2020. augusztus 29. 19:41 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Jurassic World: Világuralom - Dinoszauruszok Máltán!

maltas.jpg

Az elmúlt órákban egészen friss, dinoszauruszokat is ábrázoló fotók készültek a Jurassic World: Világuralom máltai forgatásán – a kérdés, milyen faj(oka)t láthatunk a képeken?

Kezdésként pár szó a hazai hírekről: az elmúlt napokban több magyar hírportál hozta le szenzációként, hogy mind a londoni, mind a máltai forgatáson 4-4 pozitív koronavírus tesztet produkáltak a film stábtagjai – ezek nem új esetek, már a The New York Times cikkje alapján erről magam is írtam korábban, tehát nem kell aggódnia a rajongóknak, nincs új fertőzött a két stábban és a tervezett ütemben, igaz a főbb szereplők nélkül zajlik a máltai forgatás is.

Olyannyira, hogy nem is tudták tökéletesen elzárni a külvilágtól a forgatási helyszínt, ami egy régi belvárosi rész valahol Máltán, és ahol kettő dinoszaurusz bábot is sikerült lencsevégre kapni, az egyiküket később még egészen közelről is! 

malta1.jpg

A két azonos fajú, de eltérő színű ragadozókat ábrázoló kép tanulsága szerint az állatok szabadon fognak randalírozni egy belvárosi helyszínen, kérdés persze, hogy a film története szerint is Máltán kerül erre sor, vagy egy keleti nagyvárost személyesít meg a szigetország.

A következő képen épp az egyik félrerakott fejet sikerült jól lencsevégre kapnia egy kíváncsiskodónak, és máris egy fontos kérdés merült fel a rajongók körében: milyen fajjal lehet dolgunk?

malta3.jpg

Eléggé a Jurassic-filmek Velociraptorait idézi a fej nagysága és formája, első ránézésre, de valójában elég nagy a különbség az eddig látott raptorokkal összehasonlítva. A rajongók körében a leggyakoribb tipp a Deinonychus – valójában már a Jurassic Park-ban is ennek a fajnak a vonásait használták a Velociraptorok ábrázolására, de ezt a cserét már a regény szerzője, Michael Crichton is meglépte - egyszerűbben a Velociraptor neve jobban csengett, de a Deinonychus méretei ideálisabbak voltak a történet szempontjából. Személyes véleményem szerint, ha valóban láthatunk Deinonychus-szt a filmben, akkor azt afféle demonstrációként teheti az InGen riválisa, a Biosyn, ráadásul tollakkal ábrázolva.

malta2.jpg

Népszerű a rajongók körében a Herrerasaurus is: a dinoszaurusz az 1993-as filmhez készített brossúra alapján is lakója volt az eredeti parknak, de filmvásznon eddig sosem láthattuk, nem is tettek róla említést. Emlékezetes szerepet a faj a Jurassic Park: The Game videojátékban kapott, ezen az ábrázoláson alapulnak a Mattel Herrerasaurus figurái is.

Rögtön megállapítható, hogy a képen látható fej viszont nem olyan hosszúkás, jóval robusztusabb ez a kellékfej, mint az eddigi hivatalos ábrázolások alapján lennie kellene egy Herrerasaurus-sznak, de a filmes ábrázolások mindig erősebbek, mint más formátum megjelenései, így simán lehetséges, hogy az alkotók ettől függetlenül mégis Herrerasaurus-szként fognak hivatkozni erre a fajra. 

pyro.jpg

A harmadik tipp pedig nem más, mint a Pyroraptor. Mind őt, mint a Deinonychus-szt is említette már egy belső informátor, mint a Jurassic World: Világuralom új dinoszauruszai, és mindkét fajról készül jövőre Mattel játékfigura is, ráadásul az informátor szerint legalább egy új faj tollasan kerül ábrázolásra. A Pyroraptor elleni legfőbb érv viszont az, hogy az eddig csak játékokban felbukkant fajt keskeny pofával, és nagyjából valós méretben (nagy termetű kutya) ábrázolták, viszont ennél ezek a referencia fejek nagyobbak.

utahr.jpg

Az én szememet az áll alatti rész fogta meg igazán, mintha tollszerű képződmények sorakoznának az állkapocs alsó részén, ilyet még eddig egy filmes fajnál sem láthattunk. A színséma és a forma egyes rajongókat a Kenner 1993-as Utahraptor figurájára emlékeztet, ez is teljesen helytálló megállapítás, de a magam részéről kétlem, hogy egy az eddigiek filmes Velociraptorokra nagyon erősen emlékeztető, -raptor végződésű fajt vezetnének most be - egyébként a sors játéka, hogy a Utahraptor-t 1993 nyarán fedezték fel, - a film bemutatásának idején - és méreteit tekintve Velociraptorként is eladható lett volna a filmekben...

heads.jpg

Fontos észrevétel, hogy együtt a két fej erőteljesen emlékeztet, legalábbis a színskála alapján Az elveszett világ: Jurassic Park-ban látott hím Velociraptorra és a Jurassic Park ///-ban látott nőstény Velociraptorra! Még azt sem tartom kizártnak, hogy direkt a rajongók összezavarására készült ez a két, konkrét fajra nem hasonlító báb…

raptors_6.jpg

Azt még fontos leszögezni, mivel sokan panaszkodtak a nem olyan részletes kialakításra és legfőképp arra, hogy csupán csak egy-egy fej készült, hogy ezek csupán világítási referenciaként és fókuszpontként szolgálnak az operatőr és a statiszták, szereplők számára, tehát nem a tényleges filmes modellt láthatjuk. Az állatok méretét illetően sem lehetünk biztosak mert hasonló méretű és egyszerűbb bábokat használtak a Jurassic World esetében az Indominus rex és a Jurassic World: Bukott birodalom forgatásán a Carnotaurus kapcsán is.

Ugyancsak Máltán készült az alábbi, olyan izgalmakat már nem tartalmazó fotó, amelyen Chris Pratt dublőre látható egy motorkerékpárral, ezek szerint Owen egy motoros üldözés részese lesz, talán épp a két dinoszaurusz által lesz megkergetve?

maltastunt_1.jpg

Mindenesetre jól rímelne egy ilyen akciójelenet a Jurassic World-ben látott „baráti” motorozására Owen-nek, a raptorokkal.

Az angliai Pinewood Studios környékét járva rajongók pedig az alábbi felvételeket készítették:

A korábban már légi felvételről ismert sziklafal hátoldaláról és néhány járműről a díszlet körül, illetve egy a királyi haditengerészet kötelékébe tartozó helikopter darabjait – igaz filmstúdió lévén könnyen lehet, hogy ezen járműveknek igazából nincs is köze a Világuralomhoz...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1916182130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

studkell 2020.09.01. 10:35:28

"A két azonos fajú, de eltérő színű ragadozókat ábrázoló kép tanulsága szerint"

Helyesen: a kép tanúsága szerint. Így is van valami értelme, de azért na. :)

"Herrerasaurus-sznak", "Herrerasaurus-szként"

Nem kell a rag elé az "sz". Simán csak "-nak", "-ként".

studkell 2020.09.01. 10:39:00

"Deinonychus-szt"

Szintén nem kell a rag előtt "duplázni" az "sz" hangot. Simán csak: Deinonychus-t. És csak azért írok, mert örülök, hogy végre van valaki, aki úgy ír, hogy amúgy tök jó a helyesírása (pl. tud használni vesszőket, ma már ez is ritka :)).
süti beállítások módosítása