2022. augusztus 23. 20:29 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Extreme Damage Roarin' Allosaurus

allosaurus.jpg

2018 óta a Mattel-nél több változat is készült már az egyik legismertebb ragadozó dinoszauruszról, az Allosaurus, amely az ugyanabban az évben bemutatott Jurassic World: Bukott birodalomban debütált a Jurassic-franchise-ban, és formálódott is azóta a megjelenése. A legújabb figura a legutóbbi, Világuralomban látott példányon alapszik, és vált az eddigi legpontosabb Allosaurus figurává.

A 2018-as filmben először a Mt. Sibo vulkán kitörése utáni kavarodásban láthattunk pár pillanatra egy Allosaurus-szt, majd egy aukción elkelt és elszállított példányt csodálhattunk meg. Mindkét alkalommal, azért érzékelhető volt a méretekből, hogy nem teljesen felnőtt példányokat láthattunk, de a Mattel is az adott méretek és design alapján készítette el első figuráját a fajról - amelyet én sosem szereztem be:

allo2018.png

2019-ben került bemutatásra a Battle at Big Rock rövidfilm (amely azóta rákerült a Világuralom DVD, Blu-ray és 4K UHD kiadványaira is), amelyben egy már láthatóan nagyobb példány szabadul rá a lakókocsi táborra, és a nagyobb méreten túl, a designon is változtattak, innentől beszélhetünk arról, hogy a korábbi filmben egy fiatal példányt, itt pedig már felnőtt példányt láthattunk. Ennek megfelelően a Mattel is újra kiadta a dinoszaurusz figuráját, ráadásul az amerikai piacra szánt figura dobozán külön fel is tüntették a rövidfilm címét, az európai, így a magyar piacra szánt változatról ez lemaradt, de a figurát én is bemutattam:

babrallo_1.jpg

A figura ugyan teljesen megújult, a csigolyanyúlványok, a hangsúlyosabb fejdísz és persze a színek is a rövidfilmest megjelenést tükrözték (míg más részei, pl. a lábai vagy a teste a korábbi figura részeiből került újrahasznosításra), de a méretekben nem történt szignifikáns változtatás. Tavaly egyébként ugyanezen figura, de már egy pontosabb festéssel, megjelent, a Krétakori táborhoz társítva, habár az animációs sorozatban nem tűnt fel a faj.

Colin Trevorrow viszont a Világuralomban is szánt némi szerepet az Allosaurus-sznak, ráadásul most már napfénynél csodálhattuk meg a teljes állatot, és ennek a megjelenésnek kapcsán készült el az új figura is, amely ráadásul Mattel-márcével mérve is eléggé filmhűre sikeredett az Extreme Damage vonalon érkező, hangot adó figura:

A megszokott módon nyitott dobozos kialakításnak köszönhetően már kibontás nélkül is teljes egészében megcsodálható a figura, de megfigyelhető egy szignifikáns változtatás is a doboz design-on: ahogy Claire, Owen vagy épp a T. rex és a Quetzalcoatlus figurabemutatójánál is látható volt, az idei filmhez kapcsolódó játékvonalon a dobozok háttér illusztrációjául szolgáló erdőrészlet színei sötétkékben domináltak - a harci sérült dinoszauruszokat felvonultató Extreme Damage (korábban Battle Damage) vonalon viszont már a vörös-narancsszín a jellemző, a filmben látott lángoló erdőt szimbolizálva. 

A figura immáron teljes valójában, a rövidfilmben és a Világuralomban látott méretek alapján ábrázolja az Allosaurus-szt, és a nagy méretnek köszönhetően még szebb és részletgazdagabb a fejrész kialakítása, ahogyan a megnyúlt gerinccsigolyák is sokkal jobban sikerültek:

A fejrész az ami a legtöbb törődést megkapja a gyártótól, nem csak ezen figura esetében, és tényleg egészen pompás, mennyire filmszerű, és szépen kidolgozott a figura ezen a ponton is. És természetesen nem feledkeztek meg arról sem, hogy a Jurassic-filmekben, már az első felbukkanása óta, kék színű nyelvvel ábrázolták az Allosaurus-szt, habár erre külön magyarázatot nem kaptunk a filmekből.

tongue.jpg

És persze a színpaletta is nem csak pontosabb, de a kék színárnyalat valamint annak rajzolata is egészen szemet gyönyörködtető. 

A mellső végtagokon a karmok sajnos nem festettek, ez elég gyakori a Mattel-nél, nem úgy a lábakon, szerencsére. A karok a megszokott módon teljesen elforgathatók, de oldalirányba is ki lehet őket hajtani.

karlab_1.jpg

A figura egyik feature-ja, hogy hangot is ad ki a figura, ezt a hát alsó részébe süllyesztett gombbal lehet elérni, így pedig három különböző, filmhű ordítás is elhagyja az Allosaurus "torkát". 

farok_1.jpg

A másik feature viszont egy régen látott, elegáns megoldás: még a legelső, Battle Damage Blue figura esetében találkozhattunk a harci sérülést elfedő, a figura oldalába süllyeszthető reteszszerű megoldást a 2020-as Primal Attack játékvonal óta nem vették elő. Nem rögtön a belsőségek, hanem az Allosaurus bordakosarának egy része bukkan fel a retesz alatt, amit külön is ki lehet még hajtani, és már a dinoszaurusz belsőszerveinek egy részlete bukkan elő:

alloseb.jpg

A rózsaszín belsőségek egyébként nem is sima műanyagból készültek, hanem puha gumiból, tapintásra kissé bizarr, de mindenképp elegánsabb megoldás, mint a pár éve megjelent kék Spinosaurus figura esetében a vért imitáló löttyel ellátott harci seb. 

Az idei vonalon debütált kódtábla az Allosaurus nyakánál alsó régiójából húzható elő, de szépen megbújik az a tüskék alatt, a kódot beolvasva a Jurassic World Facts alkalmazásban a már szokott módon nem csak digitálisan csodálhatjuk meg a dinoszauruszt és olvashatunk néhány információt róla, de a hőtérkép és az ultrahang is elérhető. Sajnos a mai napon (2022.08.23.) nálam az alkalmazás nem működik éppen...

code_3.jpg

És azért persze nem maradhat el az összehasonlítás sem a rövidfilmhez kiadott figurához képest, jól megfigyelhető így a méretbeli különbség:

Minden tekintetben felülmúlta a Mattel az összes korábbi Allosaurus figuráját, de filmszerűség terén is az élbolyba tartozó darab került ki a gyártótól. A filmben látott Carnotaurus-szról sajnos nem készült, legalábbis méretarányos Carnotaurus, de Toro-val is remekül mutat az Allo:

A figura természetesen rendkívül szépen mutat a "vadonban", habár végülis - normális látási viszonyok között - így nem láthattuk még a dzsungelben:

A korábbi évekből megszokhattuk, hogy a sérülést imitáló dinoszauruszok nem mindegyike jutott el online értékesítésig, és főleg csak a Müller kínálatában voltak felfedezhetők, mint ez esetben is, az Allosaurus-szt egyelőre csak ott találhatjuk meg idehaza. 

muller_2.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4317912715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása