2020. október 07. 20:57 - Lord Picard

Jurassic World: Világuralom - A premier csúszásról

domi.jpg

Mint arról reggel, gyorshírben én is beszámoltam, bekövetkezett az, amit titkon már jó ideje sejteni lehetett: elhalasztották a Jurassic World: Világuralom premierjét, egy teljes évvel. Erről és a szóba jöhető lehetőségekről lesz szó a tovább mögött, de a forgatásról is érkeztek új felvételek, leleplezve egy rivális cég logóját is.

A Jurassic World: Világuralom első hivatalos posztere egy fájdalmas leleplezéssel is járt: a film 2021. június 11-i amerikai premierje sajnos tarthatatlan volt, rengeteg filmet halasztottak el az idei évről jövőre, ami magával hozta a még forgatás alatt álló vagy még el sem kezdett filmek premierjeinek csúszását is. A Universal így végül egy teljes évvel, 2022. június 10-ére halasztotta a Világuralom premierjét (nálunk a csütörtöki premiernap miatt egy nappal korábban kerül bemutatásra). A minden főbb szereplőt ABC-sorrendben feltüntető, ragyogó borostyánba zárt klasszikus logót felvonultató plakát kétségkívül megdobogtatta legalább a rajongók szívét.

Mi vezethetett a csúszáshoz? Habár a forgatás rendben zajlik, erről pár bekezdéssel később szót is ejtek, az elhalasztott filmek utómunkálatai bizonyára, már csak a szerződések miatt is, elsőbbséget élveztek volna az ILM-nél, arról nem is szólva, hogy bizonyára a számítógépes trükköket is lassabban tudják most előállítani, a távmunkára való átállások miatt. Valószínűleg ugyancsak nyomós érv lehetett a halasztás mellett, hogy az amerikai nézők számára továbbra is erősen korlátozottak a lehetőségek ahhoz, hogy moziba járhassanak – a 25. James Bond film újabb halasztása miatt Anglia legnagyobb és az Államok második legnagyobb mozi hálózat üzemeltetője, a CineWorld (amely a hazai Cinema City-k tulajdonosa is) a napokban jelentette be, hogy be is zárja összes moziját, számottevő premier hiányában. Ha 2021-re sikerül is megfelelő vakcinát, vakcinákat előállítani, az emberek valószínűleg akkor is csak ódzkodva térnek vissza a filmszínházakba, a régi kerékvágásba.

Movie theater stocks take a dive after Cineworld suspends U.S, U.K. ops -  MarketWatch

Az új dátum kijelölésénél természetesen a házon belüli és a konkurencia címeit is számításba kellett venni, jelenleg 2022 júniusára egy jelentősebb filmcímet terveznek bemutatni, de valószínűleg a Transformers cím nélküli hatodik része is csúszni fog, ráadásul ezekben az időkben sokkal rugalmasabbak a filmstúdiók is, még előbbre léphet a bemutatónaptárban a Világuralom. A 12 hónapos csúszás egyúttal lehetőséget biztosít a számítógépes effektek tökéletesre csiszolására is, arról nem is beszélve, hogy 2022 nyarára remélhetőleg már csak múló emlék lesz a koronavírus és telt házakkal futhat a mozi.

Mint minden mozifilm esetében, így a harmadik Jurassic World kapcsán is előre kijelöltek néhány hetet pót-forgatásra, ezúttal viszont, mivel rengeteg idő lesz a premierig, Colin Trevorrow és írótársa, Emily Carmichael lehetőséget kap arra is, hogy még jobb jeleneteket írjanak, és ha már Chris Pratt előszeretettel dobálózott a „Jurassic-filmek Végjátéka” titulussal is a film kapcsán, akár még egy egész filmnyi új ötlet, jelenet születhet meg - ez persze csak a legvadabb rajongói fantázia. Mindenesetre így egy nagy hiányzónak, Jake Johnson-nak még több esélye lehet visszatérni a törölt sorozata és a premierig tartó 20 hónapos időszaknak köszönhetően.

Video] Watch the Brand New Short Film 'Jurassic World: Battle at Big Rock'  Right Here! - Bloody Disgusting

Egy másik lehetőség is nyílik így a film stábja és a stúdió előtt, amellyel remélhetőleg élnek is, hiszen a díszletek,  a stábtagok, a dinoszauruszok már adottak: néhány újabb rövidfilmet igen csak szívesen vennének a rajongók a Battle at Big Rock kedvező fogadtatása után és enyhíthetnének a hiátuson. 

Márciusban én is beszámoltam róla, hogy az Amblin egy élőszereplős Jurassic World tévésorozat fejlesztéséről adott hírt: azóta új információ ugyan nem látott napvilágot a produkciót illetően, 2021-re talán a rajongók éhségét csillapítandó gyorsabb ütemben fejleszthetik a szériát is, igaz, korábban arról szóltak a hírek, hogy a sorozat kapcsolódna a harmadik részhez, folytatásként. 

amblintv.jpg

Jó kérdés, az egy éves csúszás mennyiben fogja érintetni a Universal partnereit, a Lego-t és a Mattel-t: nyilván jelentősen, hiszen a Világuralomra tervezett játékaikat egy évig biztosan nem láthatjuk, így viszont a Mattel talán jobban összpontosít arra, hogy a Krétakori tábor kapcsán bővítsék a főszereplők játékfiguráinak sorát, ahogyan az Amber Collection figurasorozatot is, sőt, a korábbi filmekhez kapcsolódóan is lenne még mit kiadni. És ki tudja, talán az animációs sorozatot is megtoldják újabb részekkel az eredetileg tervezett 2. évados epizódokon felül.

Valószínűleg nem egyik napról a másikra meghozott döntés volt a premier elhalasztása, a jelek szerint ugyanis a forgatás rendben zajlott Máltán és zajlik jelenleg is Angliában, az alábbi felvételek valahol az egykori Dunsfold katonai repülőtér közelében készült felvételeken lelepleződött az InGen régi riválisának, a BioSyn genetikai vállalatnak a logója:

Azóta pedig már tökéletes minőségben is napvilágot látott a logó, a harmadik képen pedig egy korábban, rajongó által készülttel vethető össze a hivatalos logó:

A cég nevével csak a könyvek olvasói találkozhattak, ez volt az a konkurens vállalat, amely vezetője, Lewis Dodgson felbérelte Dennis Nedry-t a dinoszaurusz embriók ellopására a Jurassic Park-ban. Azt már hónapok óta tudjuk, hogy maga Dodgson is visszatér a filmben (új színész alakításában) és bizonyára Colin Trevorrow továbbra is előszeretettel fog mazsolázni a két regényből meg nem filmesített történéseiből. Sokakban felmerült a kérdés, hogy mi köze lehet ehhez a céghez a Mantah Corp-nak, amelyet a Krétakori táborban vezettek fel: csak sejteni lehet, de valószínűleg egy leányvállalata lehet a BioSyn-nak, nem valószínű, hogy a Trevorrow-ot is az írói szobában tudó animációs sorozat alkotói ok nélkül hozták volna be a franchise-ba ezt az új vállalatot. 

És a végére egy egészen friss hír: a rendező osztotta meg Instagram-fiókján, hogy minden elővigyázatosság ellenére több stábtag tesztje is pozitív lett koronavírusa, emiatt két hétre leállították a forgatást is. A keserű hírhez azért Trevorrow egy újonc szereplőjét is megmutatta a filmnek:

A maszk ellenére is rendkívül cuki kölyök faját ugyan nehéz így meghatározni, de nyilvánvalóan egy emlősszerű őshüllőt láthatunk, a mai modern emlősök egyik ősét, tovább színesítve a Jurassic-univerzumot. 

A hátralévő 20 hónapban nem maradunk új tartalom nélkül, hiszen jövőre érkezik a Krétakori tábor 2. évada is, és remélhetőleg az élő szereplős sorozat és esetleg új rövidfilmek is születhetnek a következő időszakban. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4516231456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibernetika 2020.10.24. 00:26:20

Ezek szerint ha pont júniusban nem mutathatják be, akkor egy teljes évet kell még várnunk mi? (pedig még most év elején mondtam magamban, hogy már túl vagyunk a várakozás felén)
Miért is kellett, hogy legyen ez a rohadt szemétláda vírus, meg hogy kínában kommunista, hazug és felelőtlen kormány van, és egybe esnie azzal a gondolkodással, hogy ha egy bizonyos időpontban nem mutathatnak be, akkor egy teljes évvel később mutathatják csak be!
Remélem, hogy az történik majd a koronavírussal, ami 2003-ban is történt egy hasonló vírussal! Akkor talán reménykedhetünk benne, hogy majd meggondolják magukat!

Kibernetika 2020.10.24. 00:28:28

(vagy ha csúsznak, akkor jó lenne, ha csak pár hónappal tolnák arrébb, mint ahogy a Wonder Woman 1984-et is. Nem értem, mi ez a gondolkodás)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.24. 18:30:29

@Kibernetika: Összetettebb ez a dolog, mint aminek látszik, de erről írtam is. Hiába tudták újraindítani a forgatást, bár most megint két hétre le kellett állniuk, minden idei évről elhalasztott film utómunkálatai csúsznak, és nyilván a számítógépes trükkökért felelős ILM-nek az előbb megkötött szerződéseit, munkáit kell teljesíteni. A másik része pedig az, hogy a Universal sem akarná 1-2 hónap alatt ellőni a legnagyobb bevétellel kecsegtetői filmjeit, már pedig ha minden a tervek szerint alakul, a Halálos iramban legújabb része túl közel lett volna a Világuralom bemutatójához.

És, ott van még a bizonytalanság a levegőben, hiszen nem tudhatjuk, mikorra sikerül tényleges ellenszert kifejleszteni, könnyen lehet, hogy még a jövő év első felére tervezett bemutatókat is tovább halasztják. A Warner-nek minden Wonder Woman 1984 csúsztatás pénzébe kerül, és aligha lesz abból még idei bemutató. Sajnos nem alakultak szerencsésen a dolgok 2020-ban, és akkor finoman fogalmaztam... Remélem mire a Világuralom a mozikba kerül, rossz emlék lesz ez az egész koronavírus.

Kibernetika 2020.10.25. 23:31:23

@Lord Picard: Igazából, nekem csak az volt a sajnálatos, hogy úgy éreztem, hogy a Jurassic world 3, az 2021-es filmként állt volna jól és nem 2022-esként, mert úgy a trilógia évszámai pont az egymást követő hárommal osztható számok (mármint az utolsó két számjegy): 2015-2018-2021.

Kibernetika 2020.10.25. 23:33:19

(nekem így lett volna praktikus)

Kibernetika 2020.10.25. 23:34:28

(Dehát ez a rohadt, szemétláda vírus elcseszte...)

Kibernetika 2020.10.25. 23:36:27

(amúgy igazából elég lenne annyi, hogy a bemutató dátuma ellenére 2021-es filmként tartják számon... mint az olimpia esetében)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.26. 19:02:41

@Kibernetika: Ohh, számmisztika! Én nekem is tetszett volna a 2021, mert a kedvenc számom eleve a 21, és kereken 20 évvel a JP/// után jött volna, első ízben lett volna egy korábbi rész kerek évfordulóján a bemutató.

Egyébként szerintem azt is belekalkulálták a premier csúsztatásba, hogy az idei évről jövő évre halasztották a labdarúgó EB-t is, az pedig sok nézőt elvitt volna. Gondolhatnánk, hogy így viszont a 2022-es VB fog bekavarni, de mivel azt Katarban rendezik, a hőség miatt november-december időszakban.

Egyébként, bár ez még korai fejtegetés, hiszen egyelőre nem látszik a pandémia vége, én elképzelhetőnek tartom, hogyha annyit javulna a helyzet és jól teljesítenek az újonnan mozikba küldött filmek, és addigra már bőven kész lesz a Világuralom is, hogy még előbbre hozhatják a premiert, most azt kerülik el, hogy majd ne 2-3 havonta tologassák a bemutatót.

Kibernetika 2020.10.26. 22:27:01

@Lord Picard: Nekem is a kedvencem számom egyébként a 21, meg apámnak is...

Kibernetika 2020.10.26. 22:32:05

@Lord Picard: Igazad van amúgy abban, hogy azért arra is készüljünk, ha esetleg nem úgy alakul, nehogy csalódjunk... Azért reméljük, hogy végül szerencsésen alakul.

Kibernetika 2020.10.26. 22:45:43

@Lord Picard: Egyébként ja, a 20 évvel a JP3 után, a 21-es 'jó szám'-sága, és a JW trilógia egymás utáni epizódjai pont 3 évente (az 1-2 között és a 2-3 között egy-egy szökőév így ráadásul a középső rész pont olyan lenne, mintha a "tükör" lenne az 1. és a 3. között, mert az 1. éve (2015) után pont volt egy szökőév (2016) aztán egy nem szökőév (2017), középütt a 2. éve (2018) majd a 3. előtt egy nem szökőév (2019) és egy szökőév (2020), majd a 3. éve (2021). Ez is tetszett volna: D)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.26. 23:09:35

@Kibernetika: Ohh, elég komoly levezetés! És ebbe így bele se gondoltam, de tényleg minden klappol!

És ha már 2021-ben nem jön, de a Jurassic Park /// 2022-ben 21 éves lesz, vagyis a 21-es szám azért még játékban marad ^^ És azért tartalom nélkül sem maradunk, hiszen jön a Krétakori tábor 2. évada és ki tudja, még az élőszereplős sorozat is elindulhat 2022-ig :)

Kibernetika 2020.10.27. 00:08:55

Ja, és pont 7 évet "érintve" zajlott volna le a JW trilógia, ami szintén egy kedvenc számom. Ezt még meg sem említettem

Kibernetika 2020.10.27. 00:13:50

Habár még az is játékban van, mert az 1. és a 3. között 7 év telik el

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.28. 18:09:51

@Kibernetika: A hét az valamiért nekem is tetszik, ráadásul ugye a 21 osztaléka is :) 7 év alatt 3 film, a tökéletes ugye az lett volna ha az a hét év 2021-ben telik el.

Kibernetika 2020.10.29. 17:43:52

@Lord Picard: Hát igen. A 6 tanév alatt 7 évszámot érintve (1.: 15; 2.: 16; 3.: 17; 4.: 18; 5.: 19; 6.: 20; 7.: 21), az lett volna a tökéletes.

Persze, ahogy az már említésre került, még nem teljesen biztos, hogy véglegesen is 2022 júniusában lesz a bemutató. Még lehet, hogy végül szerencsésen alakul. Majd meglátjuk.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2020.10.29. 19:18:33

@Kibernetika: Igen-igen, mondjuk emiatt nem is érdemes mondjuk évet ismételni :) Meglátjuk, mit tartogat a jövő, még érhetnek kellemes meglepetések minket.

Kibernetika 2021.12.29. 02:33:46

Hát úgy tűnik, hogy végül idén nem volt Jurassic World 3. Viszont sikerült elintéznem magamnak, hogy ne ez jusson eszembe a 2021-es évszámról (korábban a JW3 jutott ugye eszembe róla, és gondoltam nem kéne annak eszembe jutnia, úgy hogy nem volt...), és ez valami, ami még csak nem is "jurassic". Idén az volt ugyanis, hogy elkezdtem animéket nézni, és így a 2021-es évszámról eszembe jut az anime műfaj behozatala az életem filmnézési terén.

És fél éven belül már jön is a mozikba :D.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2021.12.29. 20:45:40

@Kibernetika: Bizony, és a plusz 1 évvel is még alaposabban készülhetett a film minden szegmense, nagyon izgatott vagyok már miatta. Reméltem, hogy legalább egy előzetest még kapunk 2021-ben, de ez már nem valószínű, viszont a premier minden egyes nappal csak közeledik, ezt a fél évet már kibírjuk valahogy ^^

Kibernetika 2022.05.10. 13:30:14

Már csak 1 hónap és mozikba kerül :D
süti beállítások módosítása