2023. április 02. 19:01 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Electronic Real Feel Tyrannosaurus Rex

rexx.jpg

Váratlan dolog történt nemrég: Anglia után ugyanis nálunk jelent meg először a Kenner klasszikus, 1993-as figurái előtt tisztelgő új figuragyűjtemény mind a négy tagja, megelőzve ezzel többek között az amerikai piacot! Első alkalommal mi mást is mutathatnák be elsőkézből, mint a klasszikus "Red Rex" modern változatát.

Ugyan már 1977 előtt is próbálkoztak a stúdiók filmekhez és sorozatokhoz kapcsolódó játékfigurák piacra dobásával, az igazi áttörést a Star Wars kapcsán megjelent figurák jelentették, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a franchise dollármilliárdos üzletté vált. Onnantól fogva több kevesebb sikerrel, más stúdiók is egyre bátrabban ontották a műanyag figurákat a világra, így 1993-ban a Kenner-t érte a felkérés, hogy műanyag figurába öntse a Jurassic Park szereplőit, embereket és dinókat egyaránt, és persze néhány járművet is. A tervezést már valószínűleg azelőtt elkezdte a cég, hogy egyetlen képkockát is leforgattak volna a filmhez, a legtöbb szereplő így azért nem is kapott túl pontos megjelenítést, és a dinoszauruszok design-jai sem pontosak, a színeket pedig inkább Michael Crichton regénye alapján álmodták meg.

kenners.jpg

A maga idejében is nagy sikert arattak ezek a Jurassic Park figurák, az azóta eltelt 30 évben pedig töretlen az érdeklődés irántuk. A rendszerváltás utáni Magyarországon is már kaphatók voltak ezek a figurák, az akkori fizetésekhez képest azért nem kevés pénzért (a Játékok a polcról blog épp nemrégiben vizsgálta is többek között ezen figurák árképzését egy rendkívül informatív bejegyzésben: Játékárak akkor és most 2. rész). Néhány éve sikerült nekem is először beszerezni a klasszikus vörös T. rex figurát, amelyet aztán be is mutattam három évvel ezelőtt (Jurassic Newsworld: Retró Termékbemutató - Kenner Tyrannosaurus Rex), a Mattel pedig az idei évben a 93 Classic Collection sorozat keretein belül eddig 4 kiadással idézte meg a 30 év ezelőtti játékvonalat, így a Tyrannosaurus rex figuráját is.

kennerbox.jpg

Már rögtön a figura csomagolása, box designja is az 1993-as kiadást idézi színeiben, de még betűtípusában is, igaz míg 30 évvel ezelőtt egy teljesen zárt, ablakos dobozban került ki a boltok polcaira a T. rex (és legendás hibát elkövetve, a doboz némileg rövidebb, mint maga a figura, ezért a farokrész meg is tört), addig a Mattel-nél már megszokott, nyitott kialakítást kapta az Electronic Real Feel Tyrannosaurus rex, és már így is jól megcsodálható, megtapogatható a figura. Bámulatos, de a doboz hátulja is a régi Kenner csomagolást idézi, a sorozat további figurái is hasonló módon kerültek feltüntetésre 30 évvel ezelőtt. Igaz abban valószínűleg lesz eltérés, hogy a számunkra elérhető figurák a nemzetközi csomagolást kapták, ezért a sok nyelvű tájékoztató feliratok, ami miatt viszont kisebbek a hátoldalon a képek, míg az USA verzió valószínűleg nagyobb képekkel jelenhet meg (mert hogy az amerikaiak még mindig csak várják a megjelenést).

Festésében ugyan az eredeti figura nem ennyire erősen vörös árnyalatot kapott, de a csíkok, foltok is egyértelművé teszik a hasonlóságot, ahogyan a sárga alhasi rész is. De egy átfestéssel nem elégedett meg a Mattel: az 1993-ban kiadott példány, majd az 1997-ben megjelent másik két Tyrannosaurus rex figurához (és még hány másikhoz) hasonlóan, nem teljes egészében műanyagból készült a figura, mint az elmúlt 5 évben megjelent T. rex figurák, hanem gumiborítást kapott a figura!

upper_3.jpg

Ugyan az eredeti figura az orrtól a farok végéig megszakítás nélküli bőrt imitáló borítást kapott, és így illesztések sem voltak, csak a karok készültek műanyagból, illetve alig észrevehető átmenetben a lábak is. A Mattel-nél a fejrész a szokott módon műanyag (de ragasztással illeszkedik a testhez), és a mellső végtagok mellett a lábak is, viszont a nyak, a test és a farok is teljes egészében puha műanyagból készült. Igen kellemes a tapintás, és a gyártótól megszokott erőteljesen texturált a figura.

A fejrész azért is készülhetett műanyagból (és dolgozta is át erre a kiadásra a Mattel, ez főleg az alsó állkapocs kapcsolódási pontjánál vehető észre), mert így tetszés szerint állítható az állkapocs nyitása, míg 30 évvel ezelőtt a nyakrészt kellett összenyomni, hogy kitátsa száját a figura. 

De amíg a Kenner változat esetében a test oldalát kellett összenyomni, hogy aktiváljuk a hangot (amely egyetlen hangeffekt volt, és az sem éppen filmes), addig az új változatnál a lábak között helyezték el a gombot, amellyel négyféle, a korábbi T. rex figuráknál már megszokott hangeffektek aktiválhatók. Hogy miért nem a dinoszaurusz oldalába helyezték el ők is a gombot? Ebben markáns eltérés van a két figura között, és ez az új változat javára válik!

chompgif.gif

Ugyanis a Mattel átvette az 1997-ben megjelent Bull T. rex figura feature-jét: az új Red Rex is képes lenyelni kisebb figurákat, vagy akár egy embert! Ilyen akcióval találkozhattunk már korábban is a Mattel-nél, az Indominus rex esetében, míg a tavaly megjelent, Világuralomhoz kapcsolódó Thrash 'N Devour Tyrannosaurus rex is képes ugyan elnyelni egy figurát, de lenyelni már nem. Annál a figuránál viszont úgy oldották meg a nyelés lehetőségét, hogy különösen széles a T. rex feje, ezt a hibát viszont nem követték el újra:

bitegif.gif

És akárcsak az inspirációt adó Bull Rex esetében, itt is egy bevágáson keresztül távolítható el utána a figura, nincs műanyag csapóajtó.

belly.jpg

A figura feje természetesen a szokásos Mattel színvonalat hozza, mint fentebb említettem, az alsó állkapocs kapcsolódási pontja más, mint megszokhattunk, túl nyúlik a felső állkapcson, de a festésnek is köszönhetően, ez nem annyira feltűnő. Külön öröm számomra, hogy az állkapocs is tetszés szerint nyitható, ezt hiányoltam eddig a legtöbb nagy testű ragadozó dinoszaurusz figuránál.

bite2gif.gif

A mellső végtagokon Mattel hagyományként, a karmok sajnos nem festettek, szerencsére a lábak esetében viszont ezen nem spóroltak, igaz azok továbbra is a megszokott módon, kissé méretesek - és igaz, hogy a rérebbi figura lábfejei arányosak, de valószínűleg nem is tudnák megtartani a figura súlyát, ha a törött farok miatt nem arra támaszkodna igazából a Rex.

terpeszgif.gif

A tagolás mentes test egyébként nem jelenti azt, hogy ne lenne jobban mozgatható a figura, sőt: a nyak és a farok rész is vízszintes és függőleges irányba, akár 90 fokot bezárva is behajlítható, igaz nem tartja úgy magát a figura. Nem lepne meg, ha pár éven belül a Mattel előrukkolna egy olyan megoldással, hogy a figurák nagyrésze ugyanezen gumis anyagból készül, míg belül állítható jointok segítségével már tényleg bármilyen pózba beállítható lenne egy-egy dinoszaurusz. Valószínűleg ez a jövő...

alangrant_3.jpg

Természetesen a Red Rex méretében nem a Kenner, hanem a Mattel többi figurájának a méretarányaihoz passzol, de az, hogy nem csak egy meglévő modellt festettek át, hanem a bőrszerű kialakításra is nagy figyelmet szenteltek, igazán egyedivé, és ami a legfontosabb, nagyon menővé és tiszteletteljessé teszi a figurát.

kennerup.jpg

Ahhoz képest, hogy az 1993-as figura robosztusabb, és más méretarányt is képvisel mint azon a vonalon minden figura, például hosszában majdnem egyezik a két figura.

Jelenleg a figura a Bűbáj webjátékbolt kínálatában található meg, de a Gyerekzsibi oldalon elérhető szintén, a Felderítő kocsi és Alan és Ian figuraszettjével együtt, és ezekkel a megjelenésekkel már Angliát is veri a magyar piac (igaz azóta egy német, de magyar nyelvű változattal is rendelkező webshopban kaphatók azok is, az Alza-n), az Egyesült Államokban pedig továbbra is csak előrendelhetők a figurák!

Az idei év eddig elég ígéretes, ugyan a kisebb méretű figurák valamiért elkerülték eddig a hazai boltokat, majd minden másik figura megérkezett, sőt, első alkalommal, a nagyobb méretű, de kevésbé artikulálható basic figurákból is már kapható itthon néhány darab. No és persze a néhány Hammond Collection és most a 93 Classic figurák meglepetésszerű megérkezése is azt jelzi előre, talán az idei évben tényleg több törődést kap a nemzetközi piac a Mattel-től.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7818091348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réj Párlör 2024.01.29. 10:43:44

Auchan online shopban 20 ezer Ft, szerintem benevezek rá :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2024.01.29. 19:09:22

@Réj Párlör: Az elég jó ár érte, szerintem érdemes megvenni - gyönyörűen visszaidézi a klasszikus Kenner-változatot, és nekem nagyon tetszik, hogy tényleg egyben van az egész figura, nincsen széttagolva.
süti beállítások módosítása