2023. április 20. 20:52 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: A Dino Trackers második hulláma

trackers.jpg

A legújabb Beyond The Gates, ahogy azt a Target oldala is előre jelezte, az idei évi Dino Trackers vonal két új figurájára lett szentelve, az egyik szinte borítékolható is volt, és ugyan a másik figuráról is lehetett már hallani, most már konkrétumokkal szolgáltak róla.

Amikor 2015-ben a Jurassic World bemutatásra került, a hatalmas sikert és megnövekedett érdeklődést finoman szólva sem szolgálta ki maradéktalanul a játékfigurák jogait birtokló Hasbro, akik amúgy is már valószínűleg az új Star Wars tartalmakra fordították minden energiájukat - azokat elnézve mai napig érthetetlen, miképp gondolták, hogy a régi és új Jurassic-rajongók elégedettek lesznek a kínálatukkal. 2018-ra szerencsére átkerültek a jogok a Mattel-hez, és bár bőven akadnak furcsa hibák, terjesztési problémák, a gyártó letarolta a rajongókat és azóta is, immáron ötödik éve örvendeztet meg minket figurákkal.

indos_1.jpg

Minthogy a Bukott birodalomban nem szerepelt az Indominus, nem volt időszerű rögtön előrukkolni a negyedik rész antagonistájával, így az első komolyabb figurájára 2019-ig kellett várnunk. Igaz a Dino Rivals játékvonalon megjelent Indominus Rex-sznek voltak hiányosságai, de ahogy az elmúlt években láthattuk, a Mattel mind tovább csiszolta korábbi megjelenéseit is, és épp itt volt az ideje, hogy egy még filmszerűbb hibriddel örvendeztessenek minket, ez lesz a...

Camouflage 'N Battle Indominus Rex

indo0_2.jpg

Az új megjelenésnél szembeötlő a különbség: mind a fej, mind a torok valamivel kisebb lett, ezzel együtt viszont méretarányosabb a korábbi kiadáshoz képest (a korábbi figura a nyelés funkció miatt kapott szélesebb kialakítást), de az apró részletek, az ostrodermák, a tüskék mérete és elhelyezkedése is jobban idézik meg a filmbéli állatot.

Nem különben a festés, de ennyiben nem is áll meg az újdonság, ugyanis a játéktervezők a filmben nem túlzottan kiaknázott képességet, a színváltást és így a hatékonyabb elrejtőzés lehetőségét próbálták a figurába oltani. Ennek köszönhetően pedig gombnyomásra pulzálóan, zöld színben ragyog az Indominus teste, ráadásul a tintahaltól kölcsönvett mintázattal. Be kell valljam, eleinte nem annyira tetszett ez a megoldás, de egyre meggyőzőbb. 

indo2_6.jpg

Már 2018-ban megkaptuk az első, Super Colossal dinoszaurusz figurát, amely Rexy-t ábrázolta: ahogy majd minden, a filmhez kapcsolódó figura esetében, ő is vöröses barna színben pompázott (azóta pedig a Világuralom kapcsán egy sötétbarnás, sokkal filmhűbb festésű változatban is kapható), de az igazi lényege az volt a figurának, hogy óriási volt, 110 cm hosszú! Utána pedig sorban érkezett Blue, a Velociraptor, az Indominus rex, a Carnotaurus és tavaly a Giganotosaurus, vagyis minden fontosabb filmes dinoszaurusz, csak épp a 2018-as film sztárja, az Indoraptor nem, eddig. 

Super Colossal Indoraptor

indor_3.jpg

Öt év várakozás után végre megkapjuk a második hibrid dinoszaurusz óriási, 99 cm hosszú figuráját! Természetesen, csak úgy mint ezen a vonalon minden másik figura (kivéve talán a T. rex és az Indominus figurákat), nem arányos más Super Colossal figurával, de akkor is egészen hihetetlen, milyen hatalmas figurákkal gazdagodhatunk, 30 éve ez csak álom lett volna.

Egészen durván texturált az állat fekete bőre, már önmagában a fekete szín is egy nagyon extra választás volt a példányhoz, de az arany sáv még menőbbé és egyben félelmetesebbé teszi az Indoraptort. Természetesen, gyerekjáték lévén, tű éles fogakat, veszélyes, hegyes tollszárakat ne várjunk, de ez szükségszerű kompromisszum. 

Őszintén szólva, én viszont csalódott vagyok, hogy ezt a két "mezei" figurát sikerült csak bemutatni az e havi Beyond The Gates-ben, februárban a 93-as gyűjtemény beharangozója magasra tette a lécet és az igényeket azt hiszem. Májusban 2 Legacy Collection, júniusban 1 Hammond Collection, júliusban 1 Legacy Collection figurát mutatnak be, és végül (?) augusztusban 2 Hammond Collection darabot. 

Ha a legfrissebb epizód nem is hozta számomra a várt leleplezéseket, azért még akad néhány, itt a blogon nem részletezett új Dino Trackers figuráról termékfotó, amivel még adós voltam, igaz legtöbbjükről már 1-1 képet láthattunk korábban is. Kezdem is a kisebb fajokat felvonultató vonallal:

Danger Pack Borealopelta

Ez az ankylosauria az egyik kedvenc, az elmúlt néhány évben felfedezett fajom, nem kis részt azért is, mert egy páratlan épségben megőrződött leletünk van az állatról. Épp csak a Mattel figura felcserélte az állat színeit (mert még azt is meg tudták határozni pigment minták alapján!).

Danger Pack Dakosaurus

Közelebbről is szemügyre vehető a Dakosaurus, amely valószínűleg az egyik leghatékonyabb gyilkoló gépe volt az ősóceánoknak 130-150 millió évvel ezelőtt, erős pofájának és két oldalt lapított fogainak köszönhetően. A 3-4 méter hosszúságú állat leletei a mai Argentínától Mexikón át Oroszországig felbukkantak! 

Danger Pack Ornithocheirus

A Mattel láthatóan figyelmet szentel az olyan régen felfedezett állatoknak is, mint az Ornithocherius (a Dakosaurus első leleteit is az 1850-es években fedezték fel!), amelynek első maradványait csaknem 200 évvel ezelőtt, 1827-ben találták meg (igaz csak 1869-ben írták le a fajt). A nagyon érdekes csőrformájú pteroszaurusz figurája is, legalábbis az eddig látottak alapján, nagyon szépen kidolgozott lesz és ezzel egy újabb őslény került le a Mattel kiadatlan fajok listájáról.

Wild Roar Nigersaurus

Habár ez a bámulatos sauropoda a Diplodocus-szal egy öregcsaládba tartozik, a maga 9 méteres testhosszával jóval elmarad a legnagyobb rokonaihoz képest. Annál lenyűgözőbb volt viszont a biológiája, akár 5-600 fog is elhelyezkedhetett a szájában, és kutatások szerint a tömbszerűen összeálló fogak tömbönként havonta cserélődhettek! Erről muszáj is leszek képet betenni:

nigerskull.jpg

Ugyanakkor viszont a Mattel játéktervezői, annak ellenére, hogy relatíve gazdag a leletanyag, a szokásostól eltérő módon, jóval rövidebb mellső lábakkal ábrázolja az állatot, mint ahogy az valójában kinézett, és a festése is kissé elnagyoltnak tűnik.

A Hammond Collection vonal is idén számos új taggal bővül, és habár bőven lenne még filmes faj, amelyet kiadhatnának, legközelebb mégis két, a filmekben nem szereplő faj kapja meg a gyűjtői kiadását, néhány szerencsés pedig már a kezében is tarthatja őket, így róluk már nem csak termékfotók állnak rendelkezésre:

Hammond Collection Metriacanthosaurus

Hammond Collection Irritator

Valószínűleg a legkisebbeket célozza meg a Mattel a Fierce Changer játékvonallal, amelynek első egyedeiről már írtam korábban, a héten viszont kettő (négy) új figura fotóit ismerhettük meg:

Fierce Changer Giganotosaurus - Triceratops

Már a párosítások is érdekesek, bár valószínűleg szándékosan van egy ragadozó egy növényevővel párosítva. Személy szerint ez egy tökéletesen kihagyható vonal lesz, pedig egyébként egyenként, az egyedek feje kifejezetten aranyos, kár, hogy a 2018-as tojásból kikelő Hatch 'N Play sorozatot nem folytatták velük.

Vagy igen? Úgy látszik a Mattel-nél valaki nagyon szeretne a Transformers széria babérjaira törni, mert érkezik a Hidden Hatchers játékvonal, ahol a tojásokat kihajtogatva bukkan elő egy-egy szaurusz:

Különösen az élettelen szemükkel, ez sem az a vonal lesz, amelyet feltétlenül a gyűjtőknek szán a gyártó...

A végére még egy tojás, ha már a húsvétot ünnepeltük nem olyan régen: a Captivz figurák ugyan egy szériától eltekintve messzire elkerülték a magyar boltok polcait, és valószínűleg ez a 30. évfordulós kiadásokkal sem lesz másképp, pedig ilyen Mega Build tojás is megjelenik majd:

A T. rex és két Velociraptor figura mellett természetesen maga a Látogatóközpont, kartonpapírból kihajtogatható változata, amely megdobogtatja a rajongók szívét, így annak még egy alternatívája kerül piacra (a LEGO változatról már ITT írtam korábban), talán nem kell sokat várnunk egy Mattel-es megoldásra sem...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8818106992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása