2018. szeptember 10. 21:34 - Lord Picard

Jurassic Newsworld: Termékbemutató - Legacy Spinosaurus

spinomattel.jpg

A Mattel a korábbi filmek előtt tisztelgő Legacy sorozatába tett kirándulásom (egyelőre) utolsó darabjához érkeztem. A harmadik rész antagonistája pedig egy méltó, roppant masszív figura képében teszi tiszteletét.

A harmadik Jurassic Park filmet tartják a rajongók és filmrajongók az egész széria leggyengébb, de még így is erősen közepes, bőven jó, szórakoztató kalandjának. A filmszériába vérfrissítést jelentett a rendezőcsere, de legfőképp a dinoszauruszok eddigi ábrázolásában eszközöltek változtatásokat: a Velociraptorok teljes „felújításon” estek át, a Pteranodon-ok is hangsúlyos szerepet kaptak végre, de még a címerállat T. rex-et is lecserélték a 2000-es évek elején a legnagyobbnak tartott ragadozó dinoszauruszra: a Spinosaurus-ra. Azóta a paleontológia pontosította, újradefiniálta a fajt, de egy génmódosításra épülő filmszériában a mai napig megállná a helyét ez a roppant ábrázolása a dinónak.

A Legacy Extreme Chompin’ Spinosaurus dobozán a játékvonalat kísérő grafikai elemek, a régi kapu és a T. rex képe köszönnek vissza. A nagy méretű, a filmbéli méret visszaadása végett, a többi állathoz és emberhez képest, a teljes dinoszaurusz nem is fér el a dobozban, a farka külön csomagolva található meg a dobozban.

A Spinosaurus méretei lenyűgözőek: hosszúsága  56 cm, a magassága (a háti taréj tetejéig) 26 cm, de még ennél is magasabbra nyúlhat az állat, ha hátsó lábaira támaszkodik teljesen. Hosszú, izmos mellső végtagjai és hosszú, krokodilszerű pofája, izmos nyaka egy erőtől duzzadó állatot idéz fel.

spino04.jpg

A festést tekintve a filmbéli apró részleteket ennél a figuránál sem tudta teljesen visszaadni a Mattel, de elég közel áll hozzá, és felesleges is még említenem, de azért megteszem, tényleg rendkívül aprólékosan, minden egyes pikkely szépen kidolgozott, élethű hatást kelt. A kezek az ismert módon mozgathatók fel és le, és egy kicsit oldalra, ahogyan a lábak is oldalirányba kicsit mozgathatók, és ez igaz a lábfejekre is. A nyakrész is oldalra mozgatható, valamint fel és le, vagyis a jelenleg a birtokomban levő figurák közü a legtöbb pózolási lehetőséget a Spinosaurus tudja felmutatni, lévén a Thrash 'N Throw T. rex csak a farka irányításával tudja mozgatni inkább a nyakát, igaz oldalirányba ott is lehet még állítani rajta nyugvó állapotban is, de fel és le már nem.

06_8.jpg

A dinó egy akció „feature”-rel is rendelkezik: a nyakán elhelyezett gomb megnyomásával az állkapcsa csattogtatható a figurának. Őszintén, nem tudom, hogy az én példányomban eltörött-e egy bütyök, vagy egy már módosított változatot kaptam kézhez, de az állkapocs teljes kinyitása során a nyelv az állkapocsban marad. A rajongóknak eddig fejfájást okozott például a T. rex ugyanilyen változatánál, hogy középre ugrik a nyelv, kevésbé életszerű, úgyhogy akár módosításon esett át a Spinosaurus, akár sérült, számomra pont jó is, hogy így áll a nyelv.

Nálunk nem jelent meg a Spino „párja”, az Extreme Chompin’ T. rex, amely ugyanúgy az első és negyedik-ötödik filmből megismert Rexy-t ábrázolja,  ugyanakkor a Müller kínálatában felbukkant a Battle Damage T. rex egy Monolophosaurus-szal együtt, amely ugyanaz, mint az Extreme Chompin’ csak a harci sérülések meg vannak festve. Azért is fontos említést tenni erről a Rex-ről, mert méretét tekintve ez a leginkább méretarányosabb az egész játékvonalon, a Thrash ’N Throw változat egy picivel nagyobb, mint méretarányosan kellene.

Ez persze nem lehet akadály, hogy az alábbi fotókon a két szaurusz egymásnak feszüljön. És itt tartozok egy vallomással: nem a Spinosaurus a kedvenc fajom, ezzel talán nem okozok meglepetést, mindig is a zsarnokgyíkokért, különösen Rexy-ért dobogott a szívem, és a raptorokért. A Spinosaurus nem csak nálam, a rajongók körében sem aratott osztatlan sikert, köszönhetően egy T. rex legyőzésének, de persze azért az elismerendő mindenképpen, hogy Stan Winston és munkatársai gyönyörű robotot építettek és az ILM trükk mágusai is kitettek magukért. Annál nagyobb meglepetésként is ért, mennyire tetszik ez a figura, jobban, mint vártam.

A figurát ezúttal is külföldről voltam kénytelen beszerezni, de az összes Legacy dinóhoz és a Jeep-hez hasonlóan ő is európai csomagolást kapott, azaz több nyelvű a dobozon a tájékoztató, többek között magyarul is olvashatók róla információk! Aki esetleg eddig vonakodott volna a figura beszerzésén, bár tényleg nem tudom, hogy nem-e esetleg az ünnepi időszakra időzítve kívánja egy áruházlánc, vagy a Mattel összes partnere megjelentetni nálunk a Legacy vonalat, vagy tényleg nem fog érkezni, de nem sokáig halogatnám beszerzését, ugyanis meglepő módon az Egyesült Államokban hiánycikk a Spinosaurus!

Hamarosan egy új sorozat is indul a blogon, a Bukott birodalom házimozis megjelenése kapcsán a korábbi és jelenleg is kapható lakossági megjelenéseit mutatom be a korábbi filmeknek, gyűjteményemen keresztül!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4414233373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ser Davos 2018.09.11. 07:13:19

Én többek között pont,hogy azért szeretem a Spinot,mert legyőzte a Rexet...bocsi.De tényleg már a csapból is az fojt...de azért örülök, hogy megtudtad szerezni,remélem,hogy én is betudom egyszer szerezni.

Anak 2018.09.11. 22:43:34

Szomorú vagyok, hogy nem vehetem meg idehaza a Spinosaurust, de ha a Mattelnek nem kell a pénzem...én nem fogom mindenféle külföldi hiénától megvásárolni ezt a figurát, hazai játékkereskedőt szeretnék támogatni. Talán egyszer majd kiadnak egy nem Legacy vonalon futó változatot és akkor talán lesz valaki aki árulni is fogja idehaza.

Én szeretem a Spinót és a JP3-at is, bár a végét a tengerészgyalogosokkal nagyon elrontották.

"2000-es évek elején a legnagyobbnak tartott ragadozó dinoszauruszra: a Spinosaurus-ra. Azóta a paleontológia pontosította, újradefiniálta a fajt," Erről tudnál írni egy picit, miről van szó? Nekem ez kimaradt.

Anak 2018.09.11. 22:44:44

Itt is megkérdezem, mit csináltál a T&T Rexszel, hogy nyitva marad a pofája?

Anak 2018.09.11. 22:50:34

@Anak: Bocs, most látom hogy válaszoltál már.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.09.11. 23:51:19

@Anak: Először is, kipeckeltem oldalról Rexy száját, ahogyan a Spino-nak is. Csak a fotók kedvéért, azért nem így állnak a polcon :)

Igen, sajnálatos, hogy a Legacy-t így kihagyják, de abból kiindulva, hogy más európai piacokon sem tolonganak, csak arra tudok következtetni, hogy exkluzív játékvonalnak szánták, és amelyik piacon akarta valamelyik bolthálózat, befizetett rá, amelyik akarta, pedig nem. Csak ilyenre tudok gondolni már :/

Röviden, tömören: egyre több lelet került elő a fajból az elmúlt években, amelyek alapján bár megerősítették, hogy nagyobbra nőhetett a Spino, mint a T. rex, de egyre valószínűbb, hogy nem két, hanem négy lábon járt, illetve kevésbé volt hatékony a szárazföldön, inkább a vízi-vízparti életmódot élhették. Többek között erre utalnak azok az üregek a koponyában, amelyek a mai krokodilnál találhatóak meg, és a víz alatti nyomásérzékelést szolgálják, és a krokodilszerű, vékony állkapocs is inkább erre a teóriára erősít rá.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2018.09.11. 23:54:36

@Lord Picard: "...amelyik piacon akarta valamelyik bolthálózat, befizetett rá, amelyik akarta, pedig nem..."

amelyik piacon akarta valamelyik bolthálózat, befizetett rá, amelyik nem kért belőle, pedig nem. - így helyesebb és magyarosabb :)

Egyébként a Spino Angliából érkezett, és a postaköltség dobta meg az árát, amúgy hasonló árfekvésben lett volna, mint a T&T Rexy, szerencsére ez egy nem nyerészkedő eladó volt.
süti beállítások módosítása