2021. január 04. 20:20 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Kiadványbemutató - Panini Jurassic World: The Ultimate Sticker Album

stickeralbum.jpg

Tavaly teljesen váratlanul jelent meg a Panini legújabb Jurassic-témájú matricás albuma: eddig az éppen aktuális filmhez kapcsolódóak voltak a megjelenéseik, de az olaszok úgy gondolták, ideje összegezni az eddig elkészült 5 filmet egy albumba. Már nyár végén érkeztek hírek dél-amerikai megjelenésről, jóval azelőtt, hogy kiderült, egy évet csúszik a Világuralom premierje, szóval nem hiánypótlásról, hanem tudatos megjelenésről van ez esetben szó.  Mai bejegyzésemben tehát a Jurassic World: The Ultimate Sticker Album kerül bemutatásra.

Először csak Dél-Amerikában jelent meg az album, de az ősz folyamán Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is elérhetővé vált az adott ország anyanyelvén az album – sajnos idehaza eddig semmi jele nincs az album megjelenésének, én sem tudtam tovább várni és belevágtam a matricák és kártyák(!) gyűjtésébe. 

Habár alapvetően egy matricás albumról beszélhetünk, a Panini 50 + 8 darab kártyát is szentelt a 216 darab matrica mellé. A kártyákról később, előbb nézzük magát az albumot:

004_23.jpg

Az albumra és a matricacsomagokra egy vadonatúj, eddig sosem használt T. rex promóciós kép került, ami talán a legjobb a Jurassic World filmekhez készült Tyrannosaurus grafikák közül.

Habár az album címe Jurassic World, a cég nem kevesebbre vállalkozott, minthogy a Jurassic Park-tól a Bukott birodalomig vezeti végig a gyűjtőket és olvasókat az 5 filmen, az utolsó két film esetében, minthogy szintén a Panini jelentette meg az albumokat, jócskán kapunk már ismerős matricákat, persze ezek is mind az albumhoz lettek most legyártva, kaptak akár új formát. Az olasz cég viszont az első három film esetében még sosem adott ki matricákat: a Jurassic Park, Az elveszett világ: Jurassic Park és a Jurassic Park /// matricás és kártyás megjelenéseiért a Topps illetve az általuk közben felvásárolt Merlin volt a felelős.

Az album előbb egy kis idővonallal vezeti be az olvasókat a Jurassic-világba, az InGen és a Masrani, valamint a két park történetének mérföldköveit bemutató oldalak után a franchise legismertebb dinoszauruszairól taálhatunk kisebb leírást illetve matricákat. Valamennyi dinoszauruszról egy-egy gyönyörű grafika kapott helyet, ahol a fejrészek hiányoznak, ott lekerített, a háttérbe olvadó matricák segítségével gyűjthetőek ki az állatok és pazarul is sikerültek az átmenetek. A legfrissebb, filmes ábrázolásokat vették alapul, ezért főképp csak a Jurassic Park és a Jurassic World filmekben látott szauruszok kaptak csak szerepet, azért elfért volna egy Spinosaurus is... Azt megjegyezném, ez a saját hóbortom, de a több matricából összeálló darabok esetében amíg nem teljesek a párok, nem ragasztok be matricát, ezért láthatóak "elcsúszott" matricák a következőkben. 

301.jpg

Ezt követően a második legfontosabb szereplői, azaz az emberek kapnak szerepet, bár csak a Jurassic World és a Jurassic Park főbb szereplőinek szenteltek egy-egy oldalt.

302.jpg

303.jpg

Nem feledvén a helyszíneket, a két sziget, Isla Nublar és Isla Sorna is bemutatásra kerül, de a szárazföldi események is kaptak külön néhány matricát az öt filmből.

A három Jurassic Park film kevesebb oldalt kapott ugyan, de érdekessége az albumnak, én legalábbis ilyennel még nem igen találkoztam, de olyan képek is szerepelnek ezeken az oldalakon, amelyek mintha csak előre beragasztott matricák lennének, igaz ezen képek méretei nem is egyeznek a matricák méreteivel.

A két Jurassic World film, minthogy a Panini külön albumot is szentelt már nekik, több oldalt kaptak az albumban, sajnálatomra viszont sem a Battle at Big Rock rövidfilm, sem az animációs sorozat, a Krétakori tábor sem kerül szóba, előbbi esetében minthogy élőszereplős történetről beszélünk, mindenképp kaphatott volna pár matricát. A sorozat kapcsán viszont sokan reménykedünk abban, hogy a 2. évad megjelenése után érkezhet egy saját album is.

mypanini.jpg

Panaszra ennél több okom nincs is, összesen 216 matricát ragaszthatunk az albumba, de ezek között is nem csak fémfóliás, szépen csillogó matricák kaptak helyet: 20 olyan matrica is megtalálható, amelyeket a MyPanini mobilalkalmazásán keresztül aktiválhatóak: egy-egy rövid jelenetsor vagy egy adott állat üvöltése hallható az applikáción keresztül a megfelelően beolvasott matrica fölé tartva a készüléket – jópofa újítás ez az olaszoktól. A matricákra nem csak a filmekből kiragadott jelenetek, de un. still, forgatási fotók, számítógépes renderek is kerültek, a dinoszauruszok fő matricái csak is ilyenek.

A bevezetőben is említettem, hogy nem csak matricákat, de kártyákat is rejtenek a tasakok: egy tasakban ugyanis 4 darab matrica és egy darab kártya lapul! A kártyák nem csak a franchise összes dinoszauruszát, de olyan ismert, de filmekben nem látott szauruszokat is bemutat, mint a Tapejara vagy a Protoceratops, de pl. a Velociraptor, a T. rex vagy a Triceratops több kártyát is érdemelt.

cards02.jpg

És ha vetünk egy pillantást a kártyákra, déja vu foghat el minket: mintha ezeket már láttuk volna valahol. A rajzolt dinoszauruszok ugyanis meglepő módon nem a filmekhez készült grafikákon alapulnak, hanem a Mattel játékfiguráin, elég csak a dinók színösszeállítására gondolni, hasonló grafikákat kaptak a Mattel Dino Rivals játékvonalának figurái is, sőt, némely esetben ugyanazon grafika került a Panini kártyáira is!

104.jpg

Az 50 darab kártyához pedig minden albumban elhelyeztek egy kivehető majd összeállítható dobozt is, amiben tárolni lehet őket, mint egy pakli kártyát.

limited.jpg

És ugyancsak a bejegyzés elején említettem, hogy 50 + 8 kártya érhető el: nyolc darab dinoszaurusz ugyanis külön kártyát kapott, már a filmes designt felhasználva, fémfóliás kivitelben. Ezeket a kártyákat viszont sima tasakos kiadásban ne is keressük: csak a képen látható, külön megvásárolható dobozos kiadáshoz jár, dobozonként egy darab. 

Sajnos idehaza amúgy sem kereshetőek a Jurassic World: The Ultimate Sticker Collection matricái és kártyái, és hétpecsétes titokként kezelve a kiadó nem is ad információt egy esetleges magyar megjelenésről. Persze, ismerve magamat, elsők között gyűjteném ki a magyar nyelvű változatot is, akárcsak ezeket:

albumok.jpg

Igaz, Az elveszett világ és a Bukott birodalom album sem jelent meg itthon, előbbiből ráadásul hat darab matrica hiányzik is, az összes többi, a legújabb albumot leszámítva teljes a Topps - Merlin - Panini gyűjteményből (a lassan 24 éves második rész kapcsán egykoron itthon is kapható volt matricás rágógumi albuma viszont sajnos bántóan üres... még). 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3916371852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása