2017. november 15. 21:04 - Lord Picard

A Jurassic Park /// története: Negyedik fejezet

jp3werk.jpg

A Jurassic Park harmadik részének a rendezését Steven Spielberg kiadta a kezéből, és állandó munkatársai, Michael Kahn vágó és John Williams zeneszerző sem vettek részt annak elkészültében, sőt, egy harmadik Michael Crichton által írt regényre sem támaszkodhattak a készítők. Viszont visszatért Sam Neill, egy kicsit Laura Dern is, és majdnem Jeff Goldblum is. A nagy siker azonban elmaradt...

2001. július 18-án nyitott a film az észak-amerikai mozikban. A kritikák vegyesek, közepes értékeléseket kapott a film, többek között a neves filmkritikus, Roger Ebert által is, bár később, a nyári szezon lecsengése után Ebert pedig korrigálta a véleményét, miszerint 2001 nyarának legjobb blockbuster filmje volt a harmadik felvonás. A kritikák a túl gyors, kapkodó cselekményt és a kevés karakterizációt rótták fel a film hibájának, ugyanakkor a dinoszauruszok és azok megvalósítása mindenki tetszését elnyerte. A hangulat jóval könnyedebb lett a második részhez képest, a rajongók azonban nem díjazták, hogy nem csak legyőzi a Spinosaurus a T. rex-et, de még a logóban is elfoglalta az ikonikus címerállat helyét.

jp3logo.jpg

A film végül az amerikai mozikban 181 millió dollárral, a nemzetközi piaccal együtt pedig összesen 368 millió dollárral zárta futását, amely bár csalódást keltő volt az előző részekhez viszonyítva, így is sikeresnek tekinthető, mai viszonylatban ekkora bevétel pedig még nagyobb sikernek is számítana, hiszen mára a kalózkodás és a digitális műsorszolgáltatók térnyerése okán kevesebben járnak moziba, mint 10-15 éve.

jp3dvd.jpg

A dvd, és a Jurassic filmek esetében az utolsó VHS megjelenésére 2001. december 11-én került sor, és ekkor természetesen első ízben trilógia kiadás is megjelenhetett. VHS-en ugyan ma már ritkább ilyen trilógia kiadást találni, de dvd-n és később blu-rayen, Trilógia és Gyűjteményes kiadás címszó alatt is megjelent a három film. Megjelent Angliában és Németországban egy különleges, díszdobozos kiadás, amelyben a film dvd változata mellett egy Velociraptor vörösre színezett portfóliója, kettő storyboard rajz-fotó páros kártya, valamint a Spinosaurus és a T. rex küzdelméből egy bekeretezett képkocka került a dobozba. Természetesen, VHS kazettán is elérhetővé vált a film, ugyanakkor Laser Disc kiadásra már nem került sor, a formátum ekkora elbukott a dvd-vel szemben.

jp3bd.jpg

A hazai kiadás már nem mutatott késedelmet a külföldi kiadásokkal, és, először a Jurassic filmek közül, már 5.1-es hangkeverést kapott a magyar szinkron is, mely fantasztikusan szól! Az első két rész csak később, a Jurassic Park: A teljes gyűjtemény 4 lemezes kiadáshoz kapott felkevert 5.1-es magyar hangot. Az extrák mennyiség ismét kielégítő, de a korábbi részekkel ellentétben, már magyar feliratot kaptak ezek is! A gyűjteményes kiadáson aztán már a másik két rész extrái is megkapták a magyar feliratot az extrákra. Mai napig vonzó és már-már elvárt extrának számít az audió kommentár, amelyen a rendező/író/szereplők/stábtagok kommentálhatják végig a filmet. Steven Spielberg filmen ilyet ne várjunk, legalább is vele, mereven elzárkózik ettől. A harmadik rész lemezén azonban található ilyen extra hangsáv, a trükkökért felelős mozimágusok, Stan Winston, John Rosengrant, Dan Taylor és Michael Lanteri gondoskodnak a hangulatról. És, amit nem vertek nagy dobra megjelenésekor, pedig még ma is párját ritkító cselekedet: magyar felirattal is élvezhetjük mondanivalójukat! További kiadásokról az alábbi bejegyzésekben értekeztem e film kapcsán (is): hazai és külföldi dvd kiadások, valamint hazai és külföldi blu-ray kiadások. Blu-rayen a gyűjteményes kiadásokon túl természetesen hagyományos kiadásban is megjelent a harmadik rész, de hazánkban, akárcsak az első két rész esetében, sajnos az extrák, sem a dvd-n található régiek, sem az újak, nem kaptak magyar feliratozást.

jp3board.jpg

Marketing szempontjából, bár az első, teaser előzetest még 2000 szeptemberében bemutatták (ugyanakkor még szinte alig kezdték el ekkorra a forgatást), utána a Universal eléggé visszavette a marketinget és csak három hónappal a premier előtt jöttek az első igazi előzetesek, filmrészletek. A produkció legfőbb partnere a Kodak és a Coca-Cola volt, gyorsétterem ugyanakkor nem, a Burger King is csak Amerikán kívül reklámozta a filmet. Ellenben 7 videojátékot időzítettek a film megjelenéséhez, valamint a gyerekek számára Scott Ciencin három történetet írt: a Jurassic Park Adventures: Survivor c. történetben Eric nyolc, a szigeten eltöltött hetét mutatja be, a Jurassic Park Adventures: Prey történetben Eric és Alan visszatérnek a szigetre, hogy egy fiatalakból álló forgatócsoportot menekítsenek ki, a harmadik, Flyers alcímet viselő történet középpontjában ugyancsak Eric és Alan áll, valamint egy nyomozás, miképp fészkelhettek be Pteranodonok a Universal Studios témaparkjába? Természetesen társasjátékból is jutott JP ///-as változat, rögtön kettő is.

jp3toy.jpg

A játékfigurák immáron a Hasbro neve alatt jöttek ki: a cégóriás 2000-ben bekebelezte az előző két rész lenyűgöző akciófiguráit gyártó Kenner céget. A minőségi visszalépés meg is látszik a figurákon, kisebbek, és jóval több műanyag felhasználásával készültek el a dinoszauruszok, az emberek és a járművek, amelyekből a film amúgy is híján van. Képregényadaptáció sem készült a harmadik kalandból, sem az előző két részhez megjelent, lenyűgöző Making of... könyv. Összességében a filmhez kapcsolódó marketing jóval visszafogottabbnak mondható, mint a korábbi epizódok esetében, bár szerencsére például matricás album itthon is volt.

jp3phone.jpg

Egy érdekes próbálkozás is kísérte a filmet. A Universal Studios Home Video és a Hop-On cég közösen fejlesztették ki a Jurassic Park Survival Cell Phone-t, azaz egy mobiltelefont. Ne feledjük, ekkoriban még cseppet sem volt hétköznapi dolog a mobiltelefon. Az eszközön képernyő nem is kapott helyet, a piros tokon, amelyen a harmadik rész logója virított, egy bekapcsoló gomb, egy hívás indítás és hívás befejezést gomb kapott csak helyet, még hangszóró sem! Hogy mégis hogyan lehetett volna róla telefonálni? Egy headset-tel, amellyel a hívás gombbal egy díszpécser fogadja a hívást, és neki lehetett megadni azt a telefonszámot, amelyet a telefonáló tárcsázni kívánt. Az ötlet végül nem került kereskedelmi forgalomba, fennmaradt prototípusról sincs információ, csak egy 3 perces promóciós videó ismert a készülékről. Valljuk be, már a maga korában sem volt forradalmi ötlet, ekkoriban ugyanis már kapható volt a mára legendává vált Nokia 3310-es!

ianmalcolm02.jpgAz első film három szereplője ismét találkozhatott volna, ha a sors nem szól közbe

Említettem az első bekezdésben Jeff Goldblum-ot, eredetileg ugyanis dr. Ian Malcolm figurája is feltűnhetett volna a harmadik részben, meg volt írva a jelenet, készen álltak a forgatásra, amikor is néhány nappal a felvétel előtt Jeff Goldblum eltörte a lábát, és a gyógyulására már nem tudtak várni, kihúzták a jelenetet a szűkös idő miatt. Sajnos így egyenlőre a lehetőség is elúszott, hogy az első rész három főszereplőjét újra együtt láthassuk, bár lehet erre még sem kell sokat várnunk, igaz, más filmszériában. Idén a nagy sikerű Thor: Ragnarök c. képregény adaptációban Jeff Goldblum és Sam Neill már dolgozott együtt, és tekintve, hogy Laura Dern a Star Wars 8. részének révén most már szintén kapcsolatban áll az e két széria mögött álló Disney-vel, a Thor harmadik részének rendezője kifejezetten szeretné, ha Goldblum, Neill és Dern akár a negyedik Thor-ban együtt szerepeljen! Lehetséges, minthogy hagyomány a Jurassic folytatásoknál, hogy a korábbi epizódokból kidobott részeket olvasztják a történetbe, hogy ez az elmaradt vendégszereplése lesz újrahasznosítva Jeff Goldblum-nak a Jurassic World: Bukott birodalomban!

A trilógia bemutatása itt véget ért, legalább is egyenlőre. Sok évnek kellett eltelnie, mire a Universal zöld utat adott egy negyedik résznek, viszont az addig történteket egy külön bejegyzésben szedem össze, mielőtt ráfordulnánk a Jurassic World-re!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6213279221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása