2022. december 29. 00:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Dr. Sarah Harding & Stegosaurus Pack

sarahharding.jpg

Végül még épp időben, Az elveszett világ: Jurassic Park 25. évfordulójának évében sikerült szert tennem erre az idén megjelent, különleges kialakítású Legacy Collection szettre, amely a film egy emlékezetes jelenetét idézi fel. Idei utolsó termékbemutatóm a tovább mögött.

A Jurassic Park bemutatásának 30. évfordulójának kapujában, idén ünnepelte 25. évfordulóját Az elveszett világ: Jurassic Park. Steven Spielberg filmje ugyan sem bemutatásakor, sem azóta nem érte el elődje népszerűségi szintjét, legalábbis mérhetően, számomra mindig is a franchise-on belül az egyik legkedvesebb film, hiszen 10 évesen már moziban láthattam, amint a dinoszauruszok megelevenednek a vásznon. A folytatásfilmek aranyszabályait betartva minden aspektusból többet és hangosabbat kaptunk. Ugyan John Hammond szerepében Lord Richard Attenborough csak vendégszerepelt, a főszerepben Jeff Goldblum lubickolhatott ismét Dr. Ian Malcolm szerepében. Az ő karakteréhez kapcsolódik szorosan az új női főszereplő, Dr. Sarah Harding paleontológus, akit az azóta méltán Oscar-díjjal jutalmazott Julianne Moore keltett életre.

sarahh.jpg

A film bemutatásakor - a Jurassic Park kapcsán megjelent, Kenner-féle figurák sikerének okán is - még több merch-termék öntötte el a piacot, és természetesen egy sor új játékfigura is kiadásra került. Néhány karakter pedig meglehetősen filmhűbb is lett, mint a négy évvel korábban megjelent figurák. Amikor a Mattel megszerezte a Jurassic-franchise jogait 2017-ben, életre hívták a Legacy Collection sorozatot is, így nem csak az akkor aktuális Bukott birodalom, majd később a Krétakori tábor és a Világuralom kapcsán jelent meg rengeteg figura, de a korábbi filmek szereplői és emlékezetes járművei is megelevenedhettek.

Eddig többnyire a Jurassic Park kapcsán kaptunk megjelenéseket, alig akad olyan szereplő, legyen az ember vagy dinoszaurusz, akiről ne készült volna már Legacy figuraváltozat, idén pedig, a kerek évfordulónak is köszönhetően, Az elveszett világra is nagyobb hangsúlyt fektettek: már bemutattam korábban a Roland Tembo-t és a befogók terepjáróját magába foglaló szettet, ezúttal pedig Dr. Harding és két dinoszaurusz különleges kiadását vehettem kézbe.

Jó érzékkel a tervezők pedig egy egészen különleges, rendkívül színvonalas csomagolással rukkoltak elő:

A Hammond által küldött megfigyelő csapat csuklós buszát idéző díszdobozból ugyan nehezebben szemrevételezhető Sarah és a két, a film által ihletett Stegosaurus figurája, nálam túl sokáig nem is rejtette őket azért a csomagolás.

boxin.jpg

A paleontológus figurája természetesen tökéletesen visszaidézi a filmbéli megjelenést: a vékonyka, drapp farmerkabát, a vörös V-nyakú póló és az olajbarna nadrág, valamint a barna cipők is nagyon jól eltaláltak, de még a kendő is megfigyelhető Sarah nyaka alatt. 

Tény, ami tény, a Kenner-féle figurák arcvonásai messze voltak az őket megformáló színészekétől - ez többnyire annak is betudható, hogy a figurákat már azelőtt elkezdték legyártani, hogy egyáltalán pontos szereposztás ismert lett volna. A Mattel-nél viszont engem még mindig, évre évre lenyűgöznek, mennyire pontosan visszaadják a figuráknál az ismert színészek arcvonásait (de valljuk be, ez azért nem mindig sikerül).

sarahface.jpg

Nálam mindenesetre Sarah Harding figurája egész biztosan Top 3-as, minden aspektusában tökéletesre sikerült. Kiegészítő gyanánt egy fényképezőgépet, vélelmezhetően egy Nikont akaszthatunk a figura nyakába (de nem azt, amit Nick-től kapott, mivel az az ikonikus Nikon F5 volt, amely könnyűszerrel felismerhető). A filmben is hangsúlyos, és kétszer is életet mentő "mázlitatyó" ugyan elmaradt, de talán ezt egy későbbi megjelenésre tartogatják. 

nikon.jpg

Míg Roland Tembo esetében egy nem éppen a karakterhez illő, fiatal Parasaurolophus figura járt, addig a film egyik legjobb jelenetét megidézendő, két Stegosaurus kapott helyet a dobozban:

pack2.jpg

A felnőtt Stegosaurus és kicsinye, akiről évek múltán derült ki, hogy a stáb a forgatás során Claire-ként hivatkozott... Ez utóbbi figura ráadásul ugyancsak újdonság, hiszen korábban a hagyományos játékvonalon nem készült kölyökváltozat a Stegosaurus-szhoz.

Más, a Mattel-től megjelent fiatal példányhoz hasonlóan ugyan "Claire" is picivel talán nagyobb, mint kellene, de tényleg nem annyira zavaró vagy feltűnő a nagyobb méret, ugyanakkor a nagyobb méret miatt még szebben is tudták kidolgozni a kis Stegosaurus figurát. 

babystego7.jpg

Különösen pontos és kifejező az állat feje és a szeme, tekintete. 

babystego0.jpg

A szokott módon, a lábak mozgathatók, valamint az egész fej, a nyak és törzs találkozásánál kialakított gömbcsuklós megoldásnak köszönhetően, szerencsére mind több figura esetében találkozhatunk ezzel a megoldással.

babyhead.gif

A festést illetően a barna színnel a játék tervezői dobták fel a figurát, mert amúgy a filmben a zöld különböző árnyalataiban pompázik a kölyök, de ez nem is von le semmit a figura érdemeiből. Megkockáztatom, a legjobban sikerült kölyök példány a Mattel-től.

clairesarah.jpg

A felnőtt Stegosaurus pedig történetesen ugyanezen színpalettán osztozik, persze nagyobb felületen és részleteséggel. Mondanom se kell, pontosabban is idézi a filmes változatot.

Maga a dinoszaurusz formája, kialakítása ismerős lehet, mert a négy évvel ezelőtt megjelent alap Stegosaurus figurát festették újra, egy pontosabb festéssel azonban még drámaibb a különbség. Nyilvánvaló, hogy ha a gyártó nagyon szerette volna, már 2018 óta minden filmes állat pontos festést kaphatott volna, de akkor nem lenne mit eladni négy év után is...

A Dino Escape játékvonalon tavaly megjelent Mega Destroyer Stegosaurus figura esetében is hasonló színpalettáról dolgoztak, de abban az esetben nem csak a feature-ön újítottak, a hajlítható törzzsel, de a fej is nagyobb, részletesebb kidolgozású. Ezzel a Legacy figurával együtt viszont most már az is rájuk fogható, hogy a faj hím és nőstény példáját tükrözi a két figura.

family_2.jpg

Sajnos csak most hasított a felismerés belém, hogy a tavalyi, szenzációs Stegosaurus figura bemutatója annak idején elmaradt, ennek pótlására 2023-ban sor kerül! 

head_1.gif

Természetesen az egyik háti lemez lenyomásával pedig a farokrész is mozgatható oldalirányba, csakúgy mint a korábbi változat.

tail.gif

A Mattel-nél most is és az elmúlt négy évben is, a Jurassic World-filmekben látott ábrázolást követik, holott Az elveszett világban debütáló faj esetében a farok nem párhuzamos a talajjal, hanem magasabban tartja azt az állat. Ez utóbbi testtartás az, amit a tudomány pontosabbnak talál, de a mai napig előszeretettel ábrázolják a Stegosaurus csontvázakon a farokrészt a figurán is látható módon. Ez is egy olyan pontja a paleontológiának, ahol még nincs teljes bizonyosság. 

Természetesen, mint minden idei (és jövő évi) figura esetében, a mobil applikációban beolvasható kód mind a kölyök, mind a felnőtt példány esetében egy-egy preparált háti lemez kihúzásával érhető el:

babyapp.gif

app.gif

Habár idén nem kis meglepetésre néhány, kisebb méretű, Legacy figura elérte a magyar piacot is, az ehhez a szetthez hasonló nagyobb kiadásokat még mindig külföldről kell beszerezni, így tettem szert én is erre a gyönyörű kiadásra. Talán 2023-ra változhat a helyzet, mert a hírek szerint esély van rá, hogy a Mattel eltörli az egyes figurasorozatokra szóló kizárólagos terjesztési jogokat egyes bolthálózatok javára - vagyis megnyílhat a nagyobb kínálat a magyar üzletek számára is, ha igaznak bizonyul ez a szóbeszéd.

Az idei év igencsak mozgalmasra sikerült, köszönhetően a Krétakori tábor utolsó évadának, de főképp a Jurassic World-trilógia zárásának, a Világuralomnak hála. És habár egyelőre nagy csend honol a Universal háza tájékán, biztos vagyok benne, nem sokáig üldögélnek a stúdió egyik legsikeresebb filmsorozatán, főleg, hogy a Jurassic Park 30. évfordulóját ünnepeljük, remélhetőleg ez többek között újabb mozis vetítésekkel is párosul.

 30th.png

Mivel mostanság nem minden alakul úgy, ahogy előre elterveztem, ezért nem biztos, hogy még ebben az évben, de sor kerül egy nagyobb összegzésre is az évet illetően, nem csak 2022, de az újév vonatkozásában is! Köszönöm, hogy sokan velem tartottak ebben az évben is, és remélem, jövőre is elég sok tartalommal tud jelentkezni a blog is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9118008570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása