2019. február 10. 21:32 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Velociraptor

legacyraptor.jpg

A Velociraptorok már a Jurassic Park óta a filmszéria állandó szereplői, az első három filmben komoly fenyegetést jelentettek még az emberekre, ez részint változott a Jurassic World filmekre. A mai bejegyzésben egy, Az elveszett világ raptorait megidéző Mattel figurát mutatok be.

Ha a filmbéli Velociraptorokat tudományos szempontból közelítjük meg, akkor hamar kiábrándulhatunk, hiszen közel sem voltak akkorák, mint amilyeneknek a filmekben ábrázolták. Michael Chrichton „nagyította” fel őket a regényhez, pontosabban a Deinonychus jelentette a legfőbb inspirációt. Minő véletlen, hogy épp a film bemutatása idején, 1993 nyarán jelentették be egy új dromaeosauridát, a Utahraptort, amely mind méretében, mind testfelépítésében közel áll a filmbéli raptorokkal.

raptors_2.jpg

A Mattel-nél természetesen a Jurassic World filmekben nevesített, főbb szereplőnek tekinthető Blue-ról számos figurát készített, ezekről ebben a bejegyzésben tettem említést: Termékbemutató - Battle Damage Blue. A cégnél azonban készültek más raptor figurák is, az Attack Pack sorozatban és az alap, Basic figuravonalon is az első film raptorait idéző festéssel jelentek meg figurák, de egy zöld színű Velociraptor is többször feltűnt a kínálatban, talán a film korai szakaszában terveztek bemutatni egy ilyen, vadon élő raptort is? Természetesen a Mattel az első három filmhez kapcsolódó Legacy vonalon is jelentkezett Velociraptorral, amely jelen bejegyzés tárgya. Nem ő lett volna ugyanakkor az egyetlen, ezen a vonalon megjelent Velociraptor, a Jurassic Park /// raptorát is tervezték megjelentetni, de erre végül valamiért a mai napig nem került sor. 

raptors2.jpg

Az idei évben, a Dino Rivals vonalon egyelőre csak egy raptor jelent meg, Delta a Jurassic World-ből (idehaza még nem kapható), ugyanakkor egy amerikai áruházlánc már létrehozta Charlie adatlapját is.

A csomagolás sok újdonsággal nem szolgál, a Legacy vonal egyedi grafikai elemeit találhatjuk ezen a kiadáson is, viszont a figura festése már gyökeresen eltérő a többi Mattel-raptortól.

Magát a figura egyébként csak egyszerűen átfestették, bár sok különbség egyébként sincs a filmek raptorai között, többnyire csak a színük, illetve a harmadik részben a tollszerű képződmények jelentenek különbséget, illetve apróbb változtatások a koponyán. Az ezen figura alapját képező Blue idehaza is megjelent, a Velociraptor Blue & Owen játékszettben. A figura textúrái, a bőre aprólékosan kidolgozott, ahogyan a karmok is és természetesen az állat feje, melynek állkapcsa nyitható is. Ellentétben a Battle Damage, több ponton mozgatható figurájával, ennek a raptornak nem a feje, hanem a nyaka mozgatható fel-le és oldalirányba. 

04_14.jpg

A karok nem csak előre és hátra, de oldalirányba is mozgathatóak, ugyanakkor a lábak már nem. Ezzel összefüggésben a lábfejek erőteljesen eltúlzottak, nem olyan szépen, méretarányosan kidolgozottak, mint mondjuk az Attack Pack vagy a Battle Damage Blue figuráé. Az ok nem más pedig, hogyha a talajon erőteljesen lenyomjuk a figurát, a lábak rugóként „kilövik” a figurát, mintha csak épp áldozatára vetné magát.

05_12.jpg

Valószínűleg azért, hogy ne törjön el a lábfej, e kialakítás mellett döntöttek a Mattel-nél, én személy szerint jobban örültem volna, ha a Battle Damage figura jelentette volna az alapot a lábak létrehozásánál, de nincs mit tenni.

A festés ugyan nem tökéletes reprodukciója Az elveszett világ tigriscsíkos festésének, de az alapszínek, és a sötét foltok kellően dinamikusak, lendületesek, és markánsan eltérnek a többi raptorétól. A raptor feje is szépen kidolgozott, sárga, fürkésző szemeit is szépen visszaadták. Amit most megjegyezni kívánok, az nem csak ennek a figurának, hanem a Blue & Owen szett raptorára is áll: örvendetes, hogy nem az Attack Pack vagy a Battle Damage figurákat hasznosították teljes egészében újra, hanem változtattak például a kézfejek tartásán is, és ez az apró változtatás is már egyedibbé teszi a figurát a többitől.  

011_4.jpg

Összességében tehát egy újabb remek Mattel terméket tudhatok a gyűjteményemben, és még egészen biztosan bővülni fog a gyűjtemény egy harmadik részt idéző raptorral, valamint az idén már megjelent Delta-val, a belengetett Charlie-val, és nyilvánvalóan Echo-t sem kell sokáig nélkülöznünk.

Mint ismeretes, idehaza sajnos ez a Legacy játékvonal nem jelent meg, de az egész kontinensen is alig találni belőlük, ennek okairól egyszer jó lenne biztosat tudni. Ugyanakkor, ez a raptor, egy Legacy Pteranodon-nal  együtt egy magyar játékbolt kínálatában még megtalálható!

zsibirapi_1.jpg

A Gyerek Zsibi oldalán érdemes nézelődni, ugyanis korábban itt már feltűnt az Amerika-szerte is nagy ritkaságnak számító Legacy Spinosaurus is!

Hamarosan egy kicsit más fajta termékbemutatóval is jelentkezem, és egy hét múlva már remélhetőleg a New York Toy Fair révén is bővebb betekintést nyerünk a Mattel idei évi terveibe!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7014619336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.02.11. 20:08:30

Tudom, nem könnyű megírni egy cikket ezért némi, lektoráció, ha megengeded. Előre is bocs.

" ezekről ebben a bejegyzésben tettem említést: Termékbemutató - Battle Damage Blue."
itt végül nincs semmilyen link - esetleg ki is emelhetnéd félkövérrel a szöveget, ami a linket tartalmazza

"amely jelen bejegyzés tárgya is, de tervben volt, ugyanakkor még mindig nem jelent meg egy Jurassic Park ///-as figura." Ezt lehet csak én nem értem, de nem hiányzik innen valami. Talán picit magyartalan a mondat.

"Magát a figura egyébként csak egyszerűen átfestéstették" ezt nem kell magyarázni, csak javítani

"Ellentétben a Battle Damage, több ponton mozgatható figurájával, ennek a raptornak nem a feje, hanem a mozgatható fel-le és oldalirányba. " Tessék, mi van? :D

'A karok nem csak előre és hátra, de szintén mozgathatóak oldalirányba is, ugyanakkor a lábak már nem.' --->A karok nem csak előre és hátra mozgathatóak, hanem oldalirányba is...

"ezen kialakítás mellett" szerintem jobb választás az -e kialakítás mellett-

A bemutatott figurával kapcsolatban viszont semmi okos és mélyenszántó nem jutott eszembe így el is marad a véleményezése. Ez az ugrómóka annyia nem is tetszett.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.02.11. 21:02:19

@Anak: Inkább köszönöm a kisegítést, valóban kissé szétszórt lett a bejegyzés, nem olvastam át még egyszer, mint szoktam, csak vártam, hogy élesíthessem :)

Ez a lábrugós megoldás nekem sem a szívem csücske, de olyan megkapó volt ez a festés, hogy mindenképp be kellett szereznem.
süti beállítások módosítása