2024. június 16. 22:14 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Jurassic World 4: Elkezdődött a forgatás!

jw4news.jpg

Januárban érkezett a hír, miszerint David Koepp fejlesztésével új Jurassic-film forgatókönyv készül, később pedig a Universal is megerősítette a hírt, valamint a lehetséges premierdátumot is kitűzte: 2025. július 02. Ez is volt az utolsó, a stúdió vagy valamely készítő által tett bejelentés, hiszen azóta sem a színészek, sem a készítők nem lettek hivatalosan bejelentve, és mintegy fű alatt, de pár napja elindult a forgatás is, Thaiföldön. A tovább mögött minden részletet kifejtek, amit eddig tudni lehet...

Valószínűleg a Universal vezetői álmukban sem gondolták volna, hogy a 2015-ben bemutatott Jurassic World ilyen hatalmas sikert arat: a film 1,67 milliárd dolláros összbevételre tett szert, így meg is adták a zöld lámpát a folytatásnak: a Jurassic World: Bukott birodalom 1,3 milliárdos, a Jurassic World: Világuralom pedig igen szűken, de elérte az 1 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el (hasonló, 3-400 milliós visszaesések voltak a Jurassic Park-trilógia részei között is). Ezzel pedig a hat filmből álló Jurassic-franchise filmenkénti 1 milliárd dolláros átlagával minden más filmsorozatot felülmúlt (a franchise-filmek sorozaton belüli számát figyelembe véve!).

És habár a 2022-ben bemutatott Világuralom erőteljesen megosztotta a kritikusokat és rajongókat egyaránt, a Universal nem tehette meg, hogy pihenőre küldje a legjövelmezőbb franchise-át, hiszen az elmúlt 10-15 évben a nagy hollywoodi stúdiók azon versengenek, ki tud a legtöbb és legjövedelmezőbb filmsorozattal előrukkolni.

Mégis, derült égből jött a hír idén januárban, és azt is a Variety szaklap közölte le, hogy zajlanak egy új Jurassic-film előkészületei. Végül februárban már a stúdió is hivatalos bejelentést tett, az alább látható módon, megjelenési dátummal, de cím nélkül:

logo_3.jpg

És azóta csupán azt tudni, ami a stúdió berkeiből kiszivárgott: a hírek szerint David Koepp, aki a Jurassic Park és Az elveszett világ: Jurassic Park forgatókönyveit is jegyezte, olyan szkripttel állt elő, amely azonnal elnyerte a stúdió vezetőinek, valamint Steven Spielberg és Frank Marshall producerek tetszését is. Bennfentesek szerint ezután még hetekig tartott a forgatókönyv kipofozása, valamint a rendező és a színészek castingja. 

A RENDEZŐ

A rendezői székre egy ideig úgy tűnt, a Deadpool 2. és a májusban bemutatott A kaszkadőr (The Fall Guy) rendezője, David Leitch lehet a befutó, de végül állítólag kreatív nézetkülönbségek miatt megszakadtak a tárgyalások (a hírek szerint ezt megelőzte, hogy Leitch feleségét elbocsájtották a film produkciós csapatából, a rendező pedig ezután lépett ki a produkcióból).

Gareth Edwards neve ezután merült fel: a brit rendező a 2010-es Monsters c. filmjével vetette észre magát a szakmában, a csupán fél millió dolláros költségvetésű filmből kidomborodott a rendező tehetsége, így a Warner-Legandary stúdiók őt választották a 2014-ben bemutatott, és a Monsterverse-univerzumot elindító Godzilla rendezésére. A 159 és fél millió dollárral több költségvetéssel készült első filmjéhez képest jókora feladatot kapott a rendező, és habár a rajongókat megosztotta a film - főképp a címbéli teremtmény kevés (és alig látható) játékideje miatt, ez a film volt egészen az idén bemutatott Godzilla x Kong: Az új birodalom bemutatásáig a legtöbb bevételt hozó G-film. 

gareth-edwards-repetira-en-godzilla-2.png

Alighogy befejezte a Godzillát, egy még rangosabb felkérés érte Edwards-ot: a Disney-Lucasfilm egy, az új trilógiától független, ún. spin-off film, a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet rendezői székébe ültette őt be. A klasszikus, 1977-es Star Wars: Egy új remény előtt játszódó, kém- és heist-filmeket idéző produkció 1 milliárd dolláros bevétellel és nagyon kedvező kritikákkal zárta a futását 2016-17 fordulóján (valószínűleg a legkedveltebb Star Wars produkció azóta, hogy stúdióját és a jogokat George Lucas eladta) de a brit rendező ezután mégis sokáig nem hallatott magáról. 

Míg a Godzilla és a Zsivány Egyes is a kreativitást kevésbé ösztönző stúdiófilm volt, tavaly került mozikba Az Alkotó, amelynek ismét írója és rendezője is lehetett Edwards. Ugyan a 80 milliós költségvetés ellenére csupán 100 milliós bevételt ért el a film, a kritikák ismét kiemelték a rendező (és a trükkcsapat) kreativitását, 2 kategóriában is jelölték a filmet az idei Oscar-on. 

Edwards még februárban nyilatkozta azt, hogy egy Jurassic-film lenne az, ami miatt mindent eldobna, hogy megrendezhesse, és ennél több hivatalos kommunikáció azóta se látott napvilágot, de kezeljük immáron tényként: Gareth Edwards a még címnélküli Jurassic-film rendezője.

A CÍM

Apropó, cím... A magyar sajtót is időnként megjárja a hír, miszerint a jövő nyáron érkező film a rendkívül kreatív Jurassic City címet viseli -  ezt a stúdió több ízben is megcáfolta már. Nem is lenne túl bölcs dolog egy 2015-ös B-film címét adni a legújabb szuperprodukciójuknak... 

2020-ban, a Világuralom első forgatási napján maga Colin Trevorrow rendező osztotta meg a forgatás első csapóját, amelyen a cím is olvasható volt, úgy tűnik viszont most a Universal és/vagy Edwards nem látta még elérkezettnek az időt, hiszen a forgatás június 13-án kezdetét vette Thaiföldön...

A SZEREPLŐK

Ahogy a rendezőt se jelentették be hivatalosan, egyetlen másik szereplőt sem, így az iparági pletykákra kell hagyatkoznunk, illetve néhányan maguk erősítették meg, hogy szerepet kapnak a filmben.

scarlettjohansson.jpg

Aligha kell bárkinek is bemutatni az ősszel 40. születésnapját ünneplő színésznőt, aki első szerepét 30 évvel ezelőtt kapta! Kisebb szerepeket kapott nagyobb filmekben, de külön kiemelném az 1998-as A suttogó-t (The Horse Whisperer). A filmet a legendás színész-rendező, Robert Redford rendezte (és játszotta természetesen a főszerepet is), Johansson pedig Kristin Scott Thomas és Sam Neill lányát játszotta - vagyis maga Alan Grant volt az apja ebben a filmben! Scarlett ezután is nagyon igényes produkciókat választott, de a köztudatba igazán a 2010-ben bemutatott Vasember 2-el robbant be, mint Natasha Romanoff azaz a Fekete Özvegy, akit összesen 8 filmben játszott el.

vlcsnap-2024-06-16-22h04m30s984.pngA suttogó (1998)

scarlett3.jpgHázassági történet (2019)

Ő lehet tehát Chris Pratt után a második Marvel-hős, aki vezető szerepet tölthet be a Jurassic-franchise-ban. 2020-ban egyébként Scarlett Johansson volt a 12. olyan színész/színésznő, akit egy azon filmes évben két Oscar-díjra is jelöltek. Ott volt a Legjobb női főszereplő (Házassági történet (The Marriage Story)) valamint a Legjobb női mellékszereplő (Jojo nyuszi (Jojo Rabbit)) esélyesei között is és bár nem sikerült egyik nominációját sem díjra váltania, még erre valószínűleg lesz számos alkalma. Érdekesség: de a Házassági történetben nyújtott alakításáért nyert Oscar-díjat Laura Dern a Legjobb női mellékszereplő kategóriában, Scarlett filmbéli ügyvédnőjének szerepében! 

mahershalaali.jpg

Az idén 50 éves amerikai színész későn érő típus, 27-28 éves korában kapta első sorozatos szerepét, és lassan küzdötte fel magát a ranglétrán, hogy aztán a 2016-os a Holdfény (Moonlight) című filmben nyújtott alakításáért átvehesse a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-t - és hogy mennyire nem egyszeri, kiugró alakításról van szó, azt jól jelzi, hogy 2018-ban a Zöld könyv - Útmutató az élethez (The Green Book) című filmért második alkalommal vehette át azt a díjat, amit sok színész és színésznő egész karrierje során nem tudott elnyerni.

Ezeken túl angol nyelvterületen hallhattuk őt a Marvel-es Örökkévalók-ban (Eternals) mint Blade (és ő játszaná Wesley Snipes után a vámpírölőt is, de nehezen akar összejönni a film) és ő szólaltatta meg a nagy sikerű Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into the Spider-verse) Aaron Davis-ét azaz Ragadozót is, de a jobb sorsot érdemlő Marvel sorozatban, a Luke Cage-ben is szerepelt 8 részben. Ilyen életúttal a háta mögött, nagyon izgalmas lesz egy Jurassic-filmben látni napjaink egyik legfelkapottabb színészét..

jonathanbailey.jpg

A 36 éves brit színész, legtöbb honfitársához hasonlóan, már fiatalon megmutatta magát, természetesen a színpadon, a legnevesebb színésztársulatokban. Idővel jöttek a kisebb filmes szerepek, persze főképp brit produkciókban: kiemelhető közülük a 2011-12 között futott Leonardo sorozat, amelynek mind a 26 epizódjában a címszereplőt, Leonardo da Vinci-t formálta meg.

A világhírnevet a 2020 óta a Netflix-en futó A Bridgerton család (Bridgerton) hozta el, amelyben Lord Anthony Bridgerton-ként ismerhettük meg, de a tavaly készült, 8-részes Útitársak (Fellow Travelers) főszerepében és a hamarosan bemutatkozásra kerülő Fülig beléd zúgtam (Heartstopper) harmadik évadában is látható, mielőtt dinoszauruszok elől kell mentenie életét.

rupertfriend.jpg

Ismét egy brit színészt köszönhetünk a listán, habár valószínűleg a 42 éves színész sokak számára a "tudom ki ő, csak nem ismerem" kategória, hiszen öt éven át játszott a nagy sikerű politikai és kémthriller sorozatban, a Homeland-ben, mint Peter Quinn CIA ügynök. Friend azelőtt és azóta is nagy gonddal válogatja meg szerepeit - Pierce Brosnan majd Daniel Craig visszavonulása után is lett volna rá lehetősége, hogy meghallgassák James Bond szerepére, de ő nem élt a lehetőséggel, nem kívánt többet annál, mint amit a karrierje eddig adott.

Újabban a különc Wes Anderson filmjeiben játszik előszeretettel, legutóbb az Asteroid City-ben láthattuk, amelyben Scarlett Johansson és Jeff Goldblum is közreműködött, sok-sok más sztárral egyetemben. Friend egy alkalommal elvállalta David Koepp új regényének audiobook-ját, talán ez az ismeretség is kellett ahhoz, hogy csatlakozzon a Jurassic-franchise színészei közé.

manuelgarciarulfo.jpg

A mexikói színész számos spanyol nyelvű műsor után kezdett el kisebb-nagyobb szerepet kapni Hollywood-ban, 2016-ban A hét mesterlövész egyik címszereplőjét alakította - Chris Pratt oldalán!

rulfo-pratt_1.jpg

Garcia-Rulfo felbukkant Az ember, akit Otto-nak (A Man Called Otto) hívtak című filmben is, de újabban Az igazság ára (The Lincoln Lawyer) című sorozat főszereplőjeként láthatjuk a Netflix-en, a harmadik évad forgatását alighanem ezekben a hetekben fejezték be. 

lunablaise.jpg

A még mindig csak 22 éves hölgyet a szitkom rajongóknak aligha kell bemutatni, az itthon is nagy népszerűségnek örvendő Amerika Huangjai-ban visszatérő vendégszereplő volt 23 epizódban, mint Nicole, de a négy évadot megélő Manifest c. sorozatban már főszerepet tudhatott magának. Ígéretes karrier kezdés után a Jurassic World 4. lehet a nagy kiugrási lehetőség a hölgy számára.

davidiacono.jpg

Az olasz és puerto rico-i felmenőkkel bíró, 21 éves amerikai színész is már számos sorozatban játszott epizódszerepeket, de az Amazon-on látható A nyár, amikor megszépültem kiemelt mellékszerepet adott a fiatal színésznek, ahogy a Netflix-es Halott Fiúk Nyomozóiroda is - egy fiatal, feltörekvő tehetségként David karrierjét is rendesen berúghatja a Universal filmje. 

Egyelőre természetesen még hivatalos szinopszis sem jelent meg a filmhez, de a legutóbbi hírek szerint egy kissé elcsépelt premisszával indít a film: három felnőtt és három fiatal ragad egy dinoszauruszokkal benépesített szigeten. Korábban egy bennfentes(?) kiszivárogtató annyit árult el Koepp forgatókönyvéről, hogy az újszerűen vegyíti a Jurassic-filmek világát a Menekülés New York-ból klasszikus alaptörténetével, ennek az információnak egyelőre az új hírek sem mondanak ellent, de remélhetőleg annál azért komplexebb történetet kapunk, minthogy új szereplőink a kiutat keresik a szigetről.

A HELYSZÍN

Gareth Edwards többek között Thaiföldön forgatta Az Alkotó című filmjét, és valószínűleg nagy benyomással volt rá a távol keleti ország atmoszférája, mert itt csattant el az első csapó is június 13-án. Valószínűleg végül azért sem tért vissza a produkció Hawaii-ra, mert a teljesen más élővilággal és természeti adottságokkal rendelkező Thaiföld egy eddig nem ismert szigetet "alakít", bár itt elvileg július 16-ig tart csak a forgatás, utána Máltára és az Egyesült Királyságba költözik a produkció, az előzetes hírek szerint pedig októberig tarthat a teljes forgatás (ez hollywoodi léptékkel mérve, manapság, elég hosszú forgatási időnek számít). 

A hazai sajtó is természetesen felkapta, és szenzációként tálalta, hogy a thai környezetvédelmi miniszter figyelmeztette a stábot a természeti erőforrások és a környezet megóvására, de minden bizonnyal ezzel a filmesek eddig is tisztába voltak, és úgy tervezték meg a forgatást is.

c1_2574914_230521071529.jpg

Amely többek között érinti azt a barlangot, a Tham Luang barlangot is, amely 2018-ban került a figyelem középpontjába, amikor 12 fiatal és felnőtt kísérőjük rekedt bent az egyik kamrában és egy nemzetközi csapat segítségével szabadították ki őket 18 nap után.

A film kódnevére is fény derült időközben, mert az egyik forgatási helyszínen felbukkanó, nagyszámú stábautókon a Saga címre hivatkoznak, talán ez a szó végül a címben is visszaköszön? Ebben több ráció van, mint a CIty-ben. 

saga4.jpg

A thaiföldi Krabi tartományban, a Huay Tho vízesésnél az alábbi díszletet húzták fel a filmesek, ahol a tervek szerint a jövő héten eltölt pár napot a stáb:

huaytho2.jpg

Egyelőre további stábtagok nem ismertek, így nem tudni, hogy Michael Giacchino esetleg negyedik alkalommal is visszatér-e a karmesteri pálca mögé (én nagyon remélem), de ismert viszont az operatőr, hiszen ő az, aki a rendezőn kívül feltétlen ott kell legyen minden forgatási napon: John Mathieson.

johnmathiesonlogan_1.jpg

Az angol szakember 2000 óta öt alkalommal dolgozott együtt Sir Ridley Scott-tal (az első közös munkájuk a Gladiator volt, amelyet a Hannibal, A mennyei királyság és a Robin Hood követett, és visszatért a kamera mögé az idén bemutatásra kerülő Gladiator II-ben is), de olyan filmek fényképezését is neki köszönhetjük, mint a X-Men: Az elsők, Az U.N.C.L.E. embere, Arthur király - A kard legendája (utóbbi két filmet Guy Ritchie rendezte), a Logan vagy a Doktor Strange az őrület multiverzumában

Remélhetőleg hamarosan azért a Universal, már csak a Jurassic June-ra tekintettel (amely rajongói örömünnepre első alkalommal hivatkozott a stúdió hivatalosan is), néhány forgatási fotóval örvendezteti meg a rajongókat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3918428195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása