2024. február 24. 23:07 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Hammond Collection Juvenile T. rex

hcrex.jpg

A Mattel Hammond Collection sorozata már számos, igazán nagyszerű figurával szolgált a rajongóknak, ennek révén a Jurassic Park immáron összes szereplője is műanyagba lett öntve, ahogyan a dinoszauruszok is, a Velociraptortól a hatalmas Brachiosaurus-szig. Szerencsére a gyártó figyelme nem csak az 1993-as filmre irányul, de már kaptunk figurákat Az elveszett világ: Jurassic Park és a Jurassic Park /// filmekhez kapcsolódóan is, míg az idei évben úgy fest, a Jurassic World-trilógia kerül terítékre. A tovább mögött Az elveszett világ egy emlékezetes szereplőjéről, a fiatal Tyrannosaurus rex-ről olvasható bemutató.

A Jurassic Park hatalmas sikere 1993-ban természetesen rögtön folytatásra ösztökélte a Universal-t és Steven Spielberg-et, de az eredeti regény szerzőjét nehezebb volt meggyőzni: Michael Crichton nem olyan ütemben írta a folytatásregényt, mint azt a készítők szerették volna, ezért a rendező és a forgatókönyvíró David Koepp csupán az alapötletet adaptálták az akkor még készülő műből, és 1996 őszén elindulhatott a forgatás (igen, hosszas előkészületek után, csak 1996. szeptemberében csattant el az első csapó és be is fejezték a film forgatását decemberben - majd fél évvel később már be is mutatták a filmet!).

A Jurassic Park rendkívüli anyagi sikere után a Universal az első film 63 milliós költségvetést még 10 millióval megfejelte, így még több animatronikus dinoszaurusz készülhetett. Ezen Stan Winston-lények legfontosabbja volt a fiatal Tyrannosaurus rex, hiszen ő kapta a legtöbb képernyőidőt, a film jelentős részében a báb látható (amelyből két változat is készült: egy sokféle mozgást végző példány és egy, amelyet csak fekvő helyzetben láthattunk). Nem csak a kölyök bukkant fel a filmben, hanem a két szülő is, a Tyrannosaurus rex rajongók számára valószínűleg ezért is oly kedves a film, a legtöbb képernyőidőt ebben a filmben kapták a zsarnokgyíkok. 

rexfamily.png

Természetesen mindhárom T. rex-szel bőszen találkozhattunk különböző merch termékeken, és immáron a Kenner is tudott dolgozni a filmesek anyagából, így a kölyök T. rex fizimiskája eléggé filmes lett (de sem az ember figurákhoz, sem a többi dinoszauruszhoz nem méretarányos, sajnos). Junior megjelenésére természetesen számítottak a rajongók a Mattel-től is, amely 2018-tól kezdte el kiadni a szebbnél szebb Jurassic-figuráit. (A név bár a rajongók által előszeretettel használt megnevezés, már az 1997-es Kenner figuránál is használták hivatalosan).

kennerrex.png

A kis Rex-szel rögtön a gyártó első évében találkozhattunk: a korábbi filmek előtt tisztelgő, azóta is folyamatosan új figurákkal előrukkoló Legacy Collection-sorozaton belül jelent meg a figura, külön fejre rögzíthető szájkosárral, ezen figuráról már írtam a blogon: Legacy Collection Tyrannosaurus Rex. A nyurga figurát a következő évben, 2019-ben is kiadta a Mattel, immáron egy felnőtt, zöldre festett felnőtt példánnyal (amely a már meglévő alapfigura volt csupán), de a kölyök is egy új, kevésbé filmes festést kapott ehhez a szetthez.

legacyrex.jpg

Ugyan alapvetően a figura sculptja nem sikerült rosszul, ma már tudjuk, hogy ettől többre is képes a gyártó. Főleg azok után, hogy 2021-ben a Mattel gyűjtőknek szánt, Amber Collection vonalán is megjelent a kis Rex, a hagyományos 1:18-as méretarányt elhagyva egy nagyobb, 1:10-es léptékben dolgozták át a korábbi sculptot. Ugyan sajnos a színeit tekintve mellényúltak a Mattel-nél, a figura részletei, és természetesen a több ponton mozgathatósága révén az addigi legjobb fiatal T. rex figurát kaptuk meg, ráadásul a talapzat mellett két kiegészítő is járt hozzá, valamint 3 db Compsognathus figura is.

amber_8.jpg

Valószínűleg a nem túl jó terjesztés, és az 1:10-es méretarány korlátozott lehetőségei miatt, de 2022-re a Hammond Collection váltotta ezt a gyűjtői sorozatot: újra a hagyományos 1:18-as méretarányt részesítették előnyben, de sokkal aprólékosabban kidolgozva az embereket és dinoszauruszokat egyaránt. A jóval több mozgatható pont révén is nagy várakozás előzte meg a tavaly megjelent Hammond Collection Juvenile Tyrannosaurus rex-szet, lássuk, hogy sikerült ez a figura.

A csomagolás tekintetében, minthogy tavalyi megjelenésről van szó, a szokásos design elemek mellett a Jurassic Park 30 éves évfordulós logója is felbukkan természetesen, míg a doboz oldalán egy gyönyörű fotót láthatunk a figuráról, a doboz hátulján pedig egy stock fotó mellett egy filmes képkocka és némi leírás is olvasható a "karakterről".

unbox_1.jpg

A lényeg azonban természetesen a doboz felnyitása után következik, maga a figura. A szokott módon, és hogy kevesebb helyet is foglaljon a termék, a farokrész külön került csomagolásra, amit aztán össze kell illeszteni a testtel. 

Szembetűnő különbség a korábbi változatokhoz képest, valószínűleg észlelve a kritikákat, hogy az új festékpaletta révén máris sokkal filmhűbb lett a fiatal T. rex figurája. Közelebbről megnézve is szembetűnő, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a részletekre: gyönyörű lett a figura fejének kidolgozása, pontosan sikerült lemásolni a filmbéli állat vonásait. És az összhatást csak emeli a bőr tonusossága, és a szemgödör rózsaszínes festése, amely ráadásul a többi résztől eltérő módon, fényesebb is - tökéletesen visszaköszön az eredeti Stan Winston modell jellegzetességei. Ugyanez a fényezés visszaköszön a fej alsó részén is, az állkapocs mögött. 

head3_13.jpg

head4_7.jpg

És ami miatt tényleg megéri a Hammond Collection változatot beszerezni, nem csak ezen kis Rex, de majd mindegyik dinoszaurusz esetében, az a sok mozgathatósági lehetőség, ez esetben bámulatos, hogy a fej és a nyak mozgatási pontjaival mennyire sokféleképpen beállítható a figura, és ez még mindig csak a fejrész!

A Mattel-től megszokott módon, nem csak a fejrészen, testszerte gyönyörűen kidolgozott textúrákat láthatunk. A mellső végtagok is szépen kidolgozottak, látszódnak az izmok és természetesen a Hammond Collection vonal lényege itt is megfigyelhető: több ízületi ponton mozgatható mindkét kar. Igaz, egy T. rex-hez képest jóval hosszabbak a karok, mint azt várná az ember és ez így van jól, így készült már a filmes modell is. Sajnos azonban az is szokásos a Mattel-től, hogy a karmok nem kerülnek festésre, ezúttal sem.

feet_7.jpg

rexrun.jpg

Furcsa látvány a testhez mérten hosszú lábak is, amelyek természetesen a hagyományosnál több ponton mozgathatók, különösen a bokarész hangsúlyos, hiszen a filmben a bokatörés hangsúlyos szerepet is játszott a kis Rex életében. A talpak viszont szerencsére a figurához arányosan rövidek, ezen a játékvonalon, főleg a tavalyi évtől kezdődően, kiemelt figyelmet fordítanak a ragadozók talpának arányosabb ábrázolása a korábbi megjelenésekhez képest.

ezgif_com-crop_1.gif

head0_8.jpg

Összességében a figura gyönyörűen kidolgozott, a festést illetően lehetett volna részletesebb is, a csíkozás a fejen és a farok végéig lemaradt, de összességében így is elég jó, és messze felülmúlja a korábbi változatokat. És még nincs is vége a bemutatónak, hiszen két kiegészítő is jár a kis Rex mellé, amelyeket az Amber változattól örökölt:

Kapunk ugyanis egy összetekert nadrágszíjat, amellyel összezárható a dinoszaurusz állkapcsa, de kaptunk egy kötést is, amellyel rögzíthető a figura bokája, éppúgy, mint a filmben láthattuk, tehát hasznos kiegészítőket kaptunk, sok dinoszaurusznál sajnos nem kapunk külön ilyen darabokat ezen a játékvonalon.

legacyhc.jpg

A korábbi Legacy változathoz viszonyítva magáért beszél az új változat, amely minden tekintetben felülmúlja elődjét, de azért az azóta eltelt években a Legacy dinoszauruszok (és emberek) is nagy fejlődésen mentek keresztül.

És akkor még egy fontos megjegyzés a figura kapcsán: ugyan mindig szót ejtek róla, hogy a Mattel törekszik arra, hogy az alap vagy épp a Legacy és Hammond Collection játékvonalon megjelenő emberek, dinoszauruszok és járművek egymással méretarányosak, 1:18-as méretarányban jelenjenek meg, azért itt-ott felfelé vagy lefelé mégis eltérnek a méretek.

amberhc.jpgAz Amber és Hammond Collection változat egymás mellett

A fiatal T. rex esetében sincs ez másképp, bár már kisebb, mint a korábbi Legacy változat, és nem sokkal kisebb, mint az elvileg 1:10-es Amber-es változat, azért még így is egy ember figurához viszonyítva túl nagy ez a figura - valószínűleg a filmben látott mérethez nem tudják úgy lekicsinyíteni a figurát, hogy az több ponton mozgatható legyen és/vagy egyáltalán megálljon a lábán, hiszen akkor zömökebb lábakra lenne szükség. Szóval a méretarányt tekintve kissé nagyobb a figura, mint kellene, de ez nem annyira zavaró. 

emberek.jpgA filmbéli példány körülbelül az emberek csípőjéig ért fel, valószínűleg nem lehetne ennyi mozgatható ponttal ellátni egy akkora méretű figurát

Ami már inkább, az a terjesztés: sajnos több más remek figurához hasonlóan, a Juvenile T. rex figura sem jutott el a magyar boltok polcaira, szerencsémre az én példányom mégis magánkézből, de itthonról került fel a polcra. 

tlwrex.jpg

Remélhetőleg idővel a felnőtt T. rex figura is átdolgozásra kerül a Hammond Collection játékvonal részére, főképp a talp részt illetően, és egy új Rexy után most már igazán megérdemelnék a rajongók, hogy Az elveszett világ: Jurassic Park szülőpárosa, Doe és Buck is saját példányt kapjon, de azért így se csúnya látvány a korábbi Hammond és Legacy Buck párossal a fiatal kis Rex figurája:

rexfamily.jpg

Azt hogy mikor, melyik Hammond figura érhető el a hazai kereskedők részére, sajnos nem tudom, de az idei évre nem lehet panaszunk, hiszen máris elérhető a HC Carnotaurus néhány bolt kínálatában, és remélhetőleg a Fantasmania oldalról előrendelők, hozzám hasonlóan, március elején üdvözölhetik az elmúlt évek legszebb figuráját. És még mindig csak februárt írunk, még azt hiszem, sok mindent nem láttunk a Mattel teljes idei felhozatalából... 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3518324609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva Csicsai 2024.02.25. 21:41:28

Hát annyit emelnék ki,hogy a napokban azért rengeteg új figura látott napvilágot,kiváncsi vagyok,hogy arról vajon mikor fogsz írni?.....Egyébként fantasztikus ez a kis kis rex,nagyon kár,hogy nem jutott el hozzánk.De csak legyünk bizakodóak,hamár a Hammond collection carnotaurus ilyen szinten favorit termékké vált végre hát már nálunk is.NAAZÉRRT..!!...!!!

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.02.26. 11:40:17

@Éva Csicsai: Várhatóan a mai napon készül róluk cikk ^^ Vártam is egy kicsit, hátha még újabb példányok kerülnek elő. Igen, gyönyörű figura, kár hogy ennyire kiszámíthatatlan a hazai megjelenés, kész csoda, hogy a Carnotaurusszal nem lesz gond, remélem a HC Therizinosaurusszal sem
süti beállítások módosítása