2022. június 15. 18:57 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Világuralom - A házimozis megjelenések

dvdbdnews.jpg

Egy hete sincs mozikban a remek nyitóhétvégét produkáló Jurassic World: Világuralom, máris aktiválódtak a film házimozis kiadásának adatlapjai a nagyobb, külföldi webáruházak kínálatában. Van, ahol még nem a végleges borítóval, de akadnak már borítótervek, nem csak a filmhez, de a hat filmet tartalmazó gyűjteményekhez is. És, mi ezekből jó eséllyel, teljesen kimaradunk...

Kezdem is az igazi ínyenc kiadással, a Jurassic World 6-Movie Collection Gift Set kiadással, amely tartalmazza a hat film 4K Ultra HD Blu-ray és a hagyományos Blu-ray lemezeit is, valamint egy szenzációs gyűjtői szobrot, és egy gyönyörű designt kapó díszdobozt:

statue.jpg

A lenyűgöző kiadvány külső papírdobozára az egyszerű, de látványos, a borostyánban ragyogó logót tették a dobozra, amelyen belül egy külön, Blue-t és Beta-t ábrázoló doboz kerülhet elhelyezésre, valószínűleg ez fogja rejteni ezt a gyönyörű szobrot is:

statueb.jpg

A hivatalosan licenszelt szoborból a kép tanulsága szerint 700 db kerül csak legyártásra! Az összesen 12 lemezt tartalmazó díszdoboz valószínűleg külön is kapható lesz, a kiszerelésről pedig ugyan még nincs hír, valószínűleg az előző, 4 és 5 filmes kiadásokat tartalmazó, könyvszerűen lapozható kiadás lesz:

14.jpgIdehaza ez a kiadás sajnos sosem jutott el

Nem meglepő, hogy nem csak a Világuralom gyönyörű logóját kapja a kiadás, de az egész gyűjtemény is a Jurassic World cím alatt hozzák ki, hiszen most ez a frissebb cím, de természetesen azért az eredeti trilógiát is tartalmazza a kiadvány. Amelyet egyébként 160 dollárért lehet előrendelni az amerikai BestBuy-nál, ahol megtalálható külön, valószínűleg ugyanezen gyűjteményes kiadás is, 80 dollárért. 

4k2.png

Ugyancsak a BestBuy listázta máris a Világuralom egyik, de valószínűleg nem utolsó, fémdobozos azaz steelbook kiadását, amelynek borítóját Blue és Beta uralja, 40 dollárért.

jwd4k.jpg

Még csak kép formájában, de egy 4K UHD & Blu-ray steelbook gyűjteményes kiadást is már megleshetünk, amely mind a hat filmet, külön fémdobozokban fogja kínálni, egy igencsak egyszerű, de tetszetős díszdobozban:

coll1.png

Hasonló formában jelent meg idehaza másfél éve a Trónok harca - A teljes sorozat is, és muszáj beszúrnom a (igaz, nem saját) képet róla, hiszen nem egy sima, vékony papírtokot, hanem annál komolyabb kialakítású a külső doboz, ráadásul szivaccsal bélelt belül, de pontosan ilyen kiszerelést kapott a, szintén idehaza is, tavaly megjelent a Harry Potter - A teljes gyűjtemény is. 

tronokj.jpg

A Jurassic-steelbook gyűjtemény első 5 darabja egyébként, külföldön, már korábban megjelent egyenként, így azokról akad is már tényleges termékfotó - amelyeken jól látható, hogy itt is folytatódott a tendencia: néhány éve a Jurassic Park /// logóját megváltoztatták, azaz hozzáigazították a többi film logójához, lecserélve a Spinosaurus-szt, mint címerállat:

Mint látható, ahogy majd a teljes gyűjtemény is, valamennyi steelbook már a 4K UHD változatot tartalmazzák, amelyek mellé azonban jár a Blu-ray lemez is - itthon viszont soha, semmilyen formában nem jelent meg egy Jurassic-film sem az UHD formátumon, és magyar vonatkozással sem érhető el sehol sem. 

Valószínűleg még sokféle borítóval fogunk találkozni, és még a pontos specifikációk, sem az extra tartalmak nem ismertek, sőt, még az sem, hogy esetleg bővített változatot kapunk-e végül a Világuralomból (Colin Trevorrow elmúlt napokban adott interjúi alapján ő szeretné az Előszót visszahelyezni a film elejére, ahogy korábban tervezte). Az amerikai megjelenések esetében még nincs konkrét dátum, de valószínűleg augusztusban érkeznek a kiadások, mivel a németek augusztus végére listázzák a végleges borítótervvel még nem rendelkező, német kiadásokat.

Korai is lenne így ez a cikk, a szobros kiadás hírét leszámítva, de egyúttal ki szerettem volna térni a hazai megjelenés hírére is, és itt jön a borulat: egyelőre nem várható, hogy DVD vagy Blu-ray kiadásban idehaza is megvásárolhassuk majd a filmet, sőt, így természetesen a hat filmes kiadásokat sem!

universal.jpg

Történt ugyanis, hogy a Universal Pictures filmeknek jelenleg nincs hazai házimozis forgalmazója, azaz nem jelennek meg filmek egyik lemezes formátumon sem ettől a stúdiótól hazánkban. Négy évvel ezelőtt is hasonló helyzet állt fenn egy rövid ideig, de akkor a lengyelországi székhelyű, és az ottani jogokat megszerző Filmostrada, egy magyar céget alapítva, elhozta hazánkban is a Universal filmeket, így a Bukott birodalomból is többféle változat került a boltok polcaira 2018-ban. A lengyel forgalmazó jogai azonban 2022 január 1-el lejártak és azok nem kerültek meghosszabbításra, de amíg a lengyel piacon elég hamar új forgalmazóra is találtak a jogok, idehaza fél év elteltével sem látszik, hogy bármelyik még meglévő, egyébként sajnos nem sok, forgalmazó felvenné a kínálatába a Universal-jogokat...

Így nem jelent meg hazánkban a tavaly mozikba kerülő, utolsó Daniel Craig főszereplésével készült James Bond film, a Nincs idő meghalni sem, holott a magyar specifikációt is tartalmazó lemezek már legyártásra kerültek, így azok a lengyel vagy akár cseh piacról most is beszerezhetők. Korábban is előfordult, hogy akár évekig nem volt hazai forgalmazó egy-egy stúdió esetében, de ennek ellenére is, legalább felirattal felkerültünk számos kiadványra - nos, ilyen szerencse nem mutatkozik a Universal esetében, hiszen nincs magyar forgalmazó, aki fizetne azért, hogy felkerüljön a magyar nyelv a kiadásokra, így nem is kerülünk rá a regionális megjelenésekre.

Nem csak a Jurassic-franchise jár(ha)t így, a már 10 éve a Disney birtokában levő Star Wars esetében is gyalázatos a helyzet: mivel a stúdió úgy értékelte, hogy a magyar piac nem számottevő, évekkel ezelőtt megszüntették a magyar specifikációjú Blu-ray lemezek kiadását - akkor a Media Markt-tal karöltve a hazai forgalmazó, a Pro Video, még meg tudta azért jelentetni a VII. és VIII. részt, valamint a Solo és Zsivány Egyes történeteket, de a IX. rész már semmilyen formában nem jelent Magyarországon: sem DVD-n, sem Blu-ray-en! 

Ugyancsak a Disney-hez tartozik már jó ideje a Marvel is, és ezen a téren sem rózsás a helyzet, Blu-ray-en úgy 2012-13-ig jelentek meg a filmek, utána egy kis szünet után megint megjelenhetett pár rész, de a Bosszúállók: Végtelen háború és a Végjáték már csak DVD-n, az azóta megjelent mozifilmek (Fekete Özvegy, Shang-Chi legendája, Örökkévalók) már semmilyen lemezes formában nem jutottak el a magyar piacra, és külföldön sem jelentek meg magyar specifikációval! Csalóka lehet a helyzet, hiszen eközben a Pókember-filmek megjelenhettek, de ez csak annak köszönhető, hogy a hálószövő filmjeinek jogai a Sony-nál vannak, amely még ellátja a magyar piacot. Úgyhogy a hazai filmgyűjtők már nem először találkoznak a csonka, szétzilált franchise-ok esetével a hazai piacon...

Visszatérve a Universal-hoz, a stúdió legutóbbi filmje, a Rohammentő (Ambulance) esetében is az történik, hogy a szomszédos országokban júliusban megjelenő lemezekre már nem került fel magyar vonatkozás, így pedig akkor arra kell készülnünk, hogy hiába a Jurassic Park főszereplő-triójának, és velük együtt a magyar hangok visszatérése, a Jurassic World: Világuralom és a hat filmet tartalmazó kiadások egyelőre nem jelennek magyarul - ha ebben változás állna be, természetesen azonnal írok róla. 

Ami még egy lehetőség, hogyha az extrákat nem is, de legalább a filmet, legálisan, meg lehessen majd tekinteni otthon is, az a streaming. Jelenleg idehaza a Jurassic-filmek épp egyik streaming szolgáltató kínálatában sem találhatók meg, a Netflix-ről nemrég került le az öt film, de a Világuralom azért talán felbukkan majd az Amazon, Apple+, a Netflix vagy az HBO Max kínálatában (a Disney+ a legkevésbé valószínű). Vagy épp egyik helyen sem: még februárban érkezett a bejelentés, hogy még az idei évben, 22 európai országban, köztük hazánkban is elindulhat az újabb streaming platform, a SkyShowtime, amely az amerikai Peacock és a már globálisnak mondható Paramount+ összeolvadásából születik meg, és a Paramount, a Showtime és a Sky stúdiók tartalmai mellett a Universal filmek és sorozatok kínálatát is fogja tartalmazni, további stúdiók címei mellett, így pedig valószínű, hogy a Világuralom hazai streaming bemutatását a SkyShowtime indításához igazítják - csak épp még nincs bejelentett, konkrét dátum...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4417858185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dominik92 2022.06.20. 13:11:19

Hát most elég csalódott lettem a hazai megjelenéssel kapcsolatban. :( Pedig nagyon számítottam egy 6 filmes díszdobozos kiadás beszerzésére. A JP filmek már régóta megvannak Blu-Rayen, és az első JW filmet pedig a megjelenés napján vettem meg fémdobozban. A Bukott Birodalmat már nem vettem meg, mert akkor már úgy voltam vele, hogy kivárom a 3. film megjelenését, úgyis lesz valami menő pack az összes filmmel együtt. Apple TV-n ugyan meg van vásárolva az összes eddigi rész, de nagyon jó lett volna a polcomon tudni egy szép 6 filmes dobozt. :(

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.06.20. 19:27:41

@Dominik92: Én is rettentően sajnálom, hogy így állnak a dolgok, ha a film megjelenéséig nem is lenne forgalmazó, a későbbiekben, amint gazdára találtak a jogok, remélem elsők között pótolják a megjelenést. A hat filmet tartalmazó gyűjteményt így majd mindenképp külföldről kell nekem is beszerezni, remélem Blu-ray-en is extrább lesz a kiadás, nem csak egy hat lemezt tartó műanyag tokba zsúfolják a lemezeket.
süti beállítások módosítása