2023. május 29. 19:20 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Dr. Alan Grant Tactical Claw Pack

dralangrant.jpg
A Jurassic Park 30. évfordulójának alkalmából a Mattel a 93 Classic Collection keretein belül a régi, Kenner figurák világát idézte fel négy szettel - ezúttal az egyik főszereplőt is tartalmazó szettet van szerencsém bemutatni.

Amikor a Kenner 1993-ban elárasztotta a játékboltok polcait a Jurassic Park-hoz kapcsolódó akciófigurákkal, azért a legtöbb karakter (és dinoszaurusz) figurája nem volt teljesen pontos, előbbiek esetében a szereplőkre hajaztak kevésbé a figurák, utóbbiak esetében pedig a dinoszauruszok színei tértek el itt-ott. Dr. Alan Grant alakja azonban meglehetősen pontos lett már 30 évvel ezelőtt is, főleg ami a szerelését illeti, hiszen a kalap, a kék póló és a nadrág színe is pontosnak volt mondható - ez olyan szereplőkről nem mondható el, mint Dennis Nedry vagy Tim Murphy. 

kennersera.png

Természetesen az akciófigurák számos kiegészítőt kaptak, amelyeknek már semmi köze nem volt a filmhez, de a gyerekek fantáziája szárnyalhatott, és most ezt az életérzést is célozta meg a Mattel a főszereplőről készült figuraszettel. Érdekes adalék, de aki követi a blogot, hallhatott is már róla, a kocsival és Ian Malcolm szettjével együtt szinte nálunk jelent meg először a világon ez a gyönyörű sorozat.

A doboz design-ja is már a 90-es éveket idézi a gyönyörűen megrajzolt jelenetképpel, amelynek színvilága is a Kenner világát idézi - annak idején Alan és a többi ember is olyan bliszteres kiszerelésben jelent meg, mint manapság a Mattel legtöbb figurája, de sokkal látványosabb az egész megjelenés ezzel a teljesen zárt dobozzal. A hátoldalán már a doboz tartalmáról készült fotókat tartalmazza, és ahogy a T. rex és a felderítő kocsi esetében, a sorozat további figuráit is beharangozza. 

box06_6.jpg
A dobozt kibontva viszont nem tárul azonnal a szemünk elé a tartalom, a figurák és kiegészítők ugyanis egy-egy barna tasakba zárva pottyannak elő - ez a fajta csomagolás egyre jobban terjed, a játékgyártók igyekeznek visszaszorítani a műanyag csomagolóanyagok felhasználását, így a tasakok is újrahasznosított papírból készültek.

Alan Grant figurája egészen bámulatosan idézi meg a régi Kenner figura színvilágát, de azért már filmhűbb a felső ruházat, egy hangsúlyos ezüst cipzárral, viszont a nadrág színe távolabb van a Kenner-es változattól, de figyelemreméltó, hogy a térdvédő ugyanúgy megvan, csak jó Mattel szokás szerint külön festés nélkül... 

kennervsmattel.jpg

Mivel sajnos nincs meg a régi Kenner-figura, így egy összevágással tudtam őket egymás mellé helyezni.

alanface.jpg
A figura arca a Mattel korábbi figuráin alapul, így az természetesen sokkal inkább Sam Neill-es, mint a 30 évvel ezelőtti változat, de ami igazán érdekes, főleg ha a Legacy és Hammond Collection figurák mellé rakjuk, hogy mennyivel szebbnek tűnik az arc. 

alans_1.jpg

Ami viszont érdekes, az az, hogy ha csak egy kicsivel is, de kisebb ez az új Alan figura mint a korábbiak. Ennek valószínűleg viszont nincs köze ahhoz, hogy esetleg kényelmesebben beleférjen a felderítő kocsiba, talán csak így akarták kihangsúlyozni a retro jellegét a figuránk.

alanexp1.jpg

Viszont amíg a Kenner elhalmozta az emberfiguráit a különböző, fantáziaszülte kiegészítőkkel, addig a Mattel eddig ha kiegészítőről volt szó, azok a filmes eszközökön alapultak - most viszont örömmel idézték meg a 30 évvel ezelőtti különleges fegyvereket, és láthatóan nagy örömét is lelhette benne a tervezőcsapat. 

alanvest.jpg

Alan-re még egy mellény adható fel, valamint egy távcső, ez utóbbi is főhajtás a régi Kenner figura előtt, amelynél a figurára, elmozdíthatatlanul került fel az. A képeken észrevehető, de a figura jobb karja valamilyen oknál fogva, gyárilag távolabb állítható csak a testtől - láttam már olyan megoldást, hogy házilag próbálták rendbe hozni, engem viszont különösebben ez nem zavar.

A kék színű négyágú kampót kilövő szerkezet az 1993-as Ellie Sattler figurához megjelent fegyvert idézi meg, míg a dinoszauruszokat megragadni képes fegyvert főképp a törölt, 1994-es Dino Trackers figurához kiadott szerkezetre emlékeztet. Mind a kettő elég ormótlan, de a retró hangulatot tökéletesen hozzák.

Amíg azonban három évtizeddel ezelőtt csupa kicsi, kölyökjellegű dinoszaurusz járt az emberek mellé, a Mattel egy nagyobb szauruszt is társított a paleontológus mellé: egy Gallimimust. 

Amelynek festése ismerős lehet, korábban már bemutattam egy hasonló festésű figurát, amely már akkor is a Kenner-es régi figura színvilágát idézte meg direkt módon, és ezt most hatványozottan igaz is, nem mellesleg ez már egy stabilabb lábon álló figura.

gallihead1.jpg

gheadgif.gif

gallis.jpg

A figura festése is sokkal szebb, mint a korábbi változat, és  a fej kidolgozottsága is jobb, látszik, hogy korábban már jelent meg egy gyűjtőknek szánt Hammond Collection Gallimimus, így többet ki lehetett immáron hozni a Galli-ból.

Kiegészítőként egy szájkosár és kézbilincs is tehető az állatra, külön pedig egy lábbilincs is - ismét zseniális tisztelgés, ráadásul tökéletesen passzolnak is, és ami a legfontosabb: elég jól is mutatnak a figurán.

Persze a régi éra előtt tisztelgésül egy kölyök dinoszaurusz is került a dobozba, Alan-hez illően egy Velociraptor - amelynek ugyan a színe semmit sem idéz meg, ami akár a Kenner-érában megjelent volna, de figyelemre méltó a kidolgozottsága a figurának.

raptorhead.jpg

Szerény véleményem szerint pedig sokkal jobban sikerült ez a kölyök Velociraptor, mint a tavaly több szetthez is járó Beta figura! 

A doboz mérete is szép nagy, a tartalom is ehhez mérten is bőséges, ennyi kiegészítőt és figurát egyben nem igen kaptunk eddig.

A Mattel immáron ötödik éve gondozza a Jurassic-franchise játékjogait, és habár előfordulnak gyártási hibák - hol nem, összességében mégis rendkívül elégedettek lehetünk, az idei 30. évfordulóra kiadott négy új szettel pedig bizonyították, tudják mi kell a rajongóknak, reméljük, további retro szettekkel is megörvendeztetnek minket.

redrex_2.jpg

Mint azt már az elején is említettem, meglepő módon Magyarországon előbb volt a felfedező kocsi és a két ember-szett elérhető, mint bárhol máshol a világon (az új Red Rex is elég gyorsan jött, de ott az angolok kaptak először készletet). Jelen pillanatban is számos játékbolt kínálatában megtaláljuk a négy csodás szettet, az én példányom ismét a Bűbáj webjátékboltból érkezett.

bubaj_10.jpg

Hamarosan pedig, talán nem nehéz kitalálni mivel, de újabb bemutatóval érkezem. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4218133246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása