2024. január 28. 20:49 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Collection - Dr. Ellie Sattler Risky Rescue Pack

legacyjeep.jpg
A 2023-as év igen erős volt a rajongók számára, a Legacy Collection játékvonalon a Mattel már eddig is szépen teljesített a Jurassic-filmek ikonikus járműveinek kiadásával, tavaly pedig az utolsó(?) Jurassic Park-os jármű is a polcokra kerülhetett. A 10-es számú Jeep-ről és a további részletekről a tovább mögött.

A Jurassic-filmekben mindig is a dinoszauruszok és a szimpatikus - vagy épp antipatikus karakterek voltak természetesen a történetek középpontjában, de a Jurassic Park-tól a Jurassic World: Világuralomig bezárólag számos izgalmas jelenetsorban láthattuk, amint az őslények az emberek menedékéül szolgáló járműveket támadták meg. 

Az első kép a filmből származik, a másik két képen pedig rajongói építések láthatók

Nem kevés rajongó pedig ezen járművekre (is) koncentrál, amikor a rajongás tárgya a Jurassic Park és Jurassic World-filmek. A Jeep Wrangler rajongóké a könnyebb feladat, bár ahhoz, hogy tökéletesen filmhű legyen a járgányuk, nem csak a pontos típus és évjárat kiválasztása, valamint az egyedi fényezés számít, de az olyan nem Jeep széria tartozék is például, mint a csörlő.

A Ford és a Mercedes esetében is az első képeken egy-egy eredeti, a többin a rajongói változatok láthatók

A Ford Explorer és Mercedes ML320 rajongóinak viszont már sokkal nehezebb a feladata, hiszen mindkét filmes járgány karosszériáján is ejtettek komoly változtatásokat a filmek kedvéért (panorámatető, pick-up kialakítás, kémlelő állás stb.), ezek pontos leutánzása már nem kis feladat, és azt hiszem idehaza a közúti forgalomból talán kizáró tényezők is az ilyen karosszéria átalakítások.

Vannak azonban azok a rajongók, mint e sorok írója, aki megelégszik az említett járművek fém vagy műanyag játék változataival, e tekintetben viszont a kánaán a Mattel színre lépésével jött el. Már 2018-ban is kétféle Jeep Wrangler került kiadásra: az itthon is kapható, elkapó hálóval és annak kilövőjével felszerelt, rozsdás hatású Jeep a 2015-ös filmben látott példány alapján készült, de a Legacy Collection keretein belül kiadásra került a teljes bukókeretes változat is, amelyből újrakiadás is készült 2019-ben - majdnem tökéletes volt, külön extra volt a funkcionális csörlő, ezt azóta sajnos minden járművéről lespórolta a Mattel - az egy hiányosság viszont a visszapillantók elmaradása. 

jeepsmattel.jpg

2021-ben a Dennis Nedry Getaway PackJeep egy újabb változatát hozta el a rajongóknak: a ponyvatetős változat, amellyel Nedry próbált meg elmenekülni - pont itt lett volna igazán szükség a működő csörlőre, de ez sajnos elmaradt, annál is fájóbb viszont a hátsó tengelynél látható vörös sáv lehagyása a kasztniról, de legalább a visszapillantó és az extra pótkerék végre felkerült. Természetesen, ahogy az összes többi Mattel-es jármű, a most bemutatásra kerülő darab is hivatalosan Matchbox gyártmány, hiszen a cég a Mattel tulajdona - és még lehetne itt hosszasan sorolni a hagyományos, kisautós változatokat.

Az 1:18-as, Mattel-es Jurassic Park járművekből így már csak egy Jeep változat maradt, amivel még adós volt a gyártó, ez volt a tavaly megjelent Dr. Ellie Sattler Risky Rescue Pack, amelyet most van szerencsém bemutatni.

Már a kezdettől fogva, a Legacy Collection megjelenések egyedi, az adott évi játékvonaltól eltérő designt kaptak a csomagolást illetően, a tavaly megjelent 4 Legacy megjelenésből kettőn Rexy uralja a csomagolást (mint ennél, a másik az évvégén bemutatott Mercedes-szett volt), egyedi helyszínnel a háttérben, ez esetben azt a bunkert láthatjuk, amelyet már a 2021-ben megjelent Mattel Creations-exkluzív Final Scene Ray Arnold kiadásnál is láthattunk. Ugyan, ehhez a helyszínhez nem köthető a Jeep, de a másik két szereplő igen.

A 10-es számú Jeep Wrangler a film több emlékezetes jelenetsorához is köthető: ezzel érkezik a T. rex kifutóhoz Robert Muldoon és Ellie Sattler, hogy a kint maradt Hammond-unokákat és a többieket felvegyék, de már csak a pusztítás nyomait találják, ezt követően pedig még Rexy meg is kergeti őket.

jeepgerry.gif

Sőt, kevésbé köztudott tény, hiszen alig látszik, de jó eséllyel ugyanezen Jeep-et használta Gerry Harding (az egyik producer, Gerald R. Molen alakította őt): bár alig látni, de a beteg Triceratops jelenet végén bukkan fel pár pillanatra Alan Grant és Ellie Sattler mögött, és amennyire meg lehet állapítani, ez is egy bukókeret nélküli változat! 

Szemmel tehát jól látható a különbség a többi változathoz képest, hogy teljes egészében hiányzik a bukókeret, ellenben két tárolóláda került elhelyezésre a jármű hátsó részén, amelyek nyithatók is, így a kisebb kiegészítők közül több is elfér bennük, ami nem egy haszontalan dolog.

tarolo.jpg

szembol.jpg

A filmbéli jelenetsorra rímel a koszos, saras karosszéria és abroncsok is, és ahogy már az eggyel korábbi, Nedry-szettes Jeep-nél is, a pótkerék itt sem maradt le szerencsére.

uppper.jpg

int2.jpg

escape_2.jpg

Ami viszont még további remek részlet, hogy a játék tervezői a Jeep-ben elhelyeztek egy ládát is, így bármelyik Ian Malcolm figura könnyedén felfektethető rá, újraalkotva a film jeleneteit. 

oldal.jpg

És ahogy a Nedry-szettnél, úgy már ez a változat is megkapta a két visszapillantó tükröt, amelyeket külön csomagoltak, de könnyedén a helyükre illeszthetőek.

front_3.jpg

Sajnos a csörlő ezúttal sem funkciónál, de számomra azért nagyobb hiba az, hogy a legelső, hat évvel ezelőtt megjelent Legacy Jeep óta az összes többinél lespórolták az abroncsokról a márkajelzést, pedig ez sokat hozzátett a filmhűséghez, érthetetlen, hogy ezen miért spórol a Mattel (és nem csak itt, a Ford Explorer mindkét változatáról is hiányzik).

jeeps3.jpg

Viszont így is elég jól sikerült ez a Jeep is, és úgy könnyű, ha már a legelső kiadásnál is odatették magukat a tervezők, így a kasztnin túl sok mindent nem kellett változtatni. A visszapillantókon és a pótkereken kívül egy szembetűnő változás azért akad: a 2018-as 12-es Jeep motorháztetőjén még nem volt ott az a két tüske, ami azóta a 18-as és most a 10-es számú Jeep-re is felkerült. Ez pedig azzal is járt, hogy a motorháztetőn látható számok lejjebb kerültek a 2018-as változathoz képest. Természetesen az eredeti Jeep-eken nem ilyen tüskéket láthatunk, hanem gumiból készült ütközőket, hiszen alapvetően a Jeep-ek szélvédője lehajtható, és ezek az ütközők akadályozzák meg, hogy a motorháztetőt rongálja a szélvédő! Viszont a motorháztetőn látható hűtőnyílást 2018 óta pedig nem voltak képesek sajnos lefesteni - érthetetlen hiányosság megint csak.

Összességében, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ez a Jeep is, csakúgy mint a többi, elsősorban gyerekjáték és nem gyűjtői változat (már csak az árcédulából is egyértelmű ez), nagyon elégedettek lehetünk a végeredménnyel. 

rexyattack.gif

Jármű kiegészítő ember vagy dinoszaurusz nélkül a legelső, 2018-as játékvonal óta nem jelent meg a Mattel-nél (akkor a Legacy Jeep mellett a tengeralattjáró sem kapott semmilyen kiegészítőt), de ehhez a Jeep-hez Ian-en kívül még két karakter volt köthető főleg: Dr. Ellie Sattler és Robert Muldoon, és minthogy utóbbi egy szintén tavalyi szettben már főszerepet kapott, a Laura Dern által alakított paleobotanikus került a Jeep mellé.

Szerencsére a Mattel-nél következetesek voltak, ahogy Dennis esetében, úgy most Ellie is megkapta a jellegzetes, sárga esőkabátot, éppúgy ahogy a filmben láthattuk, de jól látható alatta az eredeti ruházata is a tudósnak, ahogy azt a filmben láthattuk.

Ugyanezen ruházatban jelent meg hat évvel ezelőtt is a karakter, de a 2019-es, John Hammond-dal közös szettben is ugyanez a figura volt megtalálható, ez tehát pedig az alapfigura harmadik megjelenése (a Hammond Collection változatot direkt nem számítom ide, hiszen az kidolgozottságban messze ezen figurákon felül áll).

ellies.jpg

Amit én hiányolok, az a legelső Legacy-s szettben már Ellie mellé társított hordozható reflektor hiánya - én ugyan annak idején beszereztem azt a szettet, de mivel az itthon sosem jelent meg, sokak számára hiányzó darab lehet. 

elliesattler.jpg

Ami kissé képzavar, az a sokadik Velociraptor figura, de a Jurassic Park-hoz vagy ő, vagy a Dilophosaurus társítható a kisebb termetű ragadozók közül, és mivel a sokat emlegetett Dennis Nedry-szetthez filmhűen egy Köpcsi állt, így most a Velociraptor volt a soros. 

Maga a figura a legelső, 2018-as figurák alapját kapta, ez viszont már legalább a negyedik-féle Jurassic Park-os színösszeállítás (a legelső a 2019-ben megjelent ritka Muldoon-os szettben volt), de túl sok köze nincs a filmes megjelenéshez, e tekintetben a képeken is szereplő két barna színű, zöld szemű Velociraptor nálam az etalon. 

raptors2_2.jpg

Sajnos azonban egy másik, régi probléma is jelentkezett a raptor esetében nálam: a jobb lába, a bokánál ugyanis kissé deformált, ami nagyban megnehezíti a figura felállítását is - ehhez hasonló problémával küzdött a legelső Gallimimus figura is, nagyon forró vízzel azonban orvosolható a probléma, remélhetőleg ez nem általános gond ennél a szettnél.

raptorhead_1.gif

Sajnos az már szinte hagyomány, de sem a mellső- sem az alsó-végtagokon a karmok nem kerültek festésre - érthetetlen továbbra is, ezt miért nem tudják megoldani, ha néha sikerül nekik gyárilag is festve kiadni őket, de egy kis fekete festékkel azért ez könnyen orvosolható hiányosság, ennél sokkal többet erről a sokadik Velociraptorról nem lehet elmondani.

unbox2.jpg

A szett esetében a hangsúly úgyis a 10-es számú Jeep-en volt, amelyet vállalkozó kedvű rajongók némi vágással, horpasztással olyanná tehetnek, ahogy a film végén láthattuk, hiszen a T. rex elől való menekülés közben egy kidőlt fa törzse megskalpolta a járművet, később ezzel hajt John Hammond a látogatóközponthoz, hogy felvegye unokáit és vendégeit, hogy aztán elhagyják a szigetet.

paddock.jpg

A magyar rajongók már hozzászokhattak, hogy a legtöbb Legacy (és Hammond Collection) figuránál a külföldi oldalakat érdemes böngészni, de a Risky Rescue Pack azon kellemes meglepetések egyike, amelyet a hazai boltok polcain is - vagy épp online - megtalálhatunk, az én példányom is a Bűbáj kínálatából került a kamera elé, érdemes élni tehát a lehetőséggel, főleg hogy idehaza Ellie Sattler-t eddig nem vásárolhatták meg a rajongók.

Ami pedig a filmes járműveket illeti az 1993-as filmből: a nyitószövegben is utaltam rá, már csak egy fontosabb jármű hiányzik a Jurassic Park gépparkból, ami pedig nem más, mint az Augusta A109A típusú helikopter, ennek kiadásával tényleg teljes lehet a gyűjtemény, de igazság szerint már így sem lehet hiányérzetünk a film kapcsán (na jó, még a Jurassic Park kapu azért még egy igazán szép kiegészítő lenne). Idén már tudni lehet, hogy legalább két járműszett biztosan érkezik ezen a vonalon: Barry egy quad és Charlie kíséretében a Jurassic World-ből, valamint Dieter Stark és egy Mercedes UniMog, valamint három kis Compy pedig Az elveszett világ: Jurassic Park-ból. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8118309087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réj Párlör 2024.01.29. 10:39:05

nem rossz szett és elég barátságos áron hozzá lehet jutni hazai online shopban.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.01.29. 19:08:20

@Réj Párlör: Igen, én is nagyon elégedett vagyok, tavalyi évről az egyik legfontosabb célpontom is volt - a raptor hagy kívánni valót maga után, de nem is ő volt a lényeg. És végre, nem kell külföldről vadászni rá.

Éva Csicsai 2024.01.29. 20:10:18

Annyival egészitenélek ki,hogy Barryhez Charliet kapunk,és nem deltát.De amugy jó lett.:DDD

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.01.29. 20:28:57

@Éva Csicsai: És tényleg, köszönöm! Csípőből írtam Delta-t, de eszemben is volt közben, hogy majd keresek azért képet a doboz hátuljáról, biztosan ő van-e benne :D Javítom is ^^

PikeB 2024.01.31. 18:33:26

@Lord Picard: "tavalyi évről az egyik legfontosabb célpontom is volt". Számomra is az egyik legfontosabb célpont volt, nem csak a járgány miatt, mert így megvan az első matteles Ellie figura is a gyűjteményemben. :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.01.31. 19:35:18

@PikeB: Igen, öt évet kellett várni, mire végre itthon is elérhető lett egy Ellie figura. De egész jó lett és külön jó az esőkabát, Ellie esetében pl. nem is érzem szükségét, hogy beszerezzem a Hammond Collection változatot.
süti beállítások módosítása