2016. december 23. 20:28 - Lord Picard

A filmek - DVD kiadások 1. rész


dvdcsik.jpg

2000-ben, a DVD forradalom kezdetén, a Jurassic Park filmek sem maradhattak ki a szórásból és a Universal több kiadással is megünnepelte az új formátumon való megjelenést. Mára, 2016-ban, itthon is jó pár kiadást megéltek a filmek. A DVD kiadásokat taglaló első bejegyzésem csupán a hazai kiadásokat veszi górcső alá, a következő részben pedig a nemzetközi kiadások kerülnek terítékre.

Még a képes beszámolók előtt tartozok egy vallomással. Az első három kiadás esetében belső fotóval nem tudok szolgálni, ugyanis úgy 3 éve kölcsönadtam a dvd lemezeket bátyáméknak, és most 8 éves unokaöcsim azóta is gyakran nézegeti a filmeket, így még nem volt szívem visszakérni, de a dvd tokokat nem adtam oda :D Ha sikerült újra megvennem pontosan ezeket a kiadásokat, akkor a tokok mehetnek a lemezek után :)

Jurassic Park - 2. kiadás

dvd01.jpg

Számottevő különbség nincs a 2000-ben megjelent első változat és az általam is birtokolt 2004-es kiadás között: az első kiadás egy belső, nyomtatott borítót is kapott, a Jelenetválasztást feltüntetve. A filmek 5.1-es angol szinkronnal és 2.0-ás Surround magyar hangot is kaptak, utóbbi keverésére nem lehet sok panaszunk és örülhetünk, hogy nem új szinkront készített hozzá a Universal, ami ekkoriban nem volt ritka (pl. Vissza a jövőbe trilógia). A két kiadás lemeztartalmaiban nincs eltérés, gyönyörű, animált menüt és több, mint egy órányi, izgalmas extra tartalmat kapott a lemez, sajnos magyar felirat nélkül.

Az elveszett világ: Jurassic Park - 2. kiadás

dvd02.jpg

Az első részhez hasonlóan a második epizódból is a második kiadás van birtokomban, és ezúttal is lespórolták a belső jelenetválasztásos borítót, de a lemez tartalmát tekintve ezúttal sincs különbség, angol 5.1, magyar 2.0 és sajnos felirat nélküli, de extrákban gazdag lemez.

Jurassic Park ///

dvd03.jpg

A harmadik rész már eleve a dvd korszak szülötte, egy nagyon profán, extrákban gazdag (és végre magyar feliratos!) kiadásban jelent meg, az angol mellett immáron a magyar szinkron is 5.1-es keverést kapott.

Jurassic World

dvd04.jpg

A Jurassic World 2015 őszén már egy új korszakban született: évek óta a Blu-ray térhódításának köszönhetően manapság az új filmek dvd kiadásairól már a legtöbb, vagy összes extrát lespórolják, és sokszor észrevehetően, sajnos, képileg is lebutított, kevésbé szép kiadásban jelennek meg a filmek. A Jurassic World azonban, amely belső borítót is kapott, ami manapság már nagy szó, igazán szép kép- és hangminőséget nyújtó kiadást kapott, természetesen az angol hang mellett a magyar is 5.1-es keverésben található meg a lemezen. Az extra tartalom ugyan nagyon nem feszegeti a formátum határait, de legalább a Kimaradt jeleneteket megkaphatták a dvd-t vásárlók is.

Ők lettek volna a szimpla kiadások, de ezzel még nincs vége a magyar piacon felbukkanó dvd kiadásoknak:

Jurassic Park + Az elveszett világ díszdoboz

00dvd.jpg

Ez a kiadás 2000-ben látott napvilágot, sajnos már régóta nem láttam eladó példányt, de valószínű, hogy a masszív papírtokban a filmek hagyományos tokos kiadása ebben a kiadásban is belső jelenetválasztásos borítóval rendelkezhet. A kép jobb oldalán látható az a két, 2000-ben kiadott, külön-külön megjelent dvd változat amiről fentebb szó volt és valószínűleg a díszdoboz is ezeket tartalmazza. Ezen kiadások abban különböztethetők meg a 2004-ben megjelent szimpla kiadásoktól, hogy a borítókon szerepel a filmek szlogenje: 65 millió év után visszatértek és Vannak még túlélők, valamint Szélesvásznú felirat helyett felül Extra változat, alul pedig a Szélesvásznú felirat szerepel, valamint a Jurassic Park borítóján nem a sárga, hanem a barna szín dominál.

Jurassic Park - A Teljes Gyűjtemény

dvd06.jpg

2005-ben jött el az eddigi legszebb, hazai forgalomban is megjelent dvd kiadása a Jurassic Park filmeknek és első ízben szerezhettük be egy kiadásban a három filmet és még egy extra lemezt is, addig sosem látott extrákkal. A gyönyörű digipack-ban megjelent kiadás lemezei azonban a lemezek szitázáson túl nem is egy újdonsággal szolgáltak a rajongóknak: sikerült az első két epizód, korábban csak 2.0-ás magyar szinkronját 5.1-es hangkeverésre feltornázni és bizony, minőségi munka született, pedig a Universal még mindig választhatta volna a könnyebbik utat és inkább új szinkront készíthetett volna. A meglepetések itt még nem értek véget, ha már hozzányúltak a lemezek tartalmához, akkor már magyar feliratot is kaptak végre az extrák, ahogyan a 4. extra lemezen is ott virít a magyar felirat, így egy a díszdobozán, kísérőfüzetében és tartalmában is teljesen magyarított, pompás kiadást kaptak a rajongók.

dvd07.jpg

Jurassic Park - Trilógia

 trilogy.jpg

2007-ben jött ki az eddigi utolsó, gyűjteményes kiadása a filmeknek dvd-n. A díszdoboz előlapján ugyan a Trilógia felirat díszeleg, de nem csak a 3 filmet tartalmazza a gyűjtemény, hanem az előző kiadás extra lemezét sem spórolták le. A kiadásokon maradtak az 5.1-es magyar hangok és magyarított extrák is, de ezúttal a masszív kartontok alatt fele olyan szélesek a dvd tokok (slim tok), mint a hagyományos kiadásoknál. Amiatt mindenképp kuriózum a kiadás, hogy a T. rex helyett a harmadik részből ismerős Spinosaurus kapott kiemelt helyet a díszdobozon. 

Az alábbi képen láthatóak az első két rész hazai kiadásának front oldalai. A 2000-es, belső jelenetválasztós dvd-k borítóján még szerepelnek a szlogenek, míg a későbbi kiadásokról ez már lemaradt. 2015-ben ugyanezen borítókkal, de már a "csodás" korhatárjelölő sárga csíkkal is megjelentek a dvd-k. Az általam is birtokolt második kiadásról termékfotó híján a saját példányaimról készült fotókat tettem be. 

dvdcomp.jpg

A következő részben, az ünnepek után, a nemzetközi kiadások kerülnek terítékre, köztük három olyan megjelenéssel is, amelyet gyűjteményemben tudhatok!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jphungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8612070281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Redsaurus 2023.11.04. 00:47:14

Nem fogod elhinni de nekem meg sikerült szereznem pár napja a 2000-es duó pakkot
mindössze 2000 forintért!
süti beállítások módosítása