2023. január 22. 18:31 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Jurassic Park: The Game - Deluxe Edition

30thgame.jpg

Az idén 30 éves Jurassic-franchise kapcsán az idei évben bemutatásra kerülnek olyan figurák, filmes vagy játékkiadások is, amelyek az eltelt három évtizedben jelentek meg - és persze a gyűjteményemben is tudhatom, hiszen továbbra is a saját kézből való bemutatást preferálom. Az első "retro" bemutató tárgya pedig a 2011-ben megjelent Jurassic Park: The Game játék különleges, díszdobozos kiadása.

A Telltale Games játéka 2011 novemberében jelent meg, a point-and-click formátumú kalandjátékok piacán. A PC-re és Xbox 360 valamint PlayStation 3 konzolra is megjelent játék terjesztése ugyan nem volt zökkenőmentes, késve kapták meg ugyanis az európai forgalmazók a játékot, de összességében kedvező, közepes értékeléseket kapott a játék. 

A játék lemezes kiadása már önmagában csak azért is kuriózum, mert a négy részből álló történetet fizikai adathordozón elsődlegesen csak az Xbox 360 játékosok vehették meg, a Playstation tulajdonosok számára csak online volt letölthető a négy epizód, ahogyan a legtöbb PC-n játszó játékosoknak is, csak néhány országban jelenhetett meg lemezen a játék külön, lemezes formában.

A limitált, Deluxe Edition kiadást egyenesen a Telltale-től lehetett megrendelni. Arra vonatkozóan nincs adat, hány darab lett legyártva a kiadásból, de jellemző, hogy a legnagyobb, internetes kereskedői oldalon jelenleg egy darab sincs listázva belőle, az egész világon... Nemrégiben sikerült szert tennem ezt a gondosan megőrzött, nagyon ötletes kiadást, amit most be is mutatok, részletesebben.

A kiadás

box1_20.jpg

Nagyon ötletes módon, a játékot rejtő doboz teljesen olyan hatást kelt, mintha valóban egy InGen által kiadott dolgozói csomagról lenne szó, semmi nem utal rá, hogy egy fiktív vállalathoz tartozna. A valósághű összhatáshoz tartozik a koszosnak látszó, használt állapot is - ez azonban csak a látszat, a gyártás napjától ilyennek kell lennie.

A doboz tetején a filmekben is fel-felbukkanó InGen logó adja meg a hangulatot, de az oldalakon a teljes cégnév is szerepel (International Genetic Technologies Inc, rövidítve, InGen). Az egyik rövidebb oldalon egy azonosítószám szerepel, valamint, hogy kihez fordulhatunk a dobozzal kapcsolatos kérdéseinkkel: az ellátmányért felelős irodához! A másik rövidebb oldalon pedig a Site A Team felirat szerepel, ez is erőteljes utalás arra, hogy Isla Nublar az A helyszín (amelyen a Jurassic Park és a játék is játszódik), és a B helyszín pedig Isla Sorna. A hosszabbik oldalon pedig az InGen főhadiszállásának címe olvasható le, amely történetesen Michael Crichton eredeti regényében is szerepelt! A doboz üres hátoldalán pedig egyenesen a játék megrendeléséről szóló szállítási címke található, ezt érthető módon nem szeretném felfedni. 

box6_8.jpg

A dobozt felnyitva egyébként még egy további felirat szerepel, a InGen New Employee Kit elnevezés arról tanúskodik, hogy ez egy dolgozói kezdőcsomag. 

boxin_1.jpg

Az első tartalom, amit kézbe kerül, az egy John Hammond által szignált köszöntőlevél az új alkalmazott részére!

latter.jpg

A következő, igazán izgalmas ereklye egy Jurassic Park brossúra, amely erősen emlékeztet a filmben is felbukkanó darabokra, ugyanakkor nem pontos másolat, a Telltale tervezői kicsit módosítottak rajta, ez legfőképp rögtön a brossúra elején látható sziget rajzolt változatán látszik, de a hátoldalán sem a Kodak, hanem a Kadok reklámját olvashatjuk. A Jurassic Park kapui csukva, majd pedig kinyitva ellenben pontosan ugyanolyanok, mint a hivatalos produktumon. 

Az információkat angol és japán nyelven találhatjuk meg, és míg a filmes változaton csak a filmhez nem kapcsolódó, Hawaii szépségeit bemutató stockfotók kerültek a brossúrába, addig ez esetben a játékban is megjelenő helyszínek jelennek meg, természetesen rajzolva. 

broch5.jpg

Teljesen széthajtva a hátoldalon pedig Isla Nublar és a Jurassic Park térképe tekinthető át, amely nagyfokú hasonlóságot mutat az eredeti térképpel, de apró részleteiben, a játékhoz igazodva, el is tér attól. A 2015-ös Jurassic World-ben és a négy évvel későbbi Bukott birodalomban is némileg átrajzolt térkép szerepel a különböző képernyőkön, hivatalos plakátokhoz a Jurassic World brossúrához képest - a parkok vagy állatkertek térképei a mai napig stilizáltan, leegyszerűsítve mutatják be azokat a helyszíneket, mint a valóságban. 

A csomag tartalma még egy szép, minőségi Jurassic Park, felvasalható, hímzett felvarró:

patch.jpg

És ami még igazán szép darab, és erőteljesen emeli is a realisztikus hatást, az egy "igazi" Jurassic Park dolgozói azonosítókártya, igaz csak ideiglenesen kiállítva, ezért nem szerepel rajta sem név, sem fénykép.

idcard.jpg

Ezt leszámítva viszont a grafikai elemek, feliratok azok mind pontosan ugyanolyanok, mint amilyeneket a filmben is láthattunk Robert Muldoon, Dr. Henry Wu vagy Dennis Nedry öltözékén is (Ray Arnold-é nem látszódott). A valóságot pedig csak még jobban imitálja, hogy nem egy kemény kartonpapírlapról, hanem valódi, műanyag kártyáról beszélhetünk, a hozzá tartozó csiptetővel együtt.

idcards.jpg

Végül, de nem utolsósorban, egy 36 oldalas InGen kézikönyv emeli a kiadás színvonalát, amely röviden üdvözli az újonnan belépő alkalmazottat, és röviden ismerteti a vállalat történetét, valamint a szigetet magát. A borítón az InGen logó gyönyörűen, dombornyomva került préselésre.

Természetesen többek között a filmekben sosem említett geotermikus energiafelvételről is szó van, amelynek a játék szempontjából fontos szerepe van, nem mellesleg pedig ez az energia a sziget vulkanikus eredetének köszönhető (mint az a Bukott birodalomból kiderül, katasztrofális eredményekkel jár a Mt. Sibo vulkán felébredése 2018-ban).

Természetesen a legfőbb hangsúly a park dinoszauruszain van, így azokat is egy vagy két oldalon mutatja be a kézikönyv. Az őslények ábrázolásánál viszont nem a filmes látványterveket, hanem a játékhoz készült ábrázolásokat vették alapul, elvégre is ez a kiadvány is a játékhoz készült. 

Szintén a játékhoz remek visszacsatolás Dr. Laura Sorkin feljegyzéseiből egy kis ízelítő - a játék során az egész napló begyűjthető, és fontos információkkal látja el a játékost egyes dinoszauruszok viselkedését illetően, de háttérsztorit is ad egyes helyszíneknek. Mindezeket pedig lenyűgöző, kézzel készült illusztrációkkal látta el Dr. Sorkin, aki Dr. Wu legfőbb munkatársa. A napló ebben található változata egyébként már úgy fest, mint az InGen által katalogizált gyűjtemény. A könyvben szó van még a munkahelyi szabályokról és magáról az azonosítókártyáról, és annak fontosságáról.

editions.jpg

És a doboz legalján magát a játékot találhatjuk meg, hagyományos fekete tokban. Azokban az országokban, ahol megjelenhetett lemezes formátumon a játék, PC-n és az Xbox játék borítója is fekete alapon, a hagyományos logót kapták a borító elején.

Ebben a kiadásban egy, a szintén 2011-ben megjelenő Ultimate Trilogy Blu-ray kiadásra hajazó logót és hátteret kapta meg, természetesen kihangsúlyozva, hogy ez a játék Deluxe Edition kiadása.

ultimate_2.jpg

cd4.jpg

A tokon belül természetesen ott találjuk magát a lemezt is, amelyen a logosaurus virít, míg a tok bal oldalába egy négy oldalas kis booklet kapott helyet, ami az alapvető irányítási funkciókat és játékmenetet magyarázza el.

quickstart1.jpg

quickstart2.jpg

Azt hiszem a képek alapján is kitűnik, hogy egy igazán látványos, ötletes és valóban tartalmas különleges kiadást hozott össze a Telltale Games 2011-ben. A játék annak idején csalódásnak volt megélhető, olyan tekintetben, hogy a rajongók többsége egy szabadabban bejárható szigetet és nem ilyen kötött játékmenetet vártak volna, de ez pont nem jellemzője ennek a műfajnak. A játék alaptörténete mindazonáltal kellően összetett és izgalmas, és sok újítást is sikerült belevinni, bővíteni a film mitológiáját. 

pakk.jpg

A későbbiekben a blogon lesz külön bejegyzés csak a játékról - de előbb azért újra végig kell játszanom. Tény, egyes elemei beépültek a Jurassic-kánonba, de vannak olyan mozzanatok is, amelyeket a Jurassic World-filmek felülírtak, így leginkább a játék maga soft kánonnak tekinthető. Talán lassan a játékipar is megadja azt a kalandjátékot, amire a rajongók régóta várnak...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2618028496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása