DTS-HD 7.1-es angol hang, magyar felirat.

Ha van választási lehetőség, hogy DVD vagy BD, egyértelműen utóbbira szavazok: gyönyörű kép, brutális hang. Egy tekintetben viszont hátrébb vannak (nálunk) a dvd-knél: hiába ugyanaz sok extra mint a dvd-ken (és vannak újak is), az első három film hazai BD kiadásain az extrák nem feliratosak sajnos, csak a két Jurassic World esetében.

Elég jól elfogytak a kiadások, ahogy most körbenéztem, még a MediaMarkt-nál is csak az első rész, a többitől nagyon eltérő, Platina gyűjteményes változata kapható. Hirdetési oldalakon akadnak sima és fémdobozos változatok, illetve volt egyszer itthon egy a három Park filmet tartalmazó díszdoboz is, de az sem kapható már sajnos régóta. Az Xpress most már remélhetőleg hamarosan újraindul, és remélem lesz a kínálatukban a filmből is pár példány :)

Anak 2021.02.02. 11:38:32

Nos sikerült végre nekem is megtekintenem a 2. évadot.
Amennyire jól szórakoztam az első etapon, annyira untam ezt a másodikat. Pontosabban, a 2. felét, amikor is a gyerekek csapata találkozik a 3 felnőttel. Onnantól olyan bugyutává és ostobává válik az egész történetvezetés, hogy arra szavak nincsenek. Értem, hogy gyerekeknek készült, de....érezhetően nem volt elég ötletük a 8 részre, ezért dobták be, majd domborították ki az ökobanditák sztoriját az évad elején elkezdett Dr. Wu rejtelmeinek nyomozása mellé. Őszintén, inkább utóbbit néztem volna bővebben.
Illetve nemegyszer történt olyan is, hogy a szereplők találkoztak ragadozókkal, de azok támadási próbálkozásait sikerült szinte teljesen nevetséges szintre lealacsonyítaniuk. Ben küzdelme a Carnotaurusszal volt a mélypont szerintem, amikor felugrott a fejére. Brrr...
Viszont arra a titokzatos tartályra és annak lakójára kíváncsi lettem nagyon. Vajon új kotyvasztott fajt hoznak be? Meglátjuk.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.02.02. 19:57:36

@Anak: Ohh, sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszésedet - tény, hogy ezek a részek nem a legerősebbek voltak, nagyon karikatúra-szerű volt Tiff és Mitch karaktere, és a mázli is sokszor megint közrejátszott, de engem nem zökkentettek ki ezek a jelenetek, a lelkesedés és hogy egyáltalán létezik ez a sorozat, egyértelműen feljebb nyomja nálam a produkció értékelését is, ez nem kérdés.

A Toro-val való küzdelem is valóban, kissé túlzóra sikerült - bár ha úgy veszem, hogy Ben mesélte el a sztorit, beleférne a ferdítés - a Compy-k azért elég komoly szerepet kaptak az ő történetében, az elég para volt.

A harmadik évadban az új lény és az ipari kémkedés már szerintem üresjárat nélkül el fogja vinni a 8 részt, az pedig, hogy egy hibrid vagy "csak" egy dinoszaurusz van-e a tartályban, ha egyáltalán az és nem egy modernebb állat, izgalmas kérdéskör, nagyon kíváncsi leszek, mit főztek ki.

Anak 2021.02.02. 22:51:26

Nekem sokszor az nem tetszett, hogy elfelejtették a készítők, hogy ragadozó állatokról van szó, akik bizony nem csak a látásukra, hanem a szaglásukra is támaszkodnak.
Pl. a laborjelenet, ahol elbújnak az asztalok mögött a Baryonyxok elől, az meg csak szaglászik és nem érez semmit.
Vagy a másik hülyeség, hogy elbújnak a Rex elől egy asztal alatt, semmi más nincs az asztal körül, a Rex mégiscsak akkor veszi észre az alatta megbújt kölyköket, amikor benéz alá....ehh. A baromság non plus ultrája.
De innen jön egy logikai bukfenc is, ez ugyebár ugyanaz a Rex, aki anno Dr. Grant-et és Lexet meg Timet is vegzálta, szóval ha nem mozdulnak meg a gyerekek nem is kéne, hogy lássa őket a T-Rex (amit persze marhaságnak tartok, de ez a film logikája)
süti beállítások módosítása