2021. április 05. 22:20 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Amber Collection Velociraptor Blue

amberblue_1.jpg

A Mattel 2019-ben indította útjának a kifejezetten gyűjtőket megcélzó, prémium kategóriás figura vonalát a Jurassic-filmek vonatkozásában, ez az Amber Collection. Ugyan az új figurák megjelenéséről folyamatosan beszámoltam a blogon, most nyílt végre lehetőségem saját kézből bemutatni egy figurát: Blue-t, a Velociraptort.


A Mattel megcsinálta a szerencséjét, amikor 2017-ben sikerült megszereznie a Jurassic Park-filmekhez kapcsolódó játékfigurák jogait, így 2018-ban már széles termékkínálattal támogatták meg a Jurassic World: Bukott birodalom mozis futását. A cég azóta is töretlenül rukkol elő, nemcsak a korábbi filmek, de az azóta indult Krétakori tábor animációs sorozathoz is kapcsolódó figurákkal. 2019-ben a rajongói igényekre reagálva, útjára indították az Amber Collection figurasorozatot, előbb erről a játékvonalról pár sor, utána pedig Blue figurájának bemutatása következik.

mattel_10.jpg

A játékgyártó törekvése elsődlegesen az volt, hogy a gyűjtök körében általánosan elterjedt, 3.75 – 4 inch közötti, 1:18-as méretarányú figurákkal rukkoljon elő az alap játékvonalon. A legtöbb játékfigura, mint a Star Wars figurák vagy a G.I. Joe-k is ebben a méretben terjedtek el, és csak a gyerekek fantáziáján múlik, miképp kombinálják így a különböző járműveket, helyszíneket – Owen egy X-szárnyúval támadja a Terror Drome-ot? Simán lehetséges!

A Mattel azonban, csakúgy mint a Hasbro a Star Wars játékvonalon, a gyűjtőket is megszólította prémium kategóriás játékfigura vonalával, amely az Amber Collection elnevezést kapta. A borostyán gyűjtemény valamennyi tagja azonos, 6.5 - 7 inch / 1:10-as méretarányra lett igazítva, ezáltal  egyelőre alaposan bekorlátozva, milyen figurák jelenhetnek meg: az embereken kívül ugyanis csak a kisebb termetű dinoszauruszokat lehet gazdaságosan ekkora méretben megjelentetni, de valószínűleg idővel előkerülnek a nagyobb méretű dinoszauruszok is.

amber_4.jpg
A 2019-ben elindult vonalon az összes eddigi mozifilmből meríthetnek a tervezők: elsőként a Jurassic Park kapcsán jelent meg egy klasszikus Velociraptor valamint Dr. Ian Malcolm figurája, őket Blue és Owen megjelenése követte a Bukott birodalom kapcsán, de már 2020-ban. Tavaly csatlakozott szintén a vonalhoz a Dilophosaurus és „párja”, Dennis Nedry, valamint Charlie és Delta a Jurassic World-ből. Idén pedig Echo megjelenése tette teljessé a Raptor Squad-et, de színre lépett az elmúlt hetekben az első, Az elveszett világhoz kapcsolódó figura is: egy tigriscsíkos Velociraptor, és a Jurassic Park ///-at idéző Pteranodon. Még ebben az évben egy újabb Dr. Malcolm figura érkezik még egész biztosan (viszont ugyanúgy a Jurassic Park-hoz kapcsolódva, egy új kiegészítővel), illetve Ray Arnold valamint a második részhez kapcsolódva a kölyök T. rex és a Jurassic World-höz pletykálják a Dimorphodont is! Későbbiekben pedig még olyan klasszikus szereplő figurája várható, mint Dr. Alan Grant, Dr. Ellie Sattler és John Hammond!

Idehaza sajnos egyetlen Amber-figura sem jelent meg, holott az európai megjelenésre szánt figurák dobozán magyar nyelvű tájékoztatók is olvashatóak, valószínűleg csak külön licenszdíjat fizetve lehetne őket forgalmazni idehaza, amiben úgy látszik itthon nem látnak lehetőséget, sajnos. Részemről a várakozásnak vége, végre beszerzésre került az első Amber Collection figurám, amely nem más, mint a Jurassic World filmek sztárja: Blue, a Velociraptor.

A dobozt kézbe véve is rögtön egyértelmű, hogy egy gyűjtői kiadásról beszélhetünk: az elegáns, fekete és borostyán színekben pompázó matt dobozon a szanaszét szórt fosszíliák fényesek, itt-ott pedig még dombornyomottak is, még exkluzívabb megjelenést kölcsönözve a doboznak. A doboz egyik oldala lecsapott, ezzel is kiemelve az unalmas, négyszögletes dobozok tengeréből a megjelenést, és hála az átlátszó ablaknak, jól megcsodálható maga a figura is, anélkül, hogy kibontásra kerülne (és a gyűjtők többsége így is hagyja őket). A doboz hátoldalán Blue profilképe és egy rövidke leírás olvasható róla (az európai megjelenések esetében ez általában nem található meg, csak a figura megnevezése több nyelven).

Nálam viszont nem pihent sokáig a dobozában ez a pompás figura, amelyhez egy borostyán színre hajazó, áttetsző talapzat és egy színtelen tartó is járt, tökéletes stabilitást biztosítva a figura kiállításához:

talp.jpg

A hagyományos vonalhoz képest majdnem dupla akkora méreteknek köszönhetően egészen aprólékos a Velociraptor kidolgozottsága: minden bőrredő és az izomzat is nagyon pontosan, igényesen lett kialakítva, nem beszélve a színekről, a jellegzetes kék szín is részletgazdagon megfestett és egészen a farka végéig tart az állatnak. Az állat arányai, a farka mérete is például ennél a figuránál a legfilmszerűbb.

De még a Blue nyakán található osteodermák (bőrkeményedések) is jól megfigyelhetők, amelyek jellegzetességei is Blue-nak. És mivel minden más Amber Velociraptor ugyanezt az alapot kapta, azokon is megtalálhatóak ezek a formák, függetlenül attól, hogy a filmekben csak Blue-nak voltak ilyen jellegzetességei, a Mattel egy kicsit megspórolta a gyártást, ez tény:

A mellső és alsó végtagok karmai nem csak bámulatosan részletgazdagok, de a karmok is festettek, ez az alapfiguráknál itt-ott elmaradt, de nem ebben az esetben! A Velociraptor jellegzetes ölőkarmai ráadásul külön mozgathatóak is!

És ha már mozgathatóság: az egyik legnagyobb vonzereje az Amber figuráknak az épp a nagyfokú artikuláció:

Legalább 23 ponton mozgatható a figura: a nyak, a farokrész gömbcsuklós kialakítású, de maga a fej rész is forgatható a nyak tetején. Az állkapocs felső és alsó része is szélesre nyitható, de nagy fejlődés a kisebb figurákhoz képest a végtagok mozgathatóságában jelentkezik: a könyök-, a kézfej-, a térd- és bokaízület is mozgatható, így bármilyen pózba beállítható a Velociraptor:

Egészen lenyűgöző tehát a figura kialakítása, a farokrész ráadásul egy drótnak köszönhetően hajlítható is, de csak óvatosan, mert a drót vége könnyedén átszúrja a puha, gumi anyagot.

A díszdoboz, de maga a figura is nagyon vonzó tehát a gyűjtők számára, az árcéduláról nem is beszélve: az Egyesült Államokban az emberfigurák 19.99 dollár körül kerültek/kerülnek a boltok polcaira, de a dinoszauruszok ajánlott fogyasztói ára is igen kedvező, 25 dollár körüli. Bár hivatalosan sem a Super Colossal T. rex, sem a Super Colossal Indominus rex méretarányait nem közölték (az ugyancsak Super Colossal Blue és Toro pedig biztosan nem egy méretarányú velük), de nagyjából az Amber sorozattal megegyező a méretarányuk, igaz, nem mozgathatóak oly sok ponton.

Idehaza viszont sajnos nem találjuk őket, akárcsak a Legacy játékvonalat, a tengerentúli rendelés esetében pedig a szállítási költség jelentősen megnöveli a kiadást. Európában sem széleskörű a terjesztés, így például a németek vagy az angolok is csak a lokalizált Amazon oldalukról vásárolhatják meg ezeket a figurákat. 

blue_10.jpg

Mint fentebb említettem, a nagy méretarány miatt emberek és kisebb termetű dinoszauruszok várhatóak csak egyenlőre a vonalon, hiszen a nagyobb dinoszaurusz ilyen sok ponton mozgathatósága miatti kialakítás és gyártás is emelné a költségeket - bár egy jobb disztribúció miatt sokkal több vásárlóval is számolhatnának... 

Idővel viszont biztosan bővül az Amber játékvonal az én gyűjteményeimben, hamarosan azonban egy hagyományos méretarányú figura bemutatójával lesz szerencsém jelentkezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1016491164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása