2024. március 18. 21:30 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató: Hammond Collection - Carnotaurus

hccarnotaurus.jpg

Végre elérkezett a pillanat, bemutatásra kerül a blogomon, a hazai beszerzésű Hammond Collection Carnotaurus - alighanem az egész Mattel, sőt, az egész Jurassic-franchise eddigi legjobb akciófigurája, ami mostantól az új etalon, bár lehet, már nem sokáig... De ne szaladjunk ennyire előre, következzék a HC Carnotaurus bemutatása.

A Carnotaurus relatíve nem olyan régen ismert (1985-ben írták le először a faj jellegzetességeit), de a közepes termetű (legalábbis a T. rex-hez viszonyítva, amely kétszer akkora volt) dinoszaurusz a jellegzetes szarvainak köszönhetően igen hamar közismert és kedvelt faj lett. Az állat másik jellegzetessége a testéhez képest egészen csökevényes mellső végtagok, amelyek arányaiban még a T. rex karjainál is kisebbek voltak. A tudomány számára máig fejtörést okoz a négy ujjban végződő karok, mivel azok alighanem játszottak szerepet az állat mozgásában, de főleg a táplálékszerzésben, valószínűbb inkább, hogy a stabilitásban és ahogy azt a Prehisztorikus bolygó első évadában láthattuk, a párzási rituáléban játszhatott szerepet. 

Filmen, lévén, hogy nem sokkal a Jurassic Park előtt írták le a fajt, nem igen láthattuk korábban (habár a folytatás-regényben, Az elveszett világban egy kaméleon tulajdonságaival bíró példány szerepelt, ezt nem adaptálták filmre), 2000-ben a Dínó c. animációs filmben láthattunk jelentősebb Carnotaurus jelenlétet (bár a méreteit megduplázták a valódi állathoz képest).

Azóta a Jurassic World: Bukott birodalom és a Világuralom, valamint a Krétakori táborban megismert, Toro-nak elkereszt példány révén már szépen gyűjtögette a Carnotaurus is a játékperceket. 

Természetesen már 2018-ban, a Mattel első évében, az egyik legelső dinoszaurusz figurák egyike volt az Action Attack Carnotaurus, amelyet én is nagyon szerettem, már ekkor szépen visszaadták a faj jellegzetességeit a tervezők.

mattelcarno.jpg

A Krétakori táborban való szerepléssel pedig a Mattel is tovább fejlesztette a meglévő figuráját, sőt, még Super Colossal változatban is megjelent a Carno, ahogy elektronikus kölyök is készült belőle. Az első gyűjtői játékvonalon, az Amber Collection-ban viszont már nem jelent meg a faj, hiszen az 1:10-es méretarányt favorizáló vonalon igencsak nagy példányt kellett volna készíteni. A Hammond Collection könnyebben kezelhető, 1:18-as méretaránya viszont már adta magát, viszont amit a figura tervezője (tervezői) itt alkottak, azzal egy egészen új polcra helyezték ezt a játékvonalat, lássuk is, hogyan:

Az idei évtől kezdődően a Hammond Collection megjelenéseknél egy kis újítást eszközöltek, immáron az elegáns megjelenésű doboz elején is szerepel az adott karakter, rajzolt változata, nem mintha az ablakos kialakításnak köszönhetően ne láthatnánk rögtön a csodálatos figurákat. Nem meglepetés az sem, hogy ezt a Carnotaurus-szt a Bukott birodalomhoz kapcsolták (Toro valamivel sötétebb árnyalatú, a Világuralomban látott, csak Demon-ként emlegetett Carno pedig más rajzolatú, és az egyik szarva törött is), mégiscsak ez volt a faj első Jurassic-os megjelenése.

box7_3.jpg

Nem is bámulhattam sokáig a dobozt, azonnal a tárgyra kellett térnem, és az előzetes elvárásaimat messze túlszárnyalta a figura maga. A megszokott módon, helyspórolás miatt, a farokrészt külön csomagolva találjuk, amelyet viszont könnyedén összeilleszthetünk a testtel, és máris teljes pompájában tündököl ez a 'húsevő bika'.

Már a Beyond The Gates epizód óta, amelyben leleplezték, majd az utána közreadott termékfotókon is látható volt, mennyire döbbenetesen aprólékos ez a változat: az új sculpt, a rajzolat, az arányos talpak és persze az üvegszem, össze sem hasonlítható ez a változat a korábbiakhoz képest.

Természetesen a leghangsúlyosabb rész a fej: teljesen új sculptot faragtak a Carnotaurus-sznak, és döbbenetesen szép a textúra, minden egyes bőrredő, és persze, a nagyon kifejező üvegszemek. A szarv is elég fontos részlet, és ezek kialakításában már eddig is nagyon szép munkát végzett más dinoszaruszoknál a Mattel. 

charap1.gif

charap3.gif
A fogak továbbra sem lehetnek ugyan élesek, de láthatóan sokkal szebb így is a megvalósítás, mint eddig bármelyik ragadozónál. És ahogy az már a Hammond Collection több dinójánál is látható volt, a két állkapocs közötti harapóizom is több darabból álló műanyag. Eddig csak a T. rex kapott lágy, gumis harapó izmot, valószínűleg a Mattel-nél viszont utána úgy döntöttek, mivel ezek sérülékenyebbek lehetnek, inkább biztosra mennek a műanyaggal, személy szerint ezt megnyugtató megoldásnak tartom.

carnotaurus_1.jpg

Sajnos nem minden HC dinoszaurusznál alkalmazták, de a Carno-nál is üvegszem került beépítésre, megvilágítás nélkül is sokkal kifejezőbbek, de állandó fény mellett egészen pazar látvány a két sárga szempár, és attól függően, milyen szögből nézünk az állatra, olyan hatást kelt, mintha a szemgolyó követne minket.

A roppant aprólékos kidolgozás természetesen az állat további részein is megfigyelhető: ahogy az eddigi filmekben és animációs sorozatban is láthattuk, a Carnotaurus-sznak nem csak a gerince mentén, de két oldalt is látható egy-egy sávban kiálló bőrlebenyek, oszteodermák, ez gyönyörűen visszaköszön ezen a figurán is. Az is nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy ezt a fajt nem borította toll, tollazat, hiszen a teste több pontjáról is azonosítottak már bőrlenyomatokat, amelyekből kitűnik, az egész állatot pikkelyek borították.

A Hammond Collection színvonalához mérten, már a nyaki rész is két ponton mozgatható.

carnonyak.gif

Az alsó állkapocs, a nyak és az állat hasa szürkés fehér színben tündököl, más különben vörös alapszínt és fekete foltokat kapott a figura, amelyek szinte végig futnak az állaton (a filmes példányokon a karokon és a farokrész végéig, ez ugyan lemaradt, az összhatást semmiképp sem csorbítja), egészen pompás az egész figura megjelenése.

A filmes példányhoz képest, akárcsak a T. rex esetében, egy picit nagyobbak a mellső végtagok, amiatt, hogy több, a mozgatást lehetővé tevő joint kerüljön ezen testrészbe, csak épp a Carnotaurus-sznak ez is volt a jellegzetessége, valószínűleg nem volt könyökcsuklója, egyszerűen annyira csökevényes volt ez a végtag, hogy gyakorlatilag csak hátrafelé kellett tartania futás közben, más különben a fentebb is említett, Prehisztorikus bolygóban látott módon, figyelemfelkeltésre használhatta a karjait. De még ez a kis pontatlanság sem zavaró, ahogy kivételesen, a karmok festetlensége sem.

feet_8.jpg

A lábak sokkal hangsúlyosabbak, és szerencsére itt nem is kell a rajongóknak gondoskodni a pedikűrről, de ami igazán lenyűgöző, az a talpak mérete: végre méretarányosak, nem olyan túlzóan hosszúak a tappancsok mint azt eddig a Mattel figuráknál tapasztaltuk. És lássunk csodát, nem csak hogy megáll a lábán a dinoszaurusz, de akár képes egy lábon is állni! A Carno-t nem csak a különösen rövid karjai, de a magas lábfeje is megkülönbözteti a többi dinoszaurusztól, ezt igyekeztek a Mattel-nél is visszaadni, illetve talán már mondanom se kell, elképesztő itt is az artikuláció: négy ponton mozgathatjuk csak a lábakat!

A Carno a közepes termetű abelisauridae-család valószínűleg leggyorsabb tagja volt, a különösen izmos lábak legalábbis erre utalnak.

A farokrésznél is a hagyományos pont mellett egy további pontra illesztettek egy gömbcsuklót, a farokrész innentől kezdve pedig dróttal megerősített, gumis kialakítású, azaz természetesen hajlítható! 

ctail.gif

ctail1.gif

Nem is igazán fair összehasonlítani ezt a figurát a 2018-as vagy a később megjelent, Toro változattal, mind méretben, de főleg kidolgozottságban, messze felülmúl minden eddigi változatot. A méretet tekintve egyébként a figura valahol az 1:16 - 1:22 méretarány között mozog, attól függően, hogy a tudományos adatokat vagy a filmes ábrázolásokat vesszük alapul, tehát nem pontosan 1:18, de nem ez az első eset, hogy a Mattel kicsit elcsalja a méreteket. Azért a T. rex-hez viszonyítva kijön a jelentős méretkülönbség (Rexy bohóctalpai most már még bántóbbak, elnézve a Carno lábait)...

rexy0_1.jpg

rexycarno.jpg

Összességében - bár talán túl sokszor dobálóztam már ezzel -, a Mattel megalkotta a tökéletes Jurassic-figurát, nem csak a Carnotaurus-szok, vagy a Hammond Collection vonalat figyelembe véve, de 1993 óta is a legszebb dinoszaurusz figurával rukkoltak most elő, egyszerűen képtelenség betelni vele. 

Ha a Mattel tartja ezt az irányvonalat és színvonalat, akkor egy újratervezett T. rex, a két hibrid, az Indominus rex és az Indoraptor vagy az Allosaurus és a Spinosaurus is talán számíthat ilyen csodás kiadásra, ahogy az olyan növényevők is, mint pl. a Stegosaurus, vagyis nagyon komoly időszak előhírnöke lehet ez a Carnotaurus.

jwd1_2.jpg

owen_15.jpg
És hogy meddig lehet minden idők legjobbja ez a figura? Nos, lehet hogy még ebben az évben trónfosztásra kerül sor, hiszen már láthattuk az ezen a vonalon megjelenő Therizinosaurus-szról készült fotókat, ami alapján a Világuralom legszebb dinódesignja révén egy egészen brutális figurára számíthatunk! És erősen pletykálják az idei évre még a Giganotosaurus-szt is, amelynek korábbi Mattel figurájára rá is fér a felújítás. És egészen friss hír, bár ezt tényleg érdemes fenntartásokkal kezelni, mert a részletek (pl. a jointok) nehezen kivehetők és gyanúsan nagy is, de a napokban az alábbi kép kezdte el járni a közösségi oldalakat:

sino.png

Ha valóban egy Hammond Collection Sinoceratops látható a Carnotaurus mellett (amelyről szintén csak sejthető, hogy ez a jelen bejegyzésben taglalt figura), akkor a Mattel minden várakozást felülmúl ismét, mert mind méretben, mind a festésben, és a megfigyelhető részletekben, egy újabb etalon-figurát alkothattak a Mattel-nél - feltéve persze, ha ez tényleg az... 

Addig is, míg ez kiderül, remélhetőleg folytatódik az az örvendetes tendencia is, hogy ezen vonal képviselőivel találkozhatunk a hazai játékboltokban, online és offline egyaránt. Ahogy januárban külön bejegyzésben jeleztem is, először a Fantasmania.hu oldalán vált előrendelhetővé a figura, és végül onnan is érkezett meg az én példányom. Hála égnek, nem kellett a külföldi beszerzéssel és annak költségeivel bajlódni.

fantas-owen.jpg

Ezt a figurát bátran merem ajánlani nem csak a rajongóknak, akár a komolyabb modelleket, szobrokat gyűjtők számára is, mert ez a figura végre tényleg egy prémium termék, és talán még az árcédula sem fejezi ki megfelelően, mennyire gyönyörű is ez a figura! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2518355155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása