2020. szeptember 14. 18:58 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Roarivores Ceratosaurus

ceratosaurus_2.jpg

A Krétakori tábor közelgő premierjére itthon is lassan érkeznek a Mattel játékfigurái, mai bejegyzésemben viszont legfrissebb polclakómat mutatom be, a 2018-as játékvonalon megjelent Roarivores Ceratosaurus-szt!

Amikor 2017-ben a Mattel nyerte el a Jurassic-franchise játékjogait, aligha gondolta bárki is, hogy egy azóta is folyamatosan bővülő termékkínálattal árasztják el a piacot. A legelső játékvonalon, azon belül is a Roarivores kategóriában azaz hangot kiadó formában jelent meg két éve a Ceratosaurus figurája is, amelyről akkor sajnos lecsúsztam, illetve nem is nagyon igyekeztem a beszerzésében, erről még később ejtek szót, mostanra viszont ezt a hiányosságot sikerült pótolnom rendszeres olvasóm, Anak segítségével.

jp3_5.jpg

Nem a Ceratosaurus a legelső dinoszaurusz, amely eszünkbe jut a Jurassic-filmek kapcsán, csupán a harmadik részben kapott egy kis szerepet a faj, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy népszerűvé váljon a rajongók körében, hiszen maga a faj is a legismertebbek közé tartozik. Akkor még nem, de a Hasbro végül a 2015-ös Jurassic World játékvonalán is kiadta a dinoszaurusz figuráját. Még korábban,1993-ban felbukkant a dinoszaurusz a Kenner kínálatában is: egy apró fémfigurába formájában, de eléggé alulprezentált volt a faj - persze a kevés játékidő miatt is. 

Ennek az állapotban vetett véget a Mattel, amely egy a fajhoz méltó játékfigurával örvendeztette meg a rajongókat rögtön első évében. A játékgyártó számos figuráját úgy adta ki, hogy helytakarékossági okokból a farok részeket (a Mosasaurus esetében az uszonyokat is) külön csomagolták, amelyek könnyedén összeilleszthetők, viszont utána roncsolás nélkül már nem is eltávolíthatóak. Mivel magángyűjteményből érkezett hozzám ez a Ceratosaurus, ő is már összeillesztve érkezett meg.

A 2001-es Jurassic Park ///-ban tényleg apró szerep jutott egy Ceratosaurus-sznak, a Mattel-től megszokott színvonalon, nagyon jól sikerült a filmhű ábrázolása a szaurusznak, mind az állat jellegzetes vonásaiban, mind pedig a színeiben is szépen idézték meg, hiszen a kis szerep ellenére készültek a Ceratosaurus-szról 2001-ben rajzok, látványtervek, volt miből dolgozni a játéktervezőknek.

jp3a.png

A leginkább a Carnotaurus-szhoz hasonló méretű dinoszaurusz műanyag mása, több figurához hasonlóan, kicsit dinamikusan ábrázolja az állatot, nem a modellekhez hasonlóan semleges testhelyzetben áll a figura, a fej tartása is mozgalmasabb.

Rendkívül szépen, aprólékosan kidolgozott a dinoszaurusz izomzata és az egész testet beborítják a bőrkinövések, redők, nem beszélve a figura színeiről: a homokbézs-sárga alapon vörös szín a fekete csíkokkal nagyon jól adja vissza a filmes színvilágot, de önmagában is nagyon látványos.

A Ceratosaurus egyik legjellemzőbb tulajdonsága - innen ered neve is, amelynek magyar megfelelője a szarvas gyík -, egyetlen, az orrnyergen található szarv, amely ezen a figurán is természetesen kiemelt figyelemmel került megjelenítésre. Azt fontos megjegyezni, hogy a Ceratosaurus mérete a harmadik filmben és minden a filmekhez kapcsolódó anyagban, jóval nagyobb, mint a valós állat mérete, de az egész állat testfelépítése is húsosabb, zömökebb, mint a valódi állat volt – ezek a fals jellemzők legalább következetesen végigvonulnak a Jurassic-franchise-on.

A négy ujjban végződő mellső végtagok a szokott módon oldal irányba illetve akár 360 fokos szögben is elforgathatóak, a karmok festése viszont ezúttal is lemaradt, mint a legtöbb Mattel dinoszaurusz esetében.

És ez igaz a lábakon található karmokra is, valamiért az ilyen apró részletek festését a Mattel-nél gyakran elhagyják, de szerencsére ezek azért könnyen orvosolhatóak filccel vagy festékkel. A lábak elég nagy szögben oldal irányba is elmozdíthatók, de a kezdeti figurák egyik jellemzője a Ceratosaurus sajátja is: kissé instabil maga a figura, hagyományos beállással is, elemmel vagy nélküle (a hasonlóan rossz egyensúllyal rendelkező Baryonyx esetében elemek nélkül máris stabilabban áll a figura).

És akkor rá is térhetek a figura képességére: a hátán elhelyezett gomb segítségével - amelyről nem győzök minden esetben áradozni, gyönyörű módon simul bele a figura hátába, ugyanis az állkapocs csattogtatható és ehhez hangeffekteket is társítottak. Jellemző a gyártóra, függetlenül attól, hogy ragadozó vagy növényevő az adott dinoszaurusz, eléggé T. rex-szerű hangokkal látták el őket, nem dolgoztak túlzottan nagy hang-adatbázisból, de gyerekjátékhoz mérten bőven fokozzák a hangok a játékélményt és ez a legfontosabb, a gyűjtőknél általában a polcon, bontott vagy bontatlan állapotban végzi a legtöbb figura.

Ami miatt számomra ismét az érdeklődés középpontjába került a Ceratosaurus, az a Jurassic World: Evolution. A parkszimulátoros játékban az egyik legelső ragadozó dinoszauruszok egyike e faj képviselői, és a játékban nem túl nagy igényűek – emiatt viszont gyorsan megugrik a park látogatottsága és a bevétel, és a roppant szépen meganimált dinoszauruszokat látva nagyon megszerettem a Ceratosaurus-szt.

evo.png

A Mattel és a Frontier rendszeresen ihletet nyer a másik munkájából, a rajongók nagy örömére, hiszen így a játékfigurák gyűjthetők a játék vagy a filmek iránti rajongásból is. "Természetes" környezetében a figura még szebb részleteket mutat, de nem győzöm hangsúlyozni, a képek sem képesek visszaadni teljesen a gazdagon texturált részleteket! 

Mivel a figura 2018-ban jelent meg, természetesen nem maradhatott el később az újrafestett változatok sem, a tavalyi évben a Dino Rivals játékvonalon változatlan formában, de gyökeresen eltérő festésű változatban került ismét kiadásra. Az idei év második felét már a Krétakori tábor sorozat játékfigurái uralják, és a Ceratosaurus is megkapja a maga új változatát - ennek kapcsán pedig felmerült, hogy talán 19 év után ismét látható lesz mozgásban a dinoszaurusz, mindenesetre az új változat alap színe szürke-fehér, a vörös szín viszont megmaradt, de a fekete csíkokat foltok váltják, jóval nagyobb felületen mint a most bemutatott darabon.

Ez a figura viszont szettben jelenik meg, Charlie-val és Blue-val együtt, ráadásul arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy a figura hangot adó lesz-e vagy sem? 

Az viszont a héten már biztosan kiderül, viszontláthatjuk-e a dinoszauruszt a pénteken debütáló Jurassic World: Krétakori táborban!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5716201080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zookai 2020.09.14. 19:42:50

A Cera-nak 3 szarva volt a valóságban. További kettő a szeme fölött.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.15. 18:51:44

@Zookai: Rajongók a dinoszauruszokért, de amiben nem vagyok biztos, azt inkább nem említem meg, én is tudok róla, hogy a szemek feletti részt szokták egyes paleontológusok szarvként, de legalább is sokkal ívesebben ábrázolni, de mivel maga a figura a filmes megjelenést prezentálja, eltekintettem ennek említéséről. Úgy látom a paleoart berkein belül is megoszlik az ábrázolása a szaurusznak e tekintetben.

Anak 2020.09.18. 22:18:19

Nahát, köszi a bemutatót. Jó sok képet lőttél róla és látom a zöldbe is kivitted kicsit. Nekem elsőre és utána is furcsa volt ennek a figurának a színpalettája. Mert úgy emlékeztem, hogy nem ilyen volt a 3. részben. A többi színű változat egyáltalán meg fog jelenni idehaza?

(A cikkre azért ráférne egy átolvasás és lektorálás :) .)

Biztos vagyok benne, hogy jó helye lesz nálad a figurának az Ankylosaurusszal együtt.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.09.22. 19:52:45

@Anak: Köszönöm! :) Én nekem pont ezért is kellett, mert filmszerű a megjelenése, de jól harmonizál az Evolution-nel is, ami miatt még inkább kellett, és most már a polcomon is tudhatom :)

A barna változatot én online biztosan láttam már hazai játékboltban, az idei, Clash Set viszont alighanem el fogja kerülni a hazai boltokat, még nagyon külföldön sincs...
süti beállítások módosítása