2022. augusztus 01. 21:03 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Massive Action Quetzalcoatlus

quetzal_1.jpg

Legújabb szerzeményem a Világuralomban debütáló egyik új faj képviselője, aki habár végül a filmben túl hangsúlyos szerepet nem kapott, de a főjelenete a franchise egy sokat „idézett” jelenete lesz. A Quetzalcoatlus figurabemutatója a tovább mögött.

A Mattel nem először szentel a fajnak megjelenést, ám az a speciális helyzet állt elő, hogy előbb adták ki a figurát, minthogy tudták volna, a következő filmben bemutatkozik a faj, de a Quetzalcoatlus-szal pontosan ez történt. Így, mivel akkor még nem volt a franchise-hoz tartozó standard ábrázolás, a valaha élt legnagyobb repülő őshüllő megjelenítéséhez más illusztrációk és színpaletta alapján készült figura a Dino Rivals játékvonalra, még 2019-ben.

image_1.jpeg

Azután hogy-hogy nem, a Jurassic World: Világuralomban bemutatkozott a faj, természetesen a filmesek és szakértők által a lehető legpontosabban ábrázolva, és habár végül a szereplésének nagy részét már az előzetesben ellőtték, ez nem lehetett gátja annak, hogy új, immáron filmesebb figura is készüljön az állatról, így kerül most bemutatásra a második pteroszaurusz játékfigura is ezen a blogon, 4 évvel egy Pteranodon bemutatása után.

Az őslény figurája a szokott módon, nyitott dobozban kapott helyet, és kifejezetten hasznos, hogy a szárnya is összehajtható, hiszen merev szárnyakkal egy lényegesen nagyobb csomagolásban fért volna csak el a hatalmas figura, amely a Massive Action alvonalhoz került. 

És mivel a figura természetesen már a filmes megjelenésen alapszik, jelentősen átdolgozásra került a 3 évvel ezelőtti változathoz képest, és ez nem csak a nagyobb méretben nyilvánul meg, de teljesen új fejformát is kapott az állat, amely valóban lenyűgöző lett és nagyon pontos is, épp olyan, mint a Világuralomban, nemcsak a taréj formája, de még a csőrrészen található dudor is pontosan lett lemásolva.

Ahogy természetesen az egész a színpaletta is a filmes megjelenést hivatott tükrözni, és minthogy a filmben jócskán tollasan ábrázolták a Quetzalcoatlus-szt, ezt a figurán is érzékletesen próbálták visszaadni.

kezeslabas.jpg

Az már szinte törvényszerű a Mattel-nél, hogy mellőzik a mellső végtagok karmainak festését, de ez esetben a hátsó lábak karmai sem kerültek sajnos lefestésre. A szárny, de legfőképp a fej festése viszont tényleg egészen bámulatosan visszaadja a filmben látott látványt.

flyby.jpg

Természetesen feature nélkül sem maradunk, a Pteranodon figuráknál is látott módon, az egyik gomb, ez esetben a háton elhelyezve, a szárnycsapásokat hivatott imitálni, amihez természetesen előtte nem árt széthajtani azokat.

code_1.jpg
Ugyancsak erre a részre került a megújult kódtábla is, de nem kihúzható módon, hanem a fedelet felpattintva, belülre ragasztották a matricát.

app_2.jpg

Felülről nézve igazán fenséges a figura látványa:

quatza.jpg

És a figura hasi részére is került egy gomb, amellyel a csőr nyitható-csukható – sajnos azonban hangeffekt kísérete nélkül, pedig az még igazán sokat dobott volna a figurán. A Pteranodon esetében a szárnycsapkodós effektgombbal együtt jött a hang is (és kézzel állítható a csőr). 

pteros.jpg

Az is kihagyott lehetőség, akárcsak a Pteranodon figurák esetében is, hogy nem állítható úgy a szárny, hogy azon, illetve a mellső végtagokon megálljon a figura, ezzel imitálva azt, mint amikor gyalog közlekedhetett az állat, merthogy a mai kutatások már ezt bizonyítják, hogy „négykézláb” is közlekedtek ezek a hatalmas őslények.

Ezt a Mattel eddig egy figuránál, az Amber Collection vonalon megjelent Pteranodon esetében tette lehetővé, és ott látható is, mi ezzel a probléma, hiszen a szárnyakhoz használt gumi meghajlik, ahogy kell, és a drót is, csak épp az törékeny, amely pedig eltörve könnyen át is szúrja a gumit – érthető, ha ezzel nem kísérletezett tovább a Mattel.

claire_3.jpg

A figura egyébként igen szép méretekkel rendelkezik, de hát a valódi ősállat sem volt épp apró: 10-11 méteres szárnyfesztávolságával a Quetzalcoatlus és a hasonló, vagy kicsivel nagyobb Hatzgeopteryx voltak a Föld történetének legnagyobb röpképes állatai.

claire1_1.jpg
A figura ezen paramétereket jól is adja vissza egy emberfigurához hasonlítva, a szárnyfesztávolsága 40 cm. A filmben ugyanakkor, bár viszonyítási pontnak csak Kayla repülőgépét, a Fairchild C-119 Flying Boxcar-t használhatjuk, jóval nagyobbnak látszik az állat, még ha a hivatalos adat szerint (például a matricás album alapján), 14,3 méter az adott példány szárnyfesztávolsága. A repülőgép műszaki adatai viszont nem hipotézisen alapulnak, 33 méter a fesztávolság, már pedig az azért jól látható a filmben, hogy közel ugyanakkora a Kayla-ékat megtámadó állat szárnyfesztávolsága, mint a gépé – de a Jurassic-franchise-ban eleve minden kicsit vagy nagyon, de nagyobb méretű, mint a valóságban (és erre a Jurassic Park /// matricás albumában történik is utalás, hogy ez szándékos csalás, Dr. Henry Wu jóvoltából).

És habár a Quetzalcoatlus fő jelenete jó erősen el is lett spoilerezve az előzetesekben, több játékideje van a film 14 perccel hosszabb bővített változatában, amelybe visszakerült az Előszó, úgy, ahogy Colin Trevorrow mindig is tervezte a film bemutatóját. 

fly1.jpg

Sajnos online ezúttal sem lehetséges a megrendelés, de a Játéksziget üzletéből sikerült beszereznem ezt a fantasztikus figurát, félő volt, hogy végül elkerüli a magyar piacot ez a csodálatos darab, de végül csak türelmesen kellett rá várni. Jelen pillanatban sajnos már azonban itt sem elérhető, de remélhetőleg hamarosan visszatér a polcokra. További, új figurák viszont még kaphatóak online, de érdemes időnként elnézni a Játéksziget üzletekbe az újdonságokért. Az előző bemutatóposztomban vagy az alábbi képre kattintva az üzletek elérhetősége is megtekinthető:

jateksziget_2.jpg

Augusztus beköszöntével pedig remélhetőleg most már a Világuralom kapcsán megjelenő figurák 2. hulláma is eléri hazánkat, mert sajnos vannak még hiányosságok, mind az emberszereplők, mind pedig olyan fajok megjelenésében, mint pl. az Atrociraptorok...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4517894967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása