2020. április 13. 21:16 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Retró Termékbemutató - Kenner Tyrannosaurus Rex

redrex_1.jpg

Habár szép lassan a hazai boltok kínálatában is felbukkannak a Mattel idei játékvonalának figurái, egyelőre még nem tudok bemutatni egyet se, de hogy ne maradjunk tartalom nélkül, néhány régebbi Jurassic Park figurát fogok az új sorozatomban bemutatni.

Kezdésnek pedig itt is az 1993-as Kenner játékvonal legnagyobb dinoszaurusza, az elektronikus Tyrannosaurus rex, rajongói körökben Red Rex. Néhány éve sikerült csak megszereznem, eredeti csomagolás nélkül, így csak más felvételével tudok ékeskedni a doboz designt illetően:

box2_4.jpg

A dinoszaurusz roppant, 60 centiméteres hossza viszont nem várt problémát is okozott a Kenner-nek, ugyanis a doboz kisebb lett, mint maga a figura, éppen ezért látható egy törés a farok részen, amely minden eredeti figura sajátja. Mivel gumiból készült a figura nagy része, ez valamelyest korrigálható.

Ezt a kellemetlenséget leszámítva viszont a figura maga gyönyörűen kidolgozott, és ehhez adott is volt minden feltétel, hiszen egyenesen a filmbéli dinoszauruszokat életre keltő Stan Winston Studio készített a Kenner számára egy modellt, amelyről aztán megmintázhatták a gumi és műanyag ötvözéséből megszülető dinoszauruszt. Ez az 1:16-os méretarányú modell volt annak a prototípusnak is az alapja, amelyről ez a ritka katalógus felvétel készült, még a végleges játékfigura elkészülte előtt:

cardback.jpg

A JPToys oldalán, amely igazi kincsesbánya a rajongók számára, az alábbi felvételek is elérhetőek, az eredeti prototípusról:

 

A gyártó azért sokat finomított a részleteken, hogy könnyebben kerülhessen tömeggyártásra a figura, és a filmszerű festést sem tartották meg, inkább a regénybeli megjelenést preferálták: vörös alapon fekete csíkok és foltok kerültek a figurára, valamint az alsó állkapcson és a dinó hasán zöldes színt kevertek ki, a szemek pedig sárgák, ahogy a filmben is.

A dinoszaurusz maga javarészt gumiból készült, aminek tapintása rendkívül kellemes, a doboz szerint "realisztikus dinoszaurusz bőr", amely természetesen nem tudható, milyen is volt valójában. Az apró ráncok, bőrhibák is mind csak erősítik a valósághű kialakítást.

009_6.jpg

A karok műanyagból készültek, és vállból mozgathatóak, a kéztartást is az eredeti modellről örökölte a Rex, amely nem éppen valóságszerű. A lábak szintén műanyagból készültek, legalábbis térdig, afelett ugyanis, hasonlóan az egész testhez, már gumírozott a figura, és nem is mozgathatóak a lábak (ugyanakkor véleményem szerint ez a Jurassic játékok legszebben megvalósított kialakítása T. rex nagyságú ragadozó dinoszaurusz esetében). A bal combon kapott helyet a hivatalos JP márkajelölés, a 9-es szám a figura sorszámát jelöli a sorozatban. Ez a fajta "billog" egészen a 2015-ös figurákig alkalmazott volt a Jurassic játékok esetében, a Mattel már a figurák talpát látta el jelöléssel.

A lábfejek is az eredeti modellről lettek mintázva, ellentétben a Mattel figurák talpaival, amivel viszont stabilittási problémák alakultak ki a figura kapcsán, még „szerencse”, hogy a farok rész törése miatt az megtámasztja a testet, lehet ezért is szándékos volt a farokrész ilyen módon való kialakítása?

Két hangeffekttel látták el a figurát: az egyik akkor aktiválható, ha keményebb tárgynak, talajnak ütköztetjük a lábakat, ekkor olyan hangok aktiválódnak, mintha épp járna a zsarnokgyík király, míg a másik hangeffektet egy gombbal lehet aktiválni:

Joggal merül fel a kérdés: hol a gomb? A hang aktiválásának módja az egyik legelegánsabb megoldások közé tartozik, még 27 év távlatából is bámulatos: mivel a dinoszaurusz teste gumiból készült, a dinó hasát kell két ujjal összenyomni, ott érezhető a gomb bal oldalt, amellyel bömbölő hangot hallat a figura illetve ezzel egy időben a száját is valamelyest kinyitja a T. rex, de még nagyobbra tátja, ha a nyakát nyomjuk össze.

Maga a hangeffekt ugyan nem épp a legfilmszerűbb, de 27 év távlatából is elég jól szól. És ha már az idő: habár én is csak pár éve szereztem be a figurát másodkézből, a rendkívül jó állapota miatt vélhetően vigyáztak is rá, így tökéletesen működik az elektronikája is, de ott ahol rendszeres igénybevételnek volt kitéve gyerek kezében, ott az elektronika nagyobb eséllyel már nem működik, ugyanis rendkívül sérülékeny volt, főleg ha a lépés hangeffektet akarták aktiválni a gyerekek. Ezért is nagy kincs egy hangeffektre képes példány beszerzése.

A 2015-ös Hasbro-féle játékvonalon is próbálkoztak pár gumírozott figura kialakításával, ám azok már 2-3 évvel később, akár a bontatlan csomagolás ellenére is, elkezdtek repedezni, szétrohadni a gumi részek, vélhetően nem a megfelelő minőségű anyaggal dolgoztak, a Kenner figurák szerencsére ilyen hibával nem rendelkeznek, talán csak egynek vannak illesztésbeli problémái (egy Stegosaurus-sznak). Köszönhetően egyébként ennek a gumis kialakításnak, a teljes figura egyben van, nincsen gomb, sem a testrészek tagoltsága nem jellemző a figurára, csak a mellső végtagok mozgathatók.

A közel hatvan centiméter hosszú és 20 cm magas figura volt a Jurassic Park játékvonal legnagyobb dinoszaurusz figurája, egyedisége pedig abban is megmutatkozik, hogy bár 1994-ben több figurát és járművet is piacra dobtak újrafestéssel, második szériában, a T. rex nem jutott erre a sorsra. Legalábbis ez a fajta figura.

Minthogy egy 1993-as figuráról van szó, beszerzése ma már csak hirdetési oldalakról, szerencsésebb esetben akár piacról lehetséges, de többnyire csak az eredeti doboz nélkül, és így is 25 ezer forint kezdődik a figurák átlagára, és nem is biztos, hogy ez működő példányt jelent, egy bontatlan példányért már szinte biztosan egy hat számjegyű összeget kell leraknia a vásárlónak az asztalra!

classic-jurassic-kenner-ad.jpg

A roppant figura, bár a festése nagyon elüt a filmbéli változattól, a mai napig az egyik legszebb figurának számít a Jurassic Park játékok terén, és csodásan fest a Mattel T. rex-szével együtt is, 27 év után:

A Kenner kevésbé helyezte a hangsúlyt a méretarányokra, így sem a dinoszauruszok, sem az emberek, sem a járművek sem feltétlen méretarányosak, szemben a Mattel figuráival, így fest a Red Rex és Ian Malcolm figurája az új változatokkal összevetve:

t03.jpg

A blogon további régi figurák bemutatása is várható a továbbiakban, és remélhetőleg hamarosan egy újabb Mattel figuráról is születik írás, és ahogy akad fejlemény a felfüggesztett Jurassic World: Dominion forgatásáról, arról hírt adok! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4915610426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása