2023. július 17. 23:04 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - JP30th Celebration Collection Album + Kártyák

bemutato.jpg

Habár úgy fest hazánkat elkerülte a Panini legújabb kártyagyűjteménye, a Jurassic Park 30th Anniversary Celebration Collection, a magyar rajongók számára mégis elérhető közelségbe került a kártyagyűjtemény, a bemutató és részletek szokás szerint a tovább mögött, és még egy visszautasíthatatlan ajánlat is!

A gyűjthető, ún. Trading Card nem meglepő módon, az Egyesült Államokból eredeztethető, igaz az első ilyen kártyák 1886-ban, cigarettás dobozokhoz volt kapható. Azóta sokat változott a világ, a főleg sporttémájú kártyákra specializálódott amerikai és európai, valamint ázsiai gyártók a legtöbb sportágat lefedték a kártyákkal, a 70-es évek óta, egyes információk szerint az 1977-es Csillagok háborújával kezdve, filmek és sorozatok kapcsán is jelentek meg kártyák.

9301.jpg

A Jurassic Park 1993-as bemutatásakor az amerikai Topps gondozta a filmhez kapcsolódó kártyákat (összesen 72 db-ot, ez volt a standard méretű gyűjtemény, de kaphatók voltak extra kártyák is), a nagy sikert 1994-ben egy aranyozott sorozat is követte. Természetesen az 1997-es Az elveszett világ: Jurassic Park kapcsán is a Topps jelentette meg a kártyákat, 2001-re viszont az Inkworks nyerte el a Jurassic Park /// jogait és jelentette meg sorozatát - mindkét filmhez egy alap, 72 db kártyát tartalmazó széria készült, természetesen más, kiegészítő kártyákkal lehetett őket is bővíteni.

1522.jpg

A Jurassic World 2015-ös bemutatójára már a Panini gondozásában jelentek meg a kártyák, melyek itthon is kaphatók voltak - összesen 162 db sima és 2 db limitált kártyát lehetett kigyűjteni! A Jurassic World: Bukott birodalom kapcsán már 165 alap és 4 limitált kártyát kellett összegyűjteni, viszont sajnos a tavalyi Világuralom kapcsán a Panini egy nem túl szimpatikus húzással árusította az 50 + 5 kártyát: azok ugyanis országonként eltérő módon, a matricákkal együtt kerültek csomagolásra és árusításra, de a magyar piacra csak a matricákat tartalmazó kiadás jutott el...

Ahogy abban viszont sokan bíztunk, az idei évre a Panini a Jurassic Park 30. évfordulójára külön készült és első alkalommal került kiadásra egy olyan kártyasorozat, amely a franchise mind a hat filmjéből tartalmaz kártyákat. A forgalmazásról kicsit később, előbb viszont bemutatnám a kártyagyűjtő albumot és a kártyákat, amelyek a Stickerpoint.net oldalról érkeztek.

Maguk a kártyák csomagolásai, és a doboz is visszafogott, nagyon elegáns megjelenést kapott ezzel a gyönyörű 30. évfordulóra készült Rexy render-rel és persze a fekete szín használatával. Ez a konkrét doboz 18 csomag kártyát tartalmaz, minden tasak pedig 6 db kártyát, azaz összesen 108 db kártya található benne.

05_31.jpg

A Starterpack a hagyományos módon egy albumot és 2 csomag kártyát, valamint egy limitált kártyát tartalmaz.

Sokakat érhet meglepetésként, de a Panini konkrét gyűjtemények mellé párosuló albumai hagyományosan sok hellyel bírnak - hiszen pl. az évente megjelenő, különböző focis ligákhoz, sorozatokhoz kapcsolódói gyűjtemények nem ritkán közel 400 vagy több kártyát tartalmaznak. És ezzel a megoldással még én sem találkoztam, de minden egyes oldal tetején találhatunk számozást is, így még könnyebben elhelyezhető a kártyák az albumban.

03_43.jpg

04_40.jpg

A Jurassic Park 30. évfordulós, Celebration Collection kiadása 201 számozott, valamint 5 limitált kártyát tartalmaz, de maga az album XXX kártya tárolására alkalmas. A borító és a hátlap fedőlapjait külön csomagolva találhatjuk a Starterpack-ban, de ezek könnyedén az albumba is helyezhetők, a belső oldalakon pedig megszokott módon az ellenőrző listát találjuk. 

A gyűjtemény első oldala rögtön egy 9 kártyából álló montázzsal nyit, ezt követően viszont azonos tematika mentén gyűjthetők a hat film kártyái: egy oldalnyi jelenetfotók a filmekből, és plusz egy-egy oldalnyi kártya a filmekhez kapcsolódó dinoszauruszokról, grafikai elemekről - a Jurassic World filmek kapcsán érthető módon ezek több kártyát jelentenek, hiszen ezeket már a Panini forgalmazta a kezdetektől, de az első három film esetében a Topps és Inkworks által is használt grafikai elemek is visszatérnek. 

cards_2.jpg

Ez különösen az alábbi fotón jól szemrevételezhető, az első sor első és utolsó kártyája a 2015-ös és 2018-as sorozatból származó kártyák, mellettük pedig az idei kártyák - a középső sorban látható előbb a 2023-as változat mellette pedig az 1997-es. Érdekesség, de ez a kártya nem egészen kártya, hanem matrica, a Dunkin rágómárka által megjelentett sorozatból. A fekvő T. rex is egy matrica, a Panini Bukott birodalom matricás albumából - mind a matrica, mind az új kártya fluoreszkáló! Az alsó sorban látható második kártya a Mattel 2019-es Dino Rivals figurasorozatához megjelent kártyák egyike, az ott felhasznált design jegyében került most kiadásra néhány Panini kártya is.

oldnew_1.jpg

Különösen az első három filmhez járó kártyákat jó látni és kézbe venni, hiszen annak idején az 1993 és 2001 között megjelent kártyagyűjtemények itthon nem kerültek forgalomba soha.

És ha már érintettem a fluoreszkáló kártyákat: egy egész oldalnyit tudunk ezúttal kigyűjteni, a Bukott birodalomhoz kapcsolódóan, néhány darab pedig már itt látható is:

fluor.gif

Nem csak fluoreszkáló kártyákkal, de gyönyörű, csillogó, dombornyomott kártyákat is bőven találkozhatunk, viszont csak a gyűjtemény elején és végén találunk nagy montázsképet, korábban a 2015-ös film kapcsán számos oldalt kaptunk, amelyekből egy nagy kép volt kirakható, de ez nem volt népszerű a gyűjtők körében.

Természetesen külön a 30. évfordulóra készült grafikai elem, plakát köszön vissza még a kártyákról, de régi, retro hangulatot árasztó képeket is kiválasztottak, és a gyűjtemény részéve tettek a Panini-nél. Hat darab, ritka, fémes fényezésű kártya zárja a gyűjteményt, de amiről nem is ejt szót az ellenőrző lista, az az, hogy további 5 darab, limitált kártya található még - egy rögtön a Starterpack-hez, és úgy fest a többi darab más-más kiszerelésű kiadásokkal fog együtt járni.

Ami még számomra külön felüdülés, hogy a kártyák nem egységesen, egyszínű hátoldalt kaptak, 10-féle változatban csodálhatók meg:

cardsback.jpg

Ami viszont nagy értetlenséget váltott ki a gyűjtők körében, az a Panini igen szokatlan terjesztési modellje: a gyűjtemény először két hónapja jelent meg Angliában, újságárusoknál, játékboltoknál, ezt követően pedig a francia Panini oldaláról is rendelhetővé vált a gyűjtemény - és ennyi. Azóta néhány európai országban is elérhető a gyűjtemény, trafikokban, benzinkutakon, de a Panini adott, országspecifikus honlapja ezekről sem ad számot (Hollandiában és Svédországban bukkantak még fel kártyák). 

stickerpoint.jpg

A német alapítású, óriási készlettel rendelkező Stickerpoint.net oldalról azonban már számunkra sem elérhetetlen a Celebration Collection - egyaránt elérhető a Starterpack, a 18 csomagos doboz valamint egy ún. Fatpack csomag, amelyben 24 + 2 db kártya található.

Külön ugyan egyetlen csomag kártya nem vásárolható, de 10-esével már választhatjuk őket, ez már csak a postaköltség miatt is megéri, az ugyanis, függetlenül attól, hogy melyik kiadást választjuk, csupán 10,90 Euró, és elég hamar, egy héten belül általában megérkezik a rendelés és mivel európai, német Érdekesség, de a Starter és az ellenőrző lista nyelvezetéből is kitűnik, hogy ez az oldal a francia Panini termékeit forgalmazza. 

 stickerpoint2.jpg

Jelenleg ez az elérhető egyetlen megoldás arra, hogy kényelmesen gyűjthessük a 30. évfordulós kártyákat Magyarországról, ráadásul most a Stickerpoint-nak hála, külön a magyar rajongók számára elérhető egy a teljes vásárlásból levonható 5 %-os kedvezmény is az alábbi kód beírásával:

hucollect5.jpg

hucollect5b.jpg

Ezúton is köszönöm a Stickerpoint-nek ezt a lehetőséget, remélhetőleg így mind több magyar rajongó gyűjtheti ezeket a fantasztikus kártyákat!, amelyek élőben még lenyűgözőbbek, mint eddig gondoltam.

Posztom aktiválása után egy nappal jött a hír, hogy már a magyar Galaxy Darkside oldalán is előrendelhetők a kártyák, valamint a Starterpack, úgy fest ezeket a kártyákat nem érdemes a továbbiakban újságárusoknál várni...

galaxy.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5218169249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása