2023. január 02. 21:21 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: A Captivz 30. évfordulós sorozata és egyebek

captivznews.jpg

Beköszöntött 2023, ami nem csak egy új lapot hozott, de idén 30 éve, hogy bemutatásra került a filmtörténeti mérföldkőnek számító Jurassic Park. A Mattel még nem fedte fel a lapjait, de biztosak lehetünk benne, hogy számos új és újracsomagolt-újrafestett figurával örvendeztetnek meg minket. A tovább mögött rögtön egy, az óév végén kiszivárgott fotókon mutatkozik be a gyártó eddigi legnagyobb figurája, de a bejegyzés többnyire a Captivz 30. évfordulós szériájával fog foglalkozni.

Párszor már én is említettem a blog hasábjain, hogy a Mattel első számú összeszerelő üzeme Mexikóban található, ezért fordulhat elő, hogy rengeteg figura először ott bukkan fel, sőt, ott még a boltok polcaira is kikerült néhány olyan megjelenés, amelyet aztán a gyártó törölt, elsősorban a slime-al megbolondított kiadásokra gondolok itt.

Egy vélhetően mexikói lakásban készültek a fotók a Mattel idei legnagyobb(?) dobásáról, a Mamenchisaurus figurájáról:

img_5919.png

A valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszáról egy teljes példány sem bukkant még elő, de a megtalált maradványok alapján valószínűsítik, hogy akár a 35 méteres testhosszt is elérhette egy kifejlett példány. A Jurassic-franchise-ban viszont csak futólag bukkant fel a faj: Az elveszett világban, a dinoszauruszokat befogni szándékozó InGen zsoldosok cikáznak a hatalmas sauropodák között, egyikük majdnem agyontapos egy motorost is. 

mamenchisaurus.jpg

Mivel tényleg csak futólag bukkannak fel, és a perspektíva is olyan, a fejét például alig kivehetően láthatjuk - épp ezért is volt szenzáció, mikor nem olyan rég előkerült egy fotó a Stan Winston Studio archívumából egy Mamenchisaurus fejéről készült makettről:

img_5921.png

Mivel a Mattel szorgalmasan hozza el a filmes és nem filmes fajok figuráit, sokan várták már a franchise legnagyobb állatáról is a figurát, amely nem is fogja meghazudtolni magát, a fejét lehajtva ugyanis több, mint 131 cm hosszú a figura!

mamehead2.jpg

Az viszont lehetséges, hogyha a sculpt végleges is, a fej egy ellapított Brachiosaurus-szra hasonlít, de ilyen volt a Winston modell is, a festés talán változhat, mert az viszont zavaróan hasonló. Ezek után most már csak tényleg az oly nagyon várt Corythosaurus-szal adós a gyártó a filmes fajokat illetően.

mamehead.jpg

Hogy még mi mindent tartogat számunkra a Mattel, remélhetőleg nem sokáig marad titok, január 24-26 között rendezik meg a London Toy Fair-t, amelyet utoljára, még a világjárvány előtt, 2020-ban tudtak megrendezni. Igaz ezen az eseményen általában a Mattel nincs túlzottan jelen, de talán ezúttal tiszteletüket teszik, ahogy a nürnbergi Spielwarenmesse játékkiállításon is, amelyet pedig február 1-5 között. 

Addig is a Captivz gondoskodik újdonságról. Az ausztrál cég 2020-ban rukkolt elő a Jurassic World minifiguráival, amelyeket egy adag slime-al csomagoltak össze egy tojásban - ezáltal pedig ugye zsákbama... zsákbadinó a tartalom is. Szép csendben, de 2021 végén Magyarországra is eljutott az alap, Clash széria, a Müller kizárólagos terjesztésében. 

Azóta Ausztráliában, az USA-ban és szerte a világban már a Krétakori táborra és a Világuralomra hangolt széria is kiadásra került, 2023-ban pedig a Jurassic Park 30. évfordulója előtt tisztelegnek. Olyannyira váratlanul, hogy először a különböző fórumokon már a bolti kínálatról készült fotók bukkantak fel, de azóta a Captivz.com oldalon is frissült a legújabb széria bemutatása. Az oldalon kifesthető oldalak és képeslapok is letölthetők, a régi idők stílusában.

A cég többnyire a már meglévő figuráinak festését módosította, de az oldalukon is közzétették a 18 figurából álló sorozat plakátját (egy figurát ugyanis titkolnak), amelyből kiderül, hogy nem csak az 1993-as filmet idézik fel, de Az elveszett világ és a Jurassic Park /// is képviselteti magát:

jp30_captivz_collectorsposter_hr_221220.jpg

A hagyományos figurák - bár pl. a T. rex az átlagosnál nagyobb - mellett két ritka kiadás, a tojásból épp kikelő Velociraptor aranyozott és borostyánozott változata is előkerülhet a tojásokból. Ami viszont külön szívet melengető, az nem csak a weboldalt uraló, de a tojásokat rejtő doboz grafikai elemei, amelyek tökéletesen megidézik a 30 évvel ezelőtti merch-ek grafikai világát.

captivzbox.jpg

És ami igazán szép tisztelgés, az egy újdonság a Captivz-től:

image.png

A régi, Kenner-féle figurákhoz járó gyűjtőkártyákat idéző, de teljesen új grafikákat felvonultató kártyák. Csak remélni tudom, hogy hasonlóval a Mattel is megörvendeztet minket, ha már ők a franchise játékfiguráinak örökösei a Kenner-éra után, ráadásul, igaz csak egy szériánál, de ők is adtak már kártyákat a figurák mellé.

Remélhetőleg az idei évben mind több termékkel találkozunk majd a jeles évforduló kapcsán, és talán nem csak a Captivz-t ihleti meg a 30 évvel ezelőtti csomagolás dizájnja. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4818016764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása