2020. október 07. 20:57 - Lord Picard

Jurassic World: Világuralom - A premier csúszásról

domi.jpg

Mint arról reggel, gyorshírben én is beszámoltam, bekövetkezett az, amit titkon már jó ideje sejteni lehetett: elhalasztották a Jurassic World: Világuralom premierjét, egy teljes évvel. Erről és a szóba jöhető lehetőségekről lesz szó a tovább mögött, de a forgatásról is érkeztek új felvételek, leleplezve egy rivális cég logóját is.

A Jurassic World: Világuralom első hivatalos posztere egy fájdalmas leleplezéssel is járt: a film 2021. június 11-i amerikai premierje sajnos tarthatatlan volt, rengeteg filmet halasztottak el az idei évről jövőre, ami magával hozta a még forgatás alatt álló vagy még el sem kezdett filmek premierjeinek csúszását is. A Universal így végül egy teljes évvel, 2022. június 10-ére halasztotta a Világuralom premierjét (nálunk a csütörtöki premiernap miatt egy nappal korábban kerül bemutatásra). A minden főbb szereplőt ABC-sorrendben feltüntető, ragyogó borostyánba zárt klasszikus logót felvonultató plakát kétségkívül megdobogtatta legalább a rajongók szívét.

Mi vezethetett a csúszáshoz? Habár a forgatás rendben zajlik, erről pár bekezdéssel később szót is ejtek, az elhalasztott filmek utómunkálatai bizonyára, már csak a szerződések miatt is, elsőbbséget élveztek volna az ILM-nél, arról nem is szólva, hogy bizonyára a számítógépes trükköket is lassabban tudják most előállítani, a távmunkára való átállások miatt. Valószínűleg ugyancsak nyomós érv lehetett a halasztás mellett, hogy az amerikai nézők számára továbbra is erősen korlátozottak a lehetőségek ahhoz, hogy moziba járhassanak – a 25. James Bond film újabb halasztása miatt Anglia legnagyobb és az Államok második legnagyobb mozi hálózat üzemeltetője, a CineWorld (amely a hazai Cinema City-k tulajdonosa is) a napokban jelentette be, hogy be is zárja összes moziját, számottevő premier hiányában. Ha 2021-re sikerül is megfelelő vakcinát, vakcinákat előállítani, az emberek valószínűleg akkor is csak ódzkodva térnek vissza a filmszínházakba, a régi kerékvágásba.

Movie theater stocks take a dive after Cineworld suspends U.S, U.K. ops -  MarketWatch

Az új dátum kijelölésénél természetesen a házon belüli és a konkurencia címeit is számításba kellett venni, jelenleg 2022 júniusára egy jelentősebb filmcímet terveznek bemutatni, de valószínűleg a Transformers cím nélküli hatodik része is csúszni fog, ráadásul ezekben az időkben sokkal rugalmasabbak a filmstúdiók is, még előbbre léphet a bemutatónaptárban a Világuralom. A 12 hónapos csúszás egyúttal lehetőséget biztosít a számítógépes effektek tökéletesre csiszolására is, arról nem is beszélve, hogy 2022 nyarára remélhetőleg már csak múló emlék lesz a koronavírus és telt házakkal futhat a mozi.

Mint minden mozifilm esetében, így a harmadik Jurassic World kapcsán is előre kijelöltek néhány hetet pót-forgatásra, ezúttal viszont, mivel rengeteg idő lesz a premierig, Colin Trevorrow és írótársa, Emily Carmichael lehetőséget kap arra is, hogy még jobb jeleneteket írjanak, és ha már Chris Pratt előszeretettel dobálózott a „Jurassic-filmek Végjátéka” titulussal is a film kapcsán, akár még egy egész filmnyi új ötlet, jelenet születhet meg - ez persze csak a legvadabb rajongói fantázia. Mindenesetre így egy nagy hiányzónak, Jake Johnson-nak még több esélye lehet visszatérni a törölt sorozata és a premierig tartó 20 hónapos időszaknak köszönhetően.

Video] Watch the Brand New Short Film 'Jurassic World: Battle at Big Rock'  Right Here! - Bloody Disgusting

Egy másik lehetőség is nyílik így a film stábja és a stúdió előtt, amellyel remélhetőleg élnek is, hiszen a díszletek,  a stábtagok, a dinoszauruszok már adottak: néhány újabb rövidfilmet igen csak szívesen vennének a rajongók a Battle at Big Rock kedvező fogadtatása után és enyhíthetnének a hiátuson. 

Márciusban én is beszámoltam róla, hogy az Amblin egy élőszereplős Jurassic World tévésorozat fejlesztéséről adott hírt: azóta új információ ugyan nem látott napvilágot a produkciót illetően, 2021-re talán a rajongók éhségét csillapítandó gyorsabb ütemben fejleszthetik a szériát is, igaz, korábban arról szóltak a hírek, hogy a sorozat kapcsolódna a harmadik részhez, folytatásként. 

amblintv.jpg

Jó kérdés, az egy éves csúszás mennyiben fogja érintetni a Universal partnereit, a Lego-t és a Mattel-t: nyilván jelentősen, hiszen a Világuralomra tervezett játékaikat egy évig biztosan nem láthatjuk, így viszont a Mattel talán jobban összpontosít arra, hogy a Krétakori tábor kapcsán bővítsék a főszereplők játékfiguráinak sorát, ahogyan az Amber Collection figurasorozatot is, sőt, a korábbi filmekhez kapcsolódóan is lenne még mit kiadni. És ki tudja, talán az animációs sorozatot is megtoldják újabb részekkel az eredetileg tervezett 2. évados epizódokon felül.

Valószínűleg nem egyik napról a másikra meghozott döntés volt a premier elhalasztása, a jelek szerint ugyanis a forgatás rendben zajlott Máltán és zajlik jelenleg is Angliában, az alábbi felvételek valahol az egykori Dunsfold katonai repülőtér közelében készült felvételeken lelepleződött az InGen régi riválisának, a BioSyn genetikai vállalatnak a logója:

Azóta pedig már tökéletes minőségben is napvilágot látott a logó, a harmadik képen pedig egy korábban, rajongó által készülttel vethető össze a hivatalos logó:

A cég nevével csak a könyvek olvasói találkozhattak, ez volt az a konkurens vállalat, amely vezetője, Lewis Dodgson felbérelte Dennis Nedry-t a dinoszaurusz embriók ellopására a Jurassic Park-ban. Azt már hónapok óta tudjuk, hogy maga Dodgson is visszatér a filmben (új színész alakításában) és bizonyára Colin Trevorrow továbbra is előszeretettel fog mazsolázni a két regényből meg nem filmesített történéseiből. Sokakban felmerült a kérdés, hogy mi köze lehet ehhez a céghez a Mantah Corp-nak, amelyet a Krétakori táborban vezettek fel: csak sejteni lehet, de valószínűleg egy leányvállalata lehet a BioSyn-nak, nem valószínű, hogy a Trevorrow-ot is az írói szobában tudó animációs sorozat alkotói ok nélkül hozták volna be a franchise-ba ezt az új vállalatot. 

És a végére egy egészen friss hír: a rendező osztotta meg Instagram-fiókján, hogy minden elővigyázatosság ellenére több stábtag tesztje is pozitív lett koronavírusa, emiatt két hétre leállították a forgatást is. A keserű hírhez azért Trevorrow egy újonc szereplőjét is megmutatta a filmnek:

A maszk ellenére is rendkívül cuki kölyök faját ugyan nehéz így meghatározni, de nyilvánvalóan egy emlősszerű őshüllőt láthatunk, a mai modern emlősök egyik ősét, tovább színesítve a Jurassic-univerzumot. 

A hátralévő 20 hónapban nem maradunk új tartalom nélkül, hiszen jövőre érkezik a Krétakori tábor 2. évada is, és remélhetőleg az élő szereplős sorozat és esetleg új rövidfilmek is születhetnek a következő időszakban. 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5916231456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2020.10.24. 00:26:20

Ezek szerint ha pont júniusban nem mutathatják be, akkor egy teljes évet kell még várnunk mi? (pedig még most év elején mondtam magamban, hogy már túl vagyunk a várakozás felén)
Miért is kellett, hogy legyen ez a rohadt szemétláda vírus, meg hogy kínában kommunista, hazug és felelőtlen kormány van, és egybe esnie azzal a gondolkodással, hogy ha egy bizonyos időpontban nem mutathatnak be, akkor egy teljes évvel később mutathatják csak be!
Remélem, hogy az történik majd a koronavírussal, ami 2003-ban is történt egy hasonló vírussal! Akkor talán reménykedhetünk benne, hogy majd meggondolják magukat!

Kibernetika 2020.10.24. 00:28:28

(vagy ha csúsznak, akkor jó lenne, ha csak pár hónappal tolnák arrébb, mint ahogy a Wonder Woman 1984-et is. Nem értem, mi ez a gondolkodás)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.24. 18:30:29

@Kibernetika: Összetettebb ez a dolog, mint aminek látszik, de erről írtam is. Hiába tudták újraindítani a forgatást, bár most megint két hétre le kellett állniuk, minden idei évről elhalasztott film utómunkálatai csúsznak, és nyilván a számítógépes trükkökért felelős ILM-nek az előbb megkötött szerződéseit, munkáit kell teljesíteni. A másik része pedig az, hogy a Universal sem akarná 1-2 hónap alatt ellőni a legnagyobb bevétellel kecsegtetői filmjeit, már pedig ha minden a tervek szerint alakul, a Halálos iramban legújabb része túl közel lett volna a Világuralom bemutatójához.

És, ott van még a bizonytalanság a levegőben, hiszen nem tudhatjuk, mikorra sikerül tényleges ellenszert kifejleszteni, könnyen lehet, hogy még a jövő év első felére tervezett bemutatókat is tovább halasztják. A Warner-nek minden Wonder Woman 1984 csúsztatás pénzébe kerül, és aligha lesz abból még idei bemutató. Sajnos nem alakultak szerencsésen a dolgok 2020-ban, és akkor finoman fogalmaztam... Remélem mire a Világuralom a mozikba kerül, rossz emlék lesz ez az egész koronavírus.

Kibernetika 2020.10.25. 23:31:23

@Lord Picard: Igazából, nekem csak az volt a sajnálatos, hogy úgy éreztem, hogy a Jurassic world 3, az 2021-es filmként állt volna jól és nem 2022-esként, mert úgy a trilógia évszámai pont az egymást követő hárommal osztható számok (mármint az utolsó két számjegy): 2015-2018-2021.

Kibernetika 2020.10.25. 23:33:19

(nekem így lett volna praktikus)

Kibernetika 2020.10.25. 23:34:28

(Dehát ez a rohadt, szemétláda vírus elcseszte...)

Kibernetika 2020.10.25. 23:36:27

(amúgy igazából elég lenne annyi, hogy a bemutató dátuma ellenére 2021-es filmként tartják számon... mint az olimpia esetében)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.26. 19:02:41

@Kibernetika: Ohh, számmisztika! Én nekem is tetszett volna a 2021, mert a kedvenc számom eleve a 21, és kereken 20 évvel a JP/// után jött volna, első ízben lett volna egy korábbi rész kerek évfordulóján a bemutató.

Egyébként szerintem azt is belekalkulálták a premier csúsztatásba, hogy az idei évről jövő évre halasztották a labdarúgó EB-t is, az pedig sok nézőt elvitt volna. Gondolhatnánk, hogy így viszont a 2022-es VB fog bekavarni, de mivel azt Katarban rendezik, a hőség miatt november-december időszakban.

Egyébként, bár ez még korai fejtegetés, hiszen egyelőre nem látszik a pandémia vége, én elképzelhetőnek tartom, hogyha annyit javulna a helyzet és jól teljesítenek az újonnan mozikba küldött filmek, és addigra már bőven kész lesz a Világuralom is, hogy még előbbre hozhatják a premiert, most azt kerülik el, hogy majd ne 2-3 havonta tologassák a bemutatót.

Kibernetika 2020.10.26. 22:27:01

@Lord Picard: Nekem is a kedvencem számom egyébként a 21, meg apámnak is...

Kibernetika 2020.10.26. 22:32:05

@Lord Picard: Igazad van amúgy abban, hogy azért arra is készüljünk, ha esetleg nem úgy alakul, nehogy csalódjunk... Azért reméljük, hogy végül szerencsésen alakul.

Kibernetika 2020.10.26. 22:45:43

@Lord Picard: Egyébként ja, a 20 évvel a JP3 után, a 21-es 'jó szám'-sága, és a JW trilógia egymás utáni epizódjai pont 3 évente (az 1-2 között és a 2-3 között egy-egy szökőév így ráadásul a középső rész pont olyan lenne, mintha a "tükör" lenne az 1. és a 3. között, mert az 1. éve (2015) után pont volt egy szökőév (2016) aztán egy nem szökőév (2017), középütt a 2. éve (2018) majd a 3. előtt egy nem szökőév (2019) és egy szökőév (2020), majd a 3. éve (2021). Ez is tetszett volna: D)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.26. 23:09:35

@Kibernetika: Ohh, elég komoly levezetés! És ebbe így bele se gondoltam, de tényleg minden klappol!

És ha már 2021-ben nem jön, de a Jurassic Park /// 2022-ben 21 éves lesz, vagyis a 21-es szám azért még játékban marad ^^ És azért tartalom nélkül sem maradunk, hiszen jön a Krétakori tábor 2. évada és ki tudja, még az élőszereplős sorozat is elindulhat 2022-ig :)

Kibernetika 2020.10.27. 00:08:55

Ja, és pont 7 évet "érintve" zajlott volna le a JW trilógia, ami szintén egy kedvenc számom. Ezt még meg sem említettem

Kibernetika 2020.10.27. 00:13:50

Habár még az is játékban van, mert az 1. és a 3. között 7 év telik el

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.28. 18:09:51

@Kibernetika: A hét az valamiért nekem is tetszik, ráadásul ugye a 21 osztaléka is :) 7 év alatt 3 film, a tökéletes ugye az lett volna ha az a hét év 2021-ben telik el.

Kibernetika 2020.10.29. 17:43:52

@Lord Picard: Hát igen. A 6 tanév alatt 7 évszámot érintve (1.: 15; 2.: 16; 3.: 17; 4.: 18; 5.: 19; 6.: 20; 7.: 21), az lett volna a tökéletes.

Persze, ahogy az már említésre került, még nem teljesen biztos, hogy véglegesen is 2022 júniusában lesz a bemutató. Még lehet, hogy végül szerencsésen alakul. Majd meglátjuk.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.29. 19:18:33

@Kibernetika: Igen-igen, mondjuk emiatt nem is érdemes mondjuk évet ismételni :) Meglátjuk, mit tartogat a jövő, még érhetnek kellemes meglepetések minket.
süti beállítások módosítása