2020. március 31. 18:00 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Kiadványbemutató - Panini Jurassic World: Bukott birodalom matricás album

paninijwfk.jpg

Mivel a koronavírus pandémia már lenyomta az Egyesült Államokat is, nem látható előre, mikor folytatódhat a Jurassic World: Dominion forgatása, és bár már több új játékfigura is felbukkant a hazai piacon, egyelőre ezeket beszerezni nem állt módomban, de így is egy hiánypótló kiadvány bemutatóval jelentkezem: a tovább mögött a Jurassic World: Bukott birodalom matricás albumát mutatom be.

Idehaza már az 1993-as Jurassic Park-ot is kísérte matricás album és matricák: a Topps által megjelentett albumot és matricákat a Lutra jóvoltából gyűjthették a hazai rajongók. A folytatásra, Az elveszett világra viszont nem került sor, legalábbis itthon és számos európai országban nem, a miértekre pedig már aligha kapunk valaha választ, pedig a Merlin gyönyörű albumot és matricákat jelentetett meg, és ekkora már a Topps is bekebelezte a céget. Szerencsére 2001-re már nem állt fenn probléma, így a Jurassic Park 3. kapcsán ismét megjelenhetett nálunk a matricás album, ugyanúgy a Merlin-Topps gondozásában. 2015-ben a Jurassic World partnere már a nagy múltú Panini lett, és itthon sem kellett nélkülöznünk a matricás albumot és matricákat (valamint a kártyákat).

jwm.jpg

És aztán jött 2018 és a történelem megismételte önmagát…

panini_2.jpg

A Jurassic World: Bukott birodalom matricák és kártyás jogai maradtak az olasz központú Panini-nél, viszont valamilyen oknál fogva hozzánk (és még jó pár országba) ismét nem jutott el a kiadvány, csak a gyűjthető kártyák. Míg 1997-ben ezt nem indokolta egyetlen nagy sportesemény sem, két évvel ezelőtt valószínűleg az oroszországi labdarúgó világbajnokság miatt döntött úgy a Panini, hogy figyelmét és kapacitásait inkább a sporteseményre összpontosítja (ennek a gondolatmenetnek viszont ellent mond, hogy a kártyák még is megjelentek). Így mai bejegyzésemben ezt a matricás albumot mutatom be, bár sajnos magyar nyelven nem elérhető, de beszerzése nem is olyan bonyolult, erről a bejegyzés végén bővebben.

Korábban már beszereztem a német nyelvű albumot is az angol mellé, és meglepő módon, előbbi egy vastagabb, dombornyomott borítót kapott, de én magam az angol verziót kezdtem el gyűjteni, már csak a nyelvtudásom miatt is.

covers.jpg

A játékfigurák és minden más termékkör kapcsán is egy egységes designt kapott a Bukott birodalom minden fronton, így természetesen a matricás albumon is visszaköszön ez a szállítóketreces miliő. 

Az első három film esetében az albumokat a film cselekménye szerint állították össze: a történetet bemutatva, ugyanakkor a dinoszauruszok és szereplők külön bemutatására is szántak helyet a 2. és 3. rész kapcsán. A Jurassic World esetében viszont szakítottak a hagyománnyal, a matricás album inkább afféle útmutatóként funkcionált a parkról, semmint a történetet vette volna át.

A Bukott birodalom esetében ezt az elbeszélési módot ötvözték a régi változatokkal: mind a történetet, mind a dinoszauruszokat bemutatva került kialakításra az album, de azért inkább utóbbira helyezve a hangsúlyt.

a08.jpg 
A Jurassic Park-filmek mindig is remek marketinggel, stock fotókkal, grafikákkal voltak megtámogatva, és ezeket a piktogramokat, CGI képeket valamennyi matricás gyűjteményben is helyet kaptak természetesen, de az első három rész történetmesélős, főként a filmből vett képekkel operáló matricáit a két Jurassic World film esetében már rengeteg beállított vagy számítógéppel rajzolt kép váltotta.

a010.jpg
A látványos, fényes matricákat már az előző résznél is alkalmazta a Panini, ahogyan a lentikuláris matricák is megjelentek az 5 évvel ezelőtti gyűjteményben (bár ott egy az albumból kivehető plakátra kellett felragasztani őket), ezen különleges matricákból összesen 12 darab ragasztható ebbe az albumba is, de 24 darab fluoreszkáló matricát is kiadtak!

lenti_1.jpg

A roppant népszerű Tyrannosaurus rex, vagyis Rexy pedig rögtön kapott is 5 fluoreszkáló és egy lentikuláris matrica! 

a05.jpg

A fluoreszkáló matricákról egy kis szemléltetés:


Ugyancsak a Jurassic World esetében találkozhattunk a hagyományosnál kisebb és eltérő méretű matricákkal, amellyel a térképet lehetett kiegészíteni, teljessé tenné, ezúttal viszont vagy a dinoszauruszok csoportképét, vagy a dinóvédelmi csoporthoz kapcsolódó matricákat ragaszthatjuk be, amelyek együttesen egy plakátokat hivatottak megidézni, ezért is kapott helyet ez a csoportkép az album közepén.

a07.jpg

Kevésbé rajongok általában az összetett, 2-3-4 darab matricából álló nagy képekért, mert ritkán passzolnak tökéletesen, és régebben erre kevesebbszer is akadt példa, de a Panini számos ilyen összeállítást rakott az albumba – és azt kell, hogy mondjam, ezúttal sokkal jobban sikerültek az illesztések is, mint 2015-ben.

indor_2.jpg

Összesen 156+12 (lentikuláris) beragasztható matricából (ebbe beleértve a fluoreszkálókat és a nem szabványos méretűeket is) áll az album, amely tele van gyönyörű grafikával, mind a háttereknél, mind a dinoszauruszok esetében, és a filmből és a filmhez készült fotók is jól lettek összeválogatva, a legtöbb látványos jelenet és dinoszaurusz megidéződik, de a történet konkrét cselekményeiről keveset árul el és olyan szívszaggató jelenet nem is kapott helyet, mint a Brachiosaurus halála... 

a09.jpg

Így tényleg különösen fájdalmas és érthetetlen, náluk miért nem jelent meg ez a nagyszerű album, remélhetőleg jövőre(?) a hatodik mozifilm esetében ismét elérhető lesz hazánkba is a Dominion-hoz tartozó album, bár az esélyeket rontja, hogy egyelőre közel sem biztos, hogy tartani tudja a film a korábban kitűzött premierdátumát, ráadásul az idei nyárról jövő nyárra halasztott labdarúgó EB és a jövőre áttett tokiói olimpia is ronthatja az esélyeket – az egész világ élete alaposan felfordult az elmúlt hetekben.

pack_1.jpg

Addig is viszont, gyűjthető a hazánkban két hete megjelent Lego Jurassic World matricás album, és talán segíthet minket kizökkenteni a jelenlegi borús helyzetből.

A Bukott birodalom album elérhetőségéről, ahogyan azt a bejegyzés elején is jeleztem, néhány szó: a matricás albumot és matricát a Panini magyar nyelven is elérhető oldaláról könnyűszerrel meg lehet rendelni online fizetéssel: egy csomagban az albummal és az összes matricával.

paninii.jpg

Nem csak az angol változat, hanem a német, spanyol, olasz és francia nyelvű változat is elérhető – én magam is így tettem szert a teljes gyűjteményre. Nincsenek duplázódások a matricákból, darabra pontosan az összes matricát kapja meg a megrendelő! Igaz így a matrica bontogatás élvezete elvész, de a duplázódások-triplázódások is elkerülhetőek így. 

Az elkövetkező időszakban, amennyire lehetőségem lesz rá, mivel még dolgozok, a korábbi matricás albumokról is készül bemutató, mivel természetesen mindegyik megtalálható a gyűjteményemben és más, régebbi kiadványok is bemutatásra kerülnek az oldalon, de aligha bánnák a rajongók ha a Dominion forgatásáról lehetne "tudósítani". Aki teheti, maradjon otthon

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr415574070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása