2022. október 30. 00:23 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Collection Isla Sorna Capture

islasorna.jpg

A Legacy Collection idén nagyobb hangsúlyt fektetett a 25 éves Az elveszett világ: Jurassic Park-ra, és most az egyik szettet van szerencsém is bemutatni, amely egy közönségkedvenc karakterrel és egy emlékezetes járművel érkezett.

A Legacy játékvonalon nem csak a dinoszauruszokra és emberekre, de a járművekre is nagyobb hangsúlyt fektet a Mattel, így jelenhetett meg már kétféle változat a Jeep Wrangler-ből vagy ott van a fantasztikusan sikerült Ford Explorer, és most folytatódik a sor a második rész egyik, kifejezetten a film kedvéért épített járművével, de ennyire előre nem szaladnék...

A szokott módon, nyitott csomagolást kapott a szett, a jármű és a Parasaurolophus is egyből tapizható, míg Roland, aki valószínűleg túl csábító lenne, ha szabadon maradt volna, egy külön lezárt részben kapott helyet.

Először kezdeném is vele a bemutatót: habár Roland Tembo egyértelműen nem a jófiúk csapatában bukkant fel, igazából eléggé népszerűvé vált a rajongók körében, köszönhetően annak, hogy határozott, célratörő és tekintélyt parancsoló személyiség. Természetesen 25 évvel ezelőtt is készült róla figura a Kenner-érában, amelynek azonban nem sok köze volt a filmes karakterhez.

roland1.jpg

A szerelés természetesen kifogástalan, és habár a kalap sajnos nem távolítható el, de a kiskabát gyönyörűen kidolgozott, és akárcsak a filmben, a jobb vállrész textúráltsága is jól beazonosítható, egyébként pedig a kiskabát gumiszerű anyagból készült, kellemes tapintást nyújtva.

roland2.jpg

A figura arca is nagyszerűen tükrözi a néhai Pete Postletwhaite arcvonásait, aki immáron figurában is fennmarad az örökkévalóságnak. A négy év alatt kirívó hiba nélkül megúsztam a Mattel figurák gyűjtését, de ideje volt már egy kis gikszernek, ami ez esetben Roland szemeit érinti, habár ha azt vesszük, hogy az eget kémleli... A legtöbb figuránál azért a tekintet előre mered.

rolandtembo.jpg
Egy nagy hiányérzetem azért akad: az pedig az ikonikus, duplacsövű puska hiánya - annál is inkább érthetetlen az elmaradása, mert eddig is számos figurához mellékelt a Mattel már lőfegyvert, ráadásul Roland fegyvere amúgy is egy különleges darab: a valódi elefántvadászok által az 1900-as évek elején használt puskák által inspirált darab kifejezetten a film kedvéért egy valódi fegyvergyártó cég készítette el. Rögtön két példányban, teljesen működőképesen, egyet állítólag maga Steven Spielberg birtokol, a másik hollétéről nem tudni semmit. Persze azért a forgatáson, több jelenetben is egy gumiból készült kelléket viselt Pete Postletwhaite, hogy feleslegesen ne nyomja a vállát a valóban súlyos darab. Úgyhogy különösen kár, hogy ezt a fegyvert nem mellékelték ehhez a nagyszerű figurához, ez hiányzik nagyon.

A Mattel-nél már régen megtanulták a leckét, hogy minden szettbe kell, hogy legyen egy dinoszaurusz, ebben az esetben pedig az itt debütáló új, fiatal Parasaurolophus lett a kiválasztott, amely nem csak a felnőtt változat lekicsinyített változata, színében is jócskán eltér a felnőtt példánytól. Az már szinte pedig természetes, hogy sem a mellső, sem a hátsó lábakon a körmök nem kaptak festékréteget.

Arról nem is beszélve, hogy a filmben egy felnőtt példányt hajt fel Roland a befogók karmaiba, fiatal példányt a franchise-ban nem is láthattunk - de később a Világuralom kapcsán a Mattel egy Owenes szetthez párosított fiatal példányt, amely a faj új, filmes színeit is kapta meg. A figura egyébként a szokott módon mozgatható: mind a lábak, mind a mellső végtagok is mozgathatók, ahogy a fejrész is - külön a száj viszont nem.

parahead.gif

Roland mellett a szett másik éke természetesen a terepjáró, amellyel az InGen zsoldosok randalíroztak Isla Sornán. A valóságban ezt a járművet nem találhatjuk meg egy autó-katalógusban sem: számos, filmbéli társához hasonlóan ezt a járművet kifejezetten a film kedvéért építették meg.

Az egyedi kasztni alatt pedig bármennyire is hihetetlen, egy Jeep Wrangler lapult! A filmhez ráadásul három különböző modellt is építettek: és itt jön a csavar, az ebben a szettben található járgányt a filmben ugyanis Dieter Stark és társa, Carter használta, míg a Roland-et is fuvarozó változat bukókerettel extrán megerősített változat, de az oldalra kitolható anyósüléssel nem rendelkezett. A harmadik változat emlékeztetett a leginkább a Jeep saját vonásaira, a tetőnek köszönhetően.

jeepc.jpg

De azt leszámítva, hogy ez a Jeep nem Roland járgánya, a Mattel játéktervezői ismét kitettek magukért, mert nagyon aprólékosan és pontosan dolgozták ki a járműve játékváltozatát, a lehető legpontosabban követve a filmbéli megjelenést.

jeepd.jpg

Amíg a Jeep-nél és Ford-nál megállták, hogy játék jelleghez méltóan, különböző feature-ökkel ruházzák fel a járműveket (legalább is a Legacy vonalon, mert azért a 2018-ban megjelent Jeep egy hálóvető szerkezettel rendelkezett az alap játékvonalon). Itt már csak azért is be lehetett építeni a kitolható ülés alá a rakétakilövő szerkezetet, mert volt hozzá hely és egyébként is, a kitolható ülés is nagyon extra volt a filmben is. Érdekesség, de a Kenner 1993-as Jeep-je szintén bírt ilyen extrával, valószínűleg a filmeseket ez a feature ihlette meg Az elveszett világ előkészítése során!

rocket1.jpg

rocket2.jpg

Három rakéta is jár természetesen a szetthez, a Jeep hátulján kettő helyezhető el gond nélkül, a harmadik pedig a vetőcsőben, amely elég erős is ráadásul. De az olyan apró részletek is sokat dobnak a játékon, mint a pótkerék afféle lökhárítóként való beépítése (amely természetesen szintén a filmes jármű sajátja volt). A festést illetően, valószínűleg kihangsúlyozandó a rakétavetőt, azon a részen sajnos a festés azért elüt, de összességében egy igazán remek és pontos darabbal bővült a gyűjteményem.

ingen_1.jpg

Mondjuk a kitolható - és egyébként nem lötyögő, jól megcsinált üléshez társított digitális kijelzős panel nélkül az összhatás azért szebb és pontosabb is lenne.

enterior.jpg

digital.jpg

A végére pedig egy kis szívszorító - ha nem lenne elég, hogy a Legacy Collection ilyen jellegű, nagyobb szettjei még mindig nem találtak utat hazánkba -, az a kis kutakodásom eredménye. Az elveszett világhoz épített/átalakított járművek közül nem mindegyik darab kapott olyan kitüntetett figyelmet, mint egyes, átalakított Mercedes ML 320-as példányok (van, amelyik a gyár stuttgarti múzeumában, van amelyik a Mercedes amerikai komplexumban kapott helyet).

A két, Amerikában maradt Jeep alapokon nyugvó járművek:

2475578207_e90f46b36a_b.jpg

public-domain_1998_20-1024x692.jpg

Hogy a produkció miért döntött úgy, hogy felismerhetetlenül átalakítják a Jeep Wrangler-eket, azt nem tudni, és habár annyi képernyőidőt nem is kaptak, mint a Jurassic Park járművei, azért igencsak emlékezetes darabok születtek. Az átalakított Jeep-ek közül kettőt rendszeresen kiállítanak a Universal orlando-i parkjában, ahol a látogatók körbejárhatják őket.

A nagyobb járművek, mint a befogók Hummer-je vagy az átalakított Mercedes UniMog-ok, bár látogathatók, a szabad ég alatt rohadnak a stúdió los angeles-i parkjában. Ezeken a felvételeken felfedezhető egy busz is, de ez csak az egyik filmes példány, valószínűleg a külső felvételek egy részét rögzítették vele.

37756429_1850068411726832_170886337707114496_n.jpg

A belül is alaposan kidolgozott, két lakókocsiból egybeépített busz sok évnyi, sivatagi környezet után talált utat néhány lelkes rajongóhoz, akik habár megvették a járművet, sajnos a teljes felújításra végül nem állt rendelkezésükre elég pénz, ezért az eladásra került. Amennyire tudni, jó tulajdonoshoz került Japánban, 2019-ben a Tokyo Comic Con-on is még megtekinthető volt a jármű, azóta viszont a szigetországban nem tartottak olyan rendezvényt, amelyen lett volna alkalom kiállítani, talán az idén november végén ismét megrendezésre kerülő rendezvényen ismét láthatjuk.

És Japánnal kapcsolatosan találtam csak fotót a Mattel ezen szettjének alapját képező Jeep-ről, a Universal ottani parkjában van/volt kiállítva, feltehetően a filmes darab, hiszen miért is épült volna belőle több példány.

unviersaljapan_129.jpg

Szívszorító látvány - nem tudni, hogy az eltelt 25 évben érte baleset a járművet vagy szándékosan, a dinoszauruszok támadását szerették volna imitálni az összeroncsolódott járművel. Az is lehetséges, még a forgatáson, a táborban kitört zűrzavar jelenetei során törték össze szándékosan így a terepjárót. Az azért a fotóról leszűrhető, hogy legalább a festését időnként felújítják, tehát nincs teljesen magára hagyva. 

Ha pedig a Mattel továbbra is szeretne a rajongók kedvében járni, akkor a jövő évben a figyelmüket az ikonikusabb Mercedes ML 320-asokra és a buszra fordítja, hiszen szép lassan velük el is fogyna a franchise ikonikus járműveink sorozata. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7417960444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PikeB 2022.10.30. 17:10:59

Ismét jó kis bemutatót hoztál össze, külön öröm, hogy a filmben látott járművekre is részletesen kitértél és egy kicsit a kulisszák mögé is betekinthettünk.

"habár Roland Tembo egyértelműen nem a jófiúk csapatában bukkant fel, igazából eléggé népszerűvé vált a rajongók körében, köszönhetően annak, hogy határozott, célratörő és tekintélyt parancsoló személyiség." ...és felelősséget érzett a csapat épségéért. Nem a jófiúk csapatában bukkant fel, de én abszolút úgy tekintek rá, mint pozitív hősre.
Talán a motivációja miatt haragudhattunk volna rá, mert le akart teríteni egy hím T-Rex-et, ami félig meddig össze is jött neki. :D

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.10.31. 20:08:31

@PikeB: Köszönöm szépen, nagyon vártam ezt a szettet, pedig nem vagyok autómániás - még vezetői engedélyem sincs - de a Jurassic-járművek valamiért mindig különösen tetszettek és örülök, hogy most van lehetőség őket beszerezni szép nagy méretben.

Igen, ellentmondásos a figura, de Pete Postletwhaite alakítása valahogy annyira jó volt, annyira árnyalta a karaktert, hogy nem vált belőle olyan negatív karakter, mint mondjuk Wheatley volt. Szomorú, hogy többé őt már nem láthatjuk új produkcióban.
süti beállítások módosítása