2023. március 15. 21:34 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: 30. évfordulós Funko Pop! figurák és egyebek

30funko.jpg

Március idusán jelentkezett a Beyond The Gates, a Target és a JurassicOutpost közös videósorozatának idei második epizódja - a várakozásokkal ellentétben azonban a műsor története során először, nem a Mattel, hanem a Funko Pop! évfordulós kiadásait mutatták be, de a tovább mögött az elmúlt napokban érkezett új Mattel figurákról is lesz szó.

2015-ben mozikba került a Jurassic World, és ezzel egy új korszak vette kezdetét a franchise-ban, az eltelt nyolc évben olyan dömping vette kezdetét, amelyre az azt megelőző 20 évben nem volt példa - azóta még két mozifilm és egy animációs sorozat, valamint egy LEGO-féle animációs sorozat révén bővült a franchise, no és rengeteg akciófigurát, járművet, LEGO készletet, társasjátékot, iskolai kiegészítőt, ruházati cikket és még hosszasan lehetne sorolni, mi mindent gyűjthetnek a rajongók. A roppant népszerű Funko Pop! figurasorozatában már számos, egészen kicsi és hatalmas figurát szenteltek a Jurassic World-filmek szereplőinek, de a Jurassic Park kapcsán is nem egy figura jelent meg. A harmincadik évforduló kapcsán természetesen a nagyfejű figurákat sem nélkülözni.

Funko Pop! Ad Icons: Bullseye Dressed as John Hammond

Az amerikai rajongók számára kifejezetten Target-exkluzív lesz a John Hammond-nak öltözött kutya figurája - ám Bullseye, mert ez a becsületes neve, nem közönséges kutya. A Target áruházlánc kabalaállata ugyanis 1999 óta ez a fehér bullterrier kutya, bal szemén vörös céltáblával, ami az áruház nevére utal. Így azért máris több értelmet nyer, miért ő öltözött be Mr. Hammond-nak.

Funko Pop! Moments: Jurassic Park - T. Rex Breakout: Tyrannosaurus rex

A Funko másik két, most bemutatott kiadása egy dioráma két részlete, és a Jurassic Park ikonikus jelenetsorát eleveníti fel, az egyik dobozban magával a T. rex-szel, a kifutó kerítésének egy részletével és a már felborított Ford Explorer-rel.

Funko Pop! Moments: Jurassic Park - T. Rex Brekaout: Dr. Alan Grant

A jelenet másik felében pedig a másik Explorer mellett a fényfáklyával a dinoszaurusz figyelmét elterelő Dr. Alan Grant-et kaphatják meg a Targetben az amerikaiak. Utóbbi két szett esetében azért az európai (és magyar) gyűjtők reménykedhetnek, hogy szélesebb körben kerülnek terjesztésre, ha az amerikai jellegzetességnek számító Bullseye nem is biztos, hogy eljut a nemzetközi piacra.

Ugyan jómagam nem vagyok nagy rajongója a Funko-féle figuráknak, a cég sikere kétségbevonhatatlan, aki és ami számít a szórakoztatóiparban, vagy épp a sportban, már megkapta a maga, buborékfejű figuráját. Ahogy sokan, úgy én is arra számítottam, hogy ma a 93 Classic Collection további három darabja kerül bemutatásra (egy cseh oldalon korábban az eddig még nem látott Jeep-et is beharangozták már ezen a vonalon), de a Beyond The Gates oldala szerint a továbbiakban ilyen jellegű figurabemutató már nem várható - ám korábban is előfordult már, hogy egyes Legacy, Amber vagy Hammond Collection figurák sem kaptak adásidőt előzetesen...

Az elmúlt napokban viszont további, az idei alap játékvonal figuráiról érkeztek új információk, képek formájában, a jelek szerint a Mattel pedig egy egészen új irányba indul el...

Camouflage 'N Battle Indominus Rex

indo_9.jpg

Az egyik legkecsegtetőbb hagyományos figura az Indominus rex megújult, hangot adó figurája lesz, amelynek a feje kisebb (és ezzel arányosabb) a korábban megjelent változatokhoz képest, de arányosabb és hosszabb a testhez képest az állat farka is. Az újítás azonban itt nem állt meg: gombnyomásra ugyanis az állat teste és torka világít - zölden, ezzel imitálva a filmben is látott álcázást. A korábbi változatokat kihagyók számára azért az arányosabb kialakítás már kecsegtetőbb lehet, de azok számára is, akik az elmúlt években valamelyik korábbi figurát már megvették.

Fierce Changer Chase 'N Roar Tyrannosaurus Rex / Ford Explorer

fierce3.jpg

Az álcázós Indominus-szal osztozik egy képen ez a furcsa Tyrannosaurus rex is, amivel a Mattel a Transformers-ek világát idézi meg: ugyan a képet közzétevő Collect Jurassic révén tudjuk a pontos elnevezést, azért a kép alapján én inkább egy ponyvás Jeep Wrangler alkatrészeit látom ki a dinoszauruszból. A Hasbro által 1984-ben életre hívott alakváltókhoz hasonlatosan több gyártó is megpróbálta utánozni a Transformers-szek világát, nem is olyan régen, 2021 nyarán pedig a Mattel közreműködésével a Hasbro, előbbi gyártó T. Rex és Ford modelljének segítségével, egy hivatalos Transformers szettet is piacra dobott:

transformers.jpg

A Fierce Changer vonalon a Rex-en kívül még két kisebb figura egészen biztosan megjelenik, a Baryonyx-szból Parasaurulophus-szá, és a Carnotaurus-szból Stegosaurus-szá váló alakváltók:

fierce1.jpg

fierce2.jpg

Valószínűleg, mert gyerekkoromban elkerült az alakváltók világa, személy szerint ezt egy teljesen kihagyható vonalnak tartom, és remélhetőleg azért túlzottan nagy hangsúlyt sem fektetnek rá a későbbiekben.

Furcsa módon, de az idei Dino Tracker sorozat kisebb, Wild Pack dinoszauruszai a magyar piacot elkerülték, pedig majd minden más figura megjelent már, remélhetőleg a széria 2. sorozatának a tagjai már elérnek hozzánk is:

wild.jpg

A repülő Ornithocheirus, a mini-Mosasaurus-szra hajazó Dakosaurus és a Borealopelta mint új fajok bukkannak fel a Mattel kínálatában, személy szerint főleg utóbbi figurának örülök, hiszen a nodoszauridák közé tartozó fajhoz tartozik az egyik leglenyűgözőbb paleontológiai lelet: a kanadai Alberta-ban 2011-ben talált "múmia" az egyik, ha nem a legjobb állapotban fennmaradt dinoszaurusz.

nodosaur.jpg

A tudósok még a béltartalmát is meg tudták vizsgálni az egyednek, ahogy pigment mintákat is sikerült venni, így azon kevés példányok egyike ez a Borealopelta, ahol nem kell tippelni az állat színeire, igaz a Mattel-nek sikerült felcserélnie azokat, a vöröses barna szín a páncélzatot fedte, és a lágy részek krémszínűek voltak. Egy-egy új Velociraptor és Pyroraptor színváltozattal is találkozhatunk majd ezen a vonalon, utóbbi színeit az ara papagáj ihlette! 

Két héttel ezelőtt már számos képet láthattunk az új Hammond Collection figurákról, most már pedig a Corythosaurus, a Metriacanthosaurus és az Irritator dobozképei is előkerültek:

Az elmúlt években április elseje vagy tizedike volt a Mattel határnapja, amikor is el lehetett kezdeni az új figurák egy csoportjának az árusítását, de ilyen dátum még nem áll rendelkezésre a 93 Classic Collection esetében. Ez nem is volt akadály a Smyths előtt: az angol játékbolt hálózat ugyanis teljesen váratlanul, máris kirakta a polcokra a klasszikus figurák előtt tisztelgő vonal legnagyobb darabját, a vörös T. rex-szet, így máris számos leírás, elemzés, videó található a figuráról - magyar megjelenésről természetesen még semmi hír, de addig is álljon itt néhány, a vásárlók által készített kép:

Kicsomagolós videókon már látszott, a dobozon a funkciók leírásánál magyar szöveggel is találkozni, igaz ezt számos olyan figura csomagolása is tartalmazza, amely sosem ért el a magyar piacra, remélhetőleg azért ez a csúfság egy ilyen remek gyűjteménynél ezúttal nem esik meg...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7418072672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása