2019. szeptember 29. 18:42 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Dual Attack Allosaurus

allo_2.jpgA Bukott birodalom után egy évvel játszódó Battle at Big Rock rövidfilm egyik főszereplőjéről mintázott játékfigurát már a hét elején bemutattam, ő volt a Nasutoceratops. A mai bejegyzésben pedig következzék az Allosaurus, amelynek fizimiskája megváltozott a mozifilm és rövidfilm között eltelt időben és ez a figurán is tetten érhető.

Az Allosaurus az egyik legismertebb dinoszaurusz faj, még mindig megmosolyogtatónak találom, ha összekeverik a Tyrannosaurus rex-szel, noha a három ujjban végződő alkarok és a szem fölötti csontkinövések, szarvak eléggé jellegzetesek. Az egyik legkorábban felfedezett fajként ismert ez a félelmetes ragadozó, a felnőtt példányok átlagosan 8 és fél méter hosszúak lehettek, de az eddig talált legnagyobb példányt közel 10 méter hosszúra becsülik, noha vannak szakértők, akik szerint akár a 12 métert is elérhette a kifejlett állat testhossza.

Közismert faj ellenére, vagy talán pont azért, egészen az ötödik Jurassic-filmig kellett várnunk, hogy debütáljon a franchise-ban az Allosaurus, noha a Jurassic Park és World játékokban természetesen addig is rendszeresen felbukkant. Azt már a Nasutoceratops-sznál is meg szerettem volna jegyezni: mint a legtöbb filmsorozatnál, ahol rengeteg leágazás van, úgy mint játékfigurák, képregények, videojátékok terén, a legfőbb nyomvonalnak, kánonnak a mozifilmek számítanak. Így ha valamit másképp is találtak ki korábban, akár egy dinoszaurusz megjelenésében, ha azt később másképp ábrázolják filmen, akkor az lesz a hivatalos ábrázolás. Az Allosaurus esetében egy év alatt pedig jelentősebb változtatást eszközöltek a filmesek az Allosaurus-szon, bár az erre adott magyarázat elfogadható, és akár tetszik némely rajongónak, akár nem, hivatalos, erre a figura bemutató végén még kitérek.

Az Allosaurus figurája is egyes piacokon jóval előbb jelent meg, mint maga a rövidfilm, holott csomagolásban már a Battle at Big Rock-ra hivatkoztak, és mire eljutott a Nasutoceratops-szal együtt az európai, hazai piacra, már meg is változtatták a csomagolást, és eltüntették a hivatkozást.

allos_2.jpg

A csomagolás az idei, Dino Rivals figuráknál már tapasztalt design elemekkel rendelkezik teljes mértékben. A ceratopsidához hasonlóan, itt is egy teljesen nyitott dobozt kapunk, így a dobozból való eltávolítás nélkül is kipróbálható és legfőképp, megcsodálható a figura.

Azt már az előző bejegyzésben is megjegyeztem, a Big Rock-ban történt összetűzés körülményei (éjszaka, mesterséges fényviszonyok hiánya) miatt kevésbé látszódott, milyen pompás külső megjelenést kaptak az állatok.

Az Allosaurus esetében is a kék a domináns szín, ráadásul két árnyalatban, de jó adag bézs színnel párosítva, még kiemelkedőbbé téve a fantasztikus részleteit a figurának.

A kék nyelv ötlete nem tudom honnan jött, de eszméletlen jól néz ki. A szemek feletti bőrkinövések mellett a szem körüli részen is számos kinövés figyelhető meg, igazán fenyegető hatást adva a dinoszaurusznak.

0016_2.jpg

Az állat fejtetejétől a farkáig tüskeszerűen sorakoznak a gerincnyúlványok, amelyek nagyrésze egyébként gumiból készült, nem műanyagból. A figura a Dual Attack, vagyis a kettős csapás alsorozathoz tartozik, így két gomb található meg az állat hátán. Az első gombbal a ragadozó dinók többségéhez hasonlóan az állkapcsát csattogtatja a figura, 

0013_3.jpg

míg a hátsó gombbal nem a farkát, hanem a mellső végtagjait fel-le mozgatja a figura! A hosszú kar és a három ujj is anatómiailag pontos, a karok pedig vállból állíthatóak oldalirányba.

Az is jól megfigyelhető, hogy az Allosaurus jóval kecsesebb, mint mondjuk a T. rex,  bár általános vélekedés szerint a koponya viszont túl széles a paleontológiai ismeretekhez képest. Itt viszont én is kijátszom az ütő-kártyát amit már a Jurassic World-ben is Dr. Wu-n keresztül tolmácsoltak a filmesek, azzal kapcsolatban, hogy, egyes dinoszauruszok miért úgy néznek ki, ahogy (és miért nem tollas a többségük): mert a Jurassic Park és World szakemberei nem a pontos rekreációra törekedtek, hanem az emberek dinoszauruszokról kialakított álláspontját kívánták aláhúzni. És azt se feledjük, az összes „szórakoztatóparki szörny” a’la Dr. Grant, mai modern állatok DNS szekvenciáival lettek kiegészítve.

0022_2.jpg

A figura lába is egyedi, a talp első része simul csak szorosan a talajra, ezzel dinamikus mozgás érzetét keltve, ugyanakkor emiatt, és talán a megszokottnál kevésbé szoros illesztés miatt, kicsit nehezebb beállítani a figurát stabilan, és ugyanez igaz a farok részre, amely tekerhető, de elég laza, és a festés folytonossága és a „tüskék” miatt is azonnal feltűnő, ha nem pontosan van állítva.

0019_3.jpg

A méretarányok tekintetében viszont már inkább okoz fejtörést a figura, mivel a Battle at Big Rock-ban nagyságrenddel nagyobb dinoszaurusz érzetét kelti az Allosaurus, mint a játékfigura Owen-hez viszonyítva, és az igazság valahol fél úton van. Látszólag a játékfigura is picit kisebb, mint lehetne, míg a rövidfilmben szereplő példány nagyobb, mint kellene, ezekre mind magyarázat lehet a fentebb említett DNS-manipuláció.

A figura természetesen leginkább a Nasutoceratops figurával együtt „él” igazán, de a T. rex-hez viszonyítva is látható, azért történt némi csalás.

A Big Rock-nál bekövetkezett csata pedig most már meg is elevenedhet:

És akkor a végére még visszatérek az Allosaurus kettősségére. A Bukott birodalomban először azon a lankán láthattunk Allosaurus-t, amelyen rengeteg dinoszauruszhoz hasonlóan szereplőink is menekültek a kirobbanó Mt. Sibo vulkán piroklaszt áradata elől: futó pillantást vetett csak a pörgőgömbben menekülő Claire, amikor egy szikladarab letarolta szegényt.

allojwfk.jpg

Legközelebb már a Lockwood birtokon zajló aukción bukkant fel egy másik képviselője a fajnak, akit elárvereztek (ugyanőt láthattuk a film végén is ahogy a vevő részére elszállítják), és volt még legalább egy Allosaurus a szabadon engedett állatok között. Valamennyi dinoszaurusz ugyanolyan megjelenést kapott, sötétkékes - szürke színt, némi sárgával, a szem feletti kinövések teteje pedig vöröses színben pompázik. Ezen jellegzetességek a tavaly a Mattel Roarivores vonalán kiadott figurán is jól láthatóak:

allo2018.jpg

Ezzel ellentétben a Battle at Big Rock-ban teljesen eltérő színpaletta figyelhető meg, nem beszélve a méretek növeléséről, és az eltérő koponyajellegzetességekről. A hivatalos indoklás szerint a Bukott birodalomban csupa fiatal példányt láthattunk (az aukción is fiatal példányra hivatkoztak), míg a rövidfilmben már egy teljesen kifejlett, felnőtt példány bukkan fel a kempingben. Sajnos a rövidfilmben látott körülmények miatt, és mert eddig hivatalos art work-ot nem adtak ki, az alábbi fekete-fehér képen kívül, így ezt az összehasonlító képet készítettem a Big Rock-beli Allosaurus-ról és figurájáról:

allosa_1.jpg

Mivel sajnos nincs meg a tavalyi figura, egy Youtube csatornáról (The Jurassic Park Podcast) származó összehasonlító videó alapján tudom most megmutatni a két figurát egy képen, hogy mégis kézzel foghatóbb legyen a különbség:

allos2.jpg

Felfedezhető, hogy a tavalyi figurához képest az Allosaurus farka rövidebb lett, ellenben a test egy kicsit izmosabb, teltebb, ugyanakkor a lábak és a karok pl. láthatóan ugyanazon elemekből állnak, de a leglátványosabb különbség is jól kivehető, teljesen eltér a két figura fejének kialakítása és a túlnyúló csigolya nyúlványok felbukkanása is markáns különbséget eredményez. A magam részéről, mindkét megjelenés tetszik, de a felnőtt példány talán jobban.

big.jpg

A rövidfilm bemutatása után Colin Trevorrow számos, fekete-fehér, képet osztott meg a forgatásról, amelyen jól láthatóak a referencia modellek és a nyaktól felfelé megépített animatronikus dinoszaurusz is. Trevorrow pedig megjegyezte: amikor az Allosaurus a lakókocsit túrja fel éppen, ott többnyire a robotot láthatjuk, és nem a CGI modellt!

Remélhetőleg a Jurassic World 3-ban viszont láthatjuk az Allosaurus-szt, a Nasutoceratops-szal együtt, némi napfényben és talán a nyilatkozatok mellett a filmben is tesznek még említést a genetikai módosításokról és azok hatásairól. Addig is viszont, ez az ismételten remekül sikerült Mattel figura még megvásárolható, a Nasuto-val együtt a Gyerekajándék.hu oldalon (azaz csak volt, de érdemes figyelni az oldalt, mert később ismét érkezhet még talán új szállítmány):

gyerekajandek.jpg

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3615182230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anak 2019.09.30. 09:54:41

Ahogy írod, "csak volt". Sajnos erről én most kórházi kezelés miatt lemaradtam. Így aztán a közelgő születésnapom alkalmából inkább meglepem magamat egy Amargasaurus figurával. Legyen végre egy sauropodám nekem is. Bár anatómiailag nem tűnik valami helyesnek. Túl rövid a teste és a farok és nyaki rész sem jó pozícióban lett megformálva. Mindkettőnek a test felső részéből kellene a talajra párhuzamosan állnia. Na mindegy.

Egyszerűen nem tudok napirendre térni ezen új Allosaurus figura felett. Egyszerre találom jónak és rossznak. A köréje kerített mese szerintem teljesen elfogadható, hogy a fiatal és idősebb példány máshogy néz ki, de kérem, a mellékelt összehasonlító képen a fiatal és felnőtt példány méretre teljesen megegyezik. Miért? Hát ez óriási hiba szerintem.
A figurával való egyéb problémáim: ránézésre fejnehéz, rövid és csökevényes a farok rész. Komoly egyensúlyozási problémák jelentkezhetnek ennél a figuránál. Különösen, hogy a régi figura egyetlen vacak részét nem dolgozták át, a lábakat. Ugyanazokat a vacak tappancsokat kapta, ami már korábban is egyensúlyi problémákat okozott az előző figuránál. Ez a második óriási hiba. Ha valamit hát ezt át kellett volna dolgozni, de neeem... ez az egyetlen, amit megtartottak. A szart. Nem tudom hányszor fog felbucskázni egy vitrinben ez a játék.
Az új figura színei viszont nagyon rendben vannak.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.09.30. 18:34:36

@Anak: Igen sajnos, mikor szombaton megírtam a cikket, még elérhető volt :/ És erőteljsen jobbulást kívánok!

Az Amargasaurus engem annyira nem érint, mivel nem filmes ugye (még), illetve mostanság 1-2 újdonság mellett régi dolgokra tettem szert a JP filmek kapcsán :)

Valóban eléggé egyforma nagyságúnak tűnik a két Allosaurus figura, de talán mégis kicsit testesebbnek tűnik a felnőtt példány, persze minden fényképezés és szögek kérdése... Annyira nagyon komoly probléma nincs nálam az egyensúllyal, ha nem nyúlok hozzá naponta, akkor megáll a lábán :) Nálam a Baryonyx szédült le rendszeresen a polcról, amióta kivettem belőle az elemeket, nincs probléma. De innen is látszik (annak is különlegesebb a lába), hogy ezért kellett a többi két lábon álló dinónak széles lábfejet kialakítani, az egyensúlyozás miatt. A farok rész inkább zavar, hogy kissé laza, észre se veszem, és már el is fordult, volt is amit véletlen fotóztam le úgy. Mostanra elég nagy lett a csapat, lassan időszerű lesz egy szellősebb elrendezés. Azért az idei évből is lett jó pár figurám, majd talán jövőre megpihenhetek, (de nem, mert vannak hiányosságaim).

Anak 2019.10.25. 19:25:40

Na, ma én is megrendeltem az Allot és a Nasutot a Bűbáj Webjátékbolt oldaláról. Most náluk a legkedvezőbb az ár és így együtt még a pk-t is elengedik. A Játékbox drágáért kínálta + pk is lett volna. Gondolkodtam még a Tollaskígyón is, de az a figura sajnos egyáltalán nem tetszik.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.10.29. 21:21:54

@Anak: Örömteli, hogy még mindig több játékbolt kínálatában ott van az Allo és a Nasuto, adott a lehetőség, hogy minél több találjon gazdára itthon.

A Quetzalcoatlus, a látottak alapján, az elfogadott ábrázolásoknak megfelelően néz ki, ha valaki, rá lehetett mondani, hogy fejnehéz lehetett :D Mivel nem filmes, és meg kellett húznom a határt, az én gyűjteményemhez sem csatlakozott, de soha se mondd, hogy soha :)

Anak 2019.10.30. 20:35:05

Meg kellett húznod a határt?
Ha ezt Mr. John Hammond hallaná, kinek jelszava "Spared no expanse! - Nem spóroltam semmin!" vala!
Tegnap megérkezett a Nasutom és az Allóm. Utóbbi sajnos olyan lett, mint vártam. Egy instabil rémálom. Folyton fel akar bukni jobb előre. A combizületeket legalább megerősíthették volna. Folyton orra bukik a szerencsétlen theropoda. Szépnek szép a figura.
Ja és az enyém kicsit gyári hibás is lehet. Picit szorul az állkapcsokat mozgató gomb, így zárt állkapocs állásban is megtartja magát egy jó darabig a játék. Aztán persze automatán kinyitódnak az állkapcsok.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2019.10.30. 23:37:45

@Anak: Sajnos meg kell, mert az anyagi lehetőségeim végesek, és sajnos vannak ilyen felnőtt dolgok is, mint számlák, ruházkodás... :D Engem lepett meg a legjobban, hogy így berántott a játékfigurák világa, mert a korábbi filmek figurái közül aztán tényleg szelektáltam, mit szereztem be, csak tényleg azokat, amelyeket szépnek tartok. Aztán jött a Mattel és nagyon megfogtak a figuráik, a nem filmesek is szépek, de ahogy eddig sem, ezután sem veszek mindent, csak mert dinó :)
Az Allosaurus tény, nehezebben áll meg a lábán, csak egy bizonyos pózban, de azóta nincs vele problémám, a Baryonyx maradt nálam az egyetlen borulgató figura. Hibás működést én nem tapasztaltam, de láttam azért, hogy mennyi elrontott festésű, rosszul címkézett figura került ki, sajnálom, hogy a te Allo-d sem tökéletes.
Jellemző egyébként, hogy most is olyan figurákra fájna a fogam, amelyek itthon nem kaphatóak, de remélhetőleg legalább az egyik minél előbb az lesz.
süti beállítások módosítása