2024. március 08. 23:49 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Új Mattel szerződés és hírek az új filmről

ujhirek.jpg

Március 6-án a Mattel és a Universal bejelentette, megújítják a fennálló szerződésüket, így további évekre megoldott a Jurassic-franchise helyzete a játékiparban. Erről is írtam a tovább mögött, ahogy a jövőre érkező(?) új film eddig megismert részleteiről is. 


mattel_12.jpg
Még 2016-ban érkezett a hír: a Mattel több éves szerződést kötött a Universal-lal a Jurassic-franchise licenszére, ezzel véget ért a stúdió és a Hasbro (illetve korábban az alájuk tartozó Kenner) közös együttműködése, ami 1993 óta tartott, de a 2015-ös kínálat finoman szólva is csalódást keltő volt. 2017 nyarától kezdhetett el dolgozni a Mattel az első termékein, amelyek 2018 tavaszán jelentek meg, és az azóta eltelt 6 évben rendkívül sikertörténet kerekedett az együttműködésből: nem csak az ezután bemutatott két Jurassic World-film, de a Jurassic Park-trilógia, és a 2015-ös film, sőt, a Krétakori tábor animációs sorozat karakterei, dinoszauruszai, járművei is kiadásra kerültek. A hagyományos 3.75 inch (a klasszikus GI Joe-méret) mellett kísérleteztek a 6 inches figurákkal is (a gyűjtői Amber Collection és a leegyszerűsített Basic játékvonalakon), de kolosszális méretű dinoszauruszokat is kaptunk minden évben. Mostanra a Mattel pedig már bevezette a Hammond Collection gyűjtői játékvonalat, a hagyományos 3.75 inches figurák még precízebb kidolgozást kaptak. A cég törekvése, hogy nem csak a filmes, hanem a lehető legtöbb, ismert dinoszauruszfajról készítsenek figurát, és többnyire ezek mind egy méretarányban készülnek. 

2018_4.jpg2018 elején láthattuk az első figurákat kiállítva egy eseményen

És a friss közleménnyel megnyugtatóan közölték, folytatódik a két cég együttműködése, így biztosított, hogy az idén bemutatásra kerülő Jurassic World: Káoszelmélet animációs sorozat, valamint a tervek szerint a jövőre mozikba kerülő hetedik mozifilm kapcsán is számíthatunk új figurákra, és persze a korábbi filmek még kiadatlan szereplőit is műanyagba öntik. 

2023.jpgA 2023-as SDCC-n már komolyabb kiállítást kaptak a legújabb figurák és szettek

Ugyan konkrét számadatokkal nem ismertek, de bizonyára bőven megtérülő üzletet kötött a két cég 2016-ban, ha azt most meghosszabbították, már csak a terjesztési részleget kellene rendbe tenni, mert bár már jobb a helyzet, mint pl. 5-6 éve, de azért így is vannak elmaradások az európai piacon. Remélhetőleg viszont ez a figura gond nélkül eljut hozzánk is:

ALL OUT ATTACK TYRANNOSAURUS REX

Még januárban én is bemutattam azt a videót és képeket, amelyek az idei, Epic Evolution játékvonal új T. rex figurájáról szivárogtak ki. Úgy tűnik, a fejet is kissé átszabták, de teljesen új mechanizmust is kapott: a hátán található gombbal ugyanis automatikusan, fel-le tudja mozgatni a fejét miközben hangeffektek közepette ordít a T. rex

Ahogy a videóban, a most Ázsiából előkerült hivatalos stockfotókon is látszik, hogy mindezen akciók közepette az állat alsó és felső fogsora is mozog - ez kevésbé tetszetős megoldás. A csomagolás pedig utalhat arra is, hogy a Káoszelméletben Rexy-vel egy kietlen, sivatagos területen is találkozhatunk, és külön ötletes, hogy a doboz itt-ott harapásnyomokkal borított. 

RUTHLESS RAMPAGE ALLOSAURUS

És immáron hivatalos reklámban tekinthető meg az új Allosaurus, amely, ahogy a videó is sugallja, a Bukott birodalom végén látott, feltehetően fiatal hím példány felnőtt változata lesz, ezért is eltérő a figura sculptja a korábbi felnőtt változatokhoz képest, amely(ek) nőstény állatot ábrázoltak. A figura egyébként több hazai online és offline játékboltban kapható már, több másik Epic Evolution figurával együtt, pl. a JátékShop kínálatában

jw4_4.jpg

És akkor lássuk, a jövőre várt új filmről összegyűlt eddigi híreket. Korábban én is beszámoltam róla, hogy a legnagyobb hollywoodi szaklapok kész tényként közölték, David Leitch (John Wick, Deadpool 2., A gyilkos járat) ülhet a jövő nyárra bejelentett, egyelőre cím nélküli hetedik Jurassic-film. Azóta viszont Leitch és a Universal útjai szétváltak, a hírek szerint a rendező több kreatív döntésben szeretett volna szabad kezet kapni, amit a stúdió nem adott meg részére (de a hírek szerint egyik állandó producere, aki történetesen a felesége, kirúgása is a felek szakításához vezetett). 

Azóta viszont máris egy új név merült fel a rendezői székre, de ezt sem a rendező, sem a stúdió nem kommentálta még, iparági források szerint még egyeztetés alatt áll a dolog. Ez a rendező pedig nem más, mint a brit Gareth Edwards! A 48 éves Edwards 2010-ben robbant be a köztudatba, a Monsters című, kisköltségvetésű filmjével, ami után már ő rendezhette a Godzilla új, amerikai változatát, amelyet 2014-ben mutattak be. Ugyan a film szép anyagi sikert aratott, a kritikusok és a rajongók is emeltek kifogásokat, de a MonsterVerse azóta igen szépen gyarapodik, a hónap végén a Godzilla x Kong: Az Új Birodalom már az ötödik film lesz a sorozatban (és még streaming sorozat is készült már). 

gegodzilla.jpg

A Godzilla viszont elég jó ajánlólevél volt ahhoz, hogy a Disney őt szerződtesse az akkor még első, különálló Star Wars filmre. A Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet nem csak pénzügyileg lett nagy siker, de az újkori Star Wars-filmek legjobbjának is tartják (tartom). Ezután viszont hosszabb szünet következett a rendező életében, egészen 2023-ig kellett várni egy újabb rendezésére.

Az Alkotó volt a Monsters óta Edwards első olyan filmje, amelyet ő is írt: a tavaly bemutatott film ugyan sci-fi közhelyekkel operált, de a látványvilága elég meggyőző volt, nem is csoda, hogy két jelöléssel vág neki a vasárnap esti Oscar-gálának. A rendezőt a hírek megjelenése után egy rendezvényen a Collider magazin kérdezte, és az alábbiakat mondta el:

Épp szünetet akartam tartani, és elkezdtem írni a következő ötletemet egy filmhez, de ez az egyetlen olyan film, ami miatt mindent eldobok, akár egy követ, és belemerülök a feladatba. Imádom a Jurassic Park-ot. Szerintem az első egy filmes remekmű… Szóval ez a lehetőség olyan számomra, mint egy álom. És Frank Marshall-lal és a Universal-lal, valamint a forgatókönyvet író David Koepp-pal együtt dolgozni, mind legendák. Szóval nagyon izgatott vagyok.”

Vélhetően a Jurassic World 4. (merthogy többnyire így emlegetik a filmet hivatalosan) nem egy börtönszigeten fog játszódni, de valószínűleg egy jól körbehatárolt területen, ami akár lehet ismét Isla Nublar vagy Isla Sorna szigete is! A hírek szerint pedig a film főhőse egy hölgy lehet.

tlw1996.jpgSteven Spielberg és David Koepp 1996-ban, Az elveszett világ: Jurassic Park forgatásán

Az elmúlt napokban-hetekben egy spekuláció is született a film címéről: Jurassic City. Ezt én személy szerint már csak azért is tartom elképzelhetetlennek, mert még 2015-ben készült egy alacsony költségvetésű, a Jurassic-filmeket másoló B-film ugyanezen címmel, a Universal pedig valószínűleg tisztába van ezzel és véletlenül sem szeretnék, ha erre a szörnyű filmre asszociálnának a nézők.

Sajnos további konkrétumok nem ismertek, sem a szereplőgárdáról (bár ha valóban kisebb léptékű lesz a film, valószínűleg túl sok szereplővel sem számolhatunk), sem a stábról (csak remélni tudom, hogy a World-filmek zeneszerzője, Michael Giacchino marad a franchise mellett), de immáron hivatalos, hogy a forgatást nyáron kezdik el, Angliában!

sky_2.jpg

Mint ismert, a Jurassic World: Világuralom forgatására is Angliában, a Pinewood Studios-ban került sor (miután a koronavírus-járvány miatt végül számos, tervezett eredeti helyszínen maximum a második stáb dolgozhatott). Az új filmet viszont nem itt, hanem a 2022-ben átadott vadonatúj stúdiókomplexumban, a Sky Studios Elstree-ben forgatják. Erről maga Edwards is beszélt a napokban, mi szerint az új stúdiókomplexum, valamint az új, rendkívüli adókedvezmények miatt még több hollywoodi produkció érkezhet a szigetországba, és mint brit filmes, ez számára különösen örömteli fejlemény. De a jól értesültek szerint Hawaii-ra is visszatérhet a franchise, legalább néhány külső felvétel erejéig, tovább erősítve a szigetes teóriát is!

Remélhetőleg márciusban azért már több, hivatalos bejelentés is érkezik a stúdiótól, valamint igencsak esedékes lenne végre egy előzetes is a Káoszelmélethez, bár a Netflix gyakorlatát ismerve erre maximum a bemutató előtti hónapban kerülhet sor - korábban júniusi premierről lehetett hallani, de most már a májusi megjelenésről is egyre többet olvasni! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2418349285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása