2022. december 01. 21:19 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Ferocious Pack Atrociraptor 'Red' és 'Panthera'

atrociraptorok.jpg

Mai bejegyzésemben két különálló figurát mutatok be egyszerre, a Jurassic World: Világuralomban látott Atrociraptor csapat két tagját: Red-et és Panthera-t, akik végre elérték a hazai boltok kínálatát is.

Az első öt filmben a Velociraptor rajongók igazán el voltak kényeztetve: a Park-trilógiában részenként eltérő design-nal és habitussal rendelkező állatok kerültek a gyöngyvászonra, míg a Jurassic World egy csapatban élő és dolgozó négyest mutatott be: Blue, Charlie, Delta és Echo mind különbözőek voltak, mind megjelenésben, mind viselkedésben, de nagyon jól fogadták őket a rajongók és kritikusok, életszerűen hozva be a Jurassic-világba az idomított állatok ideáját. A Bukott birodalomban már csak a csapat utolsó, életben lévő tagja, Blue kapott szerepet, sőt, kifejezetten a cselekmény része volt, hogy ő fajtája utolsó képviselője.

vraptors_1.jpg

A Világuralomban aztán Blue társat kapott: egy ivadékot, önön klónját, Beta-t, de csupa új raptor is bemutatkozott a franchise-ban: habár a Pyroraptor csak egy, de hosszú és izgalmas jelenetsort kapott, addig az Oviraptor csak a bővített verzióban helyet kapó Prológusban és egy plusz viadal jelenetben szerepelt. A marketingben is azonban kiemelt szerep jutott egy újabb négyes csapatnak, amely négy Atrociraptorból állt. Habár velük is csak egy helyszínen találkozhattunk, de, legalábbis számomra, a World-trilógia egy kiemelkedő jelenetsorában láthattuk őket. Ugyan egyes merch termékeken, vagy például matricákon, kártyákon kiemelt jelentőséggel bírt, hogy akárcsak az Owen felügyelte Velociraptor csapat tagjainak, úgy nekik is saját nevük van, a filmben már egyszer sem hivatkoztak rájuk így, én azért, már csak a könnyebb beazonosítás végett is, maradnék az elnevezéseknél, még ha azok a Mattel csomagolásán sem bukkannak fel.

squad.png

atrocisquad.jpg

A most bemutatandó figurák a Mattel alap figura sorozatában, a Ferocious Pack (leánykori nevén Attack Pack) részeként jelentek meg külön-külön.

Atrociraptor - 'Red'

A csapat második legkönnyebben felismerhető példánya Red: barnás-vöröses alapszínét az alhasi részen és a testen keresztbe-kasul futó cser (vagy ha jobban tetszik, vaj) színű csíkok jellemzik, elég jellegzetes kinézetet adva az állatnak. Habár hivatalos információ még nem áll rendelkezésre, az Atrociraptorok milyen mai modern állatok DNS készletéből kaptak kiegészítést, mint a Velociraptorok, azért a filmes példány alapján sejthető, hogy minimum rezesfejű mokaszinkígyó DNS-t használtak Red létrehozásakor, legalábbis a jellegzetes csíkok erre utalnak..

Azért ahogy azt a Mattel-nél már számos figura esetében láthattuk, a kisebb méretű példányoknál kissé elnagyoltabb a dinoszauruszok festése, ráadásul Red esetében még egy változat készült - amely két szettben jelent meg. Sajnos egyik sem bukkant fel a hazai boltok polcain, és a lábakon látható, hogy a másik változat több részletet kapott, több csíkot helyeztek el a testen. Ezt leszámítva viszont a figurák alapja ugyanaz, és azok nagyszerűen sikerültek.

mattelreds.jpg

Az Atrociraptor méretben (a Jurassic-franchiseban) megegyezik ugyan a Velociraptorral, de robosztusabb a testfelépítése (viszont a valóságban is hasonló méretűek voltak, azaz mintegy fél méter magasak, 2 méter hosszúak):

redblue.jpg

redblue2.jpg

A nyaki rész is vastagabb, de a mellső végtagok is izmosabbnak tűnnek, de az igazán jellemző különbség (a hangon kívül, amellyel ezen kiadások - még - nem rendelkeznek) a fejen érhető tetten:

Ennek megfelelően, a Mattel is teljesen új fejet dolgozott ki, ami a filmes modellen alapul: ez pedig leginkább azért is szerencsés, mert valamennyi Atrociraptor fején erőteljesebb, pikkelyszerű ostrodermák figyelhetők meg a fejtetőn és a szemek felett. A filmes példányhoz hasonlóan sárga szemű, és macskaszerű a pupilla is.

head0_4.jpg

redhead.gif

A mellső végtagok valamivel rövidebbek is, azon túl, hogy vaskosabbnak is tűnnek, egyedül a lábakon nem nagyon látni eltérést, még az ölőkarmok is stimmelnek (habár ezidáig nem került elő lelet az őslény lábairól - az egyetlen holotípus a koponya egy nagyobb részlete csupán, néhány kisebb maradvánnyal együtt -, feltételezhető, hogy a többi Eudromaeosauria-hoz hasonlóan jelen voltak az ölőkarmok a lábfejeken):

redmove.gif

Szokás szerint, sem a mellső végtagokon, sem a lábakon nem festettek sajnos a karmok, és az is jól megfigyelhető, hogy bár csodásan texturált a test, mint mindig, a farokrész világosabb része eltérő színárnyalatú, mint a testen (hogy aztán a nyaki és fejrészen ugyanolyan árnyalatú legyen ismét), de ezt sem először láthatjuk egy Mattel figuránál.

Atrociraptor 'Panthera'

A mai második figura, akárcsak Red esetében, nyitott csomagolásban került kiadásra - kezdetben az ilyen kisebb méretű figurák zárt csomagolással jelentek meg, az új megoldás viszont nem csak helytakarékosabb, de kevésbé is terheli a környezetet a kevesebb műanyag. 

Habár azt írtam, hogy Red az egyik legfelismerhetőbb az Atrociraptor csapatból, igazából a többieket is elég jellegzetesen eltérnek egymástól (a Jurassic World-ös raptorcsapat tagjai kevésbé megkülönböztethetők). A Panthera elnevezés viszont biztosan kevésbé egyértelmű, mint az előző egyed esetében, hiszen a ma ismert összes nagyragadozó macskaféle latin elnevezésének első tagja a Panthera (latinul párduc) és ebbe a nembe tartozik az oroszlán, a tigris, a jaguár, a leopárd, amelynek másik megnevezése a párduc.

Jelen Atrociraptoron viszont nem éppen a párducminta köszön vissza, ellenben a filmes példányon a narancssárgás-barna felső rejtőszínt élesen elhatárolja egy barna csík (amely Blue folytonos csíkjára emlékeztet), ami alatt viszont már vajszínű az állat bőrének színezete, de kisebb foltok is láthatók, így ezek alapján érthető is az állat elnevezése. Ugyan a barna csíkot a Mattel is megpróbálta reprodukálni, az kevésbé részletgazdag mint a filmes modellen, de a színátmenet is megpróbálták jól érzékeltetni, ez mondjuk a mellső végtagokon egyáltalán nem sikerült.

head.gif

Ami a pózt illeti, az ismerős lehet, hiszen a Mattel az alapot a kúszó Velociraptor figurától kölcsönözte, amely sok rajongónak nem a legkedvesebb darab, főleg mivel így csak egy pózba állítható a figura. Panthera esetében viszont változtattak a mellső végtagok kialakításán is, illetve azzal, hogy teljesen artikulálható egy gömbcsukló révén a nyak és így a fejtartás is, sokkal többet ki lehet hozni a figurából.

Akárcsak fajtársánál, Panthera fejét is bőszen borítják a pikkelyszerű ostrodermák, és a koponya is vaskos, igazság szerint valószínűleg pontosan ugyanazt a sculptot is használta a gyártó, mint Red esetében, és ahogy a filmbéli példánynál, az ő esetében is sárga a szemszín, hála égnek, a figurán is.

atrocis.jpg

Összességében tehát mindkét figura esetében a legtöbbet kihozta a Mattel, amit tudott ezen a játékvonalon, és akárcsak az előző példány esetében, Panthera-nak is van egy másik változata: ugyanúgy az Owen Escape Set részeként, ugyanez a figura jelent meg ismét, de itt épp fordítva van, a külön kapható Panthera kapta a nüansznyival jobb festést.

pant.jpg

pantbody.jpg

Ahogy a bevezetőben is írtam, a filmben sajnos nem hallhatjuk az egyedek elnevezését, és szerepük is csupán a Máltán játszódó jelenetekre korlátozódott, bár a Bourne-filmeket idéző akciójelenetek sorozatában igazán fenyegető volt az Atrociraptorok jelenléte. Közülük Red járt a legjobban, mert ő került visszazárásra a tárolóegységbe, ezáltal biztos túlélő, viszont Panthera további sorsát nem ismerhettük meg a filmből, azon túl, hogy végig kergette Owent a szigeten.

owen_13.jpg

Természetesen, idei figurákról lévén szó, az applikációba való behíváshoz az állatok hátába rejtett kódtáblával tudjuk elővarázsolni a kódokat. És azért az alkalmazásban látott színek is pontosabbak, de még mindig nem tökéletesek a két Atrociraptorhoz:

redapp.jpg

pantheraapp.jpg

Mindkét figurát volt szerencsém a Bűbáj webshopból ismét beszereznem, mint az előző, Maisie szettet, igaz jelenleg csak Panthera található készleten, remélhetőleg legalább karácsonyig ismét visszakerül a kínálatba Red is, de lehet más játékbolt kínálatát is érdemes böngészni, hogy ráakadjunk ismét.

bubaj_7.jpg

A Mattel ezúttal úgy fest, nem játssza el azt, amit a Jurassic World raptorcsapatával, ezúttal mind a négy példány jellegzetes, filmszerűbb festést kapott elsőre, mint a négy évvel ezelőtt apránként megjelenő négyes egyes tagjai.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2817989844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása