2022. május 11. 19:32 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Sound Slashin' Therizinosaurus

therinews.jpg

Eljött az ideje, hogy a blogon bemutatásra kerüljön, de messze nem a legutolsó Világuralomhoz kapcsolódó Mattel játékfigura, amely nem más, mint a vonal talán legjobban várt figurája - részemről legalábbis hatalmas elvárások voltak a Therizinosaurus figurája irányába. A tovább mögött kiderül, hogy is sikerült az új "szereplő" figurája.

A Therizinosaurus az egyik legjellegzetesebb, semmilyen más dinoszaurusszal sem összetéveszthető jellegzeteséggel bír, és a hatodik Jurassic-filmben végre „élőben” is láthatjuk majd a dinoszauruszt, az eddigi két előzetesben azért rejtegették a teljes állatot. A Mattel még 2019-ben tervezte kiadni az első figuráját a fajról, de végül azt a megjelenést törölték – valószínűleg a Universal-nál már tudták, hogy a dinoszaurusz felbukkan a Világuralomban, de még nem végleges a dinoszaurusz dizájnja.

therizo.jpg

És habár például teljes egészében nem is láttuk az eddigi videóanyagokban, a végleges figura végre megérkezett Magyarországra is.

Mint 2018 óta minden évben, a Mattel az idei évben is új arculattal vágott neki a figurasornak, bár ezek inkább mindig is a Universal arculattervei voltak, hiszen más cégek is évről évre azonos elemekkel dolgozik. A dobozképet meghatározza a gyönyörű, borostyános logót, Rexy fotója és a filmes háttér, valamint a fehér alapszín. A teljesen nyitott dobozban teljesen hozzáférhető a figura, bár a rögzítések miatt korlátozottan próbálható csak ki. A feature-jének köszönhetően, ha online rendeli az ember, hajlamos még a doboz kinyitását megelőzően „megszólalni”.

Az első, egészen meglepő a Therizinosaurus figurája láttán a roppant mérete lehet, egészen hatalmas állatról beszélhetünk, közel 10 méteres hosszúságról és 5 tonnás súlyról beszélnek vele kapcsolatban a paleontológusok, bár bántóan kevés a Therizinosauroidea család utolsó és legnagyobb képviselőjének a maradványanyaga, az egyik mellső végtag teljes egészében fennmaradt, és családtagjai által rekonstruálható a hatalmas állat többi része is. A figura is az alap, 1:18-as méretarányt betartva jelent meg, bár méretben le- és felfelé is azért időnként csal a cég.

A hatalmas méretek miatt szembetűnő, hogy milyen aprólékosan kidolgozott az állatot fedő tollazat, ahogy a filmben is ábrázolásra kerül az állat. Nem fogok sokat kertelni, az elmúlt 4 évben megjelent figurák talán legszebb példánya a Therizino figurája, az alap játékvonalon mindenképp.

A testet borító tollazat, vagy a nagyobb tollakkal borított farok rész is lenyűgözően kidolgozott, de sokat hozzáad a figurához az egészen pazar színpaletta és a festés minősége is, még a legtöbbször, így most is kihagyott lábkarmok festetlensége sem tudja elrontani az összképet. A javarészt lilás-szürke tollazat színeit a háton végig futó vörös szín dobja fel, de a nyakon és hasi, lágyrészeken, valamint a lábszáron futó, mentazöld is bámulatosan kiegészíti a figurát és itt-ott barna foltok is észrevehetők, amik valószínűleg az előzetesekben is látott, mocsaras környezet miatti koszt, sarat szimbolizálja. 

A fej sculptja is egészen kifejezőre sikerült, a lilás szürke és vörös színek dominálnak, de a szemek körüli vörös szín és sárga szemek még jobban kiemelik a dinoszaurusz vad tekintetét is. Különösen szépek az alsó állkapcsokon található toll képződmények kidolgozottsága is.

claw_1.jpg

Ha eddig nem, a mellső végtagokon található, brutális méretű karmok is egy agresszív és veszélyes ragadozó képét mutatják, pedig valójában, a legutóbbi kutatások szerint, növényevő dinoszaurusz volt a Theriznosaurus! Esetleg, kisebb emlős állatok is szerepelhettek az étlapján, de ennek bizonyítása még várat magára. Hatalmas karmaival kevésbé vadászó életmódot folytathatott (a rokonfajokhoz hasonlóan gyenge állkapoccsal rendelkezhetett a faj), mind inkább védekezésre és a táplálékszerzés céljából használta mellső végtagjai óriási karma.

claire2_1.jpg

Azok inkább a faágak megragadására szolgálhattak, amelyek az ismert példány esetében alapján akár az 1 méter hosszúságot is elérhették, a 'kaszáló gyík' elnevezés tehát találó, ha nem állatok lemészárlásával köti össze az ember. Persze, egy területét védő példánnyal biztos nem lenne szerencsés találkozni... Külön megjegyzendő, egészen pazarul sikerült a karmok festése is. A figura lábai kis mértékben oldal irányba is mozgathatók, de a térdizületek is hajlíthatok, míg a karok 3-3 ponton is hajlíthatók, állíthatók így pedig gazdagon pozícionálható a dinoszaurusz.

theri6_1.jpg

A figura hangot kiadó változat, a farokrészen elhelyezett gomb segítségével nem csak az állkapcsát lehet nyitni, de eközben lefelé csapó mozgást is végez a teljes nyakrész, de külön a fejrész is mozgatható még egy csuklópontnak köszönhetően. 

A farokrészben nem csak a gombot rejtették el (és az elemeket), de oldalra mozgatva a dinoszaurusz törzse az ellentétes irányba végez mozgást, épp ez az a képessége, ami miatt dobozban szállítva is képes hangot kiadni a figura. Ezt a mozgástartományt fényképen sajnos kevésbé tudtam rögzíteni.

Az új film kapcsán a már meglévő applikáció, a Jurassic World Facts is megújult, és az új módon, a dinoszaurusz testébe, jellemzően a hátba süllyesztett és kihúzható (de el nem távolítható) kódtáblának köszönhetően az applikációban nem csak digitális formában nézhetjük meg a figurát, de még testhő kameraképet, valamint a dinó szívének működését is megleshetjük, a kiterjesztett valóságnak köszönhetően pedig játékméretűtől életnagyságú méretre is megjeleníthető a Therizinosaurus akár a nappalinkban (nem fog elférni...).

rexy_24.jpg

Minthogy még a Világuralom figuraáradatának elején járunk, egy korábbi, a Stomp 'N Escape T. rex figurával hasonlítható össze a méretarány, illetve a 2018-as Owen és Claire figurájával. 

Az igazán lenyűgöző részletek és színpaletta mint mindig, természetes fényben mutat a legszebb, ahogy azt ezek a fényképek is bizonyítják:

jtheri3.jpg

A gyönyörű Therizinosaurus figura a Bűbáj webshop-ból érkezett, ahol jelenleg is készleten található ez a dinoszaurusz, de sok más újdonság is a Mattel-től, de az új Lego Jurassic World készletek is még elérhetőek. A héten már az dinoszauruszbefogó jármű is felbukkant az oldalon, és szerencsére úgy tűnik, az utánpótlások is gyorsan érkeznek a már elfogyott termékek pótlására. Hamarosan pedig további figurák csatlakoznak a Világuralom figurasorához nálam is...

bubaj_4.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3517828513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PikeB 2022.06.10. 19:45:15

A cikkben leírtakkal teljes mértékben egyetértek, az egyik legjobban sikerült figura. Megjelenés előtt nem őt vártam a legjobban, de nagyon kellemes meglepetés volt. A színek, a kidolgozása és a mozgathatósága is tetszik.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.06.13. 21:14:14

@PikeB: Köszönöm szépen! Imádom még most is, sőt, a film után még jobban :D Szenzációs figura.

PikeB 2022.06.13. 21:54:07

@Lord Picard: hát a filmben az első jelenete nagyon jó volt, annyira élethű volt és félelmetes, végig feszült, annak ellenére, hogy nem egy csúcsragadozó, és azok a hanghatások a moziban... Számomra a film csúcspontja.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2022.06.13. 22:21:28

@PikeB: Baromi feszültséggel teli, nagyon jó jelenetsor volt! Ott igazán sikerült a Jurassic Park-féle hangulatkeltés, szenzációs volt.
süti beállítások módosítása