2022. november 06. 20:15 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Maisie & Velociraptor 'Beta'

maisiebemutato.jpg

Habár a bejegyzés címe szokás szerint maga a bemutatandó figura-figuraszett, a Világuralomhoz készült újabb főszereplős készlethez ezúttal valójában két őslény figurája jár, a tovább mögött ezt a szettet mutatom be jobban.

Még májusban, a Világuralom bemutatása előtt, két főszereplő karakter szettjével rukkolt elő a Mattel: Claire és a Dilophosaurus közös szettje egészen pazarul sikerült, főleg, hogy a filmben is végre, majd 30 év után láthattuk ismét a méregköpő Dilo-t. Owen-hez szokás szerint egy Velociraptor társult, ezúttal Blue kicsinye, Beta. Mindkét szettben az emberek és a dinoszauruszok is természetesen a filmbéli megjelenést tükrözték.

A most bemutatandó szettben Claire és Owen "gyermeke", Maisie Lockwood kapott külön megjelenést: a Mattel ténykedése során immáron második alkalommal kapunk a kislányról figurát a 2018-as szettet követően. A szokottól eltérő módon, habár félig nyitott a doboz, ezúttal minden figurát még külön egy-egy áttetsző műanyag "buborék" véd attól, hogy nehogy "véletlenül" azok kiessenek a boltok polcain. Sokáig azonban nálam sem maradt érintetlen a szett:

Maisie alakja kétségtelenül igen jelentősnek mondható a franchise-ban, hiszen az első és mindmáig egyetlen emberi klónról beszélhetünk vele kapcsán. A Bukott birodalom idején 8-9 éves kislány annak a Benjamin Lockwood-nak az unokája, aki John Hammond-dal közösen álmodta meg a Jurassic Park-ot (nagy ellentmondást pedig ezzel még nem teremtett Colin Trevorrow, bátor retcon volt). Az öreg Lockwood által ismerhette Mills is a lány mögötti történetet, akiről később mi is megtudjuk, valójában nem az idős milliárdos unokája, hanem egyetlen lányának, Charlotte-nak a klónja! Amely történetről aztán a Világuralomban kiderül, hogy nem egészen fedte a valóságot és egy új eredetsztorit kerekítettek a lány köré. Ez az egészen friss átírás már kevésbé nyerte el a rajongók tetszését.

maisie3_1.jpg

Mindenesetre Maisie és Beta elrablása a film egyik fő katalizátora, és az angol Isabella Shermon alakítása ezúttal sem okozott csalódást - egy dacoskodó tinilányt kellett ezúttal megformálnia, akinek nem mindennapi dilemmával kell megküzdenie. A játékfigura természetesen a filmes megjelenést híven tükrözi, habár az olyan apró részletek, mint a felvarrók, hiányoznak a kabátról, és sapkában is csak a film elején láthattuk Maisie-t.

A hiányosságoktól eltekintve, az olyan apró részletek, mint a kabát gyűrődései, vagy a különböző anyagú szövetek utánzása is nagyszerű, de ezt különösen az idei évben a Mattel már többször is remekül hozta. Ugyan a ruházatot továbbra sem szövetből oldja meg a Mattel, nagy fejlődést mutat ebben is a gyártó, hogy egy finomabb, vékonyabb gumirétegből készülnek a felöltők, kabátok az újabb figurákon.

maisie1_1.jpg

knife.jpg

Két kiegészítő gyanánt egy táskát és egy kést kapott a karakter, előbbi azonban igazából elég nehézkesen adható fel a figurára, a kést pedig alighanem az elsők között fogom elhagyni (az egyik 2018-as Owen figuránál ez már összejött). Természetesen a legfontosabb az emberfigurák esetében, és ami mindig is nehezebb, mint egy-egy őslény megformálása, az az arcvonások minél pontosabb visszaadása.

maisieface.jpg

Szerencsére ezen a téren sem okoz csalódást a Mattel, teljesen felismerhető a színésznő, ráadásul arra is odafigyeltek, de ez az eddigi, gyerekfigurákról is elmondható, hogy a figura magassága is tükrözze, még csak egy tinilányról beszélhetünk, de az előző figurához képest már magasabbról. A Krétakori tábor tiniszereplőinél sikerült megoldani, hogy a karok is könyöknél hajlíthatók legyenek, de a négy évvel korábbi változathoz képest ennél a figuránál is elmaradt ez a kidolgozás.

maisies2.jpg

family_1.jpg

family2.jpg

És habár annyival nem kisebb Maisie figurája, amely indokolná, hogy két őslénnyel kelljen osztozzon a kiadáson, de mivel a lány a filmben is Beta-val került szoros kapcsolatba, magától értetődő volt, hogy hozzá is őt kapcsolják. A másik résztvevő pedig a Lystrosaurus, vele is kezdem az ő bemutatójukat.

A Lystrosaurus, bár neve alapján könnyedén a dinoszauruszok közé sorolható lenne, ez hiba lenne, hiszen egy emlősszerű Therapsidaról beszélhetünk az ő esetében: a késő perm és a kora triász határán élő állat rendkívül elterjedtté vált a maga idejében, köszönhetően annak is, hogy túlélte a perm végi nagy kihalási eseményt, és át tudott állni a triászkori növények fogyasztására.

lystro6.jpg

Az, miképp sikerült egy a szúnyogok megjelenése előtt élő állattól használható DNS-t beszerezni, a feledés homályába vész (a Dimetrodon is hasonlóan kérdéses), ugyanakkor Leonard személyében az első olyan ősállatot köszönthetjük a filmes franchise-ban, amely nem dinoszaurusz (szándékosan használtam a filmes szót, hiszen a Krétakori táborban láthattunk kardfogú tigrist is már). A Leonard nevet sem véletlenül írtam, mivel az állatról készült animatronic robottal főképp DeWanda Wise, Kayla Watts megformálója dolgozott, és ő is keresztelte el a Lystro-t és lett belőle Leonard (angol nyelven pedig Kayla "he"-ként, azaz hímnemben beszél róla - egyébként abban még nincs egyetértés a tudósok között sem, hogy mindkét nem viselt-e agyart, bár valószínű, hogy a nagy méretű szemfogakat főleg a hím példányok növesztettek).

lystrohead.jpg

A figura festése ugyan nem pontosan tükrözi a filmbéli megjelenésnek, a mintázat tekintetében sem, maga az állat elég pontos sculptot kapott, az agyarakkal és csőrszerű szájjal. Ahogy a film, úgy a figura is elég barátságos kinézetet kölcsönöz az ősállatnak, amelynek mérete sem túl elrettentő, a teljesen felnőtt példányok is 90-100 cm hosszúságúak lehettek.

A lábak és a nyaki rész mozgathatók a figurának, ez sem túl meglepő a Mattel-től.

Egy valamire még nem tértem ki, ha már a korábbi képekből eddig nem lett volna egyértelmű: méreteiben a figura jóval nagyobb, mint a filmes példány, ahhoz hasonló méretekkel a faj minifigurája rendelkezik. Nyilván, egy akkora méretű figurát nem tudták volna olyan részletességgel megalkotni, mint a szettben helyet kapó darabot. A mozikban bemutatott változatban sajnos amúgy sem volt túl nagy szerepe az állatnak, nem úgy a bővített változatban, amely a franchise egyik legbrutálisabb párharcát mutatja be két állat között...

leoandbeta.jpg

Beta, a kölyök Velociraptor figuráját jó okkal hagytam a bejegyzés végére, hiszen maga a figura színeiben, méreteiben, minden aspektusában teljesen megegyezik a korábban, Owen-nel közös megjelent pack-ból, változtatás nélkül csomagolták hozzá Maisei-hez és a Lystro-hoz, annak a szettnek a bemutatása a képre kattintva olvasható:

owenbeta_1.jpg

Mivel nem eszközöltek változtatást, természetesen megmaradt az egyik kedvenc részletem is ezen a figurán: miszerint a kis dinoszaurusz jobb lábán az ölőkarom csonka. Ennek az eredetét sem ismerjük, de igazán szép részlet.

Azt írtam kis dinoszaurusz, pedig sajnos igazából ugyanazzal a betegséggel küzd Beta figurája is, mint Leonard: nevezetesen az, hogy túl nagy a figura az alap játékvonal 1:18-as méretarányú figuráihoz. Pont Beta és az Amber Collection-féle Blue figura a példa rá, hogy Maisie két társa inkább 1:10-es méretarányú. 

blues_6.jpg

bluebeta2_2.jpg

Így megfelelő méretű Beta-nak még mindig híján vagyunk, de a négy évvel ezelőtt megjelent, Owen és az ifjú Blue szetthez kapható kölyök méretben már közelebb áll a Világuralomban látott kölyökhöz:

betas_1.jpg

Novembertől frissítést kapott a Mattel applikációja is, előkészítve azt a jövő évi Dino Trackers játékvonalra, de természetesen, ahogy eddig is, a már beolvasott kódok sem vesznek el, de már kis ízelítőt kapunk az újdonságokból is.

scan_1.jpg

scan2.jpg

scan3.jpg

Hogy minden, a jövő évi új játékvonal figurája esetében rendelkezésre fog-e állni az új játék, az még kérdéses, de máris játszható is az új, több környezetben is játszható, könnyebb kezelésű elkapós játék, utána pedig az elfogott őslényt kell egészségileg rendbe tenni:

scan_2.jpg

scan2_1.jpg

A figuraszettet egyébként idehaza sikerült megrendelnem, hiszen csodák csodájára, ez a szett, több más figurához hasonlóan, itthon hamarabb került forgalomba, mint a legtöbb nyugat-európai és főleg amerikai üzletben, sőt mi több, az olyan jól ismert online kereskedés, mint az Entertainment Earth vagy a Big Bad Toy Store ezt a szettet már kénytelen volt törölni a kínálatából, mivel valószínűleg nem lesz náluk készleten!

bubaj_5.jpg

A szett tehát a hazai Bűbáj webjátékboltból került berendelésre és a gyűjteményembe, és tényleg érdemes berendelni, mert fontos Világuralom karakter került így kiadásra. Remélhetőleg még egy rendkívül fontos karakterszettet sikerül elhozni a magyar rajongóknak, nevezetesen Alan és a Dimetrodon közös szettjét, de az elkövetkezőkben még számos, bűbájos szett kerül addig is bemutatásra a blogon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3617967432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása