2022. június 13. 20:09 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Világuralom a mozikban - A nyitó hétvége

no1_1.jpg

Mintegy egy héttel néhány Közép- és Dél-Amerikai, valamint az olaszországi premiert követően június 8-ától fut a mozikban a Jurassic-franchise legújabb darabja, a Jurassic World: Világuralom. A nyitó hétvége a várakozásokon felül teljesített, de elmaradt a két korábbi rész számaitól, részletek a tovább mögött.

A Világuralom messze a franchise legmegosztóbb és legnegatívabb kritikai fogadtatásában részesült sajnos, sokak várakozását nem tudta megugrani, és valószínűleg ezen kedvezőtlen előjelek miatt is nem rohamozták meg úgy a mozikat, mint 7 vagy 4 évvel ezelőtt. Ugyanakkor a nézők között mégis kedvező fogadtatásra került Colin Trevorrow filmje, aminek köszönhetően pedig a világjárvány kitörése óta a második legjobb nyitóhétvégéjét teljesítette a film az észak-amerikai piacon:

143_2.png

Ez az adat a Universal stúdió történetében minden idők 4. legjobb amerikai nyitánya, csak a Jurassic World (208 millió $), a Jurassic World: Bukott birodalom (148 millió $) és a Halálos iramban 7 (147,2 millió $) teljesített jobban egy hétvége alatt az USA-ban és Kanadában, ami több, mint dicséretes eredmény. Már csak azért is, mert korábban az elemzők 120-130 millió dollár közötti nyitányt jósoltak, és ezzel az eredménnyel egyébként csak egy Marvel-mozi, a Doctor Strange az őrület multiverzumában produkált jobb hétvégét a 2022-es évben.

Egyes országokban mint fentebb említettem, már egy héttel korábban játszották a filmet, az első, teljes nemzetközi hétvége ezen piacokat nem számolva összesen

177_2.png

értékben keltek el jegyek a Világuralomra, a korábbi vetítésekkel együtt pedig nemzetközi viszonylatban már

245_2.png

szerepel a film box office adatai mellett, azaz összesen a film máris

389_2.png

bevételt termelt világszerte a mozikban, a film büdzséjének kétszeresét megszerezve, ami azt is jelenti, hogy minden további bevétel már tisztán nyereségként fog elkönyvelődni a stúdió számára. Az, hogy elérje a bűvös, 1 milliárd dolláros összbevételt a film, hatalmas teljesítmény lenne, de innentől csak csökkenő tendenciát fognak mutatni a bevételek, így a negyedik hely lehet meg a franchiseban, a két World-film és a Jurassic Park 1 milliárd 45 milliós bevétele mögött. Az elveszett világ: Jurassic Park 680 millió dolláros összbevételét viszont simán felülmúlja majd a film, a Jurassic Park /// összbevételét (365,9 millió dollár) pedig máris meghaladta.

Hogy mégis milyen remek eredményt tud felmutatni a Világuralom, azt az alábbi táblázat foglalja össze, amely az észak-amerikai (USA + Kanada), a nemzetközi és az összbevételt hasonlítja össze a három film esetében, dollárban:

global.jpg

Igencsak impozáns teljesítmény ez a filmtől, és ha le is vesszük, hogy a latin-amerikai országok és Olaszország első heti adatai csak 55 milliót tesznek az eddigi bevételhez, ha ezt levesszük, így is erősebb első hétvégét produkált nemzetközi viszonylatban a film, mint a Bukott birodalom! A Universal valószínűleg amúgy sem tervezte, hogy hosszabb távon békén hagyja a franchise-t, hiszen a Halálos iramban-szérián kívül nincs ütőképes franchise a kezükben, valószínűleg teljesen új szereplőgárdával, új készítőkkel, de lehet, hogy még új platformon is (mint sorozat), de egész biztos, hogy a Világuralom nem hozza a Jurassic-franchise végét, sőt!

Ahogy minden országban, ahol bemutatták, úgy hazánkban is természetesen az első helyen nyitott a UIP-Dunafilm gondozásában mozikba került film, az elővetítésekkel együtt a bevétel pedig eléggé impozáns:

magyar.png

Sem az amerikai, sem a nemzetközi piacon nem szokás a nézőszámot számolni, legalábbis nyilvánosan hozzáférhető adatokból ezek nem olvashatók ki, de a magyar piac nem ilyen, így joggal vetődhet fel a kérdés, jó-jó, hatalmas teljesítmény ez a 260 millió forintos bevétel, de drágultak is a jegyek az elmúlt években. Épp ezért tanulságos ez a táblázat, amely a forintosított nyitó hétvégéket hasonlítja össze a három World-film esetében, és a nézőszámot is:

hungary.jpg

Mind a három film esetében az első hétvége adatai tartalmazzák az elővetítésekre jegyet váltók forintjait és persze a nézőszámot, és számomra is hatalmas meglepetés, hogy nálunk nem, hogy csökkent volna az érdeklődés, a 2015-ös Jurassic World óta filmről-filmre nőtt a nézőszám! Végre, valami amire a magyar rajongók igazán büszkék lehetnek, hiszen nem csak a forint értéke nőtt, de az érdeklődők száma is!

Csökkenő tendencia természetesen idehaza is várható, a kedvezőtlen kritikák okán is, és mert eleve, manapság az első hétvége a domináns. Azért kíváncsiságból az idei év három, eddigi legsikeresebb amerikai filmjének az adatait is megnéztem. A márciusban debütált The Batman első hétvégéjére 77 ezer magyar váltott jegyet, míg a Top Gun: Maverick-re május végén 83 ezren! Nálunk is tarolt viszont a Doctor Strange második része, 159 ezer honfitársunk volt rá kíváncsi az első hétvégéjén. Az összességében elmondható, hogy az idei évben csak egy másik Marvel-film, a Thor 4. része, és a decemberben érkező, régóta várt folytatás, az Avatar 2 lehet csak a Jurassic World: Világuralomra még veszélyes, egészen bizonyosan a Top 10-ben, sőt, a Top 5-ben végezhet majd a film itthon és külföldön egyaránt. Természetesen a blog tovább fogja követni a film hazai és nemzetközi szereplését, addig is növelve a nézőszámot általam is, ismét...

mozik.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4217855589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása